Skąd adoptować psa?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro wrz 26, 2018 20:00 Re: Skąd adoptować psa?

dzisiaj miałam plan wrócic do domu i porobić zdjęcia
niestety przyjechałam dopiero ok. 20 i do tego w marnym stanie fizycznym, nawet do pracy nie poszłam a powinnam

Balbina to jest pies, któremu do życia potrzebny jest tylko człowiek
to pies, który miał dramatyczny poczatek życia, leczona i dołączona do stada szczeniąt "z lasu" odchowała się :D
Balbina, to zmaterializowana miłośc do człowieka

na "teraz" mam tylko takie zdjęcie - aparat mam gdzie indziej i kompa z innymi też
to jest Balbinka w ubieglym roku w wakacje
Obrazek

jutro po południu będą nowiutkie i świeżutkie zdjęcia i Balbisi i innych piesów do kochania
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Śro wrz 26, 2018 21:48 Re: Skąd adoptować psa?

Balbina z pyska jest bardzo do Saby podobna. Starsza siostra? Ciotka?
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Czw wrz 27, 2018 6:40 Re: Skąd adoptować psa?

Balbinka...a Tomek nie chce...buuuu:(
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw wrz 27, 2018 12:28 Re: Skąd adoptować psa?

Koki-99 pisze:Ja szukam czarnego pieska :wink: Jakoś tak bardziej lubię, a podobno są mniej adopcyjne :oops:

mały , czarny, przytulasty, kociolubny piesek/suczka jest u Poker z dogo - nie wiem czy takiego małego szukasz :mrgreen: , ale może akurat sie spodoba
wątek http://www.dogomania.com/forum/topic/34 ... nas-w-bdt/
pies jest we Wrocławiu (pod Wrocławiem)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw wrz 27, 2018 14:22 Re: Skąd adoptować psa?

Widziałam wątek Żabki na dogo, ale jest za malutka. Taki średni jak np. Neska (nie lubi kotów), Zorka (jeszcze się socjalizuje z tego co zrozumiałam z wątku) lub Maksio, na wątku którego są moje wpisy, ale wymagania jakich nie spełniam :roll: Specjalnie się zarejestrowałam na dogo, ale na razie korzystam głównie z bazarków :wink:
Niedaleko mojej wsi na olx znalazłam czarnego szczeniaka pół labradorka, ale pani od wczoraj mi nie odpisała, więc nie wiem czy jeszcze aktualne. Poczekam do wieczora i zadzwonię.

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Czw wrz 27, 2018 19:16 Re: Skąd adoptować psa?

jestem w stanie wojny z internetem
moment

zaczynam zwyciężać

Balbinka
Obrazek

takim ogonkiem dysponuję :twisted:
Obrazek

czego ona ode mnie chce, nie pozwala mi się kręcić, każe siedzieć
Obrazek

uciekłam jej, zwiałam z kumpelą, na imię ma Luna, ale wszyscy na nią wołają Luśka
Obrazek

znów mnie dopadła
Obrazek

i

piękna Sati
dla wielbicieli czerni
Obrazek
Obrazek

Kinnia

Post » Pt wrz 28, 2018 7:07 Re: Skąd adoptować psa?

Koki-99 pisze:Widziałam wątek Żabki na dogo, ale jest za malutka. Taki średni jak np. Neska (nie lubi kotów), Zorka (jeszcze się socjalizuje z tego co zrozumiałam z wątku) lub Maksio, na wątku którego są moje wpisy, ale wymagania jakich nie spełniam :roll: Specjalnie się zarejestrowałam na dogo, ale na razie korzystam głównie z bazarków :wink:

musiałabyś zadzwonić i pogadać; normalne że się boją, że chcesz psa do budy na podwórko; z jednej strony domek z ogrodem jest fajny dla psa, z drugiej strony zawsze budzi obawy

bywają czasem ogłoszenia takich psów właśnie podwórkowych, które czasem wchodzą do domu, ale wolą podwórko
bo zawsze mieszkały na podwórku, mają odpowiednia sierść, i dobrze się czują na zewnątrz

Patmol

Post » Pt wrz 28, 2018 9:29 Re: Skąd adoptować psa?

Wystarczyło jak napisałam, że chcę kanapowca, a mąż podwórkowca :wink: Ale która baba nie postawi na swoim :mrgreen: Pies i tak byłby w domu i chodził normalnie na spacery, tym bardziej, że ja nie pracuję i mam na to czas. A wychodziłby do ogrodu tak jak moje koty, wtedy gdy ma na to ochotę.

Kinnia, jak duża jest Sati, bo wygląda na dużego psa. Ile ma lat i co z kotami?

Koki-99

Post » Pt wrz 28, 2018 9:52 Re: Skąd adoptować psa?

dlatego zawsze trzeba pogadać samemu

Jak ja brałam swojego psa to też Irenka troszkę sie obawiała, bo szczeniak był z lasu/ od dzikiej suki , nigdy na smyczy nie chodził, prawie ludzi nie znał, ani miasta, ruchu ulicznego, a ja mieszkam w centrum miasta ok 100 tys mieszkańców. To znaczy obawiała się, ze może go puszczę go w mieście bez smyczy, bo tak czasem ludzie puszczają szczeniaki. Szczególnie, że smyczy nie znał, i zawsze wolny chodził.
Ale kojarzyła mnie z wątków ma miau, jeszcze dogadałyśmy wątpliwości i wszystko zostało wyjaśnione. :mrgreen: Szczeniaka poczatkowo przenosiłam przez ulicę, jak szłam do parku, bo widok samochodów/ciężarówek go szokował, wmurowywało go w chodnik ze zdziwienia i po schodach go nosiłam, ale szybko wszystko załapał.

Szukałam do adopcji szczeniaka, jasnego, w typie szpica, z futrem, żeby się ze mną włóczył po lasach i górach, nie bał się lasu ani ludzi - ten, którego wybrałampasuje idealne (chociaz w upały nie chce się włóczyć ze mną, jak nie ma cienia :twisted: )
Jasnego, bo sypiam czasem w schroniskach, planowałam jeżdżenie z nim pociągiem i autobusem - ludzie sie jasnych psów nie boją, i jest łatwiej nawet do pizzerni z jasnym psem wejść
I takiego docelowo do 25 kg bo w razie awarii jakiejś można go ze spaceru na rekach przytachać - szczególnie w górach, po człowieka GOPR przyjedzie, ale po psa to raczej nie. ( teraz dorosły wazy ok 20 kg, ale jest szczupły, spokojnie można go na ręce wziąć - nie lubi, ale go uczę, ze czasem się psa bierze na ręce i czasem go biorę )

Patmol

Post » Pt wrz 28, 2018 10:06 Re: Skąd adoptować psa?

Wiesz, ja nie chcę na siłę mieć psa. Jak się jakiś fajny (w moim mniemaniu) trafi, to ok. Dlatego nie nalegam i nie dzwonię, niech szukają dalej. To jest nasz wspólny z mężem pomysł, żeby dać dom jakiemuś psu, bo wcześniej na 42 metrach i IV p. to było dla mnie nie do pomyślenia.
I tak mamy jeszcze remont, góra prawie gotowa, dół cały do odnowienia. Zwierzaki nie lubią hałasu, wiercenia. A remont idzie wolno, bo tylko na weekend mąż jest w domu.
Ewa Marta z dogo tak mi napisała: "Niestety podwórko nie wchodzi w rachubę. Jeśli macie budę, a mąż ma takie zapędy, to lepiej nie adoptować psiaka." Zapędy :roll: Przecież nie wyrzuci psa na dwór, budy nie mamy, może kiedyś powstanie jak pies będzie chciał, a nie mąż. Prędzej jego bym na podwórko wystawiła niż psa :mrgreen: 

Koki-99

Post » Pt wrz 28, 2018 10:25 Re: Skąd adoptować psa?

boją się :mrgreen: tak jak my przy adopcji kotów

jedna moja znajoma z dogo ma malamuta :mrgreen: w mieszkaniu

ale ma tez działkę taka piękną, z kwiatami, i pięknym drewnianym domkiem i postawiła tez psu budę na działce, jakby przypadkiem chciał wejść (a tak w sumie chyba datego jest ta buda, bo ona też jest piękna stylowa drewniana) bo pies typowo mieszkaniowy, i żadnych zapędów nie ma żeby on był podwórkowy

z budy korzystają wiejskie/bezdomne koty - pies chyba raz był w środku 8) zobaczyć

Patmol

Post » Pt wrz 28, 2018 15:10 Re: Skąd adoptować psa?

Jedziemy wieczorem z młodą obejrzeć tego pieska tu niedaleko. Pani przez tel. powiedziała ze tez ma dwa koty. Martwi mnie tylko ze to ostatni szczeniak z 11 :strach: Może chory? Nie wiedziałam że suka może mieć aż tyle szczeniat :roll:

Koki-99

Post » Pt wrz 28, 2018 19:21 Re: Skąd adoptować psa?

Koki-99 pisze:Wystarczyło jak napisałam, że chcę kanapowca, a mąż podwórkowca :wink: Ale która baba nie postawi na swoim :mrgreen: Pies i tak byłby w domu i chodził normalnie na spacery, tym bardziej, że ja nie pracuję i mam na to czas. A wychodziłby do ogrodu tak jak moje koty, wtedy gdy ma na to ochotę.

Kinnia, jak duża jest Sati, bo wygląda na dużego psa. Ile ma lat i co z kotami?

Sati jest jednym ze szczeniąt z lasu
ona i jej brat to spokojne zrównoważone psy
reszta jest "zabawowa", takie wieczne szczenięta
Sati ma 3,5 roku i od szczeniaka jest u mnie ponieważ nie jest łatwo znaleźć dobry dom w mieścinie, gdzie psy są pocięte na kawałki znajdowane w przydrożnych rowach spakowane w jutowe worki, dawno juz została ciachnięta (jak wszystkie), waży jakieś 25 kg, jest spokojna i kocha być z człowiekiem ale nie jest tak nachalna jak Balbinka,
Sati to dama, patrzy i reaguje na zaproszenie lub cierpliwie na nie czeka, jest delikatna w okazywaniu miłosci i przywiązania
koty zna z zapachu - w sąsiednich pokojach, za drzwiami są przecież chruściaki i Mozart już prawie zdrowy no i Hyzio z siostrą, bezposrednio zna Aleksandra i nie reaguje na niego, trąca nosem nosidło, patrzy i tyle

to bardzo spokojny i sympatyczny pies
taki nieinwazyjny i uważny
wychowany w warunkach domowych
lubi spać na kanapie :twisted:

nie wydaję psów na łańcuch, do kojca (wielkość nie ma znaczenia) czy do budy
dlatego możesz juz zacząć pacyfikować męża jesli chcesz/zechcesz Sati
:lol:
Obrazek

Kinnia

Post » Pt wrz 28, 2018 20:48 Re: Skąd adoptować psa?

Dziękuję za szczegółowy opis. Mi Sati odpowiadała by bardzo, choćby ze względu na koty. Miałyby może spokój. Jednak po obejrzeniu dziś tego szczeniaka wiem, że wychowamy sobie pieska, o którego nam chodzi. Byłyśmy go zobaczyć. Był do wydania od razu. Widziałam tez mamę. Na razie mlody to żywioł do okielznania i koty na pewno będą zestresowane, ale ulozymy go tak aby wszyscy w domu byli zadowoleni. Młoda zakochana, mąż zaakceptował. Ja trochę się boje o zniszczenia w domu jak to przy szczeniaku. Ale decyzja zapadła, wyprawka kupiona, wet umówiony. Jutro odbieramy.

Koki-99

[poprzednia][następna]