Kociak "gubi kupkę" ...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 26, 2018 19:02 Kociak "gubi kupkę" ...

Witam wszystkich,
22go sierpnia zaadoptowałam z tozu dwa koty. Poszłam po kotkę, ale zostały do adopcji dwa kociaki z jednego miotu i pomyślałam, że w sumie jeden będzie się nudził, więc czemu nie ;)
Koty mają około 4 mc, przeszły dość mocno koci katar więc mają "zamglone" oczka, ale wet w tozie powiedział, że są zdrowe i wszystko ok i wpaść za tydzień na szczepienie.
Poszłam po opinie też do drugiego weta, bo zaniepokoiło mnie, że jeden z kociaków puszcza straszne bąki. Naprawdę straszne. I się zaczęło, że mają powiększone węzły (wjechał antybiotyk), że zapalenie spojówek (krople), że brzuszki nabrzmiałe (zbieram kupę do próbek) i ogólnie, że trzeba im poświęcić więcej niż mówili w tozie. Nie przeszkadza mi to, bo są cudowne mruczałki, ale (tu pytanie po opowieści życia) zauważyłam, że bąkowy kocur (Bilbo) też brudzi, ciągle wypadają mu kupki, biegam za nim (dobrze, ze mam urlop) i wycieram pupę, po każdym bąku, bo -wiadomo- gdzie nie usiądzie to zostawia kleksa.
Weta mam dopiero na środę z próbkami, ale może ktoś już zna problem i coś podpowie ?

W tozie jadł mokrą karmę, ja kupiłam suchą, ale z dobrym składem i bąki się uspokajają, ale mimo wszystko popuszcza :(

MonikaMonikaMonika

Od: Nie sie 26, 2018 18:43

Post » Nie sie 26, 2018 19:55 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

Jaką karmę dokładnie kociaki jedzą?
Kot nie może jeść tylko suchego, podstawą diety musi być mokre i mięso.

Czy kociaki są porządnie odrobaczone?

To jest dziewczynka i chłopiec?

Jak tylko je doleczysz musisz zrobić kastracje zwierzaków, żeby maluchów za chwilę nie było.
ser_Kociątko

Post » Nie sie 26, 2018 20:02 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

kocur i kotka, były odrobaczane w tozie, a to nie jest porządnie, bo tam robią tylko podstawę, na kastracje są za małe.
Nie daje mokrego, bo mają biegunkę i wyczytałam tutaj http://weterynarz-radzi.pl/zasady-odżywiania-psów-i-kotów że karmi się albo suchą, albo mokrą, więc tracę juz wątek.
Koty dostaja w tej chwili Royal Canin, nie wiem co jadły w tozie

MonikaMonikaMonika

Post » Nie sie 26, 2018 20:28 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

Royal to same zboża, jedna z najgorszych karm na rynku. Zerknij na wątek ser_kociątka - Spis karm dla kota cz. 7. Są tam posegregowane karmy od jakości po marki. Podane wręcz na tacy :wink:

https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=183659

Kot powinien jeść mięso bądź pełnowartościowe gotowce w postaci saszetek czy puszek, a chrupki jako przystawka. Nie powinna być główną karmą bytową. Jedno i drugie możesz podawać razem. Pierwszy raz słyszę, że trzeba wybrać między jednym, a drugim. Teoria zupełnie pozbawiona sensu.
Weterynarz radzi... weterynarz może radzić o ile ma wystarczająca wiedzę w zakresie żywienia. Większość niestety takiej nie ma.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Nie sie 26, 2018 20:32 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

dzięki za spis karm, mam jeszcze karmę w ogóle z Kerfa Pre Vital i m a w składzie 60% białek pochodzenia zwierzęcego i 30% mięsa.
Tylko to dalej mnie nie uspakaja w kwestii głównego problemu.
Czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami i po odrobaczeniu przejdzie ? Czy jakieś problemy raczej fizjologiczne ?
:(

MonikaMonikaMonika

Post » Nie sie 26, 2018 20:43 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

MonikaMonikaMonika pisze:kocur i kotka, były odrobaczane w tozie, a to nie jest porządnie, bo tam robią tylko podstawę, na kastracje są za małe.
Nie daje mokrego, bo mają biegunkę i wyczytałam tutaj http://weterynarz-radzi.pl/zasady-odżywiania-psów-i-kotów że karmi się albo suchą, albo mokrą, więc tracę juz wątek.

Ja mam nieco inne zdanie na temat żywienia i poradziłabym Ci szukanie karmy, na której ten problem ustanie. Być może to nietolerancja jakiegoś składnika? Pszenicy, soi? Możesz spróbować jakiejś karmy hipoalergicznej o odmiennym składzie (np. bez kurczaka itp.). O ile to oczywiście nie są jakieś robaki czy bakterie.
Moje koty też jedzą RC i choć wiem, jaką opinię ma teraz ta karma, to trudno mi ją nazwać najgorszą na rynku, biorąc pod uwagę obecność karm typu Wh... Kit...t, już nie mówiąc o marketówkach, które ludzie i tak chętnie kupują, bo tanie. Ba, niektóre koty muszą się cieszyć, że w ogóle coś dostają.
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Nie sie 26, 2018 20:55 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

MonikaMonikaMonika pisze:dzięki za spis karm, mam jeszcze karmę w ogóle z Kerfa Pre Vital i m a w składzie 60% białek pochodzenia zwierzęcego i 30% mięsa.
Tylko to dalej mnie nie uspakaja w kwestii głównego problemu.
Czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami i po odrobaczeniu przejdzie ? Czy jakieś problemy raczej fizjologiczne ?
:(

Może to być na skutek zarobaczenia i po pozbyciu się robaków przejdzie. Może być też efektem zmiany karmienia i z czasem się unormuje. Niestety może być też coś poważniejszego. :( Dobrze, że kupa pójdzie do badania - wyniki powinny wykazać jeżeli coś jest nie tak.
Bardzo się cieszę, że przygarnelas maluchy. :D Niech ci się dobrze chowają. :ok:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Nie sie 26, 2018 23:53 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

MonikaMonikaMonika pisze:kocur i kotka, były odrobaczane w tozie, a to nie jest porządnie, bo tam robią tylko podstawę, na kastracje są za małe.

No niestety nie są za małe, 4 miesięczne kotki potrafią już rujczyć.

Nie mokre jedzenie nie powoduje biegunki. Nie karm tylko suchą bo za chwilę będziesz mieć problem ze struwitami... Strona opowiada bzdury.
RC to jest pasza dla kur a nie dla kotów. Przykro to mówić, ale taka jest prawda.

Koty trzeba porządnie odrobaczyć, jedna tabletka np. Cestal, 10 dni przerwy i druga. Tylko dwukrotne odrobaczanie wybija wszystkie robaki, bo druga tabletka dobije osobniki wyklute z jajek po pierwszym cyklu. Czasem nawet trzeba odrobaczać 3x.
ser_Kociątko

Post » Pon sie 27, 2018 7:05 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

Wawe pisze:No niestety nie są za małe, 4 miesięczne kotki potrafią już rujczyć.

dwóch weterynarzy mówiło, że za małe, ale tak czy siak trzeba najpierw wyleczyć, prawda ? :P

MonikaMonikaMonika

Post » Pon sie 27, 2018 10:33 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

Zapisz koty na kastrację - mój Alik był kastrowany jak tylko skończył 5 miesiąc, jeszcze przed dojrzewaniem, i jestem bardzo zadowolona z tej decyzji.

To nie jest tak, że kota karmi się albo tylko mokrą, albo suchą karmą. Kot powinien jeść przede wszystkim mokrą karmę i surowe mięso, inaczej po paru latach jedzenia suchych chrupków nabawi się poważnych problemów z nerkami.

I na marginesie, jak kot ma biegunkę, a dostaje tylko suche żarcie, to niestety dodatkowo go odwadniasz :|.

A i zgadzam się z przedmówczynią - strona, którą zalinkowałaś to stek bzdur. Nie wierz w to, co tam jest napisane.
Do cats eat bats?

Muireade

Od: Pon sie 08, 2016 17:26

Post » Pon sie 27, 2018 10:59 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

I jeszcze dodam, żebyś narazie spróbowała monodiety, najlepiej surową wołowinę-przemrożoną, dobrze działa na biegunki. Jeśli to robale co jest wielce prawdopodobne to dopiero konkretne odrobaczanie pomoże.
Co do kastracji to już od jakiegoś czasu zmieniły się zasady, otóż odkryto że koty wykastrowane przed osiągnięciem dojrzałości płciowej są wolne od chorób, które dopadają koty kastrowane poźniej np, raka listwy mlecznej. Warunek to więcej niż kg wagi, wiek już nie ma takiego znaczenia, tym bardziej kociaki z toz'u mogą być starsze niż określili a wtedy rujka może być na dniach i ciachaczem kazirodztwo.
jesteśmy na prostej ;)

kociołkowo

Od: Czw mar 30, 2017 22:49

Post » Pon sie 27, 2018 11:49 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

Na spokojnie wylecz koty.
Nie kastruj w tak młodym wieku

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon sie 27, 2018 11:54 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

anka1515 pisze:Nie kastruj w tak młodym wieku

czyli lepiej by kotka zaszła lada moment w ciążę z bratem? :strach:
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

Post » Pon sie 27, 2018 11:59 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

A u Ciebie zachodzą ?
Z całym szacunkiem dla
Twojej wiedzy ale może ktoś sobie 2 koty dopilnuje

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon sie 27, 2018 12:01 Re: Kociak "gubi kupkę" ...

Dopilnuje? Hahahhaha.

Koty powinno się wcześnie kastrować, to zapobiega nowotworowi listwy mlecznej niemal w 100%.
Kociak powinien ważyć około 1,5kg do kastracji.
ser_Kociątko

[następna]