PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI zaprasza.

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon lut 05, 2018 18:28 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

ser_Kociątko pisze:10 kg faworków? 8O

Uwielbiam faworki, ale nigdy nie odważyłam się ich zrobić. Masz jakiś fajny przepis? Może się podzielisz? :)

Nie wiem czy dobry mnie smakują przepis mojej mamy.
Faworki
3 żółtka, 3 łyżki śmietany, ok 7-8 łyżek mąki i 1 łyżka spirytusu może być ocet spirytusowy ( ja daje spirytus).
Z podanych składników zagnieść ciasto i przez 15 minut ubijac walkiem. Na ok 1 godz.wstawić do lodówki, po wyjęciu jeszcze raz zagnieść i rozwalkowac cieniutko. Smażyć na złoty kolor i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :piwa: :piwa:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pon lut 05, 2018 18:30 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Wypróbuję! Dziękuję! :)
ser_Kociątko

Post » Pon lut 05, 2018 18:38 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

ser_Kociątko pisze:Wypróbuję! Dziękuję! :)

Naprawdę są smaczne takie kruchutkie.
Jak mnie coś wkurzy to tym wakeczkiem dobrze się tlucze :ryk: :ryk:

Gosiagosia

Post » Wto lut 06, 2018 7:44 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Gosia ma taki przepis jak ja.
Też polecam spirytus
:ok: jutro robię w pracy, zobaczymy ile zrobię :smokin:

Wczoraj byłam w biedronce a tam 0,200kg faworkow 6.99, łatwo policzyć ile kosztuje kg.
Pomijam fakt że stanęłam nad paczka zapakowanych faworkow i śmiałam się w sobie bo ciasto grube na 4mm....
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Wto lut 06, 2018 8:57 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Moli25 pisze:Gosia ma taki przepis jak ja.
Też polecam spirytus

Wczoraj byłam w biedronce a tam 0,200kg faworkow 6.99, łatwo policzyć ile kosztuje kg.
Pomijam fakt że stanęłam nad paczka zapakowanych faworkow i śmiałam się w sobie bo ciasto grube na 4mm....

Chyba wszystkie przepisy są podobne. W biedronce nie kupowałam. Jak mam lenia to kupuję tylko w mojej ulubionej cukierni. Pozdrawiam

Gosiagosia

Post » Wto lut 06, 2018 9:01 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Gosiagosia pisze:
Moli25 pisze:Gosia ma taki przepis jak ja.
Też polecam spirytus

Chyba wszystkie przepisy są podobne. W biedronce nie kupowałam. Jak mam lenia to kupuję tylko w mojej ulubionej cukierni. Pozdrawiam

u mnie w piekarni maja takie cieniutkie z bąbelkami po 33 zł za kilogram, są smaczne, kupuje kiedy chcę i ile chcę, najczęściej 30 dkg 2 razy w tygodniu :wink: wczoraj właśnie kupiłam chyba już ostatni raz, bo w czwartek juz paczki :( zapisałam sie na 10 szt :mrgreen:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto lut 06, 2018 15:41 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Faktycznie tłusty czwartek :mrgreen: i paczusie trzeba zjeść, chociaż dwa.
Muszę też zamówić do pracy i do domu.

Gosiagosia

Post » Wto lut 06, 2018 15:46 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Moli25 pisze:Wczoraj byłam w biedronce a tam 0,200kg faworkow 6.99, łatwo policzyć ile kosztuje kg.

Własnie wracam z Biedry. Widziałam te faworki. Ręka nawet chciała sięgnąć, ale były bardzo brzydkie, ciężkie, grube, to nie faworki :? :?
Drogie są. Zawsze były.

Ja już mam pączki za sobą :mrgreen: Jutro jak dostanę składniki, to spróbuję upiec ciasto. Ale Tłustego Czwartku zwykle nie obchodzę.

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto lut 06, 2018 17:14 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Aia pisze:
Moli25 pisze:Wczoraj byłam w biedronce a tam 0,200kg faworkow 6.99, łatwo policzyć ile kosztuje kg.

Własnie wracam z Biedry. Widziałam te faworki. Ręka nawet chciała sięgnąć, ale były bardzo brzydkie, ciężkie, grube, to nie faworki :? :?
Drogie są. Zawsze były.

Ja już mam pączki za sobą :mrgreen: Jutro jak dostanę składniki, to spróbuję upiec ciasto. Ale Tłustego Czwartku zwykle nie obchodzę.

Trzeba zjeść chociaż jednego paczusia

Gosiagosia

Post » Wto lut 06, 2018 17:18 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Neee, ja nie lubię. Na pączka mam ochotę raz na ruski rok :)
A faworków to już w ogóle nie lubię. Dopóki nie zjem pierwszego :20145 Ale to mi nie grozi, bo ja sama nie smażę :)

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto lut 06, 2018 21:15 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Aia pisze:Neee, ja nie lubię. Na pączka mam ochotę raz na ruski rok :)
A faworków to już w ogóle nie lubię. Dopóki nie zjem pierwszego :20145 Ale to mi nie grozi, bo ja sama nie smażę :)

Ja też prawie nie przepadam za pączkami ale te parę razy do roku zjem. Fawor ki bardzo lubie

Gosiagosia

Post » Śro lut 07, 2018 10:02 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Gosiagosia pisze:
Aia pisze:Neee, ja nie lubię. Na pączka mam ochotę raz na ruski rok :)

Ja też prawie nie przepadam za pączkami ale te parę razy do roku zjem. Fawor ki bardzo lubie

nie wiem jak to jest, ale pączki w tłusty czwartek chyba jakoś inaczej smakują, bo normalnie nie byłabym w stanie tylu zjeść, czyli ok 5 szt :mrgreen:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lut 07, 2018 10:43 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Bo to czwartek jest tłusty a nie pączki i te zjedzone w tłusty czwartek są mniej kaloryczne niż w każdy inny dzień.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Śro lut 07, 2018 10:46 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Pączki lubię tylko z advokatem z niczym innym nie zjem :(
ser_Kociątko

Post » Śro lut 07, 2018 10:53 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI czyli kocio-psia rodzinka

Ewa L. pisze:Bo to czwartek jest tłusty a nie pączki i te zjedzone w tłusty czwartek są mniej kaloryczne niż w każdy inny dzień.

Ewcia znowu głos mądrości :mrgreen:

Ziemosław

Od: Śro paź 18, 2017 18:55

[poprzednia][następna]