Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Ziemosław pisze:MalgWroclaw pisze:Ziemosław pisze:Kochane moje, czy któraś z Was ma może jakieś dokładne informacje o niedoczynności tarczycy? Objawy, leczenie itp? Nie chcę się karmić wiedzą z internetów![]()
Mam chorą tarczycę. Jednak uważam, że jak Ci dam nawet najdokładniejsze informacje, to też będzie wiedza z internetu. Porozmawiaj z rodzinnym lekarzem.
Odpiszę tu bo w sumie wszystko się wiąże. Jakis czas temu, w październiku bodaj, byłam na konsultacji u internisty w celu omówienia wyników badań medycyny pracy, gdzie wyszedł mi podwyższony cholesterol. Pani doktor zaleciła morfologię krwi i podstawowe tarczycowe w celach "kontrolnych" gdzie właśnie było same TSH - jak napisała Monia - i było super w normie, podobnie jak wszystko inne.
Problem w tym, że mimo diety, mimo ćwiczeń, mam problem żeby schudnąć, a wręcz w ciągu 2 miesięcy przytyłam 4 kilo, no to coś jest nie tak. Ponieważ mam bardzo niski metabolizm (staram się go podkręcać), często jestem senna, mam problemy czasem z koncentracją no i ten wzrost wagi, zaczęłam podejrzewać tę tarczycę. Zwłaszcza że moja matka ma z tym coś, nie wiem co dokładnie bo ona sama nie wie (długa historia).
No, to tyle. Wiem jeszcze że badania wolnej tyroksyny i trójjodotyroniny są jako tako miarodajne. Chyba się kopsnę jutro.
mir.ka pisze:Ziemosław pisze:MalgWroclaw pisze:Ziemosław pisze:Kochane moje, czy któraś z Was ma może jakieś dokładne informacje o niedoczynności tarczycy? Objawy, leczenie itp? Nie chcę się karmić wiedzą z internetów![]()
Mam chorą tarczycę. Jednak uważam, że jak Ci dam nawet najdokładniejsze informacje, to też będzie wiedza z internetu. Porozmawiaj z rodzinnym lekarzem.
Odpiszę tu bo w sumie wszystko się wiąże. Jakis czas temu, w październiku bodaj, byłam na konsultacji u internisty w celu omówienia wyników badań medycyny pracy, gdzie wyszedł mi podwyższony cholesterol. Pani doktor zaleciła morfologię krwi i podstawowe tarczycowe w celach "kontrolnych" gdzie właśnie było same TSH - jak napisała Monia - i było super w normie, podobnie jak wszystko inne.
Problem w tym, że mimo diety, mimo ćwiczeń, mam problem żeby schudnąć, a wręcz w ciągu 2 miesięcy przytyłam 4 kilo, no to coś jest nie tak. Ponieważ mam bardzo niski metabolizm (staram się go podkręcać), często jestem senna, mam problemy czasem z koncentracją no i ten wzrost wagi, zaczęłam podejrzewać tę tarczycę. Zwłaszcza że moja matka ma z tym coś, nie wiem co dokładnie bo ona sama nie wie (długa historia).
No, to tyle. Wiem jeszcze że badania wolnej tyroksyny i trójjodotyroniny są jako tako miarodajne. Chyba się kopsnę jutro.
mogłaś przybrać na wadze w wyniku ćwiczeń bo zamieniłaś tłuszcz na mięśnie a te więcej ważą, powinnaś się co jakis czas mierzyć to zobaczysz czy chudniesz czy obwód różnych części ciała stoi w miejscu
Ziemosław pisze:Jem co 3h, od 7 (6:45), potem 10, 13, po 16 jak wracam z pracy, ostatni max 20. No już chyba chyba częściej się nie da
Na śniadanie zazwyczaj 2 jajka gotowane/sadzone na maśle klarowanym. W pracy gryzam orzeszki bez soli albo owoce, o 13 jakaś sałatka albo mała porcyjka obiadowa. Większa jeżeli idę po pracy ćwiczyć, ale wtedy nie jem w domu. Na kolację zazwyczaj grzanka z szynką domowej roboty.
Alkoholu prawie nie piję, słodycze jem rzadko. Fast foody też ostatnio mocno obcięłam (nie liczę pizzy z kociego spotkania) no i piję po 2 litry wody dziennie. Dobrze że mnie w pracy "suszy" od klimy, to ta woda sama wchodzi bo inaczej gardło na wiór.
Ziemosław pisze:Kochane moje, czy któraś z Was ma może jakieś dokładne informacje o niedoczynności tarczycy? Objawy, leczenie itp? Nie chcę się karmić wiedzą z internetówChciałabym zrobić sobie badania, bo nigdy nie miałam a moja matka ma z tym problemy. W najbliższym mi laboratorium pełen pakiet kosztuje 137 zł... Więc wolałabym się upewnić, że takie badania są wiarygodne i nie wydam kasy na coś co mi nic nie powie
MalgWroclaw pisze:Jaki test? Też chcę
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 418 gości