Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 01, 2018 17:28 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ewa L. pisze:
Marzenia11 pisze:Koty są miesozercami i gdyby jadły rośliny to by umarły.
Człowieka uzębienie choćby różni się od kotowatych więc nie jesteśmy miesozercami. Owszem, białko zwierzęce jest nam być może potrzebne do życia, ale gdyby ilość zjadanego mięsa przez człowieka była dla niego dobra to by nie było wielu chorób i nawolywania lekarzy do zmiany diety. żadne zwierzę w naturze nie poluje aby się objesc tylko aby się najeść tak by przeżyć. Zwierzęta nasycone nie polują.
I zgadzam się. Ludzie jak nie widzą to nie krzyczą. Gdyby pokazywano w tv raz w tygodniu filmy z rzeźni, z warunków chowu zwierząt itp to by przynajmniej część ludzi zmieniła zdanie co do jedzenia mięsa.
Jemy go zdecydowanie za dużo i dużo mięsa się marnuje.

Owszem jesteśmy również mięsożercami. Nie wiem jak w twoim uzębienie ale w moim występują kły.
A tu krótka informacja jakie zęby posiada człowiek i w jakich ilościach i do czego służą.
Dorosły człowiek z pełnym uzębieniem posiada 32 zęby – po 16 w żuchwie i szczęce. Jeśli chodzi o funkcje, jest to 8 siekaczy, 4 kły, 8 zębów przedtrzonowych oraz 12 zębów trzonowych. Siekacze służą odgryzaniu kęsów pokarmu, mają znaczenie dla prawidłowej wymowy, ich ustawienie kształtuje zewnętrzne rysy warg. Główną funkcją kłów jest odgryzanie i rozrywanie kęsów pokarmu, podobnie jak siekacze wpływają na prawidłową wymowę i kształt twarzy w okolicach kącików ust. Przedtrzonowce służą przede wszystkim rozdrabnianiu pokarmu, kształtują też zewnętrzny zarys policzków. Z kolei trzonowce miażdżą i rozdrabniają pokarm, także nadając zarys policzków.

To skoro tak to odnieś się do wszystkich kwestii poruszanych przeze mnie, nie tylko wybiórczo.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon sty 01, 2018 17:31 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ewa L. pisze:
fifulec pisze:
Ewa L. pisze:Tak jak misją z którą się urodził człowiek jest skończenie szkoły , praca dla innych ( bo nie tylko my czerpiemy korzyści z naszej pracy ) , założenie rodziny , osiągnięcie jakiś celów tak misją życiową zwierząt hodowlanych jest oddać swoje mięso jako pokarm dla innych.

8O 8O
Napisz jeszcze, że powinny być z tego dumne, że mogą stać się soczystym schabowym na talerzu człowieka i dzielnie spełniły swoją misję. Urodziły się by zostać zabite, a całe ich życie było pasmem przerażenia, strachu i cierpienia. I to porównania, że misją człowieka jest skończenia szkoły, a misją świni jest wylądowanie na talerzu... szok 8O MISJĄ!

Jestem w szoku, że na forum pro zwierzęcym, zrzeszającym bądź co bądź ludzi kochających zwierzęta padają takie stwierdzenia... ale w sumie podział na zwierzęta "do kochania" i "do jedzenia" zawsze był wyraźny.

Szokuje cię to ? Ciekawe czemu ? Może użyłam złego słowa bo widzę ,że słowo " misja " kole cię w oczy. Użyj więc słowa przeznaczenie bo uważam,że każde żywe stworzenie , każda żywa roślina nie pojawiła się na tym świecie bez konkretnej przyczyny.A twój sarkazm o dumie bycia schabowym ........nie skomentuję tego.

Ale jaki sarkazm ? Sama napisałaś, że misją vel przeznaczeniem świni jest oddanie swojego mięsa na rzecz kogoś innego ? Oddaje, więc swoje mięso na schabowego czy nie ? Ja się nie martwię o twój brzuch, napisałam to ogólnie do wszystkich, którzy ochoczo przyklasnęli twoim słowom jednocześnie czując się miłośnikami zwierząt - jak sądzę.

A co do zębów, to jest goryl i jego ząbki i jego kły, goryl - zwierzę w 100% roślinożerne :

Obrazek

Nasze uzębienie nie jest dowodem na wszystkożerność.

fifulec

Od: Sob lut 19, 2011 0:00

Post » Pon sty 01, 2018 17:36 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Bo rozrywanie i miazdzenie pokarmu to nie tylko o mięso chodzi, no ale cóż...
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Pon sty 01, 2018 17:39 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Marzenia11 pisze:Ale wg ciebie pojawiła się po to żeby ją zjeść?
Poczucie wyższości człowieka nad pozostałym światem jest przyczyną klęski jaki świat i głównie człowiek ponosi.
Trzeba mieć trochę pokory jednak, bo w sumie przyroda i natura zwycięża, przykład to huragany, trzęsienia ziemi, i wiele innych..

To idąc za twoim przykładem skoro człowiek nie powinien się tak wywyższać nad zwierzęta to może wróćmy to pozycji na czworaka , jedzenia korzonków i poprośmy jakąś inteligentną świnkę to może nam jakiś szałas wybuduje.
A tak poważnie chyba boli was to ,że napisałam to co większość z was myśli. Płaczecie nad filmikiem z rzeźni a w kuchni na patelni skwierczy wam schabowy .
Dla ścisłości bo pewnie za chwilę któraś mi to wypomni nie uważam ,że zwierzęta są głupie ale człowiek z założenia ma większą pojemność mózgu. Zgadzam się ,że wiele mięsa się marnuje ale to dlatego że nasze społeczeństwo robi się coraz bardziej konsumpcyjne i nastawione jest na popyt i podaż.
Można walczyć o likwidację rzeźni, o nie zabijanie zwierząt na mięso ale to nic nie zmieni. Ludzie jedli, jedzą i jeść będą mięso czy się wam to podoba czy nie. Jedynie walczyć można by warunki w jakich żyją w c hodowli i sposób ich uśmiercania był humanitarny i nie przynosił zwierzętom cierpienia.
Pracuję w sklepie na stoisku mięsnym. Uważasz ,że powinnam bojkotować sprzedaż mięsa? Każdemu kupującemu opowiadać o cierpieniu zwierząt ?
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Pon sty 01, 2018 17:40 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Marzenia11 pisze:
Ewa L. pisze:
Marzenia11 pisze:Koty są miesozercami i gdyby jadły rośliny to by umarły.
Człowieka uzębienie choćby różni się od kotowatych więc nie jesteśmy miesozercami. Owszem, białko zwierzęce jest nam być może potrzebne do życia, ale gdyby ilość zjadanego mięsa przez człowieka była dla niego dobra to by nie było wielu chorób i nawolywania lekarzy do zmiany diety. żadne zwierzę w naturze nie poluje aby się objesc tylko aby się najeść tak by przeżyć. Zwierzęta nasycone nie polują.
I zgadzam się. Ludzie jak nie widzą to nie krzyczą. Gdyby pokazywano w tv raz w tygodniu filmy z rzeźni, z warunków chowu zwierząt itp to by przynajmniej część ludzi zmieniła zdanie co do jedzenia mięsa.
Jemy go zdecydowanie za dużo i dużo mięsa się marnuje.

Owszem jesteśmy również mięsożercami. Nie wiem jak w twoim uzębienie ale w moim występują kły.
A tu krótka informacja jakie zęby posiada człowiek i w jakich ilościach i do czego służą.
Dorosły człowiek z pełnym uzębieniem posiada 32 zęby – po 16 w żuchwie i szczęce. Jeśli chodzi o funkcje, jest to 8 siekaczy, 4 kły, 8 zębów przedtrzonowych oraz 12 zębów trzonowych. Siekacze służą odgryzaniu kęsów pokarmu, mają znaczenie dla prawidłowej wymowy, ich ustawienie kształtuje zewnętrzne rysy warg. Główną funkcją kłów jest odgryzanie i rozrywanie kęsów pokarmu, podobnie jak siekacze wpływają na prawidłową wymowę i kształt twarzy w okolicach kącików ust. Przedtrzonowce służą przede wszystkim rozdrabnianiu pokarmu, kształtują też zewnętrzny zarys policzków. Z kolei trzonowce miażdżą i rozdrabniają pokarm, także nadając zarys policzków.

To skoro tak to odnieś się do wszystkich kwestii poruszanych przeze mnie, nie tylko wybiórczo.

Poczytaj kilka postów niżej.
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sty 01, 2018 17:44 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

fifulec pisze:
Ewa L. pisze:
fifulec pisze:
Ewa L. pisze:Tak jak misją z którą się urodził człowiek jest skończenie szkoły , praca dla innych ( bo nie tylko my czerpiemy korzyści z naszej pracy ) , założenie rodziny , osiągnięcie jakiś celów tak misją życiową zwierząt hodowlanych jest oddać swoje mięso jako pokarm dla innych.

8O 8O
Napisz jeszcze, że powinny być z tego dumne, że mogą stać się soczystym schabowym na talerzu człowieka i dzielnie spełniły swoją misję. Urodziły się by zostać zabite, a całe ich życie było pasmem przerażenia, strachu i cierpienia. I to porównania, że misją człowieka jest skończenia szkoły, a misją świni jest wylądowanie na talerzu... szok 8O MISJĄ!

Jestem w szoku, że na forum pro zwierzęcym, zrzeszającym bądź co bądź ludzi kochających zwierzęta padają takie stwierdzenia... ale w sumie podział na zwierzęta "do kochania" i "do jedzenia" zawsze był wyraźny.

Szokuje cię to ? Ciekawe czemu ? Może użyłam złego słowa bo widzę ,że słowo " misja " kole cię w oczy. Użyj więc słowa przeznaczenie bo uważam,że każde żywe stworzenie , każda żywa roślina nie pojawiła się na tym świecie bez konkretnej przyczyny.A twój sarkazm o dumie bycia schabowym ........nie skomentuję tego.

Ale jaki sarkazm ? Sama napisałaś, że misją vel przeznaczeniem świni jest oddanie swojego mięsa na rzecz kogoś innego ? Oddaje, więc swoje mięso na schabowego czy nie ? Ja się nie martwię o twój brzuch, napisałam to ogólnie do wszystkich, którzy ochoczo przyklasnęli twoim słowom jednocześnie czując się miłośnikami zwierząt - jak sądzę.

A co do zębów, to jest goryl i jego ząbki i jego kły, goryl - zwierzę w 100% roślinożerne :

Obrazek

A jakie świnia jak się tej świni trzymamy ma przeznaczenie ? Być zwierzątkiem domowym , przytulanką ?
Ja jem międo, warzywa, owoce więc uważam się za wszystkożercę a ty nie ? Nie jadasz takich rzeczy ? To co jadasz , czym żyjesz ? Powietrzem ?
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sty 01, 2018 17:45 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Marzenia11 pisze:Bo rozrywanie i miazdzenie pokarmu to nie tylko o mięso chodzi, no ale cóż...

A co kłami rozrywasz strączki fasoli?
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sty 01, 2018 17:46 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Nie, nic mnie nie boli. Nie pisz za mnie.
Boli mnie jedynie wybiorcza świadomość. Fajerwerki są godne potępienia ale jedzenie mięsa i związane z tym koszmar hodowli i zabijania to ok. Jak będziesz w równym stopniu potepiac jedno i drugie to będzie w porządku.

Marzenia11

Post » Pon sty 01, 2018 17:52 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ewa L. pisze:
Marzenia11 pisze:Bo rozrywanie i miazdzenie pokarmu to nie tylko o mięso chodzi, no ale cóż...

Jak tak patrzę na moje kły i kły mojej kocicy to widzę lekką różnicę :mrgreen:

Marzenia11

Post » Pon sty 01, 2018 17:55 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Marzenia11 pisze:Nie, nic mnie nie boli. Nie pisz za mnie.
Boli mnie jedynie wybiorcza świadomość. Fajerwerki są godne potępienia ale jedzenie mięsa i związane z tym koszmar hodowli i zabijania to ok. Jak będziesz w równym stopniu potepiac jedno i drugie to będzie w porządku.

Wiesz co Marzenia11 zostań sobie przy swoich korzonkach, pędach bambusa i wodorostach ...........
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sty 01, 2018 17:58 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Marzenia11 pisze:
Ewa L. pisze:

Może to dlatego że kocica ma mały zgrabny pyszczek a twoja szczęka jest trochę ........szeroka.
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sty 01, 2018 18:03 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ewa L. pisze:
Marzenia11 pisze:
Ewa L. pisze:

Może to dlatego że kocica ma mały zgrabny pyszczek a twoja szczęka jest trochę ........szeroka.

Jednak nie masz racji.
Argumentowac i toczyć dalej dyskusji nt wyglądu kłów nie będę bo chodzi mi o coś innego.
O uczciwość w poglądach, o świadomość Że koszmar zwierząt dzieje się na co dzień.

Marzenia11

Post » Pon sty 01, 2018 18:06 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ewa L. pisze:
fifulec pisze:
Ewa L. pisze:
fifulec pisze:

8O 8O

Obrazek

A jakie świnia jak się tej świni trzymamy ma przeznaczenie ? Być zwierzątkiem domowym , przytulanką ?
Ja jem międo, warzywa, owoce więc uważam się za wszystkożercę a ty nie ? Nie jadasz takich rzeczy ? To co jadasz , czym żyjesz ? Powietrzem ?

No właśnie owa świnka nie miała tyle szczęścia i nie stała się zwierzęciem towarzyszącym człowiekowi jak np. pies czy kot, mimo tego, że swoją inteligencją przewyższa inteligencję psa. Poza tym np. budowa mózgu świń jest bardzo zbliżona do budowy mózgu ludzkiego. To jedno. Świnia wcale nie musi być zwierzęciem domowym, może być zwierzęciem gospodarskim, nie przeznaczonym do zabicia i zjedzenia - dziwne nie ? Żeby mieć świnię i się z nią przyjaźnić jak z psem ? Zorganizować jej wybieg, dobre warunki bytowania i sobie ją po prostu mieć aż do jej naturalnej śmierci. Głupie co ? Tylko idiota chciałby się przyjaźnić ze świnią.
Owszem nie będzie wtedy tak licznej populacji jak teraz, ale to raczej z korzyścią dla zwierząt.

Najgorsze, że mieszasz w to wszystko jeszcze papieża, religię i całą resztę świętości - tak jakby dla poparcia tego tezy : "jestem człowiekiem - należy mi się" - bóg tak chciał. Ech.

fifulec

Od: Sob lut 19, 2011 0:00

Post » Pon sty 01, 2018 18:07 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

To co myślisz ,że jak opowiesz o męczarni zwierząt w rzeźniach to nagle wszyscy przestaną jeść mięso ?
Może lepiej się skupić na tym by zwierzęta w hodowlach miały godne warunki.
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sty 01, 2018 18:09 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ewa L. pisze:To co myślisz ,że jak opowiesz o męczarni zwierząt w rzeźniach to nagle wszyscy przestaną jeść mięso ?
Może lepiej się skupić na tym by zwierzęta w hodowlach miały godne warunki.

To co myślisz, że jak napiszesz że fajerwerki to dla zwierząt koszmar to nagle wszyscy przestaną strzelać?

Marzenia11

[poprzednia][następna]