Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 28, 2017 11:20 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ee ostatnio mialam i mam taki kociol że nawet nie mialam czasu, zeby sie wyspac. Zagladalam codziennie, ale zawsze w biegu :/ hahaa akurat na Twoj watek zaglądałam codziennie :ryk:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw gru 28, 2017 11:21 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
ser_Kociątko

Post » Czw gru 28, 2017 11:36 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Z tym pociagiem to tam cos bylo, ze "Pozor, zug z pierunsko cos tam, cos tam" :)

Pomagiera masz nie z tej ziemi :P
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw gru 28, 2017 11:44 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Szukałach, ale żech ni znolazła, za to mom cosik innego :ryk:

"Już mom nowo wyliczanka, ślonski krupniok to kaszanka. Polsko babka to jest zista, piwa skrzynka to jest kista, ślonski fater to jest tata, nasz pomidor to tomata. Wy mówicie my godomy, u was babcie u nas omy. Z włosów spinka u nas szpanga, zwykle trzepak to klopsztanga. Tam pociagi u nas cugi, garnitury to ancugi. Filiżanka to jest szolka, pani z Polski to gorolka. Rowerowy łańcuch to je keta, a fuzekla to skarpeta. Na landrynki godom szkloki, z owsa placki – hawerfloki.

Polski Józef to jest Zefel, za to guzik to jest knefel. Tam sie grzeje tu hajcuje, jak się spieszy to piluje. Tam tablica tu tabula, a pierwiosnek to prymula. By upiększyć – pomaluja, by ugryfnić – posztrajhuja. Tam zasłony a tu sztory, jak mom krankol – jestem chory. Na pół litra godom halba, zaś weranda to jest lauba. Jak oszczędzam to szporuja, jak chca wietrzyć to luftuja. Dawo pozór – jest ostrożna, fusbal to jest piłka nożna. Poduszeczka to zagłowek, a przikopka to jest rowek. Tam walizka a tu kofer a kierowca to jest szofer.

Awantura – u nas haja, tam jest grupa a tu zgraja. W szafie wieszak – w szrankubigiel, u was wiadro a tu kibel. Mamlas – to taki niezdara, a plebania to jest fara. Sok z kapusty to jest kwaska, a fartuszek to zopaska. U nos lyjty, u was lanie, wasze kłucie, nasze żganie. Panna z dzieckiem to zowitka, kromka chleba u nos sznitka. A motyle to szmaterloki, łyżwy z korbką to kurbloki. Dużo mówić to fandzolić, lekceważyć- u nos smolić.

Włóczyć sie to znaczy smykać, u was modlić u nos rzykać. Schacharzony to zepsuty, tu szczewiki a tam buty. Seblyc sie to jest rozbierać, roztopiyrzać to rozpierać. U was katar u nos ryma, denaturat to jest bryna. Tu wyklupać tam wytrzepać, u was rzucać, u nos ciepać. Iść na randkę to zolycić, u was złapać u nos chycić. U was rura u nas ruła a piekarnik to bratruła tu zmarasić tam zabrudzić, tam sprowadzić a tu skludzić. Ciepać machy – stroić miny, tam obierki – łoszkrabiny. Grysik to jest manna kasza, zamiast wusztu jest kiełbasa. Powóz konny to jest fura a napisol to Szymura… :)) *"

[*Wydaje się, że właśnie Szymura jest autorem wyliczanki.] https://tuudi.net/2011/11/04/na-deser-w ... po-slasku/
Ostatnio edytowano Czw gru 28, 2017 11:51 przez klaudiafj, łącznie edytowano 2 razy

klaudiafj

Post » Czw gru 28, 2017 11:46 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

A co to znaczy ugryfnić? :D bo ja nie znam takiego słowa :D ale tekst pierwsza klasa :ok:

Ziemosław

Od: Śro paź 18, 2017 18:55

Post » Czw gru 28, 2017 11:48 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Ziemosław pisze:A co to znaczy ugryfnić? :D bo ja nie znam takiego słowa :D ale tekst pierwsza klasa :ok:

Ugryfnić to zapewne upiększyć :D
Ale ja teraz czytam ten tekst i widzę błędy, więc poprawiam :twisted:

klaudiafj

Post » Czw gru 28, 2017 16:44 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

klaudiafj pisze:Przychodzę i co zastaje...
Obrazek
Mlody robi zakupy :lol:

Na Sylwestra się szykuje, musi dobrze wybrać żeby się wkupić w łaski swoich panienek. :ryk: :ryk:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw gru 28, 2017 16:46 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

klaudiafj pisze:Zuza przyszlam w pore, bo juz patrzal za smakolykami :D

Martus znam te teksty, ale mnie już nie wzruszaja ;)

Normalnie rozwala mnie ten Kubek :mrgreen: wlasnie postanowilam zasadzic kotom nowa kocią trawke.i jak juz bylo ladnie, przyszedl Kubek i stwierdził, że to wszystko jest źle i zaczął robić po swojemu! Ale sie z niego smialam :D caly byl z ziemi. wszystko wymieszal i uznal, że już jest dobrze :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Padłam ze śmiechu, Kochany Kubuś :ryk: :201494 :201494 Udał ci się kociak

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw gru 28, 2017 17:39 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

No, Kubisławek ma minę "i co mi zrobisz". Możesz do niego mówić "Sławciu" :kotek:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw gru 28, 2017 19:48 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Śmiałam się z wierszyka, przeczytałam z trudnością na głos mojemu mężowi, śmiał się. Mówi że koniecznie trzeba przeczytać mojej teściowej bo ona ma dużo koleżanek ze Śląska :lol:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pt gru 29, 2017 1:58 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Jest 2 w nocy, ale szybko dodam zdjęcia, które zrobiłam przed świętami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dobranoc :kotek:

klaudiafj

Post » Pt gru 29, 2017 7:23 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Cudne zdjęcia i śliczne kotki. Wygląda, że młodziaki trzymają się razem, przeważnie blisko siebie. A Maryś dostojna jak matrona. Tak po cichu to Kubusia zazdraszczam. Wniósł tyle ożywienia w życie Tosi chyba. Miłego dnia...

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Pt gru 29, 2017 7:57 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Kubuś słoooooodziak <3 <3 <3

Ziemosław

Od: Śro paź 18, 2017 18:55

Post » Pt gru 29, 2017 8:31 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

aga66 pisze:Tak po cichu to Kubusia zazdraszczam

Takich Kubisławków jest trochę do wzięcia :wink:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt gru 29, 2017 9:21 Re: Bytomskie Łobuzy Trzy :) cz. 12

Raczej bym nie powiedziała, że Kubuś wniósł ożywienie w życie Tosi. Wręcz przeciwnie - zamrozil je. Tosia prawie 3 tyg spędziła na pralce w łazience. Wcześniej wiele razy na dzień bawiła się z Marysią i goniły się też, a od trzech tyg prawie, to Kubuś się bawi, a dziewczyny nie. Marysia nie jest matroną, bo ona kocha szaleć, biegać i wygłupiać się, ale tego już też nie robi. Dopiero teraz coś się przełamuje, że Tosia zaczyna wychodzić. Młode nie trzymają się razem, to Marysia i Tosia trzymają się razem, czasem tylko nie odchodzą jak przychodzi Kubuś. Niestety tak to wygląda. No, ale i tak jest dobrze, bo mogłoby być gorzej.
Marysia wylizała boczek znowu i nie wiemy co jest przyczyną. Wszystko po trochu pewnie. Byłam u wetki przed świętami. Wetka mówi, że to nie choroba, ale stres, alergia i jeszcze coś.
Nie śpię dziś od czarnego ranka - kiedy była chyba 5 rano.
Wkurzyłam się w końcu jak już było rano i chciałam zamknąć drzwi, ale że mam kaloryfer na ścianie to nie umiałam, bo łóżko wystaje poza framugę. Docisnęłam je jak najmocniej. Powstała szpara na 5 cm. Położyłam się do łóżka, zamknęłam oczy. I buch! Zaś Kubuś wskoczył mi na łóżko i dalej harcował. Dziś przywlekł mi piszczącą myszkę. Mam takie chyba dwie. On lubi najbardziej te, które wydają dźwięki. No to Kubuś pokonał przeszkodę, ale przecież był przed moimi oczami, a za mną też ktoś deptał. Odwracam się, a tu Tosia. Jeden po jednej stronie mojej głowy, a drugi po drugiej.
Jestem nieprzytomna.

klaudiafj

[poprzednia][następna]