SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 06, 2017 9:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Sanabel

Alice83

Od: Pon maja 02, 2016 16:33

Post » Śro wrz 06, 2017 9:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Sanabelle to nie jest dobra sucha karma. Spróbuj podawać swoim kotom karmę bez zbóż (np. Carnilove, Acana, Orijen) i nie syp dużo do miseczek, podawaj porcję na jeden raz między karmieniem mokrą. Stały dostęp do suchej karmy powoduje podjadanie, a to z kolei prowadzi do otyłosci, jak u ludzi.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Śro wrz 06, 2017 11:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

No patrzykam na ceny orjen acana purizon ale 5kg karmy za 200zl to musialo by mnie powalic zeby tyle dac. A tanszych i dobrych bezzbozowek nie ma

Alice83

Post » Śro wrz 06, 2017 11:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:Ja przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać. Czy jeśli kupujemy ludzkie pożywienie to sprawdzamy co ma ile mięsa, co ma ile tłuszczu, co ma ile innych składników? Ja przepraszam, ale biorąc np pasztet z drobiu dla ludzi to w życiu nie siedziałam godzinę przy półce i nie czytałam składu.

I tu się mylisz. :D
Ja, a szczególnie żona dokładnie sprawdzamy co kupujemy.
I tak przykładowo wędliny kupujemy , gdzie jasno jest podkreślona "zawartość mięsa min. 95%" itd.
Tak samo z napojami (żadnej coli, zresztą dziecion to i tak nie smakuje).
Bardzo dobrym przykładem są serki waniliowe. W tym przypadku dokłądnie przeczytalismy skład 4-5 lata temu, gdy zacząłem analizować skład karm kocich , a więc kłopoty kocie po whiskasie i nam pomogły. :D
Od tej pory nie kupujemy juz serków Danio itd. firmy Danone, bo mają skłąd podobnej jakości co kocie kitikety (czyli same polepszacze, zelatyny, cukry, bardzo mało białka i tłuszczu zwierzęcego), tylko serki polskich firm , gdzie w skłądzie jest tylko śmietanka i dodatek cukru, duzż białka i tłuszcz tylko z mleka.
I wiesz co, jak raz na wyjeżdzie kupiliśmy z braku laku danio , to ciężko sie to jadło. W porównaniu do np. polskiego Świeżucha , Danio w smaku to był taki syropowy ulepek.
A cena chyba nawet tańsza niz danio.
Oczywiście nie rezygnujemy z niezbyt zdrowych przysmaków jak lody, chrupki itd., ale podstawowe pokarmy stanowiące o diecie nie sa kupowane "jak leci"

Tak samo dla kotów wybieram jako podstawowe pokarmy , w miarę dobre karmy, często nie droższe niż wiele marketowych, a od czasu do czasu koty dostanie saszetkę dla urozmaicenia itd.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Śro wrz 06, 2017 12:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:No patrzykam na ceny orjen acana purizon ale 5kg karmy za 200zl to musialo by mnie powalic zeby tyle dac. A tanszych i dobrych bezzbozowek nie ma

Pamiętaj, że będziesz ich zużywać dużo mniej niż Sanabelle.
6 kg Carnilove kosztuje ok.130 zł.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Śro wrz 06, 2017 13:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alice83 pisze:Sanabel

Którą dokładnie? Ona ma kilka wariantów.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro wrz 06, 2017 13:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Mam resztke sensitive z jagn i kupilam no grain

Alice83

Post » Śro wrz 06, 2017 13:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jarka pisze:
Alice83 pisze:No patrzykam na ceny orjen acana purizon ale 5kg karmy za 200zl to musialo by mnie powalic zeby tyle dac. A tanszych i dobrych bezzbozowek nie ma

Pamiętaj, że będziesz ich zużywać dużo mniej niż Sanabelle.
6 kg Carnilove kosztuje ok.130 zł.

Tu na forum czytalam ze carnilove jest id brita i jest zla,zamiast ziemniakow ma zolty groch. To juz totw jest w tej cenie

Alice83

Post » Śro wrz 06, 2017 15:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Nie znam Carnilove (skład mają dobry), ale karmię od prawie roku Brit Care, kotki zadowolone, wszystko okay, skład dobry, cena 34 zł za 2 kg, tak kupuję (lub 100 zł za 7 kg).
Totw na pewno nie jest lepszy od Brit Care, jeśli chodzi o skład. (a droższy).
Totw ma i groch i ziemniaki , dodatkowo białko roślinne, więc nie wiadomo ile jest zwierzęcego (wg mnie poniżej 30%).
tauryna tylko 0,1%, brit 0,23%. wapń i fosfor w Totw za wysoki, w Brit Care jeden z niższych wartości jeśli chodzi o karmy suche.
4 lata temu karmiłem krótko Totw, smakowała i też było okay,ale mam już 5-letnie kotki, więc staram się wybierać karmy z umiarkowanym lub niskim fosforem i wapniem no i jak najlepszym stosunkiem jakości do ceny.

Ikerka

Post » Śro wrz 06, 2017 15:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ikerka pisze:Nie znam Carnilove (skład mają dobry), ale karmię od prawie roku Brit Care, kotki zadowolone, wszystko okay, skład dobry, cena 34 zł za 2 kg, tak kupuję (lub 100 zł za 7 kg).
Totw na pewno nie jest lepszy od Brit Care, jeśli chodzi o skład. (a droższy).
Totw ma i groch i ziemniaki , dodatkowo białko roślinne, więc nie wiadomo ile jest zwierzęcego (wg mnie poniżej 30%).
tauryna tylko 0,1%, brit 0,23%. wapń i fosfor w Totw za wysoki, w Brit Care jeden z niższych wartości jeśli chodzi o karmy suche.
4 lata temu karmiłem krótko Totw, smakowała i też było okay,ale mam już 5-letnie kotki, więc staram się wybierać karmy z umiarkowanym lub niskim fosforem i wapniem no i jak najlepszym stosunkiem jakości do ceny.

Masz farta, ze Twoje koty Brita Care chca jesc. I do tego nie maja problemow zaladkowych po tej karmie. Ja u siebie w realu nie znam osoby, ktorej koty chcialyby to jesc.
A na forum czesto czytalam, ze nawet jesli jakies koty jadly to po jakims czasie byly problemy i z karmy rezygnowano. Nie wiem ile w tym prawdy, bo moj kot tej karmy nie rusza wiec i problemow nie ma.
Mloda kittena Brita tez nie chciala, a ona jest wszystkozera nie tak jak Leon. Brit suchy to jedyna karma jakiej odmowila.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Śro wrz 06, 2017 18:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Pisałaś już. Nie było mnie na forum 3 lata, ale specjalnie wpisałem w wyszukiwrkę Brit Care i okazuje sie, że to bardzo popularna karma i chwalona na forum w wątkach o jedzeniu. Przykładowo boguska_t , która prowadzi sklep z karmami poleca dla maluchów brit care crazy kitten
viewtopic.php?f=1&t=169393&hilit=brit+care&start=660

" Wto paź 27, 2015 13:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dobra i tania karma dla kociąt to Brit Care Cat Crazy im Kitten. Wiem, że smakuje kociakom i jest dobrze tolerowana."

Nie wiem, co się teraz nagle zmieniło. Póki moje jedzą i nie ma problemów, na pewno nie zmienię i polecam, bo to najlepsza karma w takiej umiarkowanej cenie.
po Cocco w kuwecie było okay, teraz jedzą Missy, ale są wychodzące i w lecie w kuwecie niewiele zostawiają, więc kuwetę będe mógł sprawdzić później jak się ochłodzi.

Ikerka

Post » Śro wrz 06, 2017 18:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ikerka pisze:Nie wiem, co się teraz nagle zmieniło. Póki moje jedzą i nie ma problemów, na pewno nie zmienię i polecam, bo to najlepsza karma w takiej umiarkowanej cenie.
po Cocco w kuwecie było okay, teraz jedzą Missy, ale są wychodzące i w lecie w kuwecie niewiele zostawiają, więc kuwetę będe mógł sprawdzić później jak się ochłodzi.

Wistra kiedys na pewno pisala cos o Bricie, jej koty mialy jakies problemy.
A Bogusia no coz, ma w sklepie karme to poleca. Jej koty jedza lepsze, a nie brita.

Ale jesli Twoim smakuje to jasne, ze karm, sklad dobry, cena tez.
Ja jak mloda podrosnie przetestuje jeszcze Brita Care Monty I´m Living Indoor, bo to jedyny smak, ktorego Leon nie probował.
Nie mam wielkich zludzen, ale sprawdzimy.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Śro wrz 06, 2017 18:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jakie smaki Macsa w puszkach polecacie?

Kurczaka z żurawina, i kaczka - indyk - kurczak mloda je, ale Leonowi nie smakuje.
Jemu smakuje tylko krolik z drobiem w saszetkach, ale nie mozna w zoo+ kupic tylko krolika, trzeba caly mieszany pakiet ;/
Musze znalezc jakis smak w puszkach, ktory oba koty beda jadly.

FarciKot

Post » Śro wrz 06, 2017 18:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moje koty się uczuliły na Brit Care Lilly, kociak ode mnie w nowym domu na Brit Care Monty.
A ostatnio mieliśmy uczulenie na Carnilove.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro wrz 06, 2017 18:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

wistra pisze:Moje koty się uczuliły na Brit Care Lilly, kociak ode mnie w nowym domu na Brit Care Monty.
A ostatnio mieliśmy uczulenie na Carnilove.

Jak sie objawiało to uczulenie? I po jakim smaku?
Ja kupilam tylko raz 400gr Carnilove na klaki z kaczka. Leon nie chcial samego jesc wiec mieszalam z Purizonem.
Drapal sie wtedy, ale nie kojarzylam tego z karma. Myslam, ze za gorca, obroza mu przeszkadza. Nie smakowala to gdy zjadl to co bylo wiecej nie kupilam.
Dopiero teraz jak napisalas.

FarciKot

[poprzednia][następna]