» Pon wrz 04, 2017 11:40
Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.
Dzięki wszystkim.
Nie mogę dojść do siebie. Zdrowy kot, z prostą infekcją układu moczowego w ostatnich tygodniach, nagle znika.
Dlaczego?
Oto chyba odpowiedź.
Świetna dochtór zaordynowała Meli takie oto leczenie: 21 dni enrofloksacyna w dawce 25mg/dziennie (czyli ponad 5 mg/kmc/dzień) w połączeniu przez pierwsze 5 dni z NLPZem.
Oto co pierwszy z brzegu podręcznik o farmakologii klinicznej mówi o enrofloksacynie:
Small Animal Clinical Pharmocology, pod redakcją Jill E. Maddison, Stephena W. Page, Davida B. Church
„Adverse effects
(…)
- Seizures have been reported rarely in animals with CNS disorders, with high doses and with concurrent use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs.
- An apparent species-specific toxicity is acute retinal degeneration in cats treated with enrofloxacin. Blindness often results but some cats may regain vision. The daily and total doses of enrofloxacin administered and duration of treatment in affected cats seem highly variable. However, the blindness does appear to be dose related and doses in cats should not exceed 5 mg/kg/day. It has been postulated that the relatively open blood-brain barier of cats combined with the lipophilic properties of enrofloxacin predispose cats to accumulating high concentrations of the drug in CNS. The risk may be higher in cats with urinary tract infection and concommitent renal failure and care shoul be taken with dosage in geriatric cats or those with liver or renal impairment. (…)”
Wytłuszczenia moje.
Melisa ważyła 4,80 kg. Dostała dawkę przekraczającą 5 mg/kg/dzień. Była kotką starszą, uprzedzałam o jej problemach z nerkami.
A pani dochtór lekką ręką, bez zastanowienia i jak widać elementarnej wiedzy o ordynowanych lekach, zapisała jej na 3 tygodnie po 25 mg dziennie. Maksymalna dawka zarezerwowana jest dla ciężkich zakażeń, dla których nie ma innej alternatywy farmakologicznej. Rekomendowana dawka wynosi 2 mg/kg/dzień – z innego podręcznika. Fluorochinolony stosuje się, gdy nie ma innej alternatywy w ciężkich infekcjach bakteryjnych, tak głosi prawie każda ulotka i każdy podręcznik.
I tak, jej koleżanka z lecznicy bardzo słusznie podejrzewała zatrucie toksyczną substancją. Była nią zaordynowana przez dochtór enrofloksacyna w końskiej dawce na długi czas, połączona dla lepszego efektu przez pierwsze 5 dni leczenia z NLPZem.
Chcę zabijać, a najpierw ciężko okaleczyć... Wstrzyknąć im końskie dawki enrofloksacyny, przez długie tygodnie najlepiej.
Niech mnie ktoś powstrzyma.