Frajda-po odbarczeniu rdzenia. Frajda umarła.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 02, 2017 8:38 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

O matko....

Tak mi przykro....

Koteczku (*)

:(:(:(

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Sob wrz 02, 2017 10:21 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Nie tak miało to wyglądać :( [*]

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Sob wrz 02, 2017 10:51 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Współczuje :(
Bardzo mi przykro :placz: Przytulam...
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Sob wrz 02, 2017 19:25 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Mela, taką Cię będę pamiętać:
Obrazek

[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/b61c6870e3134bec]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy dziś chowałam Melę, przypomniało mi sie jeszcze jedno zdjęcie: Obrazek

Moje kochane trzy dziewczyny znów śpią w 'trójkąciku' razem, już na zawsze. 28 sierpnia minęło 5 lat, odkąd odeszła Bromba. 4 listopada miną 4 lata od śmierci Gacka. Dziś dołączyła Melisa. Strasznie mi jej brakuje. Ich wszystkich. Nawet nie jestem w stanie nic sensownego napisać. Łży mi wszystko rozmazują.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Sob wrz 02, 2017 19:49 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Bardzo współczuję i mocno przytulam.
Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob wrz 02, 2017 21:32 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Bardzo mi przykro :(

Melisko [*]

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Nie wrz 03, 2017 20:10 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Prześliczna...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie wrz 03, 2017 20:42 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Wczoraj cofnęłam się do 2007 roku i przeczytałam historię Bromby, potem rok 2009 i poznałam historię Melisy. Czytałam do trzeciej w nocy i nie mogłam przestać . Koteńki trafiły do najlepszego domu na świecie i miały cudowne życie ...
megan, jesteś wyjątkowym człowiekiem, tyle dobra i miłości im dałaś,tyle cierpliwości i czułości ...

Mam nadzieję, że będziesz pisać o Frajdzie, o jej cudownych postępach w dochodzeniu do pełni zdrowia...
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Pon wrz 04, 2017 11:40 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Dzięki wszystkim.
Nie mogę dojść do siebie. Zdrowy kot, z prostą infekcją układu moczowego w ostatnich tygodniach, nagle znika.
Dlaczego?
Oto chyba odpowiedź.
Świetna dochtór zaordynowała Meli takie oto leczenie: 21 dni enrofloksacyna w dawce 25mg/dziennie (czyli ponad 5 mg/kmc/dzień) w połączeniu przez pierwsze 5 dni z NLPZem.
Oto co pierwszy z brzegu podręcznik o farmakologii klinicznej mówi o enrofloksacynie:
Small Animal Clinical Pharmocology, pod redakcją Jill E. Maddison, Stephena W. Page, Davida B. Church
„Adverse effects
(…)
- Seizures have been reported rarely in animals with CNS disorders, with high doses and with concurrent use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs.
- An apparent species-specific toxicity is acute retinal degeneration in cats treated with enrofloxacin. Blindness often results but some cats may regain vision. The daily and total doses of enrofloxacin administered and duration of treatment in affected cats seem highly variable. However, the blindness does appear to be dose related and doses in cats should not exceed 5 mg/kg/day. It has been postulated that the relatively open blood-brain barier of cats combined with the lipophilic properties of enrofloxacin predispose cats to accumulating high concentrations of the drug in CNS. The risk may be higher in cats with urinary tract infection and concommitent renal failure and care shoul be taken with dosage in geriatric cats or those with liver or renal impairment. (…)”

Wytłuszczenia moje.
Melisa ważyła 4,80 kg. Dostała dawkę przekraczającą 5 mg/kg/dzień. Była kotką starszą, uprzedzałam o jej problemach z nerkami.
A pani dochtór lekką ręką, bez zastanowienia i jak widać elementarnej wiedzy o ordynowanych lekach, zapisała jej na 3 tygodnie po 25 mg dziennie. Maksymalna dawka zarezerwowana jest dla ciężkich zakażeń, dla których nie ma innej alternatywy farmakologicznej. Rekomendowana dawka wynosi 2 mg/kg/dzień – z innego podręcznika. Fluorochinolony stosuje się, gdy nie ma innej alternatywy w ciężkich infekcjach bakteryjnych, tak głosi prawie każda ulotka i każdy podręcznik.
I tak, jej koleżanka z lecznicy bardzo słusznie podejrzewała zatrucie toksyczną substancją. Była nią zaordynowana przez dochtór enrofloksacyna w końskiej dawce na długi czas, połączona dla lepszego efektu przez pierwsze 5 dni leczenia z NLPZem.

Chcę zabijać, a najpierw ciężko okaleczyć... Wstrzyknąć im końskie dawki enrofloksacyny, przez długie tygodnie najlepiej.
Niech mnie ktoś powstrzyma.

megan72

Post » Pon wrz 04, 2017 12:33 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Rany boskie :(
Co mozna z tym zrobic?

Czytam watek od poczatku...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon wrz 04, 2017 12:35 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Muszę się dowiedzieć, czy gdzieś można pośmiertnie oznaczyć stężenie enrofloksacyny w OUN. Patomorfologia na SGGW w Wwie tego nie robi.
Pomóżcie proszę, ktoś coś wie?

megan72

Post » Pon wrz 04, 2017 12:35 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

O rany :( tak bardzo wspolczuje ;(((

Melisko (')

Nie mialo tak byc ;( czy pojdziesz do tej doktorki jej to powiedziec? Niech sie tlumaczy!
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pon wrz 04, 2017 12:36 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

megan72 pisze:Muszę się dowiedzieć, czy gdzieś można pośmiertnie oznaczyć stężenie enrofloksacyny w OUN. Patomorfologia na SGGW w Wwie tego nie robi.
Pomóżcie proszę, ktoś coś wie?

Napisz to w nowym watku na Kotach. Tam predzej ktos moze cos wiedziec.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pon wrz 04, 2017 12:38 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

Już założyłam: viewtopic.php?f=1&t=181590

megan72

Post » Pon wrz 04, 2017 12:59 Re: Meliska [*] Już tylko Frajda-po odbarczeniu rdzenia.

dzwoń do labów w kraju - pytaj alab i reszte, która wysyła z granice
ja na toksykologie wysyłałam przez Powstańców za granicę

pytałam znajomych, pokierowali mnie - za godzinę będe miała odpowiedź, czy maja odpowiednią matrycę do wykonania badania

odezwę się po 15tej
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

[poprzednia][następna]