SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 08, 2017 18:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Wiem, że panikuję :( To zostanę przy Purizonie i ogólnie zmieniam sposób karmienia. Już teraz mam nadzieję przestanę panikować :P
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Sob lip 08, 2017 18:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Zamiast panikować baw się z kociakiem i ciesz się, że jest zdrowy :)
A dla swojego a także kota spokoju poszukaj dobrego weta.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Post » Pon lip 10, 2017 12:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:Myślisz ser kociątko, że warto ograniczyć suchą karmę? Tu na forum chyba czytałam, że suchą warto podawać choćby dla poprawy kondycji zębów.

To mit. Koty najlepiej czyszczą sobie zęby na "brzydkim" mięsie, tzn. poprzecinanym żyłami (u mnie najczęściej krojona w paski wołowina) albo jak napisała boguska_t, skrzydła i szyjki.
Problemem, jeśli chodzi o wage, może być też to, że masz jednego kota, który się nudzi sam w domu i z nudów podjada i śpi na zmianę. Jakby się miał z kim ganiać, to może by mu było lepiej.
panirosomak pisze:Kochani, poradźcie proszę: mam kotkę od listopada ubieglego roku, ok.2-letnią. ponieważ drapała sie do krwi w okolice głowy byliśmy u specjalisty alergologa kótry odkrył że jest uczulona na rybę, kurczaka i wołowinę/cielęcinę. Czy może ktoś polecić nam BARDZO DOBRĄ suchą karmę nie zawierajacą tych składników? W tej chwili od zimy jesteśmy na karmie WildCat , najpierw Bhadra z koniną a teraz Rani z jakimś dzikim ptactwem. jest poprawa, rany zniknęły, ale mimo wszystko kotka jeszcze trochę się drapie. dlatego szukamy jeszcze innej karmy , bo może w tej obecnej jakiś drugorzędny składnin ją podrażnia.

Na wszystkie ryby jest uczulona? Wydaje mi się to troche dziwne, tym bardziej, że uczulenie na konkretny składnik można wyłapać jedynie stosując dietę eliminacyjną.
Póki co oprócz już tu wymienionych mogę polecić: http://www.petsanus.pl/greenpantry-natu ... g-p-1.html - BARDZO droga i ma za mało tauryny).

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Wto lip 11, 2017 14:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Byliśmy, z resztą z polecenia w wątku walki z alergią na tym forum, u dr Milewskiej-Ignacak w warszawskiej lecznicy Wetlandia. na podstawie bio-rezonansu takie właśnie zalecenia dostaliśmy. też mi się to wydawało dziwne, ale faktycznie jak zmieniliśmy karmę , to kotka drapie się mniej i nie tak dotkliwie, więc jakaś poprawa jest. Mogę albo kontynuować Wildcat Rani lub Bhadra, albo też poszukac czegoś lepszego. Zastanawiam się pomiędzy polecaną przez Ciebie, a AlphaWolf z indykiem i batatami- skład podobny, nie mam pojęcia która lepsza. O firmie AlphaWolf w ogóle wcześniej nie słyszałam, więc może faktycznie ta Twoja?

panirosomak

Od: Sob lis 05, 2016 19:14

Post » Wto lip 11, 2017 22:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

A jesli mówimy o DROGICH karmach to zobacz sobie tę: http://www.greenpantry.co.uk/shop/british-banquet/
Czegos takiego to ja jeszcze nie widziałam! Normalnie Zivi Peak to przy nich taniocha :-))

panirosomak

Od: Sob lis 05, 2016 19:14

Post » Śro lip 12, 2017 11:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol, Twój kot tyje, bo sucha karma to SAME WĘGLOWODANY

bunysia

Od: Pt gru 02, 2016 13:29

Post » Śro lip 12, 2017 16:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

bunysia dlatego już zmieniłam mu dietę na dwa razy mokrą karmę (łącznie 150g) i mniej suchego.
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Śro lip 12, 2017 19:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

panirosomak pisze:Mogę albo kontynuować Wildcat Rani lub Bhadra, albo też poszukac czegoś lepszego. Zastanawiam się pomiędzy polecaną przez Ciebie, a AlphaWolf z indykiem i batatami- skład podobny, nie mam pojęcia która lepsza. O firmie AlphaWolf w ogóle wcześniej nie słyszałam, więc może faktycznie ta Twoja?

Alphawolf ma nieco lepsze parametry i jest tańsza, więc ja bym zaczęła jednak od tej.

A ten British Banquet to normalnie lepszy niż wytworna kolacja w Downton Abbey :ryk:

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro lip 12, 2017 23:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

panirosomak koty z tego, co czytam ostatnio na forum, bywają uczulone na łososia, który jest w większości suchych dobrych karm oraz w wielu mokrych.
I muszę zwrócić uwagę na to, że biorezonans nie jest zaliczany do metod naukowych tylko pseudonaukowych. Jeśli chcesz wiarygodnych dowodów na alergię swojego pupila, to są (drogie) testy dla kotów. Ktoś z forum robił, mogę poszukać wątku.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Czw lip 13, 2017 0:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

W życiu nie skojarzyłbym karmy, która nazywa się Alpha Wolf z kotem...

Ale te Bhadra, Rani to akurat pasują... karma, rozumiecie? ;)

Czy z tych marketowych to cokolwiek nadaje się do karmienia kota? Felix ma 8,5% "składników białkowych", czyli ok. dwukrotnie więcej (lepiej) od Whiskasa, ale nadal to tylko 8,5% czegoś, co z mięsem może mieć wspólnego tylko białko. Jest ok?

greenwich123

Od: Czw cze 29, 2017 23:49

Post » Czw lip 13, 2017 1:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Nie, to nie jest ok. Połóż sobie na talerzu kawał tektury i polej sosem z pieczeni ale w takiej ilości, jaka zmieści się na łyżce stołowej. Zdrowa dieta? ;)
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Czw lip 13, 2017 11:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dobrze bym przyprawił, to bym zjadł. No, po wcześniejszym znieczuleniu %. ;)
Ostatnio edytowano Czw lip 13, 2017 12:25 przez greenwich123, łącznie edytowano 1 raz

greenwich123

Od: Czw cze 29, 2017 23:49

Post » Czw lip 13, 2017 12:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Smacznego. :twisted:
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Czw lip 13, 2017 12:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Pełna nazwa karmy to AlphaWolf for Cats ;) Bo oni mają głównie karmę dla psów, też świetnej jakości i cena nie zabija przeciętnej kieszeni.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw lip 13, 2017 13:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol, a wiesz o tym, że sucha i mokra karma inaczej się trawią? Ich mieszanie tworzy niezłe rewolucje. Dlaczego nie chcesz podawać wyłącznie mokrej? :)

bunysia

Od: Pt gru 02, 2016 13:29

[poprzednia][następna]