Zaprzysiężony zjadacz suchego - WCIĄŻ JESZCZE NA WYGNANIU..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 08, 2017 10:07 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - IDZIEMY NA KOCIĄ BIEŻNIĘ

Bestol pisze:Mój biega za wędką jak szalony, ale ma na mnie inny sposób. Jak nie ma nic w misce to do miski z wodą wsadza wszelkie swoje zabawki. Jak wracam z pracy to mam na podłodze istny wodnisty szlak. Zabawki nasiąkną wodą, a on się potem nimi bawi :twisted: Najgorzej, że moi znajomi jak go widzą uważają że kot jest chudy. On takie sprawia wrażenie. Dopiero jak się połozy prawda wychodzi na jaw :(
Kociamama a próbowałaś z laserkiem? U mnie kociak pod sufit biega przy zabawie z laserem, ale osobiście wolę wędkę. Mnie chyba ratuje niesamowita aktywność mojego kotka, za wędką lata po ścianach, za laserkiem po sufitach :) Wiem jedno, stanowczo za mało się z nim bawiłam. Z reguły siedziałam przy tv i mu machałam wędką. Teraz kupiłam inną wędkę i biegam po moim małym mieszkanku z nią, mały wysiłek dla mnie ale wielka frajda dla kotka. Mam nadzieję, że moje wcześniejsze lenistwo zrekompensuje utratę kociego brzuszka. Tylko Bil jak już wcześniej pisałam lata jak szalony za wszelkimi zabawkami. Kociamama, może jak też pobiegasz to Matrix też się ruszy :)
Kociamama zaczynam odchudzanie Bila od jutra start :) Ja trzymam kciuki za Matrixa, a Ty trzymaj za Bila :D To będziemy razem odchudzać nasze koty :D

No to rzeczywiście masz atrakcje ze szlakiem wodnym w mieszkaniu :)
Co do laserka, to laserek niestety Matrisia nie kręci w ogóle. Najbardziej to chyba zabawki z kocimiętką i ewentualnie jakieś wędki z piórkami. Może rzeczywiście jak ja zacznę biegać - np. z pokoju do kuchni tą wędką- to może Matrix pobiegnie za mną, kto wie,.? Może i ja przy tym schudnę ;)
Ok, trzymam kciuki za Bila :D

Póki co mój kotek robi postępy w korzystaniu z zabawko-michy. Umie już wygarniać chrupki z najniższego pięterka. Ale korzysta z niej tylko wtedy, gdy nie patrzę :wink: Bo kiedy patrzę, to on patrzy na mnie i w jednej chwili robi się nieporadnym koteckiem czekającym, aż ja mu coś zrzucę.. :twisted: Jednak rozumek to on ma w porządku, nawet za bardzo :twisted:
Jak będę w domu postaram się wstawić filmik, bo MAM DOWÓD jego umiejętności - gdyby się wypierał :twisted: ..
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Sob lip 08, 2017 11:58 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Ja bym nie odchudzała kota Bestol, tylko trzymała się jego wagi i zmieniła mu dietę na więcej mokrego, mniej chrupek jak już Ci pisałam, kotom zębów nie czyszczą chrupki tylko mięso. Chrupki oblepiają zęby i je brudzą aniżeli odwrotnie.
ser_Kociątko

Post » Sob lip 08, 2017 12:09 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Już zaczęłam przejście na poranne mokre żartko. Moja kota już na śniadanie chrupek nie zobaczy i chyba z takiej zmiany jest bardzo uszczęśliwiony :D
Nie odchudzać jednak? Na tych zdjątkach to mój Bil niezły pasztecik jest. U niego zależy jak leży. Może jednak to tych 4 kilo powinien zjechać? I jak mówi Stomachari, głowy nie dam, czy woreczek pusty czy tam się gromadzi sadełko. Przyznam uczciwie, że mnie się podobają takie większe, nawet nieco przerośnięte kotki. Wiem, że trzeba jednak uważać, żeby kotecka nie upaść.
Co z gotowych przysmaków dobre jest na ząbki i oczywiście bez efektu ubocznego, że zwiększają się boczki?
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Sob lip 08, 2017 15:19 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Napiszę z własnego doświadczenia:) Mój kot też jadał po kilka chrupek co godzina, mokrym wybrzydzał. Ja pracuję w domu, więc co chwila coś tam mu podtykałam. Wyjechałam na tydzień i zostawiłam kota oraz psa pod opieką męża. Wracam, a tu kot je 2 x dziennie mokre, suche też dwa razy dziennie wszystko z michy wylizane do czysta. Mąż myślał, że kotu tak samo jak psu się wydziela, a nie skacze cały dzień nad miską (tak jak ja robiłam :oops: ), więc stawiał michę z mokrym rano, jak nie była zjedzona, to sprzątał, druga micha z mokrym po przyjściu z pracy, ta już była zjedzona, wieczorem chrupki - porcja 1/3. Rano po dwóch dniach kot był głodny, więc zjadał grzecznie mokre i dostawał chrupki na czas pobytu męża w pracy (ale 1/4 porcji), potem mokre ok. 17 i suche wieczorem. Wróciłam do innego kota 8O . Bo pies, jak miał okres wybrzydzania, to micha była zabierana aż do następnego posiłku. Mąż myślał, że z kotem tak samo....

hanaula

Od: Czw cze 22, 2017 13:40

Post » Sob lip 08, 2017 15:32 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Podobno u zwierzaków jest jak u ludzi, najlepiej karmić częściej w mniejszych porcjach. U mnie to odpada pół dnia nie ma mnie w domu.
Czy taki system będzie dobry?:
- 7.00 rano - pół saszetki mokrego (50 g)
- 17.00 - pół saszetki mokrego (50 g)
- 19.00 - 20g suchego i kupię tą interaktywną miskę, Bil pozazdrościł Matrixowi :lol:
Czy to jednak nie będzie zbyt restrykcyjne karmienie? Dotąd rano dawałam suche (ok. 40-50g) po pracy znowu suche, na wieczór pół saszetki mokrego (i bardzo często przed moim kładzeniem się spać drugie pół). Pisałam już tu wcześniej, że suche po pracy podawałam kotkowi na czas odtajania saszetki po wyjęciu z lodówki, bo bałam się, że jest głodny - nie bijcie bo już wiem, że robiłam źle i już to zmieniłam - mokre po wyjęciu z lodówki ocieplam.
Czy podany przeze mnie wyżej jadłospis godzinowy nie zagłodzi mi kota?
Karmy podaję tzw "bezzbozowe"
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Sob lip 08, 2017 15:42 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Zagłodzisz kota w szybkim tempie. Od 7 do 17 ma głodować? W krótkim czasie zacznie mieć niedobory, zacznie chorować. Dostałaś dużo wartościowych rad, ale widzę, że stale zmieniasz zdanie.
1 saszetka dziennie i 20 g suchego to jakiś żart?

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Sob lip 08, 2017 15:45 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Nie ma mnie w domu od godziny 7.00 do 17.00 średnio. Chciałam jak mówiłaś podawać mu mokre. Jeśli podam mu mokre rano i zaraz potem suche to wciągnie wszystko na raz. czyli mam mu dawać rano cała saszetkę mokrego? Alija nie zmieniam zdania, tylko właśnie do tych rad staram się dostosować. Radziłaś dawać więcej mokrego. to daj mi proszę gotowy jadłospis z uwzględnieniem tego, że tyle godzin nie ma mnie w domu.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob lip 08, 2017 15:51 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Jeżeli zje suche w godzinę po mokrym, to jego wybór. Ale będzie miał więcej dobrze zbilansowanej karmy.
Raz zje od razu, raz może nie.
Po podaniu rano mokrego do Twojego wyjścia upłynie pewnie ok godziny. Nasyp mu suchego tuż przed wyjściem.
Masz dobre rady doświadczonych a przekonuje Cię post osoby która karmi kota po psiemu?
20 g - tak małej dawki nie znajdziesz w żadnej tabelce
Poza tym nie wolno odchudzać kota w tak szybkim tempie jak opisany parę postów wyżej. To nie jest wzór do naśladowania.

Alija

Post » Sob lip 08, 2017 15:57 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Czyli rano pół saszetki mokrego o 6.30. o 7.30 przed wyjściem do pracy suche (ile?). Po pracy znowu mokre i suche (ile?). Widziałaś zdjęcia mojego kotka. Część osób uważa że wygląda ok, część że na odchudzenie. To w końcu wagę utrzymać czy starać się odchudzić? I staram się dbać o Bila jak umiem i słucham się rad. Tylko mnie jest potrzebna konkretna rada - kiedy i ile. Nie potrafię karmić kotka na swoje niewprawne oko. U niego nie ma o tyle problemu, że nie dostał jeszcze karmy jakiej by nie zjadł. To ja mam prosty problem z tym o jakich porach go karmić i w jakich ilościach.
Ostatnio edytowano Sob lip 08, 2017 16:04 przez Bestol, łącznie edytowano 1 raz
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob lip 08, 2017 16:03 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Bestol pisze: Może jednak to tych 4 kilo powinien zjechać?
Co z gotowych przysmaków dobre jest na ząbki i oczywiście bez efektu ubocznego, że zwiększają się boczki?

Możesz się trzymać tych czterech kilo.
Nie ma nietuczących przysmaków gotowych na ząbki.
Dawaj mu skrzydełka do obgryzania.
U Ciebie to będzie łatwo trzymać wagę bo kota można rozruszać. Codziennie zapewnij mu sporą dawkę ruchu.
Ja na Twoim miejscu nie zostawiałabym suchej w misce tylko w zabawkach interaktywnych i to też odmierzone porcje.

Mój kocur dużych gabarytów dostaje posiłki ok 6-7 rano i dopiero o 20 (w międzyczasie ma mleko i odmierzone chrupki w zabawkach)
Jedzenie sama przygotowuję, chyba, że czasu nie mam na pichcenie to otwieram puchę PoN.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Sob lip 08, 2017 16:05 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Alija pisze:Zagłodzisz kota w szybkim tempie. Od 7 do 17 ma głodować? W krótkim czasie zacznie mieć niedobory, zacznie chorować.

Nie rozbawiaj mnie, mój poprzedni kot był karmiony, jak to Ty nazywasz, po psiemu, i dożył 19 lat. Nigdy nie był zatuczony a łakomczuch z niego był niemały.

Koniczynka47

Post » Sob lip 08, 2017 16:09 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Bestol, zrobisz jak zechcesz. Jeśli uważasz, że 20 g suchego i 1 saszetka dziennie wystarczy, to Twoja sprawa. Więcej nie wchodzę na Twoje wątki

Alija

Post » Sob lip 08, 2017 16:14 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Alija jakbym chciała karmić jak chcę - bez głowy - nie prosiłabym tu o rady. Jesli tu pytam o opinię, to dlatego że nie wiem czegoś i rad potrzebuję. Wystarczy powiedzieć normalnie, że to zły sposób karmienia, doradzić inny. Tego tu każdy z nas oczekuje, bo jestem przekonana, że nikt nie siedzi na tym forum i nie pyta jeśli i tak chce zostać przy swoim. Nie rozumiem, dlaczego gdy ktoś pyta ty wychodzisz z założenia, że i tak ten ktoś chce zrobić swoje. Nie uważa,m, że 20 g suchego i saszetka wystarczy, jasno zapytałam, czy to nie będzie za mało. Bo nie wiem. To mój pierwszy kociak, nie mam wiedzy o karmieniu dlatego Was pytam. Nie musisz wchodzić na moje wątki. Ale przyznam szczerze, że zupełnie nie rozumiem Twojego nastawienia do mojej osoby.
Koniczynka, wiem, że pomysł z karma w interaktywnej misce albo innej zabawce mojemu się przyda, w poniedziałek zamówię mu tą miskę. To fakt, że mam to szczęście, że mój kocio ma sporo energii i uwielbia się bawić. Dlatego staram się coraz więcej czasu poświęcać na zabawę z nim, czego on sam się też domaga, podrzuca mi myszki, jak i teraz wypluł mi na klawiaturę kompa, żeby mu porzucać. Muszę mu podawać odmierzone porcje, próbowałam już z ciągle pełną miską, u mojego kotka to nie działa.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob lip 08, 2017 16:15 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

A jakie saszetki i karmę mu dajesz?

Koniczynka47

Post » Sob lip 08, 2017 16:19 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - UCZYMY SIĘ NOWEJ MICHY :

Saszetki Granataper (85g) i MAC`s (100g). Aktualnie z suchych podaję Purizon, wcześniej podawałam Orijen. Mam wrażenie że kocio troszku nabrał przy Pusizonie, ale pewna nie jestem.
BIL
Obrazek

Bestol

[poprzednia][następna]