Powszechna Sterylizacja N°4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 06, 2017 18:07 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

Agn pisze:Chiara, czy działając w ramach fundacji poznałaś prawo, które dotyczy tej działalności? 8)
Czy wiesz, jakie i wobec kogo fundacja ma obowiązki sprawozdawcze? 8)
Przerabiałam to [m.in. tutaj :P ]. Nawet wstawianie faktur, pomijając to, z czym masz rację, czyli współpracę z lecznicami, nie dasz rady udowodnić, że nie jesteś wielbłądem, choćbyś się posrała. Serio.
Wiem, że emocjonalnie jest to kurewsko trudne, ale naprawdę, jedyną rozsądną opcją jest... olać i robić swoje.
Praca broni się sama. I obroni się, o ile jej nie zostawisz.
:ok:

Agnieszka tak, wiemy i pilnujemy CIT 8 do końca marca, Sprawozdanie finansowe do US w ciągu 10 dni od zatwierdzenia, SPF-1 do GUS-u do 28 kwietnia i merytoryczne do Min Rolnictwa do końca roku. Jestem dumna z tego, ze PS powierzyła mi swoją księgowość. Od 1998 r mam licencję Min. Finansów na usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych (nr 9119/98). Dla PS księguje w ramach porozumienia wolontariackiego, bo ujęli mnie tym co robią i jak to robią. Tak uczciwej i transparentnej fundacji ze świecą szukać. Przez wiele lat byłam gł. księgową w Instytucie Spraw Publicznych, Centrum Praw Kobiet, ale najwięcej satysfakcji daje mi praca na rzecz PS
Ostatnio edytowano Sob maja 06, 2017 18:13 przez Ewa.KM, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Sob maja 06, 2017 18:10 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

:piwa:
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Sob maja 06, 2017 18:44 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

ewa_mrau pisze:
Kinnia pisze:
Ewa.KM pisze:A kto sie ukrywa pod Co ja tofię? Może mnie ktoś uświadomić? na pw np.

mnie tez poproszę

i mnie, jeśli można
---
:smokin:

I ja poproszę

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob maja 06, 2017 18:51 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

Ewa.KM pisze:
Agn pisze:Chiara, czy działając w ramach fundacji poznałaś prawo, które dotyczy tej działalności? 8)
Czy wiesz, jakie i wobec kogo fundacja ma obowiązki sprawozdawcze? 8)
Przerabiałam to [m.in. tutaj :P ]. Nawet wstawianie faktur, pomijając to, z czym masz rację, czyli współpracę z lecznicami, nie dasz rady udowodnić, że nie jesteś wielbłądem, choćbyś się posrała. Serio.
Wiem, że emocjonalnie jest to kurewsko trudne, ale naprawdę, jedyną rozsądną opcją jest... olać i robić swoje.
Praca broni się sama. I obroni się, o ile jej nie zostawisz.
:ok:

Agnieszka tak, wiemy i pilnujemy CIT 8 do końca marca, Sprawozdanie finansowe do US w ciągu 10 dni od zatwierdzenia, SPF-1 do GUS-u do 28 kwietnia i merytoryczne do Min Rolnictwa do końca roku. Jestem dumna z tego, ze PS powierzyła mi swoją księgowość. Od 1998 r mam licencję Min. Finansów na usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych (nr 9119/98). Dla PS księguje w ramach porozumienia wolontariackiego, bo ujęli mnie tym co robią i jak to robią. Tak uczciwej i transparentnej fundacji ze świecą szukać. Przez wiele lat byłam gł. księgową w Instytucie Spraw Publicznych, Centrum Praw Kobiet, ale najwięcej satysfakcji daje mi praca na rzecz PS

Hej, ale to były pytania retoryczne. Zakładałam, że doskonale wiecie. B|
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Sob maja 06, 2017 19:14 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

ewa_mrau pisze:
mimbla64 pisze:Ja tam uważam, że jak ktoś ma energię i jest wystarczająco uparty, to powinien działać w gminie i egzekwować pomoc. Bo gminy powinny to robić. [...

a masz jakiś sposób, oprócz oczywiście założenia sprawy w sądzie, na zmuszenie niektórych gmin do wywiązywania się z nałożonych na nie obowiązków?
a żeby pójść do sądu potrzebna jest współpraca całego środowiska w danej gminie, czas i osoba, która to pociągnie
raczej niewykonalne, bo każdy z nas i tak ma obowiązków po kokardkę, nie mówiąc już o tym, że się po prostu na tym nie znamy
ale masz rację, o swoje trzeba walczyć
niewiele się jednak nie da zrobić, jeśli ONI nawet na pisma nie odpowiadają...
---

Pewno, że nie mam, przecież wiem z wielu źródeł, jak trudno ludziom wyciągnąć z niektórych gmin jakąkolwiek kasę. Ale skoro niektóre gminy w ramach opieki nad bezdomnymi, to robią, to znaczy dają na kastracje wolno żyjących i nawet na dofinansowanie właścicielskich, to myślę, że próbować trzeba wszędzie. Co oczywiście nie zmienia w żaden sposób sytuacji tu i teraz. I ten zarzut Co ja tofię był wyjątkowo głupi. Co zresztą autorka bloga przyznała w końcu w jakimś komentarzu.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob maja 06, 2017 19:20 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

mimbla64 pisze:[...]I ten zarzut Co ja tofię był wyjątkowo głupi. Co zresztą autorka bloga przyznała w końcu w jakimś komentarzu.

ale niestety smród się rozszedł
mam nadzieję, że Chiara to wytrzyma
---
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Sob maja 06, 2017 19:31 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

ewa_mrau pisze:
mimbla64 pisze:[...]I ten zarzut Co ja tofię był wyjątkowo głupi. Co zresztą autorka bloga przyznała w końcu w jakimś komentarzu.

ale niestety smród się rozszedł
mam nadzieję, że Chiara to wytrzyma
---

Nic mi nie wiadomo, żeby autorka wycofała się z zarzutu. Z tego co wiem przyznała jedynie, że nie powinna pod tym, co napisała o PS prosić o wsparcie dla swoich kociąt i za to przeprosiła.

Zabiegi wstrzymane, a ona świetnie się bawi ze znajomymi na swojej stronie.

Przyznaję jednak, że uważnie nie czytam, bo to jest zbyt straszne dla mnie. Naprawdę trudno mi sobie wytłumaczyć i zrozumieć takie zachowanie.

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Sob maja 06, 2017 19:42 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

https://www.facebook.com/cojatofie/post ... 22R9%22%7D

pewnie chodzi o ten komentarz co ja tofię

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Sob maja 06, 2017 19:49 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

Chiara no widać właśnie, że bardzo Cię to dotknęło, ale mam nadzieję, że wsparcie tylu osób, które dziękują za pomoc, spowoduje, że się nie złamiesz. :ok:

Ten komentarz, który przeczytałam, to pod tym postem:
https://pl-pl.facebook.com/cojatofie/po ... 8038267371

Luiza Dmochowska:
"z tą kasą z gminy/miasta to nie takie hop siup. U nas do tej pory brak konkursu do którego możemy stanąć także no z tym akurat w tekście nie trafiony argument. A jakby każda fundacja miała czekać do kasy z miasta to na chwilę obecną utonęlibyśmy pod stadem kociaków (ponad 100 zabiegów w 2017 roku do tej pory u nas :D pzdr :D)"
Co ja tofię:
"no dobra poniosło mje z tą kasą z gminy, wjem jak jest"
Obrazek

mimbla64

Post » Sob maja 06, 2017 19:53 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

NITKA/KARINKA pisze:https://www.facebook.com/cojatofie/posts/1550988038267371?comment_id=1551047771594731&reply_comment_id=1551071984925643&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R9%22%7D

pewnie chodzi o ten komentarz co ja tofię

Obrazek
---
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Sob maja 06, 2017 20:10 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

Chiara pisze:Zachęcam do udzielania się pod tym postem wszystkich, którzy znają realia i rozumieją znaczenie inwestowania w sterylizację. https://www.facebook.com/powszechna.ste ... =3&theater

Będziemy rozważać jeden z zarzutów, z którym się zmagam i który wydaje mi się kluczowy. Dlaczego działa PS skoro gminy mają obowiązek sterylizować koty ? Dlaczego sobie po prostu "nie wyegzekwujemy" pomocy ?

Chiara to ja powtórzę, to jest głupi zarzut. Nie bierz go poważnie. To chyba nie jest dobrze, że się zastanawiasz nad tymi wydumanymi zarzutami. Gminy powinny tworzyć programy opieki na bezdomnymi zwierzętami, a w ramach tych programów większość w ogóle nie ma pomocy kotom, kasy na sterylki, leczenie czy dokarmianie. A tam gdzie pieniądze są, to bardzo często są za późno i za krótko.
Poza tym Powszechna Sterylizacja, jak ją rozumiem, to nie tylko kasa na sterylki, ale też krzewienie pewnej idei. Tego gminy nie zrobią, to zrobią tylko konkretni ludzie działający w ramach różnych fundacji, stowarzyszeń. Wszyscy ludzie działający w ramach Powszechnej Sterylizacji zaczęli to robić na naprawdę sporą skalę w tylu różnych miejscach. Szkoda to stracić.
Obrazek

mimbla64

Post » Sob maja 06, 2017 20:17 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

Ale przecież nawet jeśli gmina daje jakąś kasę na sterylki, a chyba zawsze jest to kasa zbyt mała, to nie ma własnych wyłapywaczy kotów, tylko korzysta z wolontariuszy, fundacyjnych czy innych. W urzędach siedzą niestety ludzie, którzy ten problem znają z opowieści, a nie z praktyki. Jeśli np. u mnie urzędniczka z odpowiedniego wydziału twierdzi, że koty wolno żyjące można dokarmiać tylko zimą, to o czym w ogóle mówimy.
Zresztą - konia z rzędem temu, kto mi pokaże, jaki przepis w Polsce funkcjonuje tak jak powinien. Na pewno żaden dotyczący najsłabszych, a zwierzęta miejskie i wiejskie (nie dzikie) należą do niech w szczególności.
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Sob maja 06, 2017 20:26 Re: Powszechna Sterylizacja N°4, 4836 kotów, zabiegi wstrzym

albo się czeka w cholerę na jakąś decyzje urzędnika, albo sterylkę robi najtańszy wet (makabryczne warunki i brak opieki) albo się początkujący uczą (bo na bezdomniakach można) albo wycinają tylko jajniki (bo co za różnica) albo mają 100 talonów i się kończą w 3 miesiące i CO wtedy?

Można też powiedzieć, że NFZ zapewnia ubezpieczonym opiekę zdrowotną i to jest jego obowiązek. Uwierzy ktoś?
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

[poprzednia][następna]