kuweta samoczyszcąca

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 29, 2017 23:39 kuweta samoczyszcąca

Zastanawiam się nad zakupem kuwety Omega Paw Roll'n. Czy jest ktoś, kto ją posiada? Jakie wrażenia? Warto? Sprawdza się? A jeśli tak, to który rozmiar (w tej chwili mój europejski kocur jest młody i nie mogę na razie określić docelowej wagi, a chcę mieć tę kuwetę już na dłużej).

safira

Od: Sob kwi 29, 2017 23:26

Post » Nie kwi 30, 2017 9:10 Re: kuweta samoczyszcąca

Ja mam dwie takie z zooplusa. Tam jest chyba tylko jeden rozmiar. Mój duży kot sześciokilogramowy spokojnie się w niej mieści. Zwirek musi być do niej zbrylający. Jest wygodna , bo czyszczenie jej na co dzień jest łatwiejsze, trwa parę sekund. Chociaż niekiedy trzeba jednak użyć łopatki, bo takie najmniejsze kawałeczki kupy przelatują przez kratkę z powrotem i nie zatrzymują się na niej. A jak jest za mało żwirku to zbrylone siuśki przyklejają się do spodu. Zachęcona pierwsza kuwetą, kupiłam drugą. Druga miała nie najlepiej dopasowane elementy składowe, trzeba je było na siłę dociskać przy składaniu i na siłę wyciągać gdy trzeba było w końcu umyć kuwetę. W efekcie siłując się z nią po pewnym czasie kratka oderwała mi się od części,na której stoi szufelka, do której wpadają odchody po przechyleniu i która mocuje ją do kuwety. I druga kuweta przestała być samoczyszcząca, używam do jej czyszczenia łopatki. Ale ogólnie jestem z kuwety samoczyszczącej kuwety zadowolona, tylko uczulam, że gdyby jej części nie zachodziły na siebie gładko to lepiej taki egzemplarz od razu zwrócić.
„ Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty. ” (Albert Schweitzer)

Norma0204

Od: Wto sie 18, 2015 16:55

Post » Nie kwi 30, 2017 13:06 Re: kuweta samoczyszcąca

Tylko się nie zrób w lewo, że jest w zoo+ po 9,80 bo oferta wygląda jakby chodziło o całą kuwetę a rozchodzi się tylko o wycieraczkę ;)

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16

Post » Nie kwi 30, 2017 13:36 Re: kuweta samoczyszcąca

Mam tą kuwetę. Dobrze się sprawdza, ale nie jestem w jakimś szczególnym zachwycie. Trzeba trochę przestrzeni, żeby ją obrócić i dobrze wyklepać, chwilkę to zajmuje. Mam tez drugą, normalną krytą kuwetę obok siebie. Oczywiście tą samoczyszczącą idzie szybciej czyszczenie tylko jeżeli coś się przylepi to jest więcej zabawy, bo żeby ją rozebrać trzeba poodpinać górę.

karolink

Od: Pon paź 09, 2006 20:40

Post » Nie kwi 30, 2017 14:23 Re: kuweta samoczyszcąca

Norma0204 pisze:Ja mam dwie takie z zooplusa. Tam jest chyba tylko jeden rozmiar. Mój duży kot sześciokilogramowy spokojnie się w niej mieści.

W zooplusie mają w ofercie właśnie tę większą. Dla kocura chyba faktycznie będzie lepsza. Nie chcę, żeby miał tam niewygodnie.

Norma0204 pisze:Zwirek musi być do niej zbrylający. Jest wygodna , bo czyszczenie jej na co dzień jest łatwiejsze, trwa parę sekund. Chociaż niekiedy trzeba jednak użyć łopatki, bo takie najmniejsze kawałeczki kupy przelatują przez kratkę z powrotem i nie zatrzymują się na niej. A jak jest za mało żwirku to zbrylone siuśki przyklejają się do spodu.

Moje kocię używa teraz Cat's Best Eco+ i wydaje mi się, że będzie odpowiedni. Na razie jestem z niego zadowolona. Młody też, więc fajnie by było, gdyby udało się ten żwirek zgrać z nową kuwetą.

Norma0204 pisze:Zachęcona pierwsza kuwetą, kupiłam drugą. Druga miała nie najlepiej dopasowane elementy składowe, trzeba je było na siłę dociskać przy składaniu i na siłę wyciągać gdy trzeba było w końcu umyć kuwetę. W efekcie siłując się z nią po pewnym czasie kratka oderwała mi się od części,na której stoi szufelka, do której wpadają odchody po przechyleniu i która mocuje ją do kuwety. I druga kuweta przestała być samoczyszcząca, używam do jej czyszczenia łopatki. Ale ogólnie jestem z kuwety samoczyszczącej kuwety zadowolona, tylko uczulam, że gdyby jej części nie zachodziły na siebie gładko to lepiej taki egzemplarz od razu zwrócić.

Dzięki za to info! Miałam taki dylemat z transporterem, bo siłuję się trochę z górną częścią. W końcu nie odesłałam i teraz nie wiem, czy tylko mój egzemplarz jest trudny, czy taka jest "uroda" tego modelu. Dzięki Tobie wiem, żeby kuwetę odesłać, jak będą problemy ze spasowaniem :)

Martinnn pisze:Tylko się nie zrób w lewo, że jest w zoo+ po 9,80 bo oferta wygląda jakby chodziło o całą kuwetę a rozchodzi się tylko o wycieraczkę ;)

Wiem, widziałam :) Dzwoniłam do nich i podobno czekają na dostawę, ale już dość długo to trwa. W razie czego jest u konkurencji, na razie się wstrzymuję, bo może w zooplusie będzie taniej.

karolink pisze:Mam tą kuwetę. Dobrze się sprawdza, ale nie jestem w jakimś szczególnym zachwycie. Trzeba trochę przestrzeni, żeby ją obrócić i dobrze wyklepać, chwilkę to zajmuje. Mam tez drugą, normalną krytą kuwetę obok siebie. Oczywiście tą samoczyszczącą idzie szybciej czyszczenie tylko jeżeli coś się przylepi to jest więcej zabawy, bo żeby ją rozebrać trzeba poodpinać górę.

Dzięki za Wasze odpowiedzi i opinie :) Zastanawiałam się, czy są w ogóle osoby, które ją faktycznie używają, czy to tylko niewarty uwagi gadżet. A na opinie w sklepach internetowych zawsze patrzę z dystansem. Rozejrzałam się, czy mam u siebie tyle miejsca, żeby ją bez przenoszenia obrócić i raczej da radę. Jeszcze trochę poczekam, pomyślę. Ale i tak ostatecznym jurorem będzie mój łobuziak ;)

safira

Post » Nie kwi 30, 2017 18:31 Re: kuweta samoczyszcąca

W tej kuwecie szybciej niż żwirek Cat's Best Eco+ przesypuje się Cat's Best Green Power, bo ma wyraźnie mniejsze granulki.Mniej się też pyli.Wystarczy przy nim tylko powoli przechylać samoczyszczącą kuwetę w bok aż dotknie podłogi i z powrotem. Ale ten żwirek bardziej się roznosi po mieszkaniu niż Cat's Best Eco+. Przy Cat's Best Eco+ natomiast,żeby się w całości przesypał zdarza mi się nie tylko przechylać kuwetę, ale też nią przy tym trochę popotrząsać.
„ Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty. ” (Albert Schweitzer)

Norma0204

Post » Nie kwi 30, 2017 18:44 Re: kuweta samoczyszcąca

Norma0204 pisze:W tej kuwecie szybciej niż żwirek Cat's Best Eco+ przesypuje się Cat's Best Green Power, bo ma wyraźnie mniejsze granulki.Mniej się też pyli.Wystarczy przy nim tylko powoli przechylać samoczyszczącą kuwetę w bok aż dotknie podłogi i z powrotem. Ale ten żwirek bardziej się roznosi po mieszkaniu niż Cat's Best Eco+. Przy Cat's Best Eco+ natomiast,żeby się w całości przesypał zdarza mi się nie tylko przechylać kuwetę, ale też nią przy tym trochę popotrząsać.

Zakonotowałam: będzie do wypróbowania. Dzięki :ok:

safira

Post » Nie kwi 30, 2017 20:17 Re: kuweta samoczyszcąca

Jeśli chodzi o samą kuwetę to co kto lubi dla mnie to trochę gadżet nie wart tych pieniędzy, ja używam zwykłej kwadratowej miski ze sklepu AGD za 26,50 zł

Martinnn

Post » Pon maja 01, 2017 10:43 Re: kuweta samoczyszcąca

Martinnn pisze:Jeśli chodzi o samą kuwetę to co kto lubi dla mnie to trochę gadżet nie wart tych pieniędzy, ja używam zwykłej kwadratowej miski ze sklepu AGD za 26,50 zł

A ja właśnie lubię tę kuwetę. Dość ładnie wygląda - niektórzy goście biorą ją u mnie za domek dla kota. Poza tym ona motywuje, żeby ją opróżniać, po każdym użyciu przez kota, bo jest to szybkie i łatwe i nie trzeba się od razu bawić się w wygrzebywanie odchodów. Dłużej się ją natomiast myje niż zwykłą kuwetę, bo trzeba wtedy oczyścić porządnie kratkę dzieląca ja na dwie części, ale mnie to nie przeszkadza.

Norma0204

Post » Pon maja 01, 2017 13:15 Re: kuweta samoczyszcąca

Dlatego napisałem Co kto lubi ! Dla mnie kuweta ma być funkcjonalna a nie ładna i tym bardziej podobać się moim gościom, ma się w niej wygodnie robić moim kotom. I w mojej na pewno jest im wygodniej niż twoim w tym "cudzie" Nie wspominając o tym, że właśnie na kręcenie nie miałbym za bardzo miejsca jak i nie chciało by mi się wykonywać takich dziwnych zabiegów. Bawienie w wygrzebywanie odchodów łopatką nie nastręcza mi problemów, jak i nie potrzebuje specjalnej motywacji do sprzątanie w postaci bajeranckiej kuwety.

Martinnn

Post » Pon maja 01, 2017 18:02 Re: kuweta samoczyszcąca

Martinnn pisze:Dlatego napisałem Co kto lubi ! Dla mnie kuweta ma być funkcjonalna a nie ładna i tym bardziej podobać się moim gościom, ma się w niej wygodnie robić moim kotom. I w mojej na pewno jest im wygodniej niż twoim w tym "cudzie" Nie wspominając o tym, że właśnie na kręcenie nie miałbym za bardzo miejsca jak i nie chciało by mi się wykonywać takich dziwnych zabiegów. Bawienie w wygrzebywanie odchodów łopatką nie nastręcza mi problemów, jak i nie potrzebuje specjalnej motywacji do sprzątanie w postaci bajeranckiej kuwety.

Ona nie jest dla kotów mniej wygodna. Z punktu widzenia kota kuweta samoczyszcząca to po prostu duża kryta kuweta, tyle że zamiast jednej bocznej ścianki ma w części gdzie wchodzi kot kratkę.

Norma0204

Post » Pon maja 01, 2017 19:36 Re: kuweta samoczyszcąca

Norma Nie musisz cytować całych poprzedzających postów ! Pisząc o wygodzie miałem na myśli małe wymiary części roboczej i właśnie to, że cała obudowana. Na pewno kotu jest wygodniej w dużej, niezakrytej. Choć może trzeba by już o to zapytać same koty. Ale fakt gościom już pewnie się tak podobać nie będzie.

Martinnn

Post » Sob maja 06, 2017 13:27 Re: kuweta samoczyszcąca

Martinnn pisze: Pisząc o wygodzie miałem na myśli małe wymiary części roboczej i właśnie to, że cała obudowana. Na pewno kotu jest wygodniej w dużej, niezakrytej. Choć może trzeba by już o to zapytać same koty. Ale fakt gościom już pewnie się tak podobać nie będzie.

Z tym, ze wieksza kuweta wygodniejsza, zgodze sie, to wydaje se logiczne. Tez wole WC przestronniejsze, a nie takie, w korym nie mozna sie obrócić.

ale... skad wiesz, ze kotu wygodniej w niezakrytej, ze to tylko nasza ludzka fanaberia?
powiedział Ci ? - w noc wigiljna przemowił? :ryk:

ja wolałabym zakryta - intymniejsza - moj kot tez bardzo lubi kryta, choc miał wybor. Twoje koty prawdopodobnie takiego wyboru nie miały. Ale twierdzisz, ze kryta jest BE.

Martin podsumowujac wszystkie Twoje posty w tym watku... moze niech kazdy ma, to co lubi? A nie, to co wydaje się innym, ze będzie dla niego i jego kota lepsze :)
Nie mozna nikogo usześliwiac na sile, nie sadzisz ?
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Sob maja 06, 2017 14:10 Re: kuweta samoczyszcąca

Przecież ja od początku napisałem, że co kto lubi. Ale wydaje mi się, że wygodniej kotu będzie nie mając ograniczeń nad głową, a przecież lubią tam różne pozycje przybierać. I jak by nasypać dużo żwiru w takiej kuwecie to automatycznie ten prześwit zmniejszamy.

Martinnn

Post » Sob maja 06, 2017 16:11 Re: kuweta samoczyszcąca

:roll: Mówisz tak jakby wszystkie kryte kuwety były w jednym rozmiarze.
Są kuwetymałe, średnie, duże, bardzo duże i jumbo :) Wystarczy poszukać w internecie.
Mam koty rasy raczej drobnej, ale za to bardzo długie i na wysokich kopytach, do tego niektórzy panowie przekraczają 7 kg wagi.
Żaden nie ma problemu z obróceniem się w kuwecie, bo wszystkie nasze kuwety są przestronne.
Dla kotów nielubiących dachu nad głową można kupić kuwetę z wejściem od góry, na przykład taką:
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .5432.html
Spokojnie wchodzą do niej norwegi i mainecoony, więc dachowiec też się zmieści a nawet dwa na raz ;)
Taka też mieści koty dużych ras:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... zne/593056
Mam takie kuwety od 5 lat w domu i są genialne :)
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

[następna]