Z dziczyzną ma więcej białka i tłuszczu. To gorzej?
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kadziajka pisze:Właśnie dlatego panuje powszechna opinia, że po kastracji koty tyją, bo właściciele ładują w nie karmy dla kastratów 'z obniżoną zawartością tłuszczów', ale za to, a jakże, z podwyższoną zawartością węglowodanów pochodzących ze zbóż, w tym z ryżu.
Dark Angel pisze:Tym bardziej, że masz kotkę, więc nie musisz się martwić struwitami i przebierać w karmach.
boguska_t pisze:Mam klienta, który miesza Purizona z Essentialem bo na Purizonie kot ciągłe głodny był a jak zwęszył mu dawkę to zaczął tyć. Teraz daje Essentiala i do tego ciutkę Purizonu do smaku. Fajna jest też AlphaWolf. Naturea linia Natural jest tańsza od Lands a też jakość super.
Przejście na Taste of the wild nie polecam to zdecydowanie niższa jakość.
Dark Angel pisze:rudalia, rozumiem, że skoro dajesz Purizona (którego największe dostępne opakowania, te po 7,5 kg,wychodzą troszkę taniej) to mogą być ziemniaki.
Brit Care Cat Cocco I’m Gourmand w Twojej sytuacji odpada, bo sama napisałaś, że Brit dla Twoich kotów niejadalny jest.
W okolicy 19 zł/kg jest, też w zoo+, Taste of the Wild - przy czym [rybna] z dziczyzną* ma o wiele lepszy bilans składników analitycznych.
Są Porta 21 Feline Finest Sensible oraz Porta 21 Feline Finest Cats Heaven - obie z ziemniakami. Cena to ok. 15 zł za kilogram.
tynka719 pisze:Dark Angel pisze:Tym bardziej, że masz kotkę, więc nie musisz się martwić struwitami i przebierać w karmach.
A co to jest?
boguska_t pisze:Mam klienta, który miesza Purizona z Essentialem bo na Purizonie kot ciągłe głodny był a jak zwęszył mu dawkę to zaczął tyć.
Dark Angel pisze:tynka719 pisze:Dark Angel pisze:Tym bardziej, że masz kotkę, więc nie musisz się martwić struwitami i przebierać w karmach.
A co to jest?
Kamienie, tworzące się w drogach moczowych kotów. Kocurki mają węższe drogi moczowe i potrafią im się zatkać tymi właśnie kamieniami. U kotek takie ryzyko jest mniejsze (żadna ze znanych mi kotek na to nie cierpiała, za to kocurki dwa), ale czytałam, że się to przydarza. Na pewno na forum ten temat nieraz był poruszany.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 307 gości