SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 28, 2017 22:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Patrzcie, nowości mokrej od Wildcata:

https://www.healthfood24.com/de/nassfut ... ene-katzen

Myślę, że wkrótce będzie w PL.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Nie sty 29, 2017 21:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ciekawe czy w zoo+ też.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Nie sty 29, 2017 21:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Raczej nie, przeciez nawet suchej wildcat nie ma w zooplusie
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie sty 29, 2017 21:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

No właśnie. Z lepszych karm tylko Orijen się trzyma w ofercie.
Chociaż i tak to nie jest ten sam Orijen, który był 7 lat temu :wink:

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Nie sty 29, 2017 21:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dziwię się że ZOO+ nie ma Wildcata. Przecież to niemieckie firmy.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Nie sty 29, 2017 22:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ja bym chciała w zooplusie polskim jeszcze Leonardo i Power of Nature.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie sty 29, 2017 23:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Mam pytanie o applaws suchy - kupuję applaws odkąd mam kota, chociaż chrupki dajemy tylko od czasu do czasu, mam pytanie do innych, którzy karmią applawsem - czy wraz ze zmianą opakowania nie zmienił się skład?
obecny skład (teraz z kaczką, łososiowy bardzo podobny był - kończymy właśnie drugą 2 kilową paczkę od zmiany opakowania) to : mączka z kurczaka (47%), mączka z kaczki (21%), świeżo mielone mięso drobiowe (16%), ziemniaki, wysłodki buraczane, drożdże piwne, sos drobiowy (1%), olej z łososia, witaminy i minerały, suszone jaja, włókno celulozowe pochodzenia roślinnego (0,03%), chlorek sodu, węglan wapnia, wodorosty, żurawina, dl-metionina, chlorek potasu, wyciąg z juki, ekstrakt owoców cytrusowych, wyciąg z rozmarynu
"mączki" z angielskiego tłumaczone sa jako "dry Chicken Meal (47%), dry Duck Meal (21%), Chicken Mince (16%)
Przy polskim opisie składu jest napisane że karma "ma 85% mięsa!" ale na angielskiej już tylko "85% Chicken with Extra Duck" - czyli 85% Kurczaka z Extra Kaczką (skąd te wielkie litery - nie wiem :), francuska ma podobnie - kurczaka z kaczką, a w składnikach również mączkę z kurczaka, mączkę z kaczki i "émincés de pulets" czyli kawałki kurczaka (czy inną formę rozdrobnionego kurczaka) Chyba portugalski ma wszędzie wpisane "suszone mięso z ..." niemiecki też tak mi się wydaje, ale specjalistką od języków też nie jestem - nie wiem na ile ufać któremu tłumaczeniu i nie wiem kto robi applaws i skąd wynikają różnice - oczywiście suszone mięso z kurczaka to na pewno suszony kurczak, gorzej odwrotnie.
Kotu smakuje, ale zastanawiam się czy te mączki to mięcho (i panikuję ;)), czy taka mączka jak to czasami straszą - z piór kości, mięsa i innych rzeczy :)
Pozdrawiam, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mądrzejszy na to spojrzał

Stosik

Od: Pt lis 25, 2016 12:42

Post » Pon sty 30, 2017 9:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z mączkami nigdy nie wiadomo, z czego są zrobione. Jak jest "suszone mięso z kurczaka", to na pewno jest to MIĘSKO. Jak jest" suszony kurczak" albo "mączka z kurczaka", to mogą to by dowolne części z kurczaka, łącznie z piórami, dziobami I pazurami. I nawet te 16% mielonego mięsa drobiowego nie ratuje sytuacji, bo jest świeże, a jak świeże, to co najmniej 80% z tych 16% to woda.

Stare składy Applaws można podejrzeć tutaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166
Było lepiej.

Konkluzja jest taka, że "85% mięsa" to chwyt marketingowy, za który producent powinien dostać karę od UOKiKu (opis wprowadza w błąd nabywcę).

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon sty 30, 2017 10:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

No własnie nad tym się zastanawiam - z drugiej strony własnie kilka języków podaje mączkę z mięsa w składzie, a nie czuję się kompetentna żeby stwierdzić że to na pewno nie mięso ;)
na przykładzie kurczakowej i łososiowej (kaczki starego nie znalazłam) - od starego składu karma rożni się o 10% zawartości białka (było 47%, jest 37%) i jak na to że ilość produktów zwierzęcych wydaje się większa w nowym składzie, to jest to chyba dość dziwne.
Właśnie u nas, na jednego kota, głównie na mięchu z fellini complete, to raczej nie ma takiego znaczenia, ale też jeśli skład zmienił się na gorsze znacznie (czego nie umiem ocenić sama) to wolałabym zmienić chrupki (może mi ktoś też polecić jakieś, które aktualnie mają dobry skład - lista ma kilka lat i nie wydaje mi się żeby się zmieniała, a karmy - jak widać, tak. Na razie rozważałam PON, ale tez własnie na podstawie opisów sprzed kilku lat)

Stosik

Od: Pt lis 25, 2016 12:42

Post » Pon sty 30, 2017 18:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

A co z wielkością granulek Orijen? Słyszałam opinie, że są zbyt małe. Gdy mój kot wcina słyszę odgłos gryzienia. Ale być może większość połyka, tego nie wiem. W każdym razie takie słyszałam opinie o wielkości granulek tej karmy
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Pon sty 30, 2017 18:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Myślę, że dużo zależy od tego, do czego kot jest przyzwyczajony w kwestii żywienia. Jak od małego ma małe granulki i nie ma poczucia, że musi walczyć o karmę, to pewnie gryzie. Moje wychowane na dużych chrupkach w ogóle nie chciały drobnicy jeść. Pewnie myślały, że to odpadki ;)

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon sty 30, 2017 18:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moje jedzą bez problemu Orijen, tak samo jak karmy o większych chrupkach. Zresztą te chrupy wcale nie są aż takie malutkie. :wink:

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro lut 01, 2017 1:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy ktoś zna chrupki ESSENTIAL cat JAGUAR?
https://petkarma.pl/essential-karmy-dla ... #hodnoceni
Skład (z czeskiego sklepu):
Čersvé kurczaka i kaczki mięso, suszone mięso z kurczaka i kaczki, świeży łosoś i pstrąg, ziemniaki, świeże jaja, słodkie ziemniaki, groszek, świeże wątróbka z kurczaka, tłuszcz z kurczaka, bulion z kurczaka, lucerna, włókno grochu, olej z łososia, żurawiny, acai, jagody, jabłka, pomidory, pomarańcze, gruszki, marchew, szpinak, kalafior, nagietka, wodorostów morskich, żeń-szeń, zielona herbata, imbir, kulturami probiotycznymi.

Składniki analityczne:
Białko surowe 40%, oleje i tłuszcze 20%, włókno surowe Popiół surowy 3% 9% wilgotności 7% omega 6 - 1,4% - 1,7 omega 3%, 1,7% wapnia, fosforu 1 5% 0,09 glukozaminy, chondroityny, 0,07%. Dodatki paszowe na kg: Witamina A 26000 jm, Witamina D3. Pierwiastków śladowych: chelatują cynk, żelazo chelatowe chelat manganu chelatowe miedzi, jodek potasu, selenin sodu, tauryna, DL-metionina, L-karnityny, Enterococcus faecium.

Zastanawiam się czy nie wziąć kiedyś na próbę.
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Czw lut 02, 2017 17:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Essential bardzo fajna karma. Pisałam kiedyś już o niej, chyba w tym wątku bo ktoś pytał o nią. Plusy to różnorodność mięsa, tylko naturalne składniki, dobry stosunek Ca/P ale dość wysoki, w składzie są probiotyki, algi, olej z łososia Smaczna co potwierdzą moje 4 futra. Minus, że ciężko o małe opakowania próbne bo nie każdy chce ryzykować 3 kg. Widzę, że z ceną ostro zaszaleli, taniej niż u importera w hurcie.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw lut 02, 2017 19:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Może to kwestia tego, że to czeski sklep, możliwe, że mają inne ceny.

A jakieś opinie o Fitmin Purity? Ostatnio widziałam w lokalnym zoologicznym.
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

[poprzednia][następna]