SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 25, 2017 12:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ktoś próbował TOTW puszki? Pasztet toto jest czy kawałki w sosie? A jak reakcje kotów?
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Czw sty 26, 2017 19:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Skoro to wątek o karmach to powiem, jak ja karmię kocurka. Jeśli robię jakiś błąd proszę o uwagi. Kocurek od animalsów - dachowiec, był problem z ustaleniem jego wieku. Prosiłam już tu wcześniej o radę viewtopic.php?f=46&t=178743 . Od animalsów przygarnęłam go 10 września 2016 r. Był bardzo malutki i brązowo-rudawy, przerażony i chował się we wszelkie kąty w domu nie podchodząc prawie przez miesiąc - ale wiedziałam przy adopcji, że jest "jeszcze bardzo wycofany". Jako, że niewiele się znam rozpoczęłam karmienie od Whiskas dla kociąt (wsuwał). Szybko przeszłam na ROYAL CANIN (wsuwał). Kociak był cały czas brązowo-rudy i zaczął rosnąć zwłaszcza w szerz. Przed kastracją ważył 3.300 i szczerze weterynarze mówili, że powinien mi się włączyć alarm. Kastracja miała miejsce 9 grudnia 2016 r. - o moich obawach związanych z tą kastracja link powyżej. Po kastracji, jakiś może tydzień, odstawiłam ROYALA. Dziś mój kociar je tak: ok godziny 7.00 - ok. 50g Orijen Cat & Kitten (wsuwa jak szalony). Ok pół godziny później dostaje 2 tabl GimCat Baby tabs. Po powrocie moim do domu ok godziny 17.00 daję mu łyżeczkę oleju (Hunter Lachs-Ol). wsuwa ze smakiem prosto z miski - nie trzeba dodawać do żadnej karmy. Za ok. pół godziny, jak mi się przypomni daję mu znowu 2 tabl GimCat Baby tabs. Tak ok. godziny 19.30 (godzin nie pilnuję) dostaje ok. 4cm GimCat pasty odkłaczającej - wsuwa równo z palca. Ok. 21.00 - 1/4 pasztetu animonda vom Feinsten. Przed snem jeszcze 2 tabl GimCat Baby tabs (podobno trzeba dawać 8 w ciągu dnia, ale pewnie nie ma takiej potrzeby) Uwierzcie mi, mimo kastracji dzisiaj zasuwa jak szalony - nosi myszki jak psiak, ciągle chce żeby mu rzucać, energii ma niesamowicie wiele. Tu chcę powiedzieć, że nie należy się obawiać, że kastracja zawsze wpłynie negatywnie na energię kota. I co najważniejsze - wysmuklał bardzo (ale nie jest chudy :), zrobił się czarny jak smoła i ma szczerze błyszczącą sierść (którą wyczesuję, jeśli mi się zachce:) Tabletki GimCat Baby tabs niedługo mu się skończą i nie będę więcej mu podawać (choć uwielbia). Myślę, ze w zamian za te witaminki po powrocie do domu dam troszkę Orijenu, a reszta zostanie jak pisałam powyżej. Animondę (gdy się skończy) planuję zastąpić mokrą karmą Terra Faelis (jeśli oczywiście mu zasmakuje). Nie jestem specjalistą w żywieniu kotów, pewnie popełniam błędy, jeśli tak proszę o rady co powinnam zmienić. Pozdrawiam serdecznie
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Pt sty 27, 2017 9:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dobrze, że przestałaś dawać Whiskas i Royala, bo pierwsza to śmieci, a druga najczęściej także śmieci. Pastę odkłaczającą dajesz codziennie? Nie ma takiej potrzeby, wystarczy 2-3 razy w tygodniu, a lepiej częściej kota czesać - czesanie zapobiega kłaczkom, a pasta tylko ułatwia ich wydalanie. Reszta wydaje się być ok (choć pasztety Animondy nie są genialne, to jednak ujdą).

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt sty 27, 2017 19:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

kwiat groszku pisze:Ktoś próbował TOTW puszki? Pasztet toto jest czy kawałki w sosie? A jak reakcje kotów?

Paćkowate to to bliżej pasztetu w wodzie. To nie są kawałki mimo, że na zdjęciu widać kawałki. Smakowitość spora bo dużo ludzi kupowało i pytają. U mnie zielona bardziej wchodziła niż brązowa. Ciężko o tą karmę.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt sty 27, 2017 21:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Za Twoją radą nie podałam dziś pasty odkłaczającej, będę podawała co 3 dni, jeśli zobaczę problem - co 2 dni. Kocurka będę czesać codziennie, zresztą bardzo to lubi. Jak pisałam, Animondę odstawię po ukończeniu (kupiłam w Zoo+ spory zapas kuszona ceną i opiniami właścicieli kotów). Czy zastąpienie animonda vom Feinsten karmą mokrą Terra Faelis to dobra decyzja? Jeśli nie, to proszę o radę co byłoby lepsze. I czy natychmiastowe odstawienie tabletek GimCat Baby tabs to dobry pomysł, czy powinnam zastąpić je innymi witaminami (jak pisałam wcześniej, podaję mu codziennie łyżeczkę Hunter Lachs-Ol). I czy warto po zjedzeniu przez niego całego zapasu karmy Orijen Cat & Kitten (zakupiłam 2,27kg) podawać inną, aby się do tej za bardzo nie przyzwyczaił? Będę bardzo wdzięczna za cudzysłowiowy jadłospis na cały dzień, nawet z uwzględnieniem innych karm niż te, jakie stosuję (z wyłączeniem ZiwiPeak, niestety nie na moją kieszeń). Zależy mi, aby karmić kota w miarę możliwości zdrowo, ale jednak gotowymi karmami. Z góry dziękuję za rady
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Sob sty 28, 2017 0:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

zamiast terra faelis lepszy CatzFineFood i GranataPet :)
ser_Kociątko

Post » Sob sty 28, 2017 0:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol wysłałam Ci na priwa parę wskazówek, ale może nie zauważyłaś ;)
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Sob sty 28, 2017 1:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomach, przyznaję że nie zauważyłam wcześniej Twojej wiadomości, ale teraz przeczytałam bardzo uważnie. Bardzo dziękuję za radę. Nie potrafię odpowiedzieć na priv. Jeśli mogę chciałabym jeszcze o coś Ciebie zapytać.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob sty 28, 2017 12:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

GranataPet czy GranataPet Symphonie?
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob sty 28, 2017 13:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:
kwiat groszku pisze:Ktoś próbował TOTW puszki? Pasztet toto jest czy kawałki w sosie? A jak reakcje kotów?

Paćkowate to to bliżej pasztetu w wodzie. To nie są kawałki mimo, że na zdjęciu widać kawałki. Smakowitość spora bo dużo ludzi kupowało i pytają. U mnie zielona bardziej wchodziła niż brązowa. Ciężko o tą karmę.

Dziękuję :1luvu:

Obraziłam się na zooplus i szukam alternatywy na CFF, ale ciężko znaleźć coś naprawdę dobrego. Chyba zostaniemy przy surowym + suplementy + puszka dla zwiększenia zjadliwości :wink: TOTW wygląda idealnie jak na polepszacz smaku :twisted:
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Sob sty 28, 2017 13:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol jako początkujący użytkownik nie możesz pisać prywatnych wiadomości. Chyba po 6-ym (?) poście ogólnym taka opcja się odblokuje. Wysłałam Ci priwa z moim mailem :)
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Sob sty 28, 2017 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dziękuję serdecznie :)
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob sty 28, 2017 15:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol pisze:GranataPet czy GranataPet Symphonie?

Nie ma znaczenia - to po prostu różne smaki. Symphonie jest z jednym źródłem białka - idealne dla alergików i diety eliminacyjnej
ser_Kociątko

Post » Sob sty 28, 2017 17:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Serdecznie dziękuję za pomoc :)
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Sob sty 28, 2017 18:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol, Orijen to bardzo dobra karma. Jeśli kot ją chętnie je i finansowo pasuje, to nie zmieniaj - moje koty cały czas jedzą tę samą suchą (troszkę z musu, bo brzuszki lubią się buntować) i nie ma problemów ani grymaszenia. Karmy typu kitten odstawia się najpóźniej jak kot ma rok, oczywiście nie gwałtownie, tylko po trochu się miesza nową karmę ze starą.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

[poprzednia][następna]