Rysia Ryszarda :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 09, 2017 10:05 Rysia Ryszarda :)

Dzień Dobry Wszystkim :)
Jestem nowy na forum, ale chciałbym poprowadzić wątek o moim kocie. Mam nadzieję, że zakładam w dobrym miejscu.

Rysia to mój pierwszy kot, a właściwe kotka. Ale od początku. Miałem psa, który po 15 latach odszedł. Bardzo mi brakowało zwierzęcia w domu i tym razem postanowiłem zaadoptować kota. Nigdy wcześniej nie miałem z kotami wiele do czynienia. Wiadomo, czasem jakiegoś się pogłaskało, itp. ale w domu przez całą dobę nie miałem. :)
Odwiedziłem szczecińskie schronisko i wypatrzyłem sobie kotkę Zosię. Spędzała wiele czasu na drapaku, wystawionym na terenie domku kotów. Następnego dnia zaopatrzyłem się w kontener i niezbędne artykuły i pojechałem po Zosię. Okazało się, że jakieś pół godziny przede mną ktoś ją zaadoptował. Ale skoro mam kontener i jestem zdecydowany to bez kota nie wyjdę. :)
Pokazano mi kotkę Rysię, która była wcześniej na wybiegu, jednak inne koty jej nie akceptowały. Biły i nie dopuszczały do jedzenia. Rysia została odizolowana i zamknięta w jednoosobowej klatce. Tam też nie chciała jeść. Rysia trafiła do schroniska po śmierci właścicielki. Zabrałem więc Rysię do domu. W schronisku mówiono, że kotka jest taką outsiderką, ale ja też trochę nim jestem, więc pomyślałem, że się dogadamy. ;)
Podczas powrotu do domu, zaczęło padać. Rysia w autobusie rozpaczliwie miauczała. Byłem przekonany, że bardzo się denerwuje.
Kiedy w mieszkaniu otworzyłem drzwiczki kontenera, kotka poczuła się jak u siebie. Wskoczyła na zlew w kuchni, żeby napić się wody, od razu wiedziała do czego służy kuweta. Bardzo chętnie jadła, tak jakby chciała nadrobić braki. ;)
Rysia jest u mnie jakieś pół roku. Lubi niszczyć tapety. Próbowała też gryźć kable, więc musiałem jej pozabezpieczać, żeby nic się nie stało. Staram się z nią bawić, żeby się nie nudziła. Lubi wszelkie myszy, wędki, tasiemki. Apetyt jej służy. Trochę przytyła i wygląda dużo lepiej. :) Sypia w domku, na szafce lub ze mną w łóżku.
Jest ciekawska, wszystko ją interesuje, szczególnie lejąca się woda.
Jak będę w domu, to wstawię kilka zdjęć Rysi.
Pozdrawiam Wszystkich miłośników kotów. :)

Dain

Od: Pon sty 09, 2017 9:34

Post » Pon sty 09, 2017 11:19 Re: Rysia Ryszarda :)

Witaj wśród kociolubów :D
Rysia miała wielkie szczęście, że trafiła na Ciebie. Miejmy nadzieję, że Zosię też adoptowali dobrzy ludzie. :201461
Widać, że Cię polubiła, skoro śpi z Tobą w łóżku. Na pewno już zauważyłeś, jak bardzo docenia ciepło, pełną miskę i ręce do głaskania. Koty po przejściach są bardzo wdzięczne.
Niech Wam się żyje w zdrowiu jeszcze wiele lat razem :kotek:

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Pon sty 09, 2017 11:36 Re: Rysia Ryszarda :)

Obrazek

A tak Rysia lubi towarzyszyć mi siedząc na drukarce. ;)

Dain

Od: Pon sty 09, 2017 9:34

Post » Pon sty 09, 2017 17:58 Re: Rysia Ryszarda :)

Rysia śliczna i taka grzeczna. U mnie z choineczki nic by nie zostało :evil:
Miałam kiedyś podobną biało - burą kicię Balbinkę

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Pon sty 09, 2017 20:08 Re: Rysia Ryszarda :)

Piękna ta twoja Rysia :201461.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam i zapraszam do naszego wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p11640562 :201461

Zefir

Od: Nie paź 30, 2016 22:17

Post » Pon sty 09, 2017 20:44 Re: Rysia Ryszarda :)

Ach jak miło :) Co to za życie bez kota, prawda? Pozdrawiam serdecznie, głaski dla Rysi (ja też mam Rysię, tylko burą).
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Pon sty 09, 2017 20:47 Re: Rysia Ryszarda :)

:201461 :201461 :201461

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pon sty 09, 2017 21:51 Re: Rysia Ryszarda :)

Witam kolegę :) Nas jako samców jest tutaj mniejszość ;) Prawdopodobnie uratowałeś Rysi życie zabierając ją ze schroniska. Mam nadzieję że będą od czasu do czasu fotorelacje z życia Rysi.

Trevor

Od: Wto sie 26, 2014 20:38

Post » Pon sty 09, 2017 22:05 Re: Rysia Ryszarda :)

Hej
Witamy na forum :) super historia <3
Mnie naszlo ze warto by cos zrobic z drapaniem tapety, chyba ze tapeta juz wymaga wymiany i kotka Rysia tylko o tym Ci przypomina. Nie ma co sie ludzic ze ten przyjemny dla kotow zwyczaj zaniknie, ale warto sprawic kici domek kartonowy drapak http://m.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_d ... ota/564911 albo cos innego na podloge i na sciane tez sa drapaki.
Jak kotka lubi drapac to niech ma z tego ucieche. W tym domku jest taka gruba falista tektura i to sie swietnie szarpie. Potwierdzaja to moje koty ;)
Pozdrawiamy!
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02