Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lis 17, 2016 17:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:Lepsze są bezzbożówki z obniżoną zawartością białka, fosforu i wapnia (np. Ferringa, Granata Pet, Catz Finefood) .

To karmy mokre a moj siersciuch jada tylko sucha :/ Z mokrych to jedynie ten Miamor snacks. Poza tym, patrzac na sklad i bardzo duza zawartosc miesa to bez wylapywacza fosforu takich karm nie powinno sie podawac nerkowcom?

Erin pisze:Jeśli chodzi i Ipakitine, to dobrze sprawdzić poziom wapnia. Jeśli jest wysoki, lepiej podawać inny wyłapywacz fosforu, np. Renagel. Na forum są organizowane zbiórki na wspólny zakup.

No wlasnie wapn mamy za wysoki :/ Ten renagel to ten probityk z ktorym nie do konca wiafomo jak go dawkowac? Mozliwe ze pomylilo mi sie z czyms innym ale ktos tu pisal ze podawal 12 tabletek tego specyfiku?

A gdzie prowadzone sa zapisy na ten renagel?

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Czw lis 17, 2016 17:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie, renagel to nie probiotyk (probiotyki to Azodyl i Biopron), to ludzki lek stosowany u ludzi w niewydolności nerek. Akurat Renagel dzielisz na części i podajesz w małych kawałkach.
Zapisy są w wątku renagelowym tu na forum kotów nerkowych.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw lis 17, 2016 19:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Renagel to wyłapywacz fosforu z karmy. Zapobiega nadmiarowi fosforanów, z których powstaje mocznik (którego niewydolne nerki nie są wstanie wystarczająco szybko usuwać z organizmu)
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw lis 17, 2016 20:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ile się go dawkuje maksymalnie?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw lis 17, 2016 21:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam, Kicia wczoraj odeszła... dziękuję za cenne rady, które trochę przedłużyły jej życie. Pozdrawiam. Jak to moja mama powiedziała: Chyba nie znajdzie już kotki , która tak ją pokocha... :cry:

kokardka44

Od: Czw lip 28, 2016 20:50

Post » Czw lis 17, 2016 22:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Współczuję...
Żegnaj, Kiciu [*]

taizu

Post » Czw lis 17, 2016 23:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

menelik7 pisze:
eunnika pisze: i z wetką zadecydowałyśmy, że rudzielec będzie dostawać ipaktine (2g dziennie). Oczywiście ta przebrzydła cholera nie zje proszku wymieszanego z karmą, ani z wodą, ani z kocim mlekiem, ani z mlekiem, ani ze śmietanką, ze strzykawki podawałam dwa tygodnie po czym zaczął mi każdorazowo wymiotować, więc pierwsze opakowanie ipaktine poszło na straty. Drugie - już znalazłam sposób, mieszam proszek z pastą multiwitaminową miamor i O CUDZIE - to zlizuje do ostatniej kropelki ;) Mokrą karmę dostaje animonda carny (podlana wodą dodatkowo), no i suchą porta21 (niestety pracuję po 24h na zmianie - muszę zostawiać suchą).

To znaczy ze z takim ipaktine mozna pozbyc sie karmy nerkowej? I karmic normalna karma bez szkody dla nerek?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, trzeba wypróbować na danym kocie i badać wyniki żeby sprawdzić czy i jak działa. Przy samej suchej (pisałaś że je samą suchą) może nie być dobrze, bo ogólnie lepiej przy nerkach żeby kot jadł mokrą. Do tego u mnie jest podejrzenie że u mojego kocurka była to ostra niewydolność, a nie przewlekła (za miesiąc sprawdzamy krew ponownie, bo na wynik mogła wpłynąć ropa) i dlatego się tak ładnie wyprowadził na ipaktinie. Ale mam znajomą której kot nerkowy ma obecnie 19 lat - został zdiagnozowany 7 lat temu i żyje dalej :) Nie je karmy nerkowej, tylko karmy mokre dobrej jakości i do tego wyłapywacze :)

Spróbuj kota przestawić choć częściowo na karmę mokrą - dobrym sposobem jest zblendowanie na proszek karmy suchej i sypanie tego proszku na mokrą ;)

kokardka44 współczuję :( :placz:

eunnika

Od: Pon kwi 28, 2014 16:52

Post » Pt lis 18, 2016 8:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Bardzo współczuję :(
(*)

Erin

Post » Pt lis 18, 2016 10:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wow! 19 lat?! Super! Rokowania dla naszego sa kiepskie, bo jesli nie da sie go ustabilizowac to max rok (!) a jesli wyniki po nawadnianiu utrzymaja sie na dobrym poziomie przez 4-5 mcy to pozyje z 4-5 lat. A on ma dopiero 3.5 roku. Eh... dlatego zaczynam szukac pomocy ba forum bo widze tu gorsze przypadki z ktorych czasem daje sie wyciagnac duuuuzo wiecej :)

Chetnie przeszlabym na karme inna niz renal, moze nawet i mokra gdyby on to jadl bo mam tez drugiego kota ktory jest zdrowy a musi jesc ten badziewny renal. Weci mowia ze temu choremu renal bardziej pomoze niz temu zdrowemu zaszkodzi.

W zasadzie nie do konca wiem jak zabrac sie za przestawienie kotow na jedzenie mokre bo jak sie domyslam ono nie stoi w miskach caly dzien tylko karmicie np 2 razy dziennie? Te wylapywacze daje sie wtedy albo do karmy albo przed jedzeniem?

U nas koty jedza kiedy chca bo sucha stoi caly czas dostepna...

Poza tym, kiedys jak ten moj alergik byl na karmie bezzbozowej to mial sensacje zoladkowe i klopoty z qupka. Wiec boje sie przechodzic na karme z wysoka zawartoscia bialka z uwagi na wrazliwy uklad pokarmowy jak i alergie :(

Czy ktos cos moze powiedzie na temat tych srodkow przeciwanemicznych? Epo, epogen, aranesp? Wasze futerka nigdy nie mialy anemii? Widzialam gdzies kiedys na forum ze ktos stosowal lek o nazwie eprex (?)

I... szybkie pytanko: w jaki sposob ogrzewacie kroplowki? Bo ja trzymam w cieplej wodzie ale nigdy nie wiem czy jest odpowiednia bo z tej rureczki leci chlodna a z butli ciepla. Na sggw widzialam jak podgrzewali je w mikrofalowkach aleee nie ufam tym majkrołejwom :/

kokardka, nie znam waszej historii aleeee bardzo wspolczuje :(

menelik7

Post » Pt lis 18, 2016 12:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja też podgrzewam w wodzie, tylko wężyk jest pusty.

Co do renala, nie karm tym zdrowego kota. Nerkowca też spróbuj przestawić na bezzbożówki. Jeśli lubi kawałki w saszetce, kupuj takie, ale bez zbóż. Na przykład te:

http://m.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla ... tki/519904
http://m.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla ... pet/592493

Erin

Post » Pt lis 18, 2016 18:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

u nas juz początek końca- to nie torbiele- kot praktycznie "nie ma nerek"
mocznik 86 mmol/l kreatynina 930mmol/l potas 6.5 fosfor 5.4 ...wlewy nie dają NIC .
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Pt lis 18, 2016 22:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Współczuyję :(

taizu

Post » Nie lis 20, 2016 10:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

eunnika pisze:bo ogólnie lepiej przy nerkach żeby kot jadł mokrą

Why? Czy chodzi o to by kot jak najwiecej pil? Moj poki co wypija hektolitry wody... czy z czasem to sie nerkowcom zmienia tak ze one przestaja pic i dlatego mokra karma jest bardziej wskazana niz sucha?

Musze chyba zaczac kopac tez w watkach alergicznych bo jedynym "lekastwem" na alergie byla u nas karma hipoaleggiczna :/ ale na renalu tez sie nie drapie...

menelik7

Post » Nie lis 20, 2016 11:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Żeby więcej pił to na pewno. Ale ogólnie, sucha karma nie jest zdrowa.
Człowiek na samym suchym też długo nie pociągnie.

Erin

Post » Śro lis 23, 2016 7:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

słuchajcie -czy przy takim wysokim moczniku (85 norma 11 ) jak Nosek w paszczy standardowo robią się takie dziwne ropne jakby afty ? Wczoraj prawie w nocy jechałam do weta bo to zauważyłam- Nosek nie pozwalał sobie nawet wody podać strzykawką-ale to już może ze zmęczenia :( . Jednak jak to zobaczyłam to zaraz jechałam -zalecenia synulox i pyralgin . Dziś już jest bardzo słaby,ale ciągle patrzy i rozumie :(
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

[poprzednia][następna]