Kotek przybłęda - proszę o poradę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 03, 2016 10:40 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Zdjęcia też fajnie wchodzą z wstaw.org. Kopiujesz ten ostatni link "wklejka na forum" i tu pojawia się miniaturka, a po kliknięciu jest duże zdjęcie. Spróbuj :ok:

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Pt lis 04, 2016 10:37 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Poznajcie Mruczka :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i ostatnie...z z Miką.
Niestety kiepski mam aparat i jak jest słabe światło, to własnie takie koszmarni wychodzą

Obrazek

..Asia..

Od: Pon paź 10, 2016 10:36

Post » Pt lis 04, 2016 10:49 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

No proszę jaki zadomowiony tygrysek :ok:
A jeszcze zapytam: on tak z własnej woli wychodzi wieczorami? Bo wygląda na typowego kanapowca :wink:
Ostatnio edytowano Pt lis 04, 2016 10:52 przez Koki-99, łącznie edytowano 1 raz

Koki-99

Post » Pt lis 04, 2016 10:52 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Śliczności! :1luvu: Trzymam kciuki, żeby wszystko się dobrze ułożyło. :ok:
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pt lis 04, 2016 10:55 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

No bomba
Znaczy, że już plan wykonany.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt lis 04, 2016 11:08 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

jeszcze nie do końca, bo na noc niestety jest na dworze.
ale jest tez dobra wiadomość - zaakceptował budkę i tam śpi. Ktoś tu mi poradził aby użyć kropli walerianowych i zadziałało. Jak dziś rano wyszedł z budki, to miał ciepłe uszka i łapki.
Myślę, że nie długo będzie nocował w domu.

Jak się zbliża 21 to staje pod balkonem i pomiałkuje. Wtedy wypuszczam go i znika...
Potrafi wrócić koło 3 w nocy. Ostatnio był o 4.00. Mam przed i za domem kamerki i widzę jak kociak się szwenda, a że ma obrożę odblaskową to jestem pewna, że to on. Potrafi np. siedzieć na płocie (na murku) i obserwować wioskę.

..Asia..

Post » Pt lis 04, 2016 11:24 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Szczęściarz :ok:

Koki-99

Post » Pt lis 04, 2016 12:13 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

jeszcze jedno pytanie.... :kotek:
chodzi o kuwetę i wypełnienie jej.

Kupiłam jakiś żwirek, co jest niby drewniany (tak wygląda https://www.google.pl/search?q=%C5%BCwi ... FyVj7WM%3A), polecał mi pan w sklepie, gdzie braliśmy drapak, posłanko itp. Że niby super, że się zbryla itp.

Na razie w kuwetę wsypuję piasek. Mamy jeszcze sporo piasku z budowy domu, i używam go do kuwety. Znajomi powiedzieli, żeby najpierw uzupełniać ją piaskiem (bo kociak zna ten piach - jak był na dworze to tam się załatwiał) i jak kot przyzwyczai się do miejsca, gdzie jest kuweta to dopiero wsypywać tam ten żwirek. Zastanawiam się, czy jak to zrobić - po prostu z dnia na dzień zmienić piach na żwirek, czy sukcesywnie mieszać żwirek drewniany z piachem...

Powiem szczerze, ze ten piasek w kuwecie jest mega męczący, nie dość że muszę go suszyć (bo jest mokry - stale pada na dworze), to jeszcze Mruczek bardzo nim brudzi - wynosząc na łapkach kilogramy piasku na dom. No i sprawa druga - za każdym skorzystaniem z toalety lecę wymienić ten piach, bo wiem, ze koty nie lubią brudnej kuwety. Trochę to męczące, bo piach jest ciężki, muszę stale pamiętać aby suszyć ten czysty piach, żeby zawsze było w zapasie.

a moze polecicie mi jakie sprawdzone, fajne żwirki i metodę bezbolesnej zmiany piachu budowlanego na fajny i łatwy w obsłudze żwirek ?

..Asia..

Post » Pt lis 04, 2016 12:17 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

A jak się ten żwirek nazywa?
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Pt lis 04, 2016 12:21 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Chyba Hilton, ale moge sie mylić.
Na oko, to mi wygląda na cos co kupiłam :

https://www.google.pl/search?q=%C5%BCwi ... coc5ekM%3A

..Asia..

Post » Pt lis 04, 2016 12:32 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Bez przesady nie wymieniaj po każdym siusiu kotu całego piasku. Raz, że niema takiej potrzeby a dwa to Ty możesz w nim wyrobić taki nawyk, że dwa razy do kuwety nie zrobi i co będzie jak wyjedziesz z domu na cały dzień czy dwie doby ? Kup jakiś drobny bentonitowy np Benek naturalny i będzie ok, te drewniane nie są zbyt praktyczne ani wygodne dla kota.

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16

Post » Pt lis 04, 2016 12:57 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

ok, rozumiem :)

a który żwirek będzie najmniej brudził wokoło kuwety i nie będzie roznoszony na łapkach?

No i jak mam kociaka przyzwyczajać - zmienić od razu, czy stopniowo?

..Asia..

Post » Pt lis 04, 2016 13:11 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Martinnn pisze:Bez przesady nie wymieniaj po każdym siusiu kotu całego piasku. Raz, że niema takiej potrzeby a dwa to Ty możesz w nim wyrobić taki nawyk, że dwa razy do kuwety nie zrobi i co będzie jak wyjedziesz z domu na cały dzień czy dwie doby ? Kup jakiś drobny bentonitowy np Benek naturalny i będzie ok, te drewniane nie są zbyt praktyczne ani wygodne dla kota.

No, tutaj zdania są podzielone. ;)
Wg mnie najlepszy jest drewniany zbrylający. Marki Hilton nie znam, moje koty mają Cat's Best Eco+ (dostępny we wszystkich sklepach internetowych, a nawet w marketach) lub Greenwoods (dostępny chyba tylko w zooplus.pl). Żwirek rzeczywiście się zbryla, grudki można wyrzucić do toalety przy pomocy łopatki.
Roznosi się KAŻDY żwirek, mniej lub bardziej - forumowicze przetestowali chyba wszystkie dostępne. ;)
Ale gdyby nie żwirek drewniany, nie mogłabym mieć sześciu kotów i ogarnąć tylu kuwet. Przy bentonicie już z dwiema kuwetami dla dwóch kotów był problem, czyszczenie to koszmar, bo robiło się ciężkie błoto.
Może się to poprawiło, nie wiem, od 8 lat używam Cat's Best.

A jeśli chodzi o przyzwyczajenie kota - po prostu spróbuj. :) Do czystej kuwety nasyp żwirku drewnianego i zobacz, jak się kot zachowa. :ok:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Pt lis 04, 2016 13:20 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

jak wrócę do domu (bo jestem w pracy ;)) to zobaczę co za żwirek kupiłam. Facet polecał, ze niby sie grudkuje pod wpływem moczu. No i jest dość gruby, więc pewnie na łapkach nie wyniesie. teraz z piaskiem jest istny koszmar!

Edit:
już wiem :)
mam dokładnie taki żwirek http://www.emag.pl/comfy-pinokio-zwirek ... e=Ceneo.pl
Pinokio, Premium (Comfy), niezbrylający

A jeśli się kotu nie spodoba, to może zechcieć załatwić swoje potrzeby gdzieś indziej i wtedy będzie klops (dla mnie to nie jakiś wielki problem, ale mąż będzie miał argument...a teraz nie warto go denerwować, zwłaszcza, że przede mną ostatni etap walki - kot nocuje w domu)

..Asia..

Post » Pt lis 04, 2016 14:25 Re: Kotek przybłęda - proszę o poradę

Kot przede wszystkim lubi się załatwiać do czystej kuwety, a piasek raz dwa zaczyna śmierdzieć. Więc jeśli kilka razy zrobi do kuwety z piaskiem, to potem można wymienić na żwirek, tylko troszkę tego piasku dla zapachu dodać, żeby wiedział, że tu już się załatwiał.
Ja używam takiego żwirku:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_ ... cat/458791
Jest stosunkowo ciężki, więc się nie roznosi, poza tym bryłki można spuszczać w wc. Ponadto naturalny, mało pyli, kot się nie nawdycha.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[poprzednia][następna]