Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt wrz 30, 2016 20:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Marzenia11 pisze:
Erin pisze:Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie?

Nie wiem, czy płyn Ringera najlepiej zbija kreatyninę (właściwie jak miałby to robić inaczej niż inne płyny?) a koty wymiotują i źle znoszą PWE.

U mojej kotki płyn Ringera pomógł zbić kreatyninę i mocznik odpowiednio z kreatynina 5,14 a teraz jest 2, a mocznik ze 160 do 38.
A odnośnie podawania płynów to mam pytanie, wet kazał mi podawać płyny NaCL dwa razy w tygodniu podskórnie do następnej wizyty, tylko powiedział że mogę to robić strzykawką 5 razy po 20ml, czyli razem 100ml w 5 miejscach, czy taki sposób jest lepszy niż miałbym podać płyn kroplówką podskórnie?

mareczek13

Od: Nie wrz 18, 2016 16:03

Post » Sob paź 01, 2016 0:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

mareczek13 pisze:
Marzenia11 pisze:
Erin pisze:Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie?

Nie wiem, czy płyn Ringera najlepiej zbija kreatyninę (właściwie jak miałby to robić inaczej niż inne płyny?) a koty wymiotują i źle znoszą PWE.

U mojej kotki płyn Ringera pomógł zbić kreatyninę i mocznik odpowiednio z kreatynina 5,14 a teraz jest 2, a mocznik ze 160 do 38.

Świetnie :ok: tylko czy jest pewność, ze stosując inny płyn nie byłoby takiego samego efektu?
Ale sama jestem ciekawa, czy ktoś ma jakieś obserwacje, doświadzenia na ten temat.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob paź 01, 2016 19:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To znowu ja... Tym razem trochę niepokoję się Pigwą. Dzisiaj zauważyłam, że stolec Pigwy jest śluzowaty, brązowy. Jakieś 10 dni temu te widziałam u niej rozwolnienie, ale myślałam, że to przez mokrą karmę (próba z Bozitą). Nie wiem czy te problemy jelitowe są sporadyczne czy się utrzymują, bo jeszcze Łapcia korzysta z kuwety:) Po wyrwaniu 2 zębów (wracający ropniak) miała antybiotyk, dawałam jej Lakcid przez 10 dni. Czy to może mieć jakiś związek z nerkami? Robiłam jej wcześniej wstępnie badania przy niedoleczonym (przez poprzedniego weta od Czarusi :evil: ) ropniaku: poziom kreatyniny jest troszkę przekroczony: 1,84 (1,0-1,8), mocznik 39 (25-70), ALAT 59 (20-107), Aspat 40 (6-44). Morfologia to co przekroczone : LYM% [%] 40,9 (12-30), GRA% [%] 52,9 (60-77), MPV [fl] 10,1 (6-10) i RBC jest co prawda w normie 9,23 , ale blisko górnej granicy (6,50-10,00)?
Czy ponownie mogę prosić o pomoc?
PS. Zgodnie ze wskazówkami próbuję dawać Łapci więcej wody, ale nie strzykawką tylko kupiłam w aptece małą gruszkę gumową z miękką końcówką (taką na ściąganie katarku niemowlakom) :)

berusia

Od: Czw wrz 08, 2016 21:33

Post » Sob paź 01, 2016 20:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Miękki stolec to raczej nie nerki :)
Prawdopodobnie to reakcja na zmianę karmy, jak piszesz
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie paź 02, 2016 17:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

dzięki:)
a tak kontrolnie planuję za kilka dni zrobić Pigwie kontrolne badania (z jonogramem), bo trochę mnie niepokoi ta minimalnie przekroczona kreatynina. Mam nadzieję, że to było związane z ropniakiem.

berusia

Post » Czw paź 06, 2016 11:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy można czymś smarować zaczerwienione dziąsła?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw paź 06, 2016 17:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś z Was daje Biopron wysypany z kapsułki i ma efekty? :roll:
I jaką dajecie dziennie ilość kapsułek? Wiem, ze powinno być 9, aby była odpowiednia do azodylu dawka bakterii.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Czw paź 06, 2016 17:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:Czy można czymś smarować zaczerwienione dziąsła?

http://www.kuchniapupila.pl/pies/zdrowi ... 2138146323

Marzenia11

Post » Czw paź 06, 2016 18:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie ponownie... proszę o konsultację, bo mam zagwozdkę :/ dla przypomnienia, kocur - 15,5 roku obecnie, od 11 chory na przewlekłą niewydolność nerek, kilka ostrych stanów w życiu. Ogólnie na lespewecie: 2 x 1 tabl, mała łyżeczka ipakitine, 2x dziennie 100 ml NaCl (wcześniej płyn Ringera - za dużo potasu i sodu i zmiana miesiąc temu na samo NaCl), 2 x dziennie 1/4 enarenalu (1/4 z 5 mg) i co 2 dzień 1/4 furosemidu (czyli 10 mg) - ostatnie dwa leki z powodu kardiomiopatii przerostowej oraz cech zastoju krążenia w płucach.

Jego ostatnie wyniki:
Kreatynina - 2,7 mg/dl <norma 1-2> zeszliśmy z 4,6 w maju
Mocznik - 78,0 mg/dl <25-70> zeszliśmy ze 135 w maju
AspAt - 76 U/l < 3-44>
AIAT - 300 U/l <10-107>
ALP - 20 U/l <7-107>
glukoza - 69 mg/dl <100-130>
białko całkowite - 80 g/l <60-80>
albuminy - 34 g/l <27-39>
GGT - 9 U/l <0-10>
wapń - 8,5 mg/dl <8-11,1>
fosfor - 5,7 mg/dl < 3-6,8>
magnez - 2,0 mg/dl <2,1 - 3,2>
kinaza kreatynowa -547 U/l <49- 688>
Truglicerydy - 28 U/l <18-159>
sód - 159,8 mmol/L <143,6-156,5>
potas - 6,6 mmol/l <4,1-5,6>
chlorki - 115 mmol/l <101,5-118,4>
globuliny - 46 g/l <27-45>
Amylaza - 2065,0 U/L <433-1600> miesiąc temu 2220
Lipaza - 52 U/l <0-160>
Fruktozamina - 221 umol/l <190-365>

leukocyty - 21,4 G/l <6-20> miesiąc temu 17,70
erytrocyty - 6,06 T/l <6,5-10>
hemoglobina - 5,6 mmol/L <6,21-9,31>
hematokryt - 0,29 l/l <0,3-0,45>
MCV - 47 fl < 39-55>
MCH - 0,93 fmol <0,81-1,05>
MCHC - 19,6 mmol/l <18,6-22,3>
RDW - 17 % <14-31>
płytki - 398 G/l < 300-800>
MPV - 18 fl <14-18>

Kwestia jest taka - kot zwraca więcej, obecnie niż przy kreatyninie na poziomie 3,7 i moczniku 120... zwraca praktycznie codziennie :( albo rano jednego dnia i następnego wieczorem... albo je cały dzień w miarę dobrze <sam i nie trzeba go karmić> a potem zwraca w nocy o 3 i o 5 np. Zasadniczo nie jestem w stanie zliczyć mu 2-3 pełnych dni bez zwracania. Zazwyczaj zwraca... kwasem z żołądka chyba <przeźroczyste i konsystencja śliny>. Czasem futrem - ale tego się nie czepiam, bo to normalne akurat u kotów. Najgorzej było w lutym, gdzie potrafił zwracać 3-6 razy dziennie, codziennie :/ - wtedy zaczęło się płukanie kroplówkami podskórnymi....

Byłam dziś u weterynarza, nie było akurat lekarza prowadzącego, ale trafiłam na właściciela. Pytałam, czy można jakoś tym wymiotom zaradzić, żeby chociaż te 2-3 dniowe przerwy były... Trochę chaotycznie usłyszałam, że w ogóle to kot ma wyniki w kosmosie... i trzeba go przepłukać dootrzewnowo i dożylnie!?! Nosz... się przeraziłam...
Powiedzcie mi proszę, ale uczciwie, czy kot z takimi wynikami powinien być płukany w taki sposób? że podobno po tym zrobi mu się lepiej, bo ma niewydolność wielonarządową. Wiem, że ją ma, ma ją od dobrych 8 lat, nie pamiętam kiedy mia amylazę poniżej 2000.... miałby zostawać w klinice na prawie cały dzień...
Chcę kotu zaoszczędzić stresu, on źle znosi wizyty u weterynarza, przy mnie jest jeszcze w miarę, ale z innymi osobami z rodziny, z którymi przebywa na co dzień - już jest gorzej, zatem zostawienia go samego w ogóle nie widzę... I do jasnej anielki... jakie płukanie dootrzewnowe? :(

Nie ma innej opcji, żeby jakoś mu ulżyć? Obawiam sie, że takie płukanki go wykończą - padnie tam na serce, albo cholera wie a co jeszcze...

Proszę o wasze opinie, sugestie... jak czytam forum, to płukanie dożylne mają koty z wyższymi parametrami mocznika i kreatyniny, w granicach odpowiednio 5-7 i 160-200.
Co robić?

jutro skonsultuję się z lekarzem prowadzącym, ale dzisiejsza wizyta mnie dobiła :/

Mary_Mary

Od: Czw maja 26, 2016 12:32

Post » Czw paź 06, 2016 18:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mary, a dlaczego nie może dostawać Cerenii na wymioty? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw paź 06, 2016 18:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Usłyszałam, że może dostać jakiś zastrzyk... ale nie wiadomo, czy podziała, a jak podziała, to wtedy tabletki p-wymiotne, takie które daje się przy chemioterapii, przy czym koszt dzienny to kilkanaście zł, a musiałby je dostawać codziennie - przy podkreśleniu, że nie wiadomo, czy zadziałają :/ Ogólnie obstawiano przy tym płukaniu kota - mnie to przeraża :/

Mary_Mary

Post » Czw paź 06, 2016 18:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Owszem, Cerenia może zadziałać, może nie, ale na pewno warto podać, jeżeli nie ma przeciwwskazań. Na mojego Maćka ładnie działała, a też był kotem rzygającym regularnie.
Ja podawałam Cerenię w podskornym zastrzyku, bo z tabletkami to przy wymiotach nie wiadomo, pewniej w zastrzyku.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw paź 06, 2016 18:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zapytam o to jutro mojego weta prowadzącego. Dziękuję :)

Mary_Mary

Post » Czw paź 06, 2016 19:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To płukanie dootrzewnowe to chyba dializa jest taka.
Nie słyszałam, żeby ktoś z miau kiedykolwiek robił i przy przewlekłej niewydolności to nie wiadomo czy warto, trzeba by regularnie powtarzać, żeby dawało efekty

W tej chwili wyniki nerkowe są dosyć dobre. W ogóle wyniki wcale nie są jakieś totalnie "odjechane" i nie wiem, czego się wet czepia
WYmioty mog być od nerek, ale i od układu pokarmowego, bo coś się z wątroba dzieje, trzustką, to może i żołądkiem. Tym bardziej, że częstym skutkiem nerkowych problemów jest nadkwaśność , podaje się na to np. Fammidynę. Może się nawet okazać, że Cerenia nie będzie potrzebna (ale spróbować jej to dobry pomysł)
Kot nie powinien chyba dostawać furosemidu, który jest nefrotoksyczny. Dostaje przeceiż moczopędny lespewet.
Za to powinien już dostawać suplementy żelaza i witamin B12, kwasu foliowego i wit. C, np leku ChelaFerr BioComplex, który zawiera to wszystko.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt paź 07, 2016 21:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:Czy można czymś smarować zaczerwienione dziąsła?

Stosowałam (i stosuję znowu) Maxi/Guard OraZn, ale nie widzę jakiejś zdecydowanej poprawy u Pigwy. Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat poniższych? ze strony kuchniapupila:

ScanVet FreshAid
Skład: cynk, kwas foliowy, ekstrakt z zielonej herbaty, witamina C (w postaci monofosforanu wapnia), olejek mięty pieprzowej, tauryna, substancje pomocnicze

Dr Seidel Deo Pasta 105g - codzienne czyszczenie zębów.
Składniki aktywne:
- Wyciąg z zielonej pietruszki - odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach.
- Wyciąg z eukaliptusa - ma działanie antyseptyczne. Jest stosowany w przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych, infekcjach jamy ustnej, gardła, krtani oraz oskrzeli.

Geulincx Stomodine
żel z chlorhexydyną do higieny jamy gębowej
Skład: Gliceryna, Diglukonian chlorhexydyny 0,12% , Olej pierwiosnka

Z któregoś wcześniejszego wątku kojarzę, że chlorheksydyna nie jest za dobra, ale nie pamiętam czy chodziło o wpływ na koty nerkowe czy ogólnie?

berusia

[poprzednia][następna]