Guz w żołądku 4 cm - chłoniak Burkitta

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie paź 02, 2016 13:12 Re: Guz w żołądku 4 cm

Jeśli Was stać na potencjalne specjalistyczne leczenie onkologiczne i w domu z kotem nie mieszka malutkie dziecko lub kobieta w ciąży - zdecydowałabym się na biopsję.
Ona da obraz tego z jakim nowotworem się ma do czynienia - bo choć mała szansa ale pewna jednak jest - że to coś nie złośliwego. Co jednak nie leczone - zabije równie skutecznie jak złośliwiec. Są też nowotwory złośliwe ale dające przerzuty stosunkowo późno.
To daje szansę operacyjnej pomocy kotu. Pewnie trzeba będzie wyciąć większość żołądka co zaowocuje koniecznością specjalnego karmienia kota a wcześniej znalezienia dobrego chirurga - ale szansa jest. Bez operacji - może jej nie być.

Jeśli to chłoniak - chemioterapia zastosowana u kota który ją dobrze będzie znosił daje szansę na podarowanie mu jeszcze paru miesięcy życia, może nawet więcej.
Chemia u kota podawana jest zupełnie inaczej niż u ludzi.
Ona nie ma na celu wyleczenia a jedynie zatrzymanie choroby na jakiś czas przy pomocy dawki preparatu która nie popsuje kotu komfortu życia.
Ze wszystkich kocich nowotworów złośliwych chłoniaki (szczególnie jeśli nie towarzyszą zarażeniu FeLV czy FIV) najlepiej reagują na chemię. A chemia stosowana w ich poskramianiu jest przez koty stosunkowo dobrze znoszona.
Pewnie, to bardzo silne preparaty a kot może zareagować na nie bardzo źle :(
Ale to już jest ryzyko do przemyślenia.
Są koty które dzięki takiemu leczeniu żyją jeszcze całkiem długo i czują się bardzo dobrze.
Są takie które umierają podczas podawania pierwszej dawki.
Nie ma złotej drogi :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie paź 02, 2016 18:17 Re: Guz w żołądku 4 cm

Dziekuje...moja wetka od Jagielskiego twierdzi ze u Rysia nie zadziala jad...bo dziala tylko na podskorne i zewnetrzne guzy...pojdziemy na biopsje... Chemia u Rysia moze byc problemem min ze wzgledu na 4 letnie dziecko w domu ...Rysiek sie masakrycznie denerwuje na kazde pobieranie krwi..a co dopiero wenflony:( nie wiem...nie sadzilam..ze bede miala kiedykolwiek takie dylematy i taak duzo watpliwosci...:( trudne to wszystko:(

Ada

Od: Wto lis 18, 2003 13:25

Post » Nie paź 02, 2016 18:20 Re: Guz w żołądku 4 cm

Nie ma zlotej drogi....masz racje...i nie ma recepty jak postepowac z ukochanym zwierzaczkiem..chce go ratowac..jak Wy wszystkie...zeby przemowil..:( i powiedzial czego on chce...:(((

Ada

Post » Nie paź 02, 2016 18:29 Re: Guz w żołądku 4 cm

LimLim miala dziecko w domu w czasie leczenia Limka, napisz do niej, powie Ci co robila. Na pewno kot byl po chemii odizolowany jakis czas.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie paź 02, 2016 20:09 Re: Guz w żołądku 4 cm

Ja czytalam..ze trzebayc rece..prac poslanie..u nas to nie wchodI w gre bo Rysiek jest non stop przy Zuzi..kocha ja straszecznie..mizia..spi na jej lozku..na naszym..a nie na poslaniu..Zuzia go caluje itd..musialabym odizolowac sie od dziecka..a Zuzia jest typem non stop z mama...generalnie to spimy..zuzia..mama..rysiek;) nie wiem...co robic..zobaczymy co biopsja powie.. Dzieki za wszystko... Teraz mysle o jakims guru leczenia niekonwencjonalnego w Wawie..zwierzat..homeopata..znajome szamanki ,ktore Rysia kochaja mami wspomagaja go energia..dr .Jagielski jest..teraz jaka moc ziol dodatkowo potrzebna! .. Dzieki kochane...bez Was bym nie dala rady...

Ada

Post » Pon paź 03, 2016 13:44 Re: Guz w żołądku 4 cm , Poszukuje mega weta homeopaty

Nasz ludzka homeopatka poleca nam podawanie suplementu fin Mycelcaps, ktory jest grzybia grzyba Shiitake...slyszalyscie o tym?

Ada

Post » Pon paź 03, 2016 13:54 Re: Guz w żołądku 4 cm , Poszukuje mega weta homeopaty

Nie znam. Na Saskiej Kepie w Warszawie jest wet homeopata, znajoma korzysta z jej uslug, ja chodzilam do dr Beaty Brzeny, ale ona juz nie zyje od lat niestety :( Trudno tylko powiedziec czy homeopatia sie sprawdzio w takiej sytuacji...
Tak czy owak moim zdaniem trzeba podawanie czegokolwiek skonsultowac z jakims weteem, bo nie wszystko, co moze dostac czlowiek moze dostac kot.

zuza

Post » Wto paź 04, 2016 11:45 Re: Guz w żołądku 4 cm , Poszukuje mega weta homeopaty

dr Bałucińska

http://www.bbvet.pl
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto paź 04, 2016 12:45 Re: Guz w żołądku 4 cm , Poszukuje mega weta homeopaty

Taka refleksja mnie naszła - że teraz to jest dużo różnych możliwości , ale jednak w dużych miastach. Ludzie i ich koty/psy w małych i na wsiach mają jednak okropnie ograniczoną i wiedzę [lekarzy] i dostęp.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto paź 04, 2016 14:14 Re: Guz w żołądku 4 cm , Poszukuje mega weta homeopaty

morelowa pisze:Taka refleksja mnie naszła - że teraz to jest dużo różnych możliwości , ale jednak w dużych miastach. Ludzie i ich koty/psy w małych i na wsiach mają jednak okropnie ograniczoną i wiedzę [lekarzy] i dostęp.

Tak, to prawda. Też o tym myślę ostatnio. Np moja wetka z Bytomia leczy letrilem. I jest chyba jedyna i ona sobie zdaje sprawę z tego co myślą o niej inni weci. Ale ja jestem jej niezwykle wdzięczna, za to że ją mam i że dała nam tą możliwość. Niestety oprócz niej jest chyba tylko jedna wetka, która leczy konie letrilem i też ma efekty. Ale to są dwie wetki na całą Polskę. O innych lekarzach nie wiemy. Nie chcę nawet myśleć co by było, gdybym jej nie miała.
Także jak ktoś chce, to dam na pw namiary i można u niej zaopatrzyć się w wit b17 dla kotów.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw paź 06, 2016 11:59 Re: Guz w żołądku 4 cm , Poszukuje mega weta homeopaty

Kochani, macie racje z dostepnoscią ...lekarstw i lekarzy ... to niesamowte jak wiele moze zdziałac wiedza i kasa i miejsce zamieszkania.....co z tymi, ktorzy nie maja mozliwosci .. :(
Jestem po konsultacji z dr.Jagielskim. Pierwsze wrazenie- nieprawdopodobnie profesjonalny lekarz ..
Mamy wg biopsji : chłoniaka w typie Burkitta... jest zle..ale obserwujemy ..jak zaregauje na lek ..
zaczelismy leczenie enzymem Oncaspar - chemia - ale nie toksyczna dla zwierzat .. dzieci i doroslych
poprosze o ciche kciuki ..
podałam tez lek homepotayczny na nowotwory od naszej lekarki ludzkiej ..
dzieki za wszystko ... poszukam na forum czy ktos mial takiego chlonniaka...

Ada

Post » Czw paź 06, 2016 12:02 Re: Guz w żołądku 4 cm , Poszukuje mega weta homeopaty

Kciuki:ok: :ok: :ok:
A co to za lek homeopatyczny?
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw paź 06, 2016 13:59 Re: Guz w żołądku 4 cm - chłoniak Burkitta

OCZYWISCIE, ZE TRZYMAM!
sorki za capsa...

zuza

Post » Czw paź 06, 2016 14:26 Re: Guz w żołądku 4 cm - chłoniak Burkitta

Też trzymamy :ok:
i czekamy na relacje z przebiegu leczenia.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw paź 06, 2016 16:33 Re: Guz w żołądku 4 cm - chłoniak Burkitta

:1luvu: :1luvu:

Ada

[poprzednia][następna]