BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 29, 2016 9:31 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Praksedo, mam pytanie dotyczące domków z budek styromax wg Twojej instrukcji. Zbudowałam kilka takich latem dla ochrony przed deszczem, postawiłam w krzakach dla kotów z działek, ale muszę zrobić cieplejsze.
Jak rozumiem można je skutecznie docieplić oklejając pudło od zewnątrz folia bąbelkową, jakiej grubości używasz?
Z docieplaniem dodatkowym styropianem jest większy problem, bo zdobyczne arkusze są różnych rozmiarów i grubości. Dlatego pytam o tę metodę z folią.
ObrazekObrazekObrazek

KatariinaSu

Od: Czw mar 24, 2016 19:42

Post » Czw wrz 29, 2016 10:58 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

KatariinaSu pisze:Praksedo, mam pytanie dotyczące domków z budek styromax wg Twojej instrukcji. Zbudowałam kilka takich latem dla ochrony przed deszczem, postawiłam w krzakach dla kotów z działek, ale muszę zrobić cieplejsze.
Jak rozumiem można je skutecznie docieplić oklejając pudło od zewnątrz folia bąbelkową, jakiej grubości używasz?
Z docieplaniem dodatkowym styropianem jest większy problem, bo zdobyczne arkusze są różnych rozmiarów i grubości. Dlatego pytam o tę metodę z folią.

Folia im grubsza tym lepsza. Bąbelkami do środka. Po prostu owijam całe pudło kilka razy i oklejam taśmą. Dopiero na to czarna folia i daszek.

Ja robię dużo domków więc wybieram folię niedrogą, zamawiam w necie całą belę szerokości 1 mb. U mnie w sklepie papierniczym można kupić też na metry, tylko drogo.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pt wrz 30, 2016 9:29 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Dzięki :)
Co myślicie o takiej budce dla 3 kotów? Obrazek
Oczywiście z mniejszym wejściem. I pewnie przydałoby się ją obniżyć, tak na 35-40 cm wysokości.
maAnia, spójrz na tę aukcję, jeśli jeszcze nie kupiłaś domku na wieś. http://sprzedajemy.pl/budy-buda-dla-kot ... nr15179432

Jeśli chodzi o tę drewnianą skrzynię na 3 pudła styromaxu z producentem z pierwszego posta nie udało mi się skontaktować, a ta Pani z kotówumagdy wysyła z Warszawy i pisze, że kurier na duże odległości wyjdzie bardzo drogo. Więc przeglądam też m. in. to http://sprzedajemy.pl/buda-domek-dla-ko ... nr35090042 , ale ta oferta wyżej wydaje się najlepsza na tę chwilę.
ObrazekObrazekObrazek

KatariinaSu

Post » Pt wrz 30, 2016 9:59 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Wydaje sie fajna, przez to że otwór jest w przedsionku to wiatr bezpośrednio nie nawiewa, dopniesz kotarke plus dużo ścinków polarów do środka, wiec jak jeszcze wejda dwa koty to sie dogrzeją i bedzie im super ciepło. Ten z drabinka to pomyłka. Okna jak talerze i to centralnie :(
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Pt wrz 30, 2016 10:30 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Dzisiaj idę do stolarza, bo może mi zrobi budki taniej niż te oferty w necie.
Chcę właśnie podać jako wzór tę budkę z powyższego zdjęcia - budka z przedsionkiem dla trzech kotów. Plus jedna, bez przedsionka, dla tego spoza rodzinki. Myślę więc o wymiarach (wewnętrznych). Chcę, żeby ta większa budka miała stosunek przedsionka do wnętrze 3/1, bo tu na przykładzie przedsionek jest moim zdaniem za duży, jak się go zmniejszy o pół do części właściwej wejdą trzy średniej wielkości koty. Do środka chcę dać jakieś 5 cm styropianu.

Myślę, żeby było tak: szerokość 60 cm, długość 40 cm, wysokość 40 cm, przedsionek długość 20 cm. Otwór wewnętrzny kwadrat 14x14.
I ten mniejszy domek, dla jednego kota bez przedsionka szer. 40 dł. 30 wys. 40 otwór 14 na 14, trochę wysunięty dach?
Deski najlepiej sosnowe grubości 5 cm?
Czy któreś wymiary zmienić? Nie bardzo mogę pozwolić sobie na to, by drugi domek też był taki duży, z przedsionkiem, bo pozwolenie od wspólnoty mam na jeden domek lub trzy małe i nie chcę dawać powodów do gadania sąsiadowi który twierdzi, że chcę pod blokiem założyć hodowlę kotów :D
Jak ktoś może coś doradzić to słucham uważnie :)
ObrazekObrazekObrazek

KatariinaSu

Post » Pt wrz 30, 2016 10:56 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Moim zdaniem ok. Jeszcze tylko przypilnuj aby otówr wejsciwy był w górze. Bo jak jeszcze władujesz 6 cm wartwę polarków to żeby nie wypadał przez otwór
Obrazek

Ewa.KM

Post » Nie paź 02, 2016 14:26 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Czy stawiałyście gdziekolwiek domki z dwoma/trzema wejściami? Wiem, że tutaj dyskusja jest zażarta, bo jedni są zażartymi wrogami budek z jednym wejściem, drudzy argumentują, że jak ktoś zechce spalić kota w środku to zatka wszystkie wejścia ile by ich nie było.
Tak myślę, że dla bezpieczeństwa można by zrobić przedsionek "wylotowy z dwoma wejściami, bo na właściwy otwór wejściowy i tak nie będzie bezpośrednio wiało, będzie deska z przodu.
ObrazekObrazekObrazek

KatariinaSu

Post » Pon paź 03, 2016 11:45 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

KatariinaSu pisze:Czy stawiałyście gdziekolwiek domki z dwoma/trzema wejściami? Wiem, że tutaj dyskusja jest zażarta, bo jedni są zażartymi wrogami budek z jednym wejściem, drudzy argumentują, że jak ktoś zechce spalić kota w środku to zatka wszystkie wejścia ile by ich nie było.
Tak myślę, że dla bezpieczeństwa można by zrobić przedsionek "wylotowy z dwoma wejściami, bo na właściwy otwór wejściowy i tak nie będzie bezpośrednio wiało, będzie deska z przodu.

Tak w przedsionku mogą być dwa otwory, byle nie w pokoiku mieszkalnym.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Czw paź 06, 2016 1:22 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Świetny wątek, muszę sobie taką sprawić samo-robioną ;)

martakatz

Od: Czw paź 06, 2016 1:17

Post » Czw paź 06, 2016 19:54 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Za deski sosnowe 5cm grubo zapłacisz. Moim zdaniem lepiej z cieńszych desek a grubszy styropian.
I z przedsionka tak nie rezygnuj jeśli dokarmiasz. Bo to byłoby dobre miejsce. Dać na spód też styropian i na to kawałek gumolitu, żeby łatwiej było czyścić. A jeśli nie dokarmiasz w budce to polecam do środka wykładzinę typu trawka. Tylko taką jakby filcową a nie taki "plastik szarpany". MAmy taka wykładzinę na półkach w wolierze już trzeci rok i świetnie się sprawdza. Nie jest zimna.
Na wejściu do przedsionka można by też powiesić kurtynki z takiej foli
http://allegro.pl/folia-paskowa-chlodni ... 71046.html
Koty się do tego przyzwyczajają dość szybko a jednocześnie jest cieplej i widno.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw paź 06, 2016 20:04 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Już zamówiłam domki, dziękuję Wam za wszystkie rady.
Teraz na nie czekam, oby szybko przyszły i spodobały się lokatorom.
ObrazekObrazekObrazek

KatariinaSu

Post » Pt paź 07, 2016 12:45 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Gdzieś czytałam, że ktoś próbuje namówić styromax na inne pudła, czy cos już wiadomo?

Lidka

Post » Pt paź 07, 2016 12:51 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Lidka pisze:Gdzieś czytałam, że ktoś próbuje namówić styromax na inne pudła, czy cos już wiadomo?

Może ktoś próbuje, ale raczej się nie uda.
Ja też próbowałam. Odpowiedzieli, że aby uruchomić nową linię produkcyjną czy przestawić starą musieliby mieć zamówienie na minimum kilka tysięcy sztuk.

Prakseda

Post » Pt paź 07, 2016 22:03 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Wiem, ja też kiedyś próbowałam ale podobnie mi odpisali.
Może warto byłoby znów napisać?

Lidka

Post » Pt paź 07, 2016 22:41 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Bardziej realne jest aby podarowali gratisy. Pierwszy film promujacy ich pudełka, wersja jeszcze próbna. Jak ktos ma cierpliwośc sciagać 9 minut https://we.tl/ybc3RrdtGL
Obrazek

Ewa.KM

[poprzednia][następna]