Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Alija pisze:Karma wartościowa i walory smakowe. - te dwie cechy się nie wykluczają.
Kierei pisze:Półka dno (winston-rosman ; biedronka ; whiskas ) pyszności...
..
Kierei pisze:Alija pisze:Karma wartościowa i walory smakowe. - te dwie cechy się nie wykluczają.
Mój kot (i z tego co wiem nie tylko mój) twierdzi inaczej. ..
Mokre lily kitchen, cff i pon - niejadalne definitywnie....
Sredna półka (3 snaki feringi, ze 20 animondy i juz chyba wszystkie miamoura) niektóre ujdą
Półka dno (winston-rosman ; biedronka ; whiskas ) pyszności...
Toteż zapytam co ze średniej półki mokrych uchodzi za smakowe.
Bo mi już ręce opadają, i chyba następny do testowania jest groumet...
Kołek pisze:Drodzy specjaliści i specjalistki. Potrzebuje skorzystać z Waszej wiedzy i opinii. Co polecacie dla młodego kociaka (5miesięcy)? Kociak ogólnie ma wybredny apetyt, słabo przybiera na wadze i je tylko mokre karmy (na razie póki walczymy z pasożytem i mało je nie przestawiam go na suchą ale docelową będę chciał). I tu pytanie jakie karmy mokre dla młodego kociaka polecacie? A co z suchych jest wyjątkowo smaczne dla kotów i ułatwi przekonanie go do jedzenia suchych karm?
Jarka pisze:Kierei pisze:Alija pisze:Karma wartościowa i walory smakowe. - te dwie cechy się nie wykluczają.
Mój kot (i z tego co wiem nie tylko mój) twierdzi inaczej. ..
Mokre lily kitchen, cff i pon - niejadalne definitywnie....
Sredna półka (3 snaki feringi, ze 20 animondy i juz chyba wszystkie miamoura) niektóre ujdą
Półka dno (winston-rosman ; biedronka ; whiskas ) pyszności...
Toteż zapytam co ze średniej półki mokrych uchodzi za smakowe.
Bo mi już ręce opadają, i chyba następny do testowania jest groumet...
Gourmet to taki sam szajs jak whiskas czy winston, na pewno będzie smakował Twoim kotom. Moim smakuje, zwłaszcza wersja ragout.
sowa40 pisze:Witam, chciałem się dowiedzieć czy ktoś zna karmę Optimanova, ma fajny skład i tania ale napisać można wszystko.
katarzynkamalusia pisze:witam . Niestety w związku z obcięciem wyplaty muszę obciąć tez jedzenie kotom.
Kupuje karme vitapol dla kota chyba dobra pisza ze 25%mięsa http://www.vitapol.pl/pl/produkty/koty/ ... -mix-1,8kg
oraz puszki butchers i winston , czy bardzo jest to zle jedzenie?
boguska_t pisze:Koniczynka47 pisze:boguska_t pisze:Koniczynka47 pisze:Mam pytanie odnośnie tego cytatu z artykułu:
"Kompleks awidyny z biotyną występuje w szerokim zakresie pH (2÷10,5), natomiast w bardzo kwaśnym i w silnie alkalicznym środowisku następuje denaturacja awidyny*
pH kwasów żołądkowych zdrowego kota waha się między 1-2 czyli jego odczyn jest bardzo kwaśny i w momencie gdy surowe białko trafi do żołądka kota to przestrzenna struktura białka jest nieodwracalnie rozerwana czyli działa tak samo jakbyśmy jajko (białko) ugotowali."
Masz jakieś badania na ten temat (znaczy wynik doświadczeń żywienia kota białkiem surowym) czy tylko opierasz się na danych odnośnie pH i są to Twoje wnioski?
Kolejna rzecz to taka, że koty owszem "w naturze" potrafią wyżerać jajka o czym wie większość gospodarzy mających kurniki
Artykuł pisałam opierając się o opracowanie z tej strony. http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html
W tym artykule znalazłam:
"Prowadzono doświadczenia mające na celu sprawdzenie wpływu zawartości biotyny w diecie na stan zdrowia szczurów (rys. 2). Zwierzęta hodowane na diecie ubogiej w biotynę i z dodatkiem surowego białka jaja kurzego wykazywały cechy charakterystyczne dla niedoboru biotyny: zahamowanie wzrostu, zapalenie skóry i utratę sierści. Objawy te jednak ustąpiły po trzech miesiącach karmienia pokarmem bogatym w biotynę - można było zaobserwować normalny wzrost i wyleczone zapalenie skóry. (...)
W większości podręczników, dotyczących hodowli tak psów, jak i kotów, można doczytać się wręcz zakazu podawania tym zwierzętom surowego białka jaja"
Teraz trzeba się zorientować jaki pH mają szczury, czy takie samo jak koty.
Kot i pies to mięsożercy i kwaśne pH pomaga im trawić mięso, kości. Szczur mięsa nie je więc jego pH nie będzie takie kwaśne ale to tylko moje domysły
Patmol pisze:Niektórzy dają psom całe jajko w skorupce. Ja wybijam na miseczkę, bo trochę mnie przeraża sprzątanie potem legowiska, na które pies zaniesie jajko. Ale odłożone na bok skorupki od jajka zaraz koty kradną i usiłują zjadać.
na barfnym forum jest cały wątek o jajkach http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=2729
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Silverblue i 73 gości