SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 15, 2016 21:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Karma wartościowa i walory smakowe. - te dwie cechy się nie wykluczają.
Ostatnio edytowano Czw wrz 15, 2016 21:43 przez Alija, łącznie edytowano 1 raz

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Czw wrz 15, 2016 21:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czemu chcesz przestawiać kota na karmy suche, mokra jest lepsza dla kota. A kupuj taką na jaką Cię stać, i aby nie zawierała zbóż i tym podobnych zapychaczy. Pamiętaj, że to my kształtujemy zwyczaje żywieniowe naszych kotów.

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16

Post » Pt wrz 16, 2016 6:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alija pisze:Karma wartościowa i walory smakowe. - te dwie cechy się nie wykluczają.

Mój kot (i z tego co wiem nie tylko mój) twierdzi inaczej. ..
Mokre lily kitchen, cff i pon - niejadalne definitywnie....
Sredna półka (3 snaki feringi, ze 20 animondy i juz chyba wszystkie miamoura) niektóre ujdą
Półka dno (winston-rosman ; biedronka ; whiskas ) pyszności...

Toteż zapytam co ze średniej półki mokrych uchodzi za smakowe.
Bo mi już ręce opadają, i chyba następny do testowania jest groumet...

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Pt wrz 16, 2016 7:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kierei pisze:Półka dno (winston-rosman ; biedronka ; whiskas ) pyszności...
..

haha, ma taki gust kulinarny jak mój pies - kupiłam mu Purizon, to bleeee, trzeba mu mieszać a jakimś populersem aby zjadł ;) Ale on taki smietnikowiec od małego - np. ma w zwyczaju kawałek mięa schować gdzieś w domu, lub u siebie w koszyku- jak sie wysuszy bądź nadpsuje to dopiero jest pychota i można zajadać. Z tego wzgldu czesto ma koszyk sprzatany .

Na wnerwionych wspominałam, że pierwszy raz kupuje karme puszkowaną, CatzFinefood - ponoć w porządku. smakowo się okaże, ale moje koty raczej wszystkożerne- chyba, że je rozpuściłam w międzyczasie :P
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pt wrz 16, 2016 7:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kierei pisze:
Alija pisze:Karma wartościowa i walory smakowe. - te dwie cechy się nie wykluczają.

Sredna półka (3 snaki feringi, ze 20 animondy i juz chyba wszystkie miamoura) niektóre ujdą

Gourmet to taki sam szajs jak whiskas czy winston, na pewno będzie smakował Twoim kotom. Moim smakuje, zwłaszcza wersja ragout.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Pt wrz 16, 2016 7:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Spróbuj też shebę tacki. Są badziewne, ale smakowite a 3 znich są bez zbóż przynajmniej. To coctail drobiowy, drób w aksamitnym musie i łosoś w aksamitnym musie

Alija

Post » Pt wrz 16, 2016 8:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kołek pisze:Drodzy specjaliści i specjalistki. Potrzebuje skorzystać z Waszej wiedzy i opinii. Co polecacie dla młodego kociaka (5miesięcy)? Kociak ogólnie ma wybredny apetyt, słabo przybiera na wadze i je tylko mokre karmy (na razie póki walczymy z pasożytem i mało je nie przestawiam go na suchą ale docelową będę chciał). I tu pytanie jakie karmy mokre dla młodego kociaka polecacie? A co z suchych jest wyjątkowo smaczne dla kotów i ułatwi przekonanie go do jedzenia suchych karm?

Jak karma jest dobrej jakości, podział kitten/junior/senior nie ma znaczenia. Moje koty jedzą Catz Finefood (jest 12 smaków, można zamówić pakiety próbne i zobaczyć, co kotu smakuje). Identycznie jest z Feringą, którą też rozważałam, gdy wybierałam mokre.

Jarka pisze:
Kierei pisze:

Gourmet to taki sam szajs jak whiskas czy winston, na pewno będzie smakował Twoim kotom. Moim smakuje, zwłaszcza wersja ragout.

My w przypadku niejadki dajemy Gourmet Gold kawałki w sosie. Nic innego nie chce w panienkę wejść, bo w resztkę ząbków chyba kole :twisted:

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt wrz 16, 2016 9:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Nie zliczę, ile wyrzuciłam i oddałam CFF, Feringi, Granaty, Almo Nature. Kociaki robią łaskawie wyjątek dla filetówek Miamora. Cíeszę się, że chociaż lubią wołowinę i ryby. Sucha karma dobrej jakości, badziewne saszetki, żeby miały płyny i jakoś dajemy radę.

Alija

Post » Pt wrz 16, 2016 9:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bardzo podobnie robią moje kocury;
Miamory i grau to sobie sama jedz.
Moje dość chętnie zjadają saszetki gourmety , felixy i te z biedronki.
Suche staramy się od brita w górę.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pt wrz 16, 2016 10:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moje niedawno zaczęły jeść miamor w puszkach :) Chyba już o tym pisałam, ale tak się cieszę!
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Pt wrz 16, 2016 10:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

witam . Niestety w związku z obcięciem wyplaty muszę obciąć tez jedzenie kotom.
Kupuje karme vitapol dla kota chyba dobra pisza ze 25%mięsa http://www.vitapol.pl/pl/produkty/koty/ ... -mix-1,8kg

oraz puszki butchers i winston , czy bardzo jest to zle jedzenie?

katarzynkamalusia

Od: Śro kwi 20, 2016 13:31

Post » Pt wrz 16, 2016 11:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czasem kupuję małym ludzkiego tuńczyka w sosie własnym i podaję po wypłukaniu sosiku, który jest solony. Dla moich kotów to święto.

Alija

Post » Pt wrz 16, 2016 12:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Witam, chciałem się dowiedzieć czy ktoś zna karmę Optimanova, ma fajny skład i tania ale napisać można wszystko.

sowa40

Od: Pt wrz 09, 2016 7:53

Post » Pt wrz 16, 2016 12:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

sowa40 pisze:Witam, chciałem się dowiedzieć czy ktoś zna karmę Optimanova, ma fajny skład i tania ale napisać można wszystko.

Do diaska, człowieku! Na forum jesteś raptem chwilę i jedyne, co potrafisz, to w kółko wrzucać pytanie o tę karmę. Przecież Cię spytałam, który rodzaj kupiłeś i nie raczyłeś nawet odpisać. Interesuje Cię odpowiedź czy tak sobie będziesz do us*anej śmierci powtarzał to samo pytanie na forum?

katarzynkamalusia pisze:witam . Niestety w związku z obcięciem wyplaty muszę obciąć tez jedzenie kotom.
Kupuje karme vitapol dla kota chyba dobra pisza ze 25%mięsa http://www.vitapol.pl/pl/produkty/koty/ ... -mix-1,8kg

oraz puszki butchers i winston , czy bardzo jest to zle jedzenie?

Wrzuć linki ze składem (i najlepiej ceną też, żebyśmy mieli porównanie), to rzucimy okiem.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt wrz 16, 2016 12:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:
Koniczynka47 pisze:
boguska_t pisze:
Koniczynka47 pisze:Mam pytanie odnośnie tego cytatu z artykułu:

"Kompleks awidyny z biotyną występuje w szerokim zakresie pH (2÷10,5), natomiast w bardzo kwaśnym i w silnie alkalicznym środowisku następuje denaturacja awidyny*

pH kwasów żołądkowych zdrowego kota waha się między 1-2 czyli jego odczyn jest bardzo kwaśny i w momencie gdy surowe białko trafi do żołądka kota to przestrzenna struktura białka jest nieodwracalnie rozerwana czyli działa tak samo jakbyśmy jajko (białko) ugotowali."

Masz jakieś badania na ten temat (znaczy wynik doświadczeń żywienia kota białkiem surowym) czy tylko opierasz się na danych odnośnie pH i są to Twoje wnioski?

Kolejna rzecz to taka, że koty owszem "w naturze" potrafią wyżerać jajka o czym wie większość gospodarzy mających kurniki :wink:

Artykuł pisałam opierając się o opracowanie z tej strony. http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html

W tym artykule znalazłam:
"Prowadzono doświadczenia mające na celu sprawdzenie wpływu zawartości biotyny w diecie na stan zdrowia szczurów (rys. 2). Zwierzęta hodowane na diecie ubogiej w biotynę i z dodatkiem surowego białka jaja kurzego wykazywały cechy charakterystyczne dla niedoboru biotyny: zahamowanie wzrostu, zapalenie skóry i utratę sierści. Objawy te jednak ustąpiły po trzech miesiącach karmienia pokarmem bogatym w biotynę - można było zaobserwować normalny wzrost i wyleczone zapalenie skóry. (...)
W większości podręczników, dotyczących hodowli tak psów, jak i kotów, można doczytać się wręcz zakazu podawania tym zwierzętom surowego białka jaja"

Teraz trzeba się zorientować jaki pH mają szczury, czy takie samo jak koty.

Kot i pies to mięsożercy i kwaśne pH pomaga im trawić mięso, kości. Szczur mięsa nie je więc jego pH nie będzie takie kwaśne ale to tylko moje domysły :)

Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę o szczurach, ale to nieprawda, że mięsa nie jedzą.
Nie tylko jedzą, ale również polują np. na gołębie, pisklęta kur, kaczek itd.,
Szczur jest bowiem wszystkożerny, jednak mając do wyboru mięso a zboże wybierze mięso.

Patmol pisze:Niektórzy dają psom całe jajko w skorupce. Ja wybijam na miseczkę, bo trochę mnie przeraża sprzątanie potem legowiska, na które pies zaniesie jajko. Ale odłożone na bok skorupki od jajka zaraz koty kradną i usiłują zjadać.

na barfnym forum jest cały wątek o jajkach http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=2729

Barfowcy mają czasem dziwne pomysły :wink: Moja znajoma wpadła na pomysł dania swojej suce całą kurę...z piórami :wink: ale gdy musiała potem sprzątać mieszkanie i sprzątać po suce, która dostała biegunki to ochota na takie ekologiczne eksperymenty jej przeszła :lol:
Skorupki jaj są wartościowym dodatkiem, wyprażone w piekarniku i zmielone.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

[poprzednia][następna]