SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 08, 2016 9:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Niektórzy dają psom całe jajko w skorupce. Ja wybijam na miseczkę, bo trochę mnie przeraża sprzątanie potem legowiska, na które pies zaniesie jajko. Ale odłożone na bok skorupki od jajka zaraz koty kradną i usiłują zjadać.

na barfnym forum jest cały wątek o jajkach http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=2729

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw wrz 08, 2016 17:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

A co sądzicie o karmie perfect fit ?

kimbi

Od: Sob sie 13, 2016 10:08

Post » Czw wrz 08, 2016 19:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Nieco lepsza marketówka (więcej mięsa niż Kitkaty i jemu podobne), ale wciąż pełno zapychaczy typu kukurydza i pszenica. O który dokładnie rodzaj Ci chodzi?

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt wrz 09, 2016 2:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Tak niestety miałam na myśli podkladanie jajek z wrzątku. Stosowane przez wielu sąsiadów jak jeszcze na wsi mieszkałam. Szczególnie na psy ale na koty też. Na psy działa max po 2ch razach. Koty są bardziej uparte/zdesperowane i najczęściej kiepsko się to kończy... I niestety uczą się tego same. Łatwo i szybko. Zazwyczaj po 1-2 natknieciach się na nadtłuczone jajko. Co ptactwu się zdarza szczególnie gdy kot wpada do kurnika... a wybieranie jaj i pisklat to niemala cześć kociej wiosenno letniej diety... bo jak obserwowałam kiedyś kotkę sąsiadów co nosi wczesno wiosennym maluchom to 2razy i widzialam niewyklute kaczuszki. a je musiała wziąć z jaj... potem byla ruchliwsza zwierzyna.. ta kotka w ogóle lubiła polować na kaczątka nad stawem. Nie ostalo się żadne z 5 wyklutych..

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Pt wrz 09, 2016 10:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Chodzi mi o karmę perfect fit junior z kurczakiem, Skład:
suszone mięso drobiowe (ze zmniejszoną zawartością tłuszczu) (m.in. 31% Kurczaka), kukurydza, pszenica, tłuszcz pszeniczny, tłuszcz zwierzęcy, mąka kukurydziana, suszone białko zbożowe, hydrolizat białka drobiowego, ryż(4%), hydrolizat wątroby, celuloza, chlorek sodu, chlorek potasu.

Czyli nie dawać tego ?

kimbi

Od: Sob sie 13, 2016 10:08

Post » Pt wrz 09, 2016 11:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Witam wszystkich. Nabyłem karmę Optimanowa, słyszałem, że jest OK ale chętnie poznam wasze opinie.
Zaznaczan, że kociaki jedzą, przejście bezbolesne i jest stosunkowo tania.

sowa40

Od: Pt wrz 09, 2016 7:53

Post » Pt wrz 09, 2016 11:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

To o tych gorących jajkach nie słyszałem, ale chyba trzeba podłożyć tak aby są od razu pies/kot zainteresował puki gorące. Ja akurat miałem styczność z takimi kotami wiejskimi które jajek nie kradły, po prostu się tego nie nauczyły, a faktycznie jak trafi na nadpęknięte jajo to może się szybko nauczyć. Ale widziałem za to koty "łowiące" ryby w stawie, małe karasie takie 10-15cm jak latem wypływają pod brzeg i powierzchnię to koty tylko czekały i cap łapkami, abo wyrzucały na brzeg, tak sprawnie im to szło, że może lepiej niż polowanie na myszy :)
@Kimbi nie dawać chyba, że kurom.

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16

Post » Pt wrz 09, 2016 13:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

kimbi pisze:Chodzi mi o karmę perfect fit junior z kurczakiem, Skład:
suszone mięso drobiowe (ze zmniejszoną zawartością tłuszczu) (m.in. 31% Kurczaka), kukurydza, pszenica, tłuszcz pszeniczny, tłuszcz zwierzęcy, mąka kukurydziana, suszone białko zbożowe, hydrolizat białka drobiowego, ryż(4%), hydrolizat wątroby, celuloza, chlorek sodu, chlorek potasu.

Czyli nie dawać tego ?

tłuszcz pszeniczny, a co to za ustrojstwo, pierwszy raz widzę w karmie. Bardzo dużo zboża ma ta karma kukurydza, pszenica, mąka kukurydziana i jeszcze 4% ryżu oj bardzo dużo.
Dawkowanie jest podane na opakowaniu karmy. Jeśli karmisz też mokrą musisz sobie proporcje przeliczyć tak aby łącznie wyszła dawka dzienna.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Nie wrz 11, 2016 19:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

sowa40 pisze:Witam wszystkich. Nabyłem karmę Optimanowa, słyszałem, że jest OK ale chętnie poznam wasze opinie.

A którą dokładnie kupiłaś?

boguska_t pisze:
kimbi pisze:Chodzi mi o karmę perfect fit junior z kurczakiem, Skład:

Czyli nie dawać tego ?

tłuszcz pszeniczny, a co to za ustrojstwo, pierwszy raz widzę w karmie. Bardzo dużo zboża ma ta karma kukurydza, pszenica, mąka kukurydziana i jeszcze 4% ryżu oj bardzo dużo.
Dawkowanie jest podane na opakowaniu karmy. Jeśli karmisz też mokrą musisz sobie proporcje przeliczyć tak aby łącznie wyszła dawka dzienna.

Dobre :lol: Też pierwszy raz widzę tłuszcz pszeniczny. kimbi, nie jest to najlepsze, co możesz dać kotu. Blisko tego przedziału cenowego (jakieś 4 zł droższy na kilogramie) jest lepszy Brit Premium Kitten. Powiedz, jakie są Twoje możliwości finansowe na kg karmy, a może coś damy radę znaleźć, co by było choć trochę lepsze.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Nie wrz 11, 2016 19:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

sowa40 pisze:Witam wszystkich. Nabyłem karmę Optimanowa, słyszałem, że jest OK ale chętnie poznam wasze opinie.

Też jestem zainteresowana - karma przynajmniej teoretycznie wygląda na niezłą, warto ją sprawdzić w ramach urozmaicenia?
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.

asia.cat

Od: Sob lip 30, 2016 11:50

Post » Pon wrz 12, 2016 6:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Przejrzałam sobie sklad tej karmy. Świeży kurczak - nie wiadomo, co tak na prawdę z tego kurczaka jest w karmie do tego ryż i zgrozo kukurydza... Jak dla mnie odpada i wiele lepszy juz jest TOTW.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Pon wrz 12, 2016 7:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Witam Wszystkich, napiszcie prosze czy znacie karmę Optimanova, czy ktoś ją stosuje, bęę wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrowionka

sowa40

Od: Pt wrz 09, 2016 7:53

Post » Czw wrz 15, 2016 20:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Drodzy specjaliści i specjalistki. Potrzebuje skorzystać z Waszej wiedzy i opinii. Co polecacie dla młodego kociaka (5miesięcy)? Kociak ogólnie ma wybredny apetyt, słabo przybiera na wadze i je tylko mokre karmy (na razie póki walczymy z pasożytem i mało je nie przestawiam go na suchą ale docelową będę chciał). I tu pytanie jakie karmy mokre dla młodego kociaka polecacie? A co z suchych jest wyjątkowo smaczne dla kotów i ułatwi przekonanie go do jedzenia suchych karm?

Kołek

Od: Pt kwi 01, 2016 12:20

Post » Czw wrz 15, 2016 20:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Suchy Purizon to jedna z najsmakowitszych karm zdaniem moich kotów i wielu innych z tego co wiem.
Mokrej karmy nie doradzę, to sprawa indywidualna. Polecane karmy mogą nie smakować Tmojemu kotu, lub owszem, smakować tylko raz, kiedy akurat kupiłeś pakiet 30 puszek

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Czw wrz 15, 2016 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Alija pisze:Suchy Purizon to jedna z najsmakowitszych karm zdaniem moich kotów i wielu innych z tego co wiem.

Purizona spróbuje na pewno.

Mokre zazwyczaj je więc tutaj pytam raczej o wartościowy i kompletny skład niż same walory smakowe.

Kołek

Od: Pt kwi 01, 2016 12:20

[poprzednia][następna]