SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 06, 2016 16:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Właśnie, jak to jest z jajami?
Gdzieś po mojej głowie się kołacze "żółtko tak, białko nie"
Ale w sumie nawet nie wiem dlaczego. Przecież białko jaja kurzego to pelnowartościowe i łatwo przyswajalne białko...
No i kwestia surowe czy gotowane?
Mój kociasty najchętniej je rozbeltane całe jajko. Daje mu tak raz na 2 tyg jak mnie przyfiluje, ze kotlety są drugi dzień z rzędu, a ja okrawków mięsa nie rzucam (bo zjadł je dzień wcześniej) i się dopomina to daje jajko roztrzepane zanim przyprawie resztę do panierowania.
Ale jak by mi tak zbędne białko czy żółtko przy okazji jakiś ciast zostało to prędzej w formie ugotowanego bialka lub surowego żółtka

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Wto wrz 06, 2016 16:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

O jajkach było już wiele i zalecano dawać żółtko i białko osobno, ze względu na zawartą w białku awidynę która wiąże się biotyną (wit H ) zawartą w żółtku i nie tylko i nie wchłania się do organizmu, ale że kot ma bardzo kwaśny odczyn kwasów żołądkowych to ścina te białko które traci te właściwości. Więc ogólnie można dawać całe a jak chcesz trochę dmuchać na zimne i obawiasz się niedoboru wit H u kota to dawaj osobno.

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16

Post » Wto wrz 06, 2016 17:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dobra, czyli źle mi się kołatalo. A jeszcze wrócę do kwestii tego białka. Gotowane dużo traci na swoich wartościach?

Kierei

Post » Śro wrz 07, 2016 8:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ja z kolei czytałam też, że żółtko można dawać surowe (i tak jest lepiej) lub ugotowane, a białko najlepiej ugotowane i w niedużych ilościach. Zabijcie, nie pamiętam gdzie.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro wrz 07, 2016 11:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moje uwielbiają jajko, ale tylko rozbełtane. Próbowałam też przemycać skruszone skorupki jaj, ale wtedy jedzenie jest nietykalne.
W ogóle u nas koty w wybrzydzaniu poszły o level wyżej - suche też odrzuciły. Młody jeszcze pochrupie w nocy po dwa-trzy krokiety, ale to tylko takie chrupanie raczej z przyzwyczajenia. Jak zawsze nam 2kg karmy schodziły mniej niż miesiąc, tak teraz od ponad miesiąca mam ok 1,5kg w zapasie.
Kotka już w ogóle nie chce suszu.

Zamówiłam w sklepie Bogusi mokre Canagan, Naturea i Petite Couisine i modlę się, by kotom podpasowały - bo na razie nadal tylko uzupełniające filetówki :(. Nawet wymieszanie z jogurtem naturalnym (za którym szaleją oboje) nic nie daje.

Ostatnio po raz pierwszy kotka spróbowała surowe mięso, ale musi być zmielone - kicia ma problem z gryzieniem, więc unika wszystkiego, co nie jest papką. Karmienie mięsem z dodatkami to jednak chyba lepsza opcja niż karmienie uzupełniającymi puchami. Tylko problem w tym, że niedługo będę pozbawiona opcji mielenia mięsa w domu (czy w sklepach wrocławskich ktoś mieli?). A na samych puszkach zbankrutuję... Gdyby udało się wprowadzić mielone mięso do diety (+ suplementy) to bym się bardzo cieszyła. Obecnie koty ciągle mi jojczą, że są głodne, bo puchy wiele im nie dają, a suche leży nietknięte...
Młody jeszcze chętnie zje mięso z kością (np. skrzydełko właśnie), ale kotka to ciągle głodna na tych nieszczęsnych puchach (Thrive, Porta, Brit Care). A ja nie wiem, ile musiałabym dać jej puszek, by zapełniła swój brzuszek.

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Śro wrz 07, 2016 15:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Skorupki tylko zmielone, pokruszonych raczej kot nie ruszy :). Może kotka ma problem z gryzieniem, sprawdzałaś zęby, dziąsła? Może ma stan zapalny jakiś i nie chce chrupek a reszta się od niej uczy, że suche jest bee. Może smak suchej im się znudził? Różne próbowałaś smaki/firmy czy tylko to co zawsze jadły i nie chcą?
Co do jajek i białka tu mam fajny artykuł na ten temat. http://blog.kocimietka.pl/2015/01/czy-kot-moze-jesc-jajka.html
Mam nadzieję, że puszeczki zasmakują :)
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro wrz 07, 2016 15:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Mam pytanie odnośnie tego cytatu z artykułu:

"Kompleks awidyny z biotyną występuje w szerokim zakresie pH (2÷10,5), natomiast w bardzo kwaśnym i w silnie alkalicznym środowisku następuje denaturacja awidyny*

pH kwasów żołądkowych zdrowego kota waha się między 1-2 czyli jego odczyn jest bardzo kwaśny i w momencie gdy surowe białko trafi do żołądka kota to przestrzenna struktura białka jest nieodwracalnie rozerwana czyli działa tak samo jakbyśmy jajko (białko) ugotowali."

Masz jakieś badania na ten temat (znaczy wynik doświadczeń żywienia kota białkiem surowym) czy tylko opierasz się na danych odnośnie pH i są to Twoje wnioski?

Kolejna rzecz to taka, że koty owszem "w naturze" potrafią wyżerać jajka o czym wie większość gospodarzy mających kurniki :wink:

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Śro wrz 07, 2016 16:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy ja dobrze rozumiem? Awidyna jest zła bo wiąże biotyne. Awidyny mozna się pozbyć gotując bialko lub denaturujac je w niekorzystnym ph. Ph żołądka kota jest idealne aby zdenaturowac Awidyne. W związku z tym kot zjada bialko surowe awidyna się psuje a biotyne jest wchlaniana i wszystko cacy? Byle tylko zachować kolejność białko , (denaturacja niedobrej awidyny), a później żółtko ;) i witaj witamino H

Kierei

Post » Śro wrz 07, 2016 16:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

I jak najbardziej zgadzam się, że koty dzikie i wioskowe jedzą sporo jaj. Wszystkiego czemu się jaja ukraść uda... golebie kury i ptactwo wodne często padają ofiarą kocich złodziei.
A koty często padają ofiarą gorących jaj w kurnikach. Gorzej jak ten sposób nie skutkuje bo wtedy to już łapki i wnyki niestety :/

Kierei

Post » Śro wrz 07, 2016 19:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Koniczynka47 pisze:Mam pytanie odnośnie tego cytatu z artykułu:

"Kompleks awidyny z biotyną występuje w szerokim zakresie pH (2÷10,5), natomiast w bardzo kwaśnym i w silnie alkalicznym środowisku następuje denaturacja awidyny*

pH kwasów żołądkowych zdrowego kota waha się między 1-2 czyli jego odczyn jest bardzo kwaśny i w momencie gdy surowe białko trafi do żołądka kota to przestrzenna struktura białka jest nieodwracalnie rozerwana czyli działa tak samo jakbyśmy jajko (białko) ugotowali."

Masz jakieś badania na ten temat (znaczy wynik doświadczeń żywienia kota białkiem surowym) czy tylko opierasz się na danych odnośnie pH i są to Twoje wnioski?

Kolejna rzecz to taka, że koty owszem "w naturze" potrafią wyżerać jajka o czym wie większość gospodarzy mających kurniki :wink:

Artykuł pisałam opierając się o opracowanie z tej strony. http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Śro wrz 07, 2016 19:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kierei pisze:I jak najbardziej zgadzam się, że koty dzikie i wioskowe jedzą sporo jaj. Wszystkiego czemu się jaja ukraść uda... golebie kury i ptactwo wodne często padają ofiarą kocich złodziei.
A koty często padają ofiarą gorących jaj w kurnikach. Gorzej jak ten sposób nie skutkuje bo wtedy to już łapki i wnyki niestety :/

Ja bym tak do końca się nie zgodził, że koty wioskowe tak często jedzą jajka, przede wszystkim ich się tego nie uczy właśnie też z tego powodu aby nie zwietrzyły tematu, jakby jeden z drugim zjadał jajka to pewnie źle by skończył.
A co masz na myśli mówiąc gorące jajka ?

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16

Post » Śro wrz 07, 2016 21:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:

Artykuł pisałam opierając się o opracowanie z tej strony. http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html

W tym artykule znalazłam:
"Prowadzono doświadczenia mające na celu sprawdzenie wpływu zawartości biotyny w diecie na stan zdrowia szczurów (rys. 2). Zwierzęta hodowane na diecie ubogiej w biotynę i z dodatkiem surowego białka jaja kurzego wykazywały cechy charakterystyczne dla niedoboru biotyny: zahamowanie wzrostu, zapalenie skóry i utratę sierści. Objawy te jednak ustąpiły po trzech miesiącach karmienia pokarmem bogatym w biotynę - można było zaobserwować normalny wzrost i wyleczone zapalenie skóry. (...)
W większości podręczników, dotyczących hodowli tak psów, jak i kotów, można doczytać się wręcz zakazu podawania tym zwierzętom surowego białka jaja"

Teraz trzeba się zorientować jaki pH mają szczury, czy takie samo jak koty.

Koniczynka47

Post » Śro wrz 07, 2016 21:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Martinnn pisze:Ja bym tak do końca się nie zgodził, że koty wioskowe tak często jedzą jajka, przede wszystkim ich się tego nie uczy właśnie też z tego powodu aby nie zwietrzyły tematu, jakby jeden z drugim zjadał jajka to pewnie źle by skończył.
A co masz na myśli mówiąc gorące jajka ?

Czy często to rzecz względna, a potrafią się nauczyć same, to żadna sztuka, zwłaszcza jak się jest głodnym. Gorące to pewnie dopiero co wyjęte z wrzątku i podłożone by kot się oparzył i zrozumiał, że ta "zwierzyna" jest przykra w polowaniu. Nie wiem czy skuteczna to metoda, wg mnie nie.

Koniczynka47

Post » Śro wrz 07, 2016 21:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

boguska_t pisze:Skorupki tylko zmielone, pokruszonych raczej kot nie ruszy :). Może kotka ma problem z gryzieniem, sprawdzałaś zęby, dziąsła? Może ma stan zapalny jakiś i nie chce chrupek a reszta się od niej uczy, że suche jest bee. Może smak suchej im się znudził? Różne próbowałaś smaki/firmy czy tylko to co zawsze jadły i nie chcą?
Co do jajek i białka tu mam fajny artykuł na ten temat. http://blog.kocimietka.pl/2015/01/czy-kot-moze-jesc-jajka.html
Mam nadzieję, że puszeczki zasmakują :)

Kić niestety nieustannie walczy z zapaleniem dziąseł... :(
Karmy testowałam różne, bo chciałam urozmaicać - bezzbożowa Porta 21 to nienajlepsza opcja, a koty uparły się, że tylko ona jest jadalna. Ale teraz i ona poszła w odstawkę ;). Polecanych karm niestety koty nie ruszają, więc nawet drugi raz nie zamawiam.
Wielkie dzięki też za artykuł, zawsze zastanawiałam się jak to z tymi jajkami jest.

Ja szczerze mówiąc też mam taką nadzieję.

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Czw wrz 08, 2016 7:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Koniczynka47 pisze:
boguska_t pisze:

W tym artykule znalazłam:
"Prowadzono doświadczenia mające na celu sprawdzenie wpływu zawartości biotyny w diecie na stan zdrowia szczurów (rys. 2). Zwierzęta hodowane na diecie ubogiej w biotynę i z dodatkiem surowego białka jaja kurzego wykazywały cechy charakterystyczne dla niedoboru biotyny: zahamowanie wzrostu, zapalenie skóry i utratę sierści. Objawy te jednak ustąpiły po trzech miesiącach karmienia pokarmem bogatym w biotynę - można było zaobserwować normalny wzrost i wyleczone zapalenie skóry. (...)
W większości podręczników, dotyczących hodowli tak psów, jak i kotów, można doczytać się wręcz zakazu podawania tym zwierzętom surowego białka jaja"

Teraz trzeba się zorientować jaki pH mają szczury, czy takie samo jak koty.

Kot i pies to mięsożercy i kwaśne pH pomaga im trawić mięso, kości. Szczur mięsa nie je więc jego pH nie będzie takie kwaśne ale to tylko moje domysły :)
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

[poprzednia][następna]