Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Patmol pisze:Codziennie jak wychodzisz na spacer zakładasz jej kaganiec?
Za każdym razem?
ona jest duża i groźna?
Koniczynka47 pisze:Tu trzeba sprostować mit, że zawsze uprzedzi.![]()
Na tej stronie jest ładnie wszystko opisane:
http://www.hachiko.org/uk/index_uk.html
Tylko niektóre psy okazują się być dosłownie psami sygnalizującymi atak wyczuwają one nadchodzący atak i ostrzegają o tym swojego właściciela.
Tej wrażliwości nie można psa bowiem nauczyć.
Koniczynka47 pisze:Ziewanie jest tzw. sygnałem uspokajającym, czyli umiejętnością zahamowania agresji innego psa za pomocą mimiki, zanim ten zdąży zaatakować.
Alienor pisze:Zawsze możesz jej (im) zawiązać żółtą kokardę na smyczy - to znak, że pies potrzebuje dystansu. Może oni okażą się netowi i załapią![]()
Koniczynka47 pisze:Raczej ludzie powinni przestrzegać zasady: zezwalam na kontakt mojego psa z innym dopiero po uprzednim uzyskaniu zgody jego właściciela.
Ciekawy artykuł, który zawsze polecam wszystkim właścicielom psów:
http://www.meritumfci.republika.pl/on_chcial.html
Stomachari pisze:Koniczynka47 pisze:Ziewanie jest tzw. sygnałem uspokajającym, czyli umiejętnością zahamowania agresji innego psa za pomocą mimiki, zanim ten zdąży zaatakować.
Prawda, chociaż mi zapadło w pamięć, że ziewanie uspokaja też samego ziewającego psa.
Stomachari pisze:Alienor pisze:Zawsze możesz jej (im) zawiązać żółtą kokardę na smyczy - to znak, że pies potrzebuje dystansu. Może oni okażą się netowi i załapią![]()
A o tym nie słyszałam. Skąd się wziął ten znak?
Patmol pisze:ziewanie jest fajne
mnie też się zdarzało samej ziewać jak agresywnie wyglądający pies podchodził za blisko i za bardzo na wprost
Patmol pisze:Mnie się wydaje, że projekt żółtej wstążki jest bez sensu. Bo nic nie daje.
Koniczynka47 pisze:Problem w tym, że psy nie zawsze to rozumieją w wykonaniu człowieka.
Patmol pisze:a jak się z papugą spaceruje ?
ona siedzi na ramieniu? idzie? leci ?
Patmol pisze:Caillou czasami ziewa w domu, jak jest sytuacja w której nie wie co zrobić
jakiś problem do rozwiązania
Koniczynka47 pisze:Niestety większość osób nabywających szczeniaka nie dba o jego prawidłową socjalizację z innymi psami, np w psim przedszkolu pod okiem fachowca oraz z dorosłymi, zrównoważonymi, ułożonymi psami, które nauczyłyby go właściwego witania się z psami, wysyłania i odczytywania sygnałów uspokajających, sposobów zahamowania agresji i wielu innych rzeczy czego w psich kontaktach się nie robi lub w jaki sposób się to robi by nie narazić się na przykre konsekwencje.
Użytkownicy przeglądający ten dział: nfd, Silverblue i 26 gości