szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewychodz

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 02, 2016 9:57 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Zdiagnozowała też mojego Badylka na bardzo rzadką chorobę (Couching) i dzięki niej przeżył dodatkowe kilka lat. Może coś wymyśli (o ile u niej oczywiście nie byłaś)
ObrazekObrazekObrazek
Kotu jest wszystko jedno co o nim myślisz. Jakiego władcę kuwety i okolic interesuje co myślą o nim poddani?

caldien

Od: Nie gru 12, 2010 17:19

Post » Pt wrz 02, 2016 10:12 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Witam, nie jeszcze nie byłam. Dostałam wczoraj ten namiar, pytałam o tą Panią Dr w przychodni Fauna ale powiedzieli mi, że Pani ma tylko kursy zrobione ale nie ma specjalizacji stricte w neurologii.
Radzą aby pojechac do Wrocławia. W Poniedziałek wraca tez nasz vet dr Szymański i myślę, że on powie co dalej robimy,

Mania poki co siusia pod siebie- nie chce ustać w kuwecie. Od razu przewraca się na boki. Naswietlam ją lampą Bioptron 3 x dziennie + robie masaże aby nóżki miały jakiś ruch. Jesli nie dostanę innego info w pierwszej kolejności w Pon. skoczę do niej. Może coś nam poradzi

neska25

Od: Wto sty 18, 2011 9:11

Post » Pt wrz 02, 2016 10:23 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Specjalizacji nie ma, bo neurologia w weterynarii nie istnieje jako specjalizacja - ze stosowny tytułem (tak jak okulistyka, kardiologia i parę innych).
Weterynarza z pieczątką "neurolog" po prostu nie znajdziesz.
Ale są weci specjalizujący się w neurologii, po różnych kursach właśnie ;)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt wrz 02, 2016 10:40 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

ok to mi się trochę wyjaśniło. W takim razie umawiam się na konsultację do Pani Doktor.
Bardzo dziękuje za wszelkie rady :) Mam nadzieje, że końcu na coś wpadniemy i Manię uda się odratować.

neska25

Post » Pt wrz 02, 2016 13:57 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Spróbuj jak najszybciej zadzwonić, pamiętam że kiedyś w sobotę też była na dyżurze :)
ObrazekObrazekObrazek
Kotu jest wszystko jedno co o nim myślisz. Jakiego władcę kuwety i okolic interesuje co myślą o nim poddani?

caldien

Post » Pt wrz 02, 2016 14:24 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Mam pecha Pani Doktor do 12.09 :/

neska25

Post » Pt wrz 02, 2016 17:19 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Oj :( Strasznie odległe :(
Może zmień tytuł na coś w stylu "pilnie neurolog weterynarz śląskie"?
Szukam po googlu czegoś sensownego ale albo o Brnie, albo o lekarzu ktory był polecany jako neurolog jeszcze w gliwicach, teraz się przeniósł po dalszych poszukiwaniach go do Łazisk (dr Artur Michalski, można spróbować zadzwonić)..
Poza panią Olender w tym kierunku żaden lekarz z moich osobistych doświadczeń mi nie przychodzi do głowy :(
ObrazekObrazekObrazek

caldien

Post » Pt wrz 02, 2016 17:21 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

ObrazekObrazekObrazek

caldien

Post » Pon wrz 05, 2016 7:28 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Niestety stan Mani w weekend uległ dalszemu pogorszeniu. W sobotę wieczorem bylismy na ostrym dyżurze - dostała dożylnio przeciwbólowy i relanium na uspokojenie.
W nocy z soboty na niedziele dalsze pogorszenie - bylismy zmuszeni jechać w Niedziele rano poddać ją eutanazji bo kot bardzo się męczył. :(

W sobotę na ostrym dyżurze - lekarz podczas lewatywy (problem z wypróżnianiem) dopatrzył się guzka wielkości czerwonej fasoli na końcu jelita grubego. Nie chcielismy aby nasz kotek dłużej się męczył. Jest mi w tym momencie niewyobrażalnie przykro, że nic więcej nie mogłam zrobić dla mojego przyjaciela.. Odczuwam jedynie ulgę, że dłużej się nie męczy.

Sekcja zwłok nie wykazała niczego dodatkowego poza tym guzem. Informacja od lekarza:
"W badaniu sekcyjnym nie znalazałam nic co mogłabym uznać za przyczynę tych objawów. Nie otwierałam jamy czaszki, nie mam doświadczenia w tak szczegółowych sekcjach. Myślę, że pierwotny proces chorobowy zlokalizowany był w układzie nerwowym. Nie sądze, że cokolowiek mogłoby ją uratować. Mam nadzieję, że Państwo zdecydujecie się na kolejnego kota, żyć bez kota można... pytanie tylko po co."

Kotka była w przeciągu dwóch tygodni badana przez 5 lekarzy- nikt nie był w stanie wskazać nam co może być przyczyną tak szybkiego pogorszenia jej zdrowia. wiem, że Mania miała 15 lat i mogły być to problemy starcze. Piewsze objawy wskazywały na problemy neurologiczne.

:(

neska25

Post » Pon wrz 05, 2016 8:02 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Strasznie mi przykro :-( Czasami tak jest, że nie da się już nic zrobić.. Przynajmniej kotek już nie cierpi..
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pon wrz 05, 2016 8:52 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Bardzo mi przykro, ja też musiałam podjąć decyzję o eutanazji, w trakcie operacji, to bardzo trudne było wtedy i jest do dziś, bardzo Ci współczuję, ale to najlepsze co mogłaś zrobić dla Niej; nie pozwolić aby cierpiała ...

KULAK

Od: Wto sie 09, 2016 22:17

Post » Pon wrz 05, 2016 10:04 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Strasznie mi przykro :( Ściskam mocno
ObrazekObrazekObrazek

caldien

Post » Pon wrz 05, 2016 10:07 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Bardzo mi przykro :(

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon wrz 05, 2016 10:24 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Bardzo dziękuje za słowa wsparcia z Waszej strony.

Zrobilismy jej sekcję zwłok bo pomysłałam, że gdyby jakiś inny kociak mógłby być przez to uratowany to trzeba spróbować. Oby nikt nie musiał tego przechodzic tego co ja ;(

neska25

Post » Wto wrz 06, 2016 2:12 Re: szukam pomocy!!/ kotka 15 niedowład tylnych łapek niewyc

Koteczko[*] Bardzo mi przykro i zal... :cry:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

[poprzednia][następna]