Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3 do zamknięcia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 22, 2016 10:06 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

Zazdraszczam takich widokow i takich klimatow :) Musi sie mieszkac tam wyjatkowo :) Takie to... no .. brakuje mi slowa ale... klimatyczne... :D w Polsce jest zupelnie inna forma kultury, legend niz tam.
Tam jedziesz na wies, do takiego Hrabstwa i to zyje sowim zyciem... wyjatkowe :D

Kochamy kocie wampirki :) A tak co slychac?
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Pon sie 22, 2016 10:16 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

KatS pisze:(...) ale póki co - też już czuję nosem jesień i wcale nie tęsknię za latem. Lubię jesienne ubrania, nie trzeba jak zimą nosić na sobie tony rzeczy, ale też można się opatulić jakims szalem czy innym swetrem i jest tak przytulnie. Ogólnie aktualnie pasuje mi nawet ten deszcz za oknem :)

I koty! Koty pasują na taką pogodę za oknem :wink:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pon sie 22, 2016 10:17 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

PixieDixie pisze:Zazdraszczam takich widokow i takich klimatow :) Musi sie mieszkac tam wyjatkowo :) Takie to... no .. brakuje mi slowa ale... klimatyczne... :D w Polsce jest zupelnie inna forma kultury, legend niz tam.
Tam jedziesz na wies, do takiego Hrabstwa i to zyje sowim zyciem... wyjatkowe :D

Kochamy kocie wampirki :) A tak co slychac?

Ja zawsze tkwiłam w tej polskiej kulturze mocno. Uwielbiam polski wschód, tamtejszy klimat, miejsca. Co roku w sumie gdzies tam przepadałam na włóczęgę czy płynąc kajakiem i mam do takich polskich klimatów wielki sentyment. Do tego przez całe lata uczyłam się spiewu i muzyki różnych regionów Polski, własciwie do ostatniego roku przed wyjazdem z kraju chodziłam co najmniej raz w tygodniu na takie muzyczne spotkania. Dla mnie takie wschodniopolskie krajobrazy, piaszczyste brzegi rzek, lasy, torfowiska, łąki - są chyba najbliższe sercu.
Ale tutaj też jest pięknie. Inaczej. I potrafią też dobrze sprzedawać te swoje tradycje i kulturę. U nas to zwykle jest robione w takiej przasnej formie cepelii... tutaj jakos tak ładnie potrafią wkomponować swoje zwyczaje we współczesnosć. I to mi się bardzo podoba :)
No a Irlandia w ogóle jest klimatyczna, wiele jest takich miejsc. Do tego dochodzi mglisty, wietrzny klimat i robi się prawie mistycznie :)

A słychac w sumie nic :) Piję kawę, sprawdzam maile, mam w planach machanie odkurzaczem, może gdzies potem wyjdę - zależy czy się bardzo rozpada czy będzie w miarę spokojnie :)

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Pon sie 22, 2016 10:18 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

Aia pisze:
KatS pisze:(...) ale póki co - też już czuję nosem jesień i wcale nie tęsknię za latem. Lubię jesienne ubrania, nie trzeba jak zimą nosić na sobie tony rzeczy, ale też można się opatulić jakims szalem czy innym swetrem i jest tak przytulnie. Ogólnie aktualnie pasuje mi nawet ten deszcz za oknem :)

I koty! Koty pasują na taką pogodę za oknem :wink:

Koty pasują na każdą pogodę :mrgreen: :1luvu:

KatS

Post » Pon sie 22, 2016 13:53 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

Patrz co znalazłam zapisanego na kompie: http://img.zszywka.pl/1/0514/5758/szyde ... duszki.jpg
W sumie to pomysł bardziej dla Ciebie :wink:
A taki koszyczek wyobrażam sobie na kocie kłebuszki :smokin: http://images.sklepy24.pl/73609568/1522 ... zyczek.jpg

Aia

Post » Pon sie 22, 2016 16:13 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

U mnie jest tak:
Obrazek
Koszyczek jest na kłębuszki ale wełniane, nie kocie, a za to pilnuje dostępu do niego kot w paski ;)

KatS

Post » Pon sie 22, 2016 17:07 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Od: Sob cze 13, 2015 22:34

Post » Pon sie 22, 2016 19:51 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

KatS pisze:
Kotimont pisze:Intrygujące fotki. I zapewne ciekawa historia za nimi stoi.
Gdzie je znaleźliście?

Całkiem niedaleko Dublina, samochodem ciut ponad godzinkę, w hrabstwie Meath, a nazywa się to mejsce Loughcrew Cairns. Wokół Dublina (tzn. nie bezposrednio wokól ale powiedzmy tereny przyległych hrabstw) znajduje się dolina rzeki Boyne, uznana za swiatowe dziecictwo UNESCO. Pełno tutaj sladów historii i prehistorii, kurhanów, grobowców, prehistorycznych miejsc kultu, megalitów i dawnych monastyrów. Te miejsca są porozrzucane na sporym terenie, więc każde z nich to osobny cel wycieczki.
W Loughcrew Cairns co roku podczas równonocy wiosennej i jesiennej zbierają się współczesni druidzi i inni zapaleńcy powrotu do przeszłosci - najbliższa impreza we wrzesniu jakby ktos szukał pretekstu do podroży ;)

Niesamowite jest to, że budowniczowie megalitów neolitycznych tak je ustawiali, że właśnie w okresie równonocy, promienie wschodzącego słońca oświetlały konkretne partie grobowców. Zazdroszczę "druidom". ;)

KatS pisze:
Kotimont pisze:I idąc za ciosem zamówiłam legendy irlandzkie.

CHyba też sobie czegos takiego poszukam. W Galway kupiłam książkę o tamtejszych legendach, to może czas już wypłynąć na szersze wody :)

Ja zamówiłam tę:
Obrazek

No, ale nie ma to jak oryginał ;)
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pon sie 22, 2016 20:53 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

Piękny koszyczek :1luvu:

Aia

Post » Pon sie 22, 2016 21:24 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

KatS pisze:U mnie jest tak:
Obrazek
Koszyczek jest na kłębuszki ale wełniane, nie kocie, a za to pilnuje dostępu do niego kot w paski ;)

Super :ok: :ok: :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pon sie 22, 2016 21:40 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

Gosiagosia pisze:
KatS pisze:U mnie jest tak:
Obrazek

Super :ok: :ok: :ok:

Mi juz poprostu brakuje słów które wyraża mój zachwyt nad Twoim talentem :201494 :201494 :201494
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Wto sie 23, 2016 18:28 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

Dzięki dziewczyny, ale to ani trudne, ani szczególnie ładne, za to przydatne ;) no oprócz kota, on po prostu jest, dobry sposób na kolorowe resztki wełny ;)

Za to dzisiaj u mnie taoistycznie - yin i yang:
Obrazek

Ponadto polujący tygrys czyha na piłeczkę...
Obrazek

Kotimont, weszłam sobie na Amazon i zaczęłam przeglądać książki z legendami, zaraz moją uwagę przykuły książki o miejscach wartych odwiedzenia, prehistorycznych miejscach kultu, o historii lokalnej i całego kraju i tak się zapędzilam, że muszę odetchnąć, odczekać i przejrzeć to wszystko na onwo, po czym zrobić ostrą selekcję (tak z 90%) :roll:

KatS

Post » Śro sie 24, 2016 7:55 Re: Stella i Ciri, dublińskie dziewczyny - cz. 3

KatS pisze:Za to dzisiaj u mnie taoistycznie - yin i yang:
Obrazek

Ponadto polujący tygrys czyha na piłeczkę...
Obrazek

Kotimont, weszłam sobie na Amazon i zaczęłam przeglądać książki z legendami, zaraz moją uwagę przykuły książki o miejscach wartych odwiedzenia, prehistorycznych miejscach kultu, o historii lokalnej i całego kraju i tak się zapędzilam, że muszę odetchnąć, odczekać i przejrzeć to wszystko na onwo, po czym zrobić ostrą selekcję (tak z 90%) :roll:

Kocie tao :1luvu:
Chyba pierwszy raz widzę u Stelli tak okrągłe oczka. Polowanie to jednak inna przestrzeń bytu :lol:

KatS, z książkami mam podobnie. Za dobry wybór :ok:
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

[poprzednia][następna]