SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 11, 2016 18:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:
FarciKot pisze:
Dark Angel pisze:A jaka tam kompletna. W połowie woda, a w połowie ładny, obrany tuńczyk.

Kompletna ma witaminy i tauryne, tłuszcz -- normalna karma bytowa. A wode filetowki, w sosie i inne bytowki w galarecie tez mają. Z czegos trzeba zrobic te galaretke przeciez.

Nie chcesz, nie kupuj. Nie musisz.

Sa koty, ktore galaretke uwielbiają. Dla kotow, ktore malo pija to idealna kama. Kot mojej kumpeli sie tym zażera, a ona szczesliwa, ze kot je i pije jednoczesnie.
A od dostarczania wiekszej ilosci miesa - ma bezzbozowke wysokomiesna.

To, że mięso będzie szło skąd indziej, to nie jest sęk tego nieporozumienia. Nie kwestionuję tego, że w Cosmie jest mięso - bo jest. Kwestionuję nazywanie jej karma kompletną. Cosma nie jest karma kompletną. A jeśli nie wiesz, jaka jest różnica między karma kompletną a filetówką, to poczytaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=506

Moniaaaa, wiem, że uzupełniająca. Ale chyba nie karmisz Tysona tylko puszkami? To nie jest karma stricte lecznicza (nie ma żadnych specjalnych dodatków, służy jedynie do diety eliminacyjnej przy zwierzętach z uczuleniami, bo jest monobiałkowa). Myślę, że obok dobrej suchej karmy (i może z suplementacją, jeśli czegoś by brakowało) mogłabyś ją podawać - oczywiście przydałaby się w tym zakresie konsultacja u weterynarza, ale patrząc na skład nie widzę przeszkód.

Nie karmie wyłącznie puszkami. Koty jedza suchego PoN Meadowland Mix, dzis przyszedł Wildcat królik i tez sie przyjął, wiec najprawdopodniej na nim zostaną, bo z PoN nie wiadomo, co bedzie, Terra Faelis rowniez posmakowała, wiec jesteśmy w domu.

Co do karm filetowych. U mnie jedynie Shesier tuńczyk jest zjadany. Uważam, ze jezeli kot zjada karme kompletna nie ma sensu karmić go filetowka z suplementacja, co innego, kiedy nie chce jesc nic innego, wtedy wiadomo, ze lepiej dawać jakiekolwiek mokre z suplementami niz same chrupki.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Czw sie 11, 2016 18:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Przesyłka z zooplusa dzisiaj dotarła.
Tacki Miamor Milte bardzo smakowały wszystkim sierściuchom.
Chrupki Purizon wsypane do miseczki. Róża która po zjedzeniu mokrego nigdy nie interesowała się już suchym- dzisiaj po zjedzeniu mokrego chrupnęła kilka chrupek. :)

Mam pytanie o chrupki Purizon kitten.
W opisie jest: Naturalna karma dla kociąt składająca się z wartościowych i delikatnie przyrządzonych składników, z których 70% to składniki mięsne i rybne, nie zawiera zbóż.

A w składzie doliczyłam się 65%.
Ktoś kto umie czytać skład mógłby mi to wyjaśnić? Gdzie popełniam błąd?
Czyżby reszta 5%, to były ten olej ze śledzia i białka zwierzęce, których ilości procentowej nie podali?
Tutaj skład Purizon kitten:http://m.zooplus.pl/detailsInfo/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/purizon_kot/purizon_kitten/495591#description

Edit:
W chrupkach Feringa kitten doliczyłam się 55% mięsa. Czy dobrze policzyłam? Mógłby ktoś sprawdzić?
Skład Feringa: http://m.zooplus.pl/detailsInfo/shop/ko ... escription

Mam jeszcze pytanie, czy karmę Purizon można dopisać do listy czwartej?

ulayetta

Od: Czw lip 14, 2016 21:19

Post » Pt sie 12, 2016 12:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Miłka_L pisze:Wszystko ładnie, pięknie, ale co zrobić jak kot nie chce jeść żadnej z karm wymienionych jako pełnowartościowe? Je wyłącznie karmy filetowe i to też nie wszystkie? Ja dodaję taurynę do karmy uzupełniającej i podaję witaminy, bo innego wyjścia nie widzę.

Jeden z moich kotów lubi barfa i je go chętnie, a drugi jest bardzo wybredny i grymaśny jeżeli chodzi o jedzenie karmy mokrej i surowego mięsa. Żaden z moich dwóch kotów nie lubi mięsa gotowanego, ani rosołku.

Nie dajmy się zwariować. Niech koty jedzą co lubią, a my zadbajmy o suplementację. Oczywiście mam wyłącznie na myśli dobre karmy uzupełniające z dużą ilością mięsa.

Karma filetowa z dodatkiem tauryny, minerałów i witamin: Canagan (nie wszystkie smaki) Petite cusine. Mają za mało tłuszczu ale można dodać olej z łososia :) albo jak wyżej pisano smalec.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt sie 12, 2016 20:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

8O moje dwie niejadki, Glitne - antymokrakarma i Gjevjon - tylko fileciki, od kilku dni wsuwają natural taste jak wariatki 8O
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt sie 12, 2016 22:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A co powiecie na mokrego Brit Care?

Moje koty pokochały go tak samo jak mokrą Portę 21 oraz Thrive Complete.

Miamor, Anominonda kotom się już znudziły. A Brit ma podobną konsystencję, co Porta, więc niemal od razu wyczułam im, że zasmakuje. Ale... czy jest kompletna?
Bo byłoby super, gdybym mogła dołączyć do stałego menu. Wiem, że mokra POrta jest uzupełniająca, ale innej karmy jeść nie chcą. Thrive complete jedzą, ale ileż można ciągle to samo... nie chcę, by ta im się znudziła.

Co do suchego Brita - smakowo rewelka, koty jedzą z zachwytem (o wiele ładniej im idzie niż Porta bezzbożowa czy TOTW), ale jednak wychodzi nam nieekonomicznie, a to co wychodzi do kuwety pozostawia wiele do życzenia. Najbardziej zadowolona byłam z efektów kuwetowo-zdrowotnych po TOTWie, ale co zrobić, jak dla kotów niejadalny?

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Pt sie 12, 2016 22:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

wistra pisze:8O moje dwie niejadki, Glitne - antymokrakarma i Gjevjon - tylko fileciki, od kilku dni wsuwają natural taste jak wariatki 8O

jak tak mi tu napisałaś, to.... Mam jedną puszkę wziętą tak w razie czego....i teraz się zastanawiam, może otworzę i podam. A nuż to będzie właśnie ta 127, która akurat mojej księżniczce posmakuje :D:D:D

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob sie 13, 2016 9:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

słuchajcie, mam pytanie. czym może skończyć się podawanie kotu masła w dłuższym okresie czasu?
sytuacja jest taka: mam Ci ja na tymczasie "zagłodzone zwierzę", czyli kota z nadczynnością tarczycy. waży tylko 2 kg mimo naszych walk, karmienia wysokoodżywczą karmą z mięsa, rozpieszczaniem smaczkami i tak dalej. tenże kot musi przyjmować tabletki, które najłatwiej jest mi przemycić w smaczkach albo w jedzeniu. najbardziej lubianym ze smaczków jest zaś mały kawałeczek masła - przerabiam tabletkę na proszek, ucieram ją z masłem i kot ani się nie obejrzy, a zeżarł lekarstwo.

wiem, że podawanie leków z masłem jest ogólnie przyjętą metodą, ale wydaje mi się, że na krótki dystans - np. przez tydzień doraźnie. tymczasem mój szkieletor musi brać te tabletki do końca życia.
stąd pytanie zadane we wstępie: czym skończy się podawanie masła codziennie?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob sie 13, 2016 9:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Niczym? Kot przeciez jest stworzony do przyjmowania tluszczow zwierzecych.
Musisz tylko dawac maslo, a nie miksy i margaryne
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Sob sie 13, 2016 10:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:
wistra pisze:8O moje dwie niejadki, Glitne - antymokrakarma i Gjevjon - tylko fileciki, od kilku dni wsuwają natural taste jak wariatki 8O

jak tak mi tu napisałaś, to.... Mam jedną puszkę wziętą tak w razie czego....i teraz się zastanawiam, może otworzę i podam. A nuż to będzie właśnie ta 127, która akurat mojej księżniczce posmakuje :D:D:D

Probuj moj wybrzydzioch tez wcina juz 5 pusze krolika --- jestem w szoku :D
tzn oba kociaki chetnie jedza, ale Czarus to zaden tester -- to odkurzacz, ktory zje wszysto byle duzo :D

Wista a jakie smaki Twoim przypadły do gustu? Ja zaczelam od tego krolika, bo to smak, ktorego nigdy nie jadli -- i to byl strzal w 10.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Sob sie 13, 2016 15:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kura, jagniecina, krolik i kaczka. Na zmiany :)
Indyka i tunczyka nie kupilam ani razu
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Sob sie 13, 2016 18:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

wistra pisze:Kura, jagniecina, krolik i kaczka. Na zmiany :)
Indyka i tunczyka nie kupilam ani razu

Sprawdziałam, az na stronie producenta, niestety na razie mam do wybory tylko: krolika, tunczyka i kurczaka. Junior wiecej smakow nie ma :(
A ja myslalam, ze tylko w moim sklepie nie ma ech. Trudno poczekaja na kaczusie i jagniątko az podrosna -- teraz niech wcinają te dla maluszkow.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Sob sie 13, 2016 21:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja zamawiam nie u producenta.
A junior zostal olany - kazdy smak
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Nie sie 14, 2016 13:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

melduje, ze moje pociechy pokochaly ziwipeak. Buka- wybredna bardziej niz ja, jak sie dorwala wczoraj do miski, tak myslalam, ze denko wygryzie.

Pytanie, czy oni produkuja tylko te paczuszki 400gram?? kupilam im 5 tych paczek. Jedna jest juz w polowie pusta.

wymioty sie skonczyly, bo kupilam miske labirynt, aby wolniej jadly i dokupilam applawsa dla kociat, ktory GRYZA, a nie lykaja...
Dopoki nie zjade gdzies u mnie ziwipeaka, bedzie to przekaska. nie chce mi sie zamawiac z Polski, bo teraz za sama przesylke zaplacilam prawie 90 zl. niby priorytet, a szla ponad tydzien...

kociamama321

Od: Nie cze 21, 2015 16:13

Post » Nie sie 14, 2016 21:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

wistra pisze:Niczym? Kot przeciez jest stworzony do przyjmowania tluszczow zwierzecych.

no tak, daję masło-masło. wydawało mi się po prostu, że masło jest z mleka, więc może zawierać laktozę, która jest kiepsko przyswajalna przez koty? :conf:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie sie 14, 2016 21:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Maupa pisze:
wistra pisze:Niczym? Kot przeciez jest stworzony do przyjmowania tluszczow zwierzecych.

no tak, daję masło-masło. wydawało mi się po prostu, że masło jest z mleka, więc może zawierać laktozę, która jest kiepsko przyswajalna przez koty? :conf:

W maśle ilość laktozy jest śladowa, więc tym się nie przejmuj.

ulayetta pisze:Mam pytanie o chrupki Purizon kitten.
W opisie jest: Naturalna karma dla kociąt składająca się z wartościowych i delikatnie przyrządzonych składników, z których 70% to składniki mięsne i rybne, nie zawiera zbóż.

A w składzie doliczyłam się 65%.
Ktoś kto umie czytać skład mógłby mi to wyjaśnić? Gdzie popełniam błąd?
Czyżby reszta 5%, to były ten olej ze śledzia i białka zwierzęce, których ilości procentowej nie podali?
Tutaj skład Purizon kitten:http://m.zooplus.pl/detailsInfo/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/purizon_kot/purizon_kitten/495591#description

Edit:
W chrupkach Feringa kitten doliczyłam się 55% mięsa. Czy dobrze policzyłam? Mógłby ktoś sprawdzić?
Skład Feringa: http://m.zooplus.pl/detailsInfo/shop/ko ... escription

Z tym mięsem to jest tak, że czasem nie wiadomo, czy chodzi o mięso z wodą, czy już o suchą masę. Na pewno na barfnym świecie możesz szukać wskazówek, jak to rozgryźć.

FarciKot pisze:Wiem, co to karma kompletna, a co to karma filetowa. Owszem Cosma w wiekszosci ma karmy - uzupelnjace filetowe. Ale akurat ta jedna -- ten tunczyk to normalna karma bytowa -- kompletna.
Puszka 85 gram to akurat jeden pelnowartosciowy posilek kota.
To Ty naczytałaś sie, ze Cosma to filetowki uzupelniajace -- i jedziesz sztampa nie sprawdzajac skladu konkretnej karmy.

Obojetnie ile karma ma miesa, jesli ma tluszcz, witaminy i mikroelementy to karma kompletna -- bytowa.
Jedni w karma kompletnych dodaja zboża jesli nie ma 100% miesa. Cosma dodała zamiast zboz wode i zrobila z tego galeretke.
To ja juz wole Cosme niz inna karme nazywana kompletna ze zbozami.
Moze Ty nie znasz roznicy miedzy karma kompletna, a uzupelnijąca ? Ja naprawde znam i nie musisz mnie pouczac i odsylac do tekstu, ktorego nie zrozumialas.
Wbiłas sobie do głowy -- ze Cosma to tylko filetowki uzupelnijące i chocby teraz Cosma wyprodukowała nie wiem ile karm kompletnych to dla Ciebie zawsze bedzie uzupelnijąca -- bo wykułas na pamiec tekst z netu ?

Wiesz, nie wiem ile masz lat, jak długo masz koty, ale to, ze jestes dłuzej ode mnie na forum naprawde nie znaczy, ze ja sie na zywieniu kotów i karmach nie znam.
Staz na forum naprawde o niczym nie swiadczy. I nie radze, przyswajac wiedzy z netu na pamiec -- oraz radze ja weryfikowac -- nie wierzyc slepo wszystkiemu co przeczytasz, poniewaz gamoni, ktorzy uwazają sie za takich co wszystkie rozumy pozjadali i radza w necie tez wielu.

Uwazasz, ze to karma uzupelniająca -- nie kupuj. Ja bede kupowac, poniewaz uwazam, ze to dobra karma kompletna :D

Słuchaj no. Nie zamierzam Ci się tłumaczyć, ile mam lat i jak długo zajmuję się kotami. Nie wychodzę też z założenia, że długość stażu na forum = dobra znajomość zasad karmienia kotów. Nie tylko "naczytałam się", że Cosma to filetówki, ale i widziałam tę karmę na własne oczy, skład czytałam i porównałam z zapotrzebowaniem kota, a to na pewno nie jest 2% tłuszczu i tauryna w ilości 985 mg/kg, no i większości witamin i minerałów brak. To, że dla ułatwienia podałam Ci link (bo akurat na BŚ pewne sprawy żywieniowe są bardzo dobrze wyłożone) nie oznacza, że nie wiem, co w puszce siedzi. Z kolei Ty wydajesz się sugerować tym, co zooplus za producentem na stronie podaje, tymczasem nawet producent Whiskasa potrafi go zachwalać jako karmę kompletną. Dla wyjaśnienia: karma kompletna to taka, na której kot przeżyłby bez innych karm i dodatków, bo podawana w ilości adekwatnej do wagi zaspokajałaby wszystkie jego potrzeby żywieniowe. Karma dla zdrowego kota powinna mieć nie mniej niż 20-35% tłuszczu. Więc schowaj swoje "mądrości" i ton wyższości do kieszeni.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

[poprzednia][następna]