Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro cze 29, 2016 17:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Hej dzięki za odpowiedź, przyznam że mnie trochę uspokoiłaś :1luvu:
Niee USG ani mocz nie były badane bo.. wet nie widział potrzeby dalszej diagnostyki... (nota bene polecany z forum..). Ogonek jest problematyczny do badań... trzeba ją poddawać premedykacji do zwykłej morfologii... a o USG to nie wspomnę... Nie chce jej obciążać bo raz, że źle to znosi a dwa uważam na to serce...
Mnie też się wydaje, że ten Benacor jest ciut za silny... odkąd go dostaje kot zapadł w sen... wyczytałam, że dość znacznie obniża ciśnienie i może w tym problem...
Karsivan (sorry pomyliłam nazwy z tego wszystkiego :oops: ) Zastosowanie: Poprawa krążenia krwi w naczyniach włosowatych obwodowych i mózgowych. Preparat przeznaczony jest do zapobiegania i ograniczania zmian patologicznych związanych z procesem starzenia się i spowodowanych zaburzeniami w krążeniu krwi u psów. Zaleca się podawać Karsivan w następujących przypadkach: nużliwość, apatia, trudności we wstawaniu i chodzeniu, sztywny chód, utrata apetytu, wyniszczenie organizmu, wypadanie i matowienie sierści, zapobieganie postępującemu pogorszeniu słuchu i wzroku.....hmmm to niby dla psa....
To już drugi raz kiedy tylko na podstawie morfologii wet zdiagnozował pnn... wtedy okazało się że za wyniki odpowiedzialna była wątroba... stąd Hepatiale forte... ale mimo ciągłego podawania z kocią wątrobą coś wciąż nie tak...
Co do zębów myślisz, że gdyby była gdzieś ropa to dała by się kota dotknąć do szczęki?? a ona uwielbia jak się ją mizia po szczęce..
Aaa zapomniałam napisać kot je te 4-5 chrupków ale tylko z ręki 8) stąd wiem jaką ilość zjada.. z miski każda "pasza" beee... a może to już kocie lenistwo??
Co do tarczycy to podobno nie to, nie wpisałam wszystkich parametrów bo sporo tego ( fT4 20.76 pmol/l) Kot jest niewychodzący... skąd FELV??
Mój tato dokarmia dzikie koty (choć z jego opowieści to są bardziej zsocjalizowane niż mój mruczuś...) kiedy nas odwiedza to zawsze bawi (ł) sie z naszą kicią... czy to możliwe, że mógł przynieść "coś" na sobie??
Sorry za tak długi post ale człowiek idzie do weta a musi się uświadamiać na forum...co za czasy...i Bogu dzięki za Miau.. :201494

alexi2016

Od: Śro cze 29, 2016 10:16

Post » Śro cze 29, 2016 21:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Białaczką przez Twego tatę na pewno by się nie zaraził. Po prostu obniżone WBC często występuje u felvików, dlatego pytałam
Co do tarczycy, to czy na Twoim wyniku są podane normy? bo ja nie pamiętam,ąle mi wychodzi, że wasz wynik zdrowo przekracza normę, ( fT4 20.76 pmol/l)? Ja znalazłam,że normy są niższe, ale to może problem z przeliczaniem jednostek.
Podaj wszystkie, jakie macie, wyniki tarczycowe z zakresami norm (TSH, T3,T4, fT3, fT4)
Niskie WBC, problemy z wątrobą i cokolwiek podwyższona kreatynina oraz ospałość, chudnięcie i i brak apetytu moga występować przy nadczynności tarczycy
Dopisek: znalazłam normy, wasz wynik jest w normie, ale bliżej górnej granicy, co jednak może tez wystąpić w początkach nadczynności

A z Benacorem bym uważała chyba
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw cze 30, 2016 7:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzień Dobry, powracamy z akt. wynikami badań Czarnuszka, paskudne- choć udało się zmniejszyć Mocznik ale Fosforu nie (po sterydzie i Convenii mogło być gorzej) i już anemia. Wet od razu proponuje zastrzyki Erytropoetyny, Aranesp jako opcja to tabletki, tak? / Mam wersję PWE o takim składzie, czy taka kroplówka ze wzgl. na chlorki u kiciusia: 161 już, nie byłaby lepsza?
Sodu chlorek: 5,75, Sodu octan trójwodny: 4,62, Sodu cytrynian dwuwodny: 0,90, Wapnia chlorek dwuwodny: 0,26, Potasu chlorek: 0,38, Magnezu chlorek sześciowodny:0,20

27 czerwiec/i poprzednie z 20 maja;
Leukocyty 6,80 / 7,30 /6-20/
Erytrocyty 6,56 / 6,97 /6,5-10/
Hemoglobina 6,10 / 6,64 /6,21-9,31/
Hematokryt 0,29 / 0,32 /0,30-0,45/
MCV 44 / 46 /39-55/
MCH 0,93 / 0,96 /0,81-1,05/
MCHC 21 / 20,7 /18,6 – 22,3 /mmol/l
RDW 22/ 24% /14 – 31/
Płytki krwi 304 / 380 G/l /300 – 800/
MPV 16 / 17 / fl /14 - 18/
Rozmaz manualny Shillinga:
Kwasochłonne 4 / 4 / /2 –12/
Pałeczkowate 2 /2 / 1% /0-3/
Segmentowane 83 / 75 % /35 -75 /
Limfocyty 8/ 19 % / /20 – 55 /
Monocyty 2 /brak / /0-4/
Obraz krwinek czerwonych:
poikilocytoza nieznaczna / bez zmian
OLIGOCHROMIA nieznaczna
Oznaczenia biochemiczne:
AST 6 /17 U/l /3-34/
ALT 47 / 63 U/l /10-107/
ALP 17 / 25 U/l /23 – 107 /
Glukoza 88 / 124 mg/dl /100 -130 /
Kreatynina 6,4 / 8,7 mg/dl /1 – 1,8 / H
Mocznik 178 / 249 mg/dl /25 – 70/ H
Białko całkowite 72 / 84 g/l /60 – 80 /
Bilirubina całkowita 0,3 / 0,3 mg/dl /0,5 – 1,5/
Albuminy 29 / 30 g/l /27 – 39/
GGT 1,0 / 2 U/l /0 – 10/
Wapń 10,2 / 11,9 mg/dl /8 -11,1/
Fosfor 8,5 / 7,8 mg/dl /3 – 6,8/
Magnez 2,3 / 2,6 mg/dl /2,1 – 3,2 /
Cholesterol całk. 185 / 258 mg/dl /77,4 – 201,2/ H
LDH 139 / 617 U/l /161 -1051/ H
Kinaza kreatynowa 98 / 178 U/l /49 – 688/
Triglicerydy 44 / 95 mg/dl /17,7 - 159,4/
Sód 157 / 161,9 mmol/l /143,6 – 156,5/
Potas 4,3 / 6,1 mmol/l /4,1 – 5,6 /
Chlorki 117,2 / 128 mmol/l /101,5 – 118,4/
Globuliny 43 / 54 g/l /27 – 45/
Amylaza 1759 / 2186 u/l /433-1600/
Lipaza 34 / 39 U/l /0 – 160 /
Fruktozamina 243 / 297 umol/l /190 – 365/
Ostatnio edytowano Czw cze 30, 2016 15:49 przez Czarnuszek6, łącznie edytowano 1 raz

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Czw cze 30, 2016 10:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie na Aranesp. Nie wiem, ile żelaza jest, al można by dawać Chelaferr BioComplex
Z fosforem kiepsko :(

taizu

Post » Czw cze 30, 2016 10:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:Wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie na Aranesp. Nie wiem, ile żelaza jest, al można by dawać Chelaferr BioComplex
Z fosforem kiepsko :(

Też mi się wydaje, że za wcześnie.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw cze 30, 2016 12:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Hej sorry,że odp. z takim opóźnieniem. Jeśli chodzi o parametry tarczycowe to jest ozn. tylko to fT4 - 20,76 pmol/l ( 12,90-38,60) w nawiasie widełki:)
Wet podczas wizyty powiedział, że to nie tarczyca... ale kto tą kote wie... Czym suplementować potas?? Bo o tym wet nie wspomniał choć zaznaczył, że potas jest bardzo niski...hmmm
A futro zabiło mi dziś niezłego ćwieka...miałam pobudkę ok 2.30! i musiałam koniecznie wstac bo chodziła po mnie jak czołg... a chodziło o papu i piciu choć miseczki pełne...chyba raczej potrzebowała towarzystwa...No ale zanim wybyłam do pracy to były jeszcze 4 podejścia do jedzonka i nawet sporo go ubyło... Kupiłam jej dziś Orijena z kurakiem i wsuwa aż sie kocie uszy trzęsą:)
Rozumiem że karmy typu renal nie podaje się profilaktycznie??
Jeszcze jedno jestem bardzo zła właścicielką od 2 dni nie podaje Benacortu... i to chyba to bo kot dziś jak dawniej... Co z tą Pronefrą mogę ja podawać jak nie ma niewydolności?? nie wyrządze kici jakiejś krzywdy?? VetoMune będę podawać żeby jej te białe krwinki podskoczyły...
Czy jest coś lepszego od Hepatiale forte?
To tyle :) sorry, że tak gnębię forum ale wolę być przygotowana do sobotniej wizyty u weta...tym razem bez futra jadę sie doświadomić:) Pozdrawiam

alexi2016

Od: Śro cze 29, 2016 10:16

Post » Czw cze 30, 2016 23:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pronefra to tzw wyłapywacz fosforu, na bazie węglanów : wapnia i magnezu. Podaje się razem z karmą albo tuż przed/po jej podaniu. Wiąże fosforany zawarte w karmie (nie kocie), przez co te nie zatruwają organizmu, który z powodu zniszczenia części nefronów nie jest w stanie wydalić ich przez nerki
Plus zawiera parę składników o nie do końca sprawdzonym działaniu, z ulotki:

• Węglan wapnia i węglan magnezu – obniżają dostępność fosforu z diety poprzez jego wiązanie w jelitach.

• Chitozan – wiąże toksyny mocznicowe w jelitach.

• Polisacharydy z rośliny Astragalus – przyczyniają się do utrzymania prawidłowej budowy nerek poprzez redukcję zmian o charakterze włóknistym.

• Oligopeptydy otrzymywane z ryb morskich – przyczyniają się do utrzymania właściwego ciśnienia krwi.

Generalnie podawanie pronefry powinno być uzależnione od poziomu fosforu (czy trzeba jego poziom obniżać) oraz wapnia i magnezu (czy lek zbytnio go nie podwyższa)
Karmy nerkowe cechują się obniżonym poziomem białka (kiedyś uważano, że białko powinno się eliminować z diety, tyle, że koty żywią się wyłącznie białkiem i tłuszczem, innych składników nie przyswajają.) Teraz nawet u ludzi odchodzi się od diet bez białka, bo to głodzi organizm, koci tym bardziej. Jeśli poczytasz skład, to zobaczysz, że łatwostrawne dla kota białko zwierzęce zastąpiono białkiem roślinnym - trudniej przyswajalnym, więc czasem kot się staje niedożywiony.
Drugą cechą karm nerkowych jest zawartość wyłapywaczy fosforu (i to jest plus) oraz słabo sprawdzonych substancji takich jak wymieniony chitosan
Badania nad przeżywalnościa kotów nerkowych karmionych karmą zwykła i nerkową prowadzone były tylko na zlecenie firm produkujących karmy, na małych próbach i ponoć dowiodły niejakiej wyższości karm nerkowych, tyle, że karmy traktowano całościowo, więc być może owa pomocność karm nerkowych wynikała wyłącznie z zawartości w nich wyłapywacza fosforu
Karm nerkowych nie powinno się podawać profilaktycznie, bo mogą prowadzić do niedożywienia kota, część kotów ich nie lubi, zawierają za dużo niepotrzebnych węglowodanów i w dodatku zaburzają gospodarkę wapniowo-fosforową organizmu
Oczywiście nic się nie stanie, jak kot pochrupie trochę nerkowych chrupek raz czy dwa, ale zaszkodzić mogą, gdy zdrowy kot będzie jadł TYLKO karmę nerkową

Cieszęsię, że Twój kot je :ok:

taizu

Post » Pt lip 01, 2016 8:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przepraszam... wciąż mam dylemat z kroplówkami, czy z takimi wynikami mogę sporadycznie dać 100 ml Ringera? PWE j.w. napisałam mam, ale nigdy nie dostawał, boję się
pierwszy raz, ostatnio najczęściej dostawał NaCl+Glukoza, czym przy tym Sodzie 161 mniej zaszkodzę? czytając składy tych kroplówek: Ringer ma w sumie 9,6 wszystkich chlorków a PWE (Optylite co mam) 6,59 wszystkich chlorków czyli sporo mniej, b proszę o odp.
---------
Erin, czy raz po raz NaCl z Glukozą można tak non stop czy czymś innym przerywasz?
Ostatnio edytowano Pt lip 01, 2016 8:39 przez Czarnuszek6, łącznie edytowano 2 razy

Czarnuszek6

Post » Pt lip 01, 2016 8:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja też daję NaCl z glukozą, bo sód trochę skacze.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt lip 01, 2016 12:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dałam przed chwilą pierwszy raz PWE, może nie poczuje się gorzej? zamiast 50 poszło 80 (na pierwszy raz chciałam dać tylko 50). Już Potas zszedł do 4,3 więc z NaCl+ Glukoza
muszę uważać, między NaCl+Glukoza dawałam Ringer, ale rzadko. Dam butelkę PWE do lodówki i czy powtórzyć jutro PWE jeśli nie będzie wymiotów?

Czarnuszek6

Post » Pt lip 01, 2016 13:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja daje Ringer zwykły, pwe teraz od jakiś 2 tyg.
ma przekroczone chlor ki 123
niski magnez,
fosfor 7,8
anemię i ..
Plamka ślepaczek jest, bez zebow -w posidaniu jeden kieł,
ważyła 1,9 w marcu,daję ok 50 ml ,czasami różnie bo jest nie do ogarnięcia.
trudno fosfor ściągnąć bo nie je.tu skubnie tam dziubnie.
daje chela-ferr

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob lip 02, 2016 7:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

I tak się stało jak się obawiałam, zwymiotował "po swojemu" dziś o 7ej rano, po podaniu PWE wczoraj ok 12 ej, i nie wiem czy rutynowo (wymiotuje ok raz w tygodniu) czy już był czas na wymiot czy po PWE, zaraz musze uzupełnić kroplówką i chyba dam znowu NaCl+Glukoza? zanim ktoś może nam odpisze muszę coś dać...
Ostatnio edytowano Sob lip 02, 2016 13:51 przez Czarnuszek6, łącznie edytowano 1 raz

Czarnuszek6

Post » Sob lip 02, 2016 9:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6, daję tylko takie kroplówki od kilku miesięcy, co 2-3 dni.
Na początku sód był trochę przekroczony, potem spadł do dolnej granicy.
Ostatnio znowu wzrósł, ale był w górnej granicy normy. Tylko w każdym badaniu sprawdzam cukier.

Za Twojego kiciucha :ok:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob lip 02, 2016 10:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie wiem czy ktoś o tym przypomniał, ale pamiętajcie, że sporo kotów po PWE wymiotuje.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob lip 02, 2016 10:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na BARFnym można znaleźć takie info o Pronefrze:

dagnes:
Moim zdaniem jest to kolejny preparat mający na celu wyłącznie wyciągnięcie pieniędzy z kieszeni właściciela chorego zwierzaka, w dodatku zawierający szkodliwy środek konserwujący (BHT). Nie ma tak naprawdę dawki, którą można by uznać za całkowicie bezpieczną w przypadku tego związku chemicznego, a w przypadku chorego na niewydolność nerek znaczenie może mieć nawet ślad szkodliwej substancji. Co do E433 to jest to emulgator uznany za bezpieczny u zdrowych ludzi w dawce możliwej do spożycia przez kota w tym preparacie. Niemniej jednak badań u chorych z niewydolnością nerek brak.
Osobiście nie podałabym swojemu kotu żadnego specyfiku zawierającego dodatki mogące mu zaszkodzić. Tym bardziej, że podstawowe składniki Pronefry, jeśli chciałabym, lub jeśli miałabym potrzebę podawać, mogę bez problemu kupić jako odrębne, czyste preparaty (astragalus jako odrębne zioło, węglan wapnia jako suplement lub choćby skorupki jajek, chitosan jako suplement lub składnik Ipakitine).
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

[poprzednia][następna]