SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 18, 2016 19:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kupiłam Orijen małą paczkę w kakadu na próbę, Marlenka je, Marcelinka nawet spojrzeć nie chce, no rozpieszczone te moje dziewczyny dogodzić im nie idzie jak jednej pasuje to druga wybrzydza :roll:
Myślę, czy nie zamówić tego Purizona, ale może jeszcze się Marcelinka do Orijen przekona. Miałam zamówić dużą pakę Orijen w zooplusie, ale chyba poczekam jeszcze kilka dni.

Ten Purizon to dużo gorszy od Orijen?

Seramarias

Od: Śro lip 15, 2015 11:38

Post » Czw maja 19, 2016 1:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A ja z trochę innym pytaniem. Jesteśmy na 100g mokrego - zjada od rana do poludnia(po nie smakujacym cff i lilis kitchen zeszlam polke niżej na miamor i jak narazie oba smaki dla kociaka przechodzą, zobaczymy jak pojdzie reszta) i na WildCat Etosha przez resztę dnia.
Ale z tego co czytam Etosha ma za mało tauryny. Pytanie brzmi czy suplementowac tauryne i jak tak to czym i ile... chcialam kupic ale w wiekszosci sklepow niedostepna. Czy taka Tauryna dla ludzi jak jest w sklepach dla sportowców może być?

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Czw maja 19, 2016 5:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

może być ale musi być czysta bez zbrylaczy i innych substancji "pomocniczych", firma MYPROTEIN taka posiada w swojej ofercie. Można kupić na allegro albo popytać w punktach kulturystycznych.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Czw maja 19, 2016 12:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Seramarias pisze:Kupiłam Orijen małą paczkę w kakadu na próbę, Marlenka je, Marcelinka nawet spojrzeć nie chce, no rozpieszczone te moje dziewczyny dogodzić im nie idzie jak jednej pasuje to druga wybrzydza :roll:
Myślę, czy nie zamówić tego Purizona, ale może jeszcze się Marcelinka do Orijen przekona. Miałam zamówić dużą pakę Orijen w zooplusie, ale chyba poczekam jeszcze kilka dni.

Ten Purizon to dużo gorszy od Orijen?

Nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością Purizon jest smaczniejszy i ma nieporównywalnie więcej niż Orijen tauryny. Co do składu to chyba Orijen wypada lepiej, ale nie na tyle żeby rezygnować z Purizonu.
Moim zdaniem Purizon to świetna, bezzbozowa karma, od bardzo dobrym składzie, która przede wszystkim bardzo smakuje większości kotów. Cenowo Purizon też wypada bardzo dobrze. Co z tego że np. PoN jest składowo lepszy, jak moja młoda go nie tknie i pluje nim na lewo i prawo.
Wszystko zależy od konkretnego kota i jego upodobań. Powiem tylko tyle, że wszystkim znajomym kociarzom poleciłam Purizon, wszyscy kupili, ich koty są zachwycone a kociarze widzą tylko plusy w kupkach, sierści i ogólnej kondycji kotów. U nas Purizon to podstawa, co nie oznacza, że nie przemycam innych, np. Orijen czy Canagan.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Czw maja 19, 2016 13:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A ilość fosforu i wapna jest dobra w Purizonie? Czytałam, że w większości karm są w nadmiarze.

Seramarias

Od: Śro lip 15, 2015 11:38

Post » Pt maja 20, 2016 11:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

grainfreek pisze:może być ale musi być czysta bez zbrylaczy i innych substancji "pomocniczych", firma MYPROTEIN taka posiada w swojej ofercie. Można kupić na allegro albo popytać w punktach kulturystycznych.

Super to teraz pozostaje tylko pytanie jak i ile suplementowac?

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Pt maja 20, 2016 13:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Może ktoś się orientuje jak wypada suchy Mac's? W porównaniu z innymi karmami, czy jest znośny, dobry, kiepski...?
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Pt maja 20, 2016 16:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kupiłam na próbę suchego Canagana, podobno niezła, choć nie tania. Jeśli chodzi o smakowitość to przebija Purizon. Kurczaki, jeśli wierzyć opisowi są z wolnego chowu. Wygląda obiecująco. Nie wiem jeszcze co będzie w kuwecie. Jeszcze niewiele sklepów ją ma

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Nie maja 22, 2016 20:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam serdecznie, na wstępie chciałam powiedzieć że śledzę to forum od dłuższego czasu jednak dopiero teraz zdecydowałam się na rejestrację. Mój skarb to kot brytyjski, obecnie ma 6 miesięcy. Kilka dni temu został wykastrowany zgodnie z zaleceniem wetertnarza. Do tej pory był karmiony w następujący sposób : stały dostęp do karmy suchej (RC kitten British shorthair, plus dwa razy dziennie po 50 gr puszka animoda carny i ok dwa-trzy razy na tydzień żółtko jajka wiejskiego. Ponieważ trochę poczytalam o karmach RC to planowałam go przerzucić na coś lepszego. Kupiłam już nawet applaws kitten. Dzienna dawka według producenta to ok 70 gr dla wieku mojego kota. Z racji tego że dostaje jeszcze mokre chciałbym go nie przekarmic i nie doprowadzić do przytycia. Czy uważacie że podawanie mu dwa razy dziennie po 20 gr suchej i po 50 gr mokrej (w sumie 140 gr- przy obecnej wadze 3.75 kg) będzie wystarczające? Szczerze mówiąc nie stać mnie na drozsza karmę ale też chciałabym żeby kot zdrowo się odzywial i nie miał problemów zdrowotnych :(. Proszę o rady.

annczu

Od: Sob maja 21, 2016 13:51

Post » Pon maja 23, 2016 11:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

To jeszcze kociak więc zostaw mu suchą na stałe i dawaj mokrą. Zważ go i obserwuj czy prawidłowo przybiera na wadze czy za szybko. Więcej mokrej wyjdzie mu na zdrowie a jak będzie głodny doje suchą.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pon maja 23, 2016 11:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

annczu pisze:Witam serdecznie, na wstępie chciałam powiedzieć że śledzę to forum od dłuższego czasu jednak dopiero teraz zdecydowałam się na rejestrację. Mój skarb to kot brytyjski, obecnie ma 6 miesięcy. Kilka dni temu został wykastrowany zgodnie z zaleceniem wetertnarza. Do tej pory był karmiony w następujący sposób : stały dostęp do karmy suchej (RC kitten British shorthair, plus dwa razy dziennie po 50 gr puszka animoda carny i ok dwa-trzy razy na tydzień żółtko jajka wiejskiego. Ponieważ trochę poczytalam o karmach RC to planowałam go przerzucić na coś lepszego. Kupiłam już nawet applaws kitten. Dzienna dawka według producenta to ok 70 gr dla wieku mojego kota. Z racji tego że dostaje jeszcze mokre chciałbym go nie przekarmic i nie doprowadzić do przytycia. Czy uważacie że podawanie mu dwa razy dziennie po 20 gr suchej i po 50 gr mokrej (w sumie 140 gr- przy obecnej wadze 3.75 kg) będzie wystarczające? Szczerze mówiąc nie stać mnie na drozsza karmę ale też chciałabym żeby kot zdrowo się odzywial i nie miał problemów zdrowotnych :(. Proszę o rady.

na RC koty zawsze tyją, ze względu na kosmiczną ilość węglowodanów w karmie. jeśli chodzi o kociaki, to z tego co wiem nie powinno im się ograniczać jedzenia, niech je tyle, ile chce, o przytycie się nie martw, bo kociak cały czas rośnie i się rusza. nieduża warstwa tłuszczyku na brzuszku służy kotom jako zapasowa, ale też ochronna (kiedy kociaki ze sobą walczą). mokra karma zawsze jest lepszą opcją, niż sucha, bo zawiera wodę, a koty raczej niechętnie piją. ogólnie w sumie 140 g przy wadze 3.75 kg to trochę mało, mój kociak norweski zjada codziennie conajmniej 150g mokrej GranatyPet plus ok 40-50g Purizona, a waży 3.4kg, z tym, że jest bardzo żywy i dużo biega i skacze ;) oraz pod nadzorem biega po trawce na tarasie :kotek:

edit:
applaws i animonda carny to całkiem niezłe karmy jak na swoją cenę :)

kadziajka

Od: Pon lut 29, 2016 13:31

Post » Wto maja 24, 2016 18:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dziękuję serdecznie za odpowiedzi i rady. Dziś przejrzałam trochę inny wątek na temat karmy applaws i mam nadzieję że mój kot uniknie przykrych turbulencji zoladkowych związanych z przejściem na tą karmę :( tak jak radzicie narazie zostawię suche na stałe. Dziękuje

annczu

Od: Sob maja 21, 2016 13:51

Post » Pon maja 30, 2016 15:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Widziałam dziś w sklepie zoologicznym nowe saszetki dla kota "Dolina Noteci Premium" Cena za sztukę około 5 zł. Czy ktoś pomógłby zinterpetować skład:
Opis produktu:

Saszetka z karmą dla kota najwyższej jakości.

Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi indyka jest źródłem białka o wysokiej strawności i jakości biologicznej. Jest również bogatq w wartościowe aminokwasy takie jak leucyna, izoleucyna, lizyna, selen, niacyna, czy witamina B6.

Selen pobudza procesy obronne organizmu oraz reguluje funkcje skóry. Ponadto niacyna i witamina B6 regulują procesy metaboliczne. Niezwykle istotna jest też obecność w mięsie z piersi indyka kwasów tłuszczowych z rodziny n–3 i n–6, w tym cennego kwasu linolowego. Warto zadbać o obecność tego składnika w diecie kota, gdyż jego niedobór powoduje zmatowienie sierści przez problemy z wydzielaniem sebum natłuszczającego sierść.

Skład:

filet z piersi indyka 60%
łupiny i nasiona psylium
substancje mineralne

Analiza składu:

białko 14%
oleje i tłuszcze surowe 2%
popiół surowy 1%
włókno surowe 0,8%
wapń 0,3%
fosfor 0,25%
wilgotność 80%

Słowa o zbożach. 60% mięsa, a 40% czego? Wzięłam jedną saszetkę, moja wybredna Kicia-staruszeczka nawet zainteresowana.

samosia

Od: Śro lut 01, 2006 22:28

Post » Pon maja 30, 2016 15:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

to bardziej pod filetówkę podpada aniżeli pod karmę pełnoporcjową, gdzie jest tauryna? nie ma ogóle? białka też bardzo mało właściwie... raczej gorsza niż lepsza....
ser_Kociątko

Post » Pon maja 30, 2016 16:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie jest filetowka, mialam ja :) wyglada jak zwykla saszetka, kawalki w sosie
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]