SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 17, 2016 10:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja już wam szczerze powiem ze mam pomieszanie z poplątaniem, odbierając kotka z hodowli dostalam wyprawke i oczywiscie szczególwe instrukcje karma sucha porta 21 zielona, raz na tydzien pasta witaminowa z bephar oprocz tego mozna dac kotu troche surowgo mieska przemrozonego lub ugotwane czasem lyzke tunczyka lub lyzke jogurtu ale jak tak zaczelam sie interesowac zywieniem kotow to zalecenia pani z hodowli sa bardzo ubogie ....

silentkitty

Od: Nie maja 01, 2016 15:09

Post » Wto maja 17, 2016 10:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Granatapet i Feringa moim zdaniem nie sa warte swej ceny, przede wszystkim zawierają mało tauryny i ziemniaki. Jako smakołyk i dodatek mogą byc, jednak nie poddawałabym ich, jako karm bytowych.
Jezeli chodzi o Power of Nature to tylko Meadowland Mix.

Edit:
A kicia lubi surowe mieso? Jezeli tak, to najtaniej i najzdrowiej bedzie karmić Barfem.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Wto maja 17, 2016 10:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

u nas podstawa jest Purizon a tamte jako kilka chrupek urozmaicenia ;) PoN nikt nie chciał u nas a jak już zjadły to w kuwecie maskara :x
ser_Kociątko

Post » Wto maja 17, 2016 10:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Lubi surowe ale samo surowe nie wystraczy dlatego wlasnie chcialabym jakas dobra sucha jej do tego dolozyc chyba ze surowe miesko plus ta porta i pasta witaminowa faktycznie starczy

silentkitty

Post » Wto maja 17, 2016 10:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Porta ma za mało tauryny... i to dużo za mało...

Poza tym Barf to nie jest samo surowe...
tylko surowe z suplementami
ser_Kociątko

Post » Wto maja 17, 2016 11:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Surowe z suplementami wychodzi na pewno taniej niż mokre. Może nie taniej niż suche, ale jakby do takeigo barfa dołożyć tyle samo śmieci co jest w tych suszkach, to pewnie i tak barf wyszedłby o wiele taniej ;-)
Najprostszy mix suplementowy to Fellini Complete - dostępne w Zoo+. Mięso oczywiście podajemy kotom tłuste, z przynależną skórą. Chude fileciki mogą być ewentualnie dodatkiem do bardziej tłustego mięsa.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto maja 17, 2016 11:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

a co powiecie na suche z animondy ?

silentkitty

Post » Wto maja 17, 2016 11:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jak już chcesz koniecznie podawać suche, to wybierz lepszą karmę. Animonda mokra jest dobra w porównaniu do ceny (ale nie każdemy kotu służy), ale sucha to syf. Poczytaj skład.
Ttaj masz kilka analiz najlepszych karm: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166

Szukasz taniej czy dobrej karmy? Bo jeśli chodzi o tanią i w miarę dobrą to Porta 21 bezzbożowa, chociaż ma ona też swoje wady - ale to jak każda sucha karma. Nie ma idealnej suchej karmy, każda ma dużo fosforu i wapnia (pod tym względem najlepszy jest PoN Medowland Mix).

Satirra

Post » Wto maja 17, 2016 11:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Szukam dobrej za rozsadna cene, kicia ma pol roku wiec powinna miec sucha caly czas w misce a do tego po przeczytaniu wszystkiego co tutaj napisano kupie jej te suplementy i bede dawac z surowym miesem

silentkitty

Post » Wto maja 17, 2016 11:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ser_Kociątko pisze:Zdecydowanie NIE - nie ma w niej niezbędnych minerałów, za mało białka... nie ma tauryny...

Napisz na co kotka jest uczulona wspólnie coś doradzimy ;)

Z testów wyszło, że jest uczulona na ryż i soję. Praktycznie próbowałam już karm z każdym rodzajem mięsa. Na pewno jest uczulona na kocimiętkę, mięso królicze, wołowinę, kurczaka, cielęcinę, po rybach też widzę reakcję. Je teraz trovet z jagnięciną. Wiem, że to też nie jest dobra karma. Reaguje wysypką, bardzo się po wszystkim drapie.
Ostatnio edytowano Wto maja 17, 2016 14:47 przez baxie, łącznie edytowano 1 raz

baxie

Od: Sob paź 01, 2011 22:23

Post » Wto maja 17, 2016 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

baxie pisze: Reaguje wysypką, bardzo się po wszystkim drapie.

A wykluczyliście APZS ? bo oprócz alergii pokarmowej , może mieć uczulenie na pchły. Wystarczy wtedy jedno przypadkowe ukąszenie i pojawia się świąd i wysypka.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto maja 17, 2016 14:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tak. Pcheł nie mamy. Była sprawdzana, profilaktycznie był podawany preparat na pchły. Nic też na niej nie widać. To devonka - ma bardzo króciutką sierść.

baxie

Od: Sob paź 01, 2011 22:23

Post » Wto maja 17, 2016 22:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

mój - wprawdzie normalny dachowiec, ale tak wydrapany, ze z devonem mógł konkurować :mrgreen: był wyczesany przez weta grzebyczkiem, zeskrobiny nie wykazały obecności pcheł. Ale wet upierał się, że bardziej pasuje mu APZS niż alergia pokarmowa.
Zakropił frontlinem, dał przeciwświądowo steryd i kazał obserwować. Następnego dnia skończyło się drapanie. Kot zaczął się goić i zarastać. Steryd działa ok tygodnia - świąd nie wrócił przez ponad trzy miesiące.
A mnie przypomniało się, że jakiś czas przed rozpoczęciem drapania się się przez Pietruszkę - TŻ poskarżył się, że pchła go ugryzła - też ma uczulenie :mrgreen:
Pchłę latwo do domu przynieść, a nie zawsze musi zdążyć się rozmnożyć. W przypadku APZS wystarczy jedno ugryzienie.....

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro maja 18, 2016 8:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A ja mam takie trochę głupie pytanie :oops:
Będę zamawiała dużo puszek, kabanosków, mięsnych przekąsek z zooplusa, ale się ciepło robi i tak myślę sobie, czy jak w upale poleżakują, to ich zawartość nie straci na wartości, nie podpsują się?
Wiem, że teoretycznie powinno wszystko być dobrze, ale moje koty tego nie zjedzą szybko, będą jeszcze długi czas leżakowały w domu i wolałabym mieć pewność że nie zaszkodzą kociastym jak otworzę po miesiącu, czy dwóch.

Seramarias

Od: Śro lip 15, 2015 11:38

Post » Śro maja 18, 2016 10:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

silentkitty pisze:Szukam dobrej za rozsadna cene, kicia ma pol roku wiec powinna miec sucha caly czas w misce a do tego po przeczytaniu wszystkiego co tutaj napisano kupie jej te suplementy i bede dawac z surowym miesem

Moje kotka miała odstawione chrupki całkowicie w wieku 5 miesięcy, mniej więcej miesiąc po tym jak ją odebrałam z hodowli, - jadła głównie barfa, sporadycznie puszki. Moja w hodowli dostawała tylko gotowane mięso z kurczaka, ale z surowizną nie miała żadnych problemów, bardzo szybko zaakceptowała nowy sposób żywienia i teraz to barf jest pyszny, puszka tylko od czasu do czasu. Jak daję puszkę częściej (zazwyczaj i tak mieszam z barfem) to puszka jest spychana nosem na brzeg miski, a barf jest wyjadany ;-)
Przez pierwszy miesiąc u mnie chrupki miała tylko na noc zostawione, w dzień czasami dostawała jako "smakołyk".

Na prawdę jak się chce, to da się znaleźć rozsądny sposób karmienia, kota wcale głodzić nie trzeba, a to, że "musi mieć chrupki cały czas" to głupota. Musi mieć po prostu jedzenie, najlepiej tyle, żeby sobie sam mógł regulować pory karmienia, albo dawać po prostu na żądanie.
Trzymanie cały czas dostępnych chrupek i podawanie w między czasie puszek czy mięsa może być nawet szkodliwe, bo chrupki, puszki i mięso trawią się inaczej, i jak kot jest wrażliwy na zmiany pokarmu to się to często kończy problemami. Mój kocur jak był mały i był na karmieniu mieszanym, to bardzo często miał biegunki.

Satirra

[poprzednia][następna]