silentkitty pisze:Szukam dobrej za rozsadna cene, kicia ma pol roku wiec powinna miec sucha caly czas w misce a do tego po przeczytaniu wszystkiego co tutaj napisano kupie jej te suplementy i bede dawac z surowym miesem
Moje kotka miała odstawione chrupki całkowicie w wieku 5 miesięcy, mniej więcej miesiąc po tym jak ją odebrałam z hodowli, - jadła głównie barfa, sporadycznie puszki. Moja w hodowli dostawała tylko gotowane mięso z kurczaka, ale z surowizną nie miała żadnych problemów, bardzo szybko zaakceptowała nowy sposób żywienia i teraz to barf jest pyszny, puszka tylko od czasu do czasu. Jak daję puszkę częściej (zazwyczaj i tak mieszam z barfem) to puszka jest spychana nosem na brzeg miski, a barf jest wyjadany

Przez pierwszy miesiąc u mnie chrupki miała tylko na noc zostawione, w dzień czasami dostawała jako "smakołyk".
Na prawdę jak się chce, to da się znaleźć rozsądny sposób karmienia, kota wcale głodzić nie trzeba, a to, że "musi mieć chrupki cały czas" to głupota. Musi mieć po prostu jedzenie, najlepiej tyle, żeby sobie sam mógł regulować pory karmienia, albo dawać po prostu na żądanie.
Trzymanie cały czas dostępnych chrupek i podawanie w między czasie puszek czy mięsa może być nawet szkodliwe, bo chrupki, puszki i mięso trawią się inaczej, i jak kot jest wrażliwy na zmiany pokarmu to się to często kończy problemami. Mój kocur jak był mały i był na karmieniu mieszanym, to bardzo często miał biegunki.