Wszystko o BARF było:Dieta i żywienie raz jeszcze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 04, 2014 15:29 Re: Wszystko o BARF było:Dieta i żywienie raz jeszcze

Co to są sosiki z BARFa?

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pon sie 11, 2014 12:07 Re: Wszystko o BARF było:Dieta i żywienie raz jeszcze

Możecie mi powiedzieć od jakiego wieku można podawać kości kotom? Mam takie około 3-miesięczne rozbójniki, które bardzo lubią surowe mięso i az korci mnie, zeby dac im kosteczkę, ale sie boję :( Będę wdzięczna za odpowiedzi :)
Unicornia Workshop - wykonywanie pluszaków na zamówienie!
Moje kociaki na YouTube ;)

Kamisha

Od: Pt lip 15, 2011 8:37

Post » Wto sie 12, 2014 21:31 Re: Wszystko o BARF było:Dieta i żywienie raz jeszcze

W tym wieku kociaki juz mogą spokojnie wcinać skrzydełka , albo szyjki :)
Obrazek

Blusik

Od: Czw lut 22, 2007 22:29

Post » Śro maja 04, 2016 17:04 Re: Wszystko o BARF było:Dieta i żywienie raz jeszcze

Witam,
jestem tutaj nowa zatem nie wiem czy trafiłam w zupełnie dobre miejsce, ale sprawa wygląda następująco. Od samego początku karmiłam kota karmą bezzbożową - Applaws, kot świetnie ją znosił, a mi odpowiadał skład. Do tego mokre puszki - Cosma Nature, Applaws, Catz Finefood i liofilizowane przysmaki 100% mięsa. Od czasu do czasu jak sam prosił to dostawał surowe mięso, ale jak sama mu podawałam to kręcił nosem. Kot jest młody, ma 1,5 roku, jest bardzo aktywny, dużo pije, ma wręcz atletyczną budowę i prowadzi bezstresowy tryb życia. Prawdę mówiąc to największym stresem dla niego jest chyba fakt, że skończył się dzienny limit przysmaków. Ale do sedna. Kilka dni temu ku zdziwieniu weterynarza okazało się, że kot ma struwity. Weterynarz zapisał UronoVet, nospę, furaginę i karmę Urinary. Padło na Hillsa Prescription s/d. Nie jestem zadowolona z tej karmy bo ma fatalny skład, ale mimo wszystko brzmi lepiej niż Royal czy Purina. Mam nadzieję, że karma rozpuści struwity i będę mogła przerzucić kocię na inny tryb życia. Fakt, że zachorował skłonił mnie do przemyślenia sprawy żywienia i pomyślałam, że najlepszą opcja w takim razie będzie BARF, skoro mięso rzekomo obniża pH które kot ma za wysokie i stąd kryształy. Zatem czy ktoś zechciałby/mógłby zapodać jakieś bardziej zaawansowane wskazówki? Może jakieś gotowe menu bo głównie o to się rozchodzi? Doświadczenia z BARFem nie mam absolutnie żadnego a nie chcę krzywdzić kota w żaden sposób. Wiem mniej więcej o co się rozchodzi ale prawdę mówiąc wolałabym polegać na czyimś doświadczeniu w tej kwestii.

Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie

Bajt

Od: Śro maja 04, 2016 16:50

Post » Śro maja 04, 2016 18:15 Re: Wszystko o BARF było:Dieta i żywienie raz jeszcze

Zajrzyj na stronę http://www.barfnyswiat.org/ - tam jest o barfie wszystko, łącznie z przepisami, także prostymi w oparciu o Felini complete. Sporo jest także o żywieniu kotów z różnymi schorzeniami.

daska182

Od: Czw sie 09, 2012 6:57

Post » Wto gru 19, 2017 22:51 Re: Wszystko o BARF było:Dieta i żywienie raz jeszcze

Ja dopiero zaczelam ogariac temat ale wydaje sie to mega skomplikowane poki co :oops: zaczynam studiowac kalkulator i probowac, czego sie nie zrobi dla futrzakow :1luvu: :kotek: :201461

LadyJ

Od: Nie gru 28, 2014 7:49

[poprzednia]