Burza mózgów potrzebna! coraz gorzej ...

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 14, 2016 11:44 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

A z poprzednich kotów wyciągnięty śrut wyrzuciliście - pamiętasz kaliber, czy masz zachowany? Na wszelki wypadek, niech wetka nie wyrzuca, tylko włoży do torebeczki, ten z Radka. Może się przydać.
Dziadek będzie strzelał dalej, tego jestem pewna :evil:

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Czw kwi 14, 2016 12:18 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Mam te wszystkie śruty, zbieram.

Oczywiście, ze będzie sie zabawiał dalej ...
O jednym facecie wiem, że ma wiatrówkę, ale akurat on to prędzej postrzeli któregoś z tych działkowych dziadków ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw kwi 14, 2016 12:39 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

To dobrze, że masz. Masz też kontakt z innymi poszkodowanymi? A oni pocztą pantoflową nie mogą się czegoś dowiedzieć?
Wątpię, by facet zbytnio krył się z tym, na pewno zwierzył się swojemu znajomemu/koledze co najmniej z faktu że ma z czego strzelać.
Mężczyźni to gadżeciarze.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Czw kwi 14, 2016 12:59 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

tak myslę, kot mały śrut duży
może faktycznie warto wyjąć już, teraz
:roll:

ja w każdym razie z kociurka-kościotrupka kazałam wyjmować w minione wakacje
i to był dobry pomysł
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Czw kwi 14, 2016 14:07 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Nie wiem czy musowo wyjmować jak jest pod skórą.
Miałam i mam kilka kotów po śrutowaniu.
Część miała wyjęte część nie.
Nocce i Puchatkowi wyjmowali weci przy znieczuleniu miejscowym.
Z Łapą pojechałam bo myślałam ,ze coś się na łapce robi a to okazał się śrut.Nie wyjęli bo musiał by być inny wet.
Później rozmawiałam z innymi wet i oglądali to ,powiedział wet ,ze to potrzeba czasu ,zeby doszło do zatrucia.
Łapka była parę razy truta,2-3 lata temu miała podejrzenie hemobartenelli ,i otrucia,wątroba ogromna.
Wyszła jakos z tego .teraz znów się coś dzieje zębule całe w kamieniu i waga b niska .Gdybym przypadkiem nie wzięła na ręce to nie było widać.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw kwi 14, 2016 16:42 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Iza - a nie ma tam jakiegoś gołębiarza ? takiego podejrzewałabym jako pierwszego.....

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt kwi 15, 2016 10:26 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Nie, gołębiarzy nie ma - juz dawno zabroniono im trzymać gołębie na działkach ...

Dwa śruty wyciągnięte! Radecki to anioł w czarnym futrze - nawet nie drgnął, a był cięty i szyty na żywca. Trzy ciocie-studentki miziały kotka, a ciocia-wetka cięła i wyciągała. Jeden był dosć głęboko, ale dało radę. Ten co został niestety nie wyczuwalny, więc nie dało rady usunąć.

Z dobrych wieści Radek dziś walnął piekną, brązową kupę w kształcie porządnych kiełbasek ;) (sorry jak ktoś przy śniadaniu).
Z gorszych - skończył sie w lecznicy Vetergesic przeciwbólowy :( Mam jeszcze na jedno podanie, wiec do niedzieli wieczora, oby udało sie jakoś zdobyc kolejne.

W ogóle dziś Radek jakby w ciut lepszym nastroju, pochodził po lecznicy, poobserwował psy, a teraz leży na oknie i spogląda na ptaszki. Nie ma juz takiego strasznego łupieżu i dzisiaj nawet nie ma mokrego podgardla. To drobiazgi, ale wlewają choc trochę pozytywnych myśli.
Drugie EPO podane, indyk wepchnięty, można go na 2 godzinki zostawić w spokoju.

Pytałam o ewentualne odtruwanie przy zatruciu ołowiem - wetka nie wie, czym to najlepiej zrobić. Ma ktoś pomysł, doświadczenia w temacie?
Obrazek

Avian

Post » Pt kwi 15, 2016 12:36 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Dobrze, że te dwa udało się już wyciągnąć :ok:

Przy zatruciach metalami ciężkimi (m.in. ołowiem) stosuje się związki chelatujące (EDTA, chelaton).

Z Vetopedii :arrow: http://www.vetopedia.pl/article741-1-za ... owiem.html
W terapii zatruć ołowiem należy pamiętać o odnalezieniu źródła zatrucia, aby ograniczyć dalsze narażenie organizmu na ten związek. W leczeniu farmakologicznym stosuje się środki chelatujące jony metalu, ograniczające dalsze wchłanianie z przewodu pokarmowego oraz terapię objawową. Czasami konieczny jest zabieg w celu usunięcia ołowianego przedmiotu zalegającego w przewodzie pokarmowym.

Znalazłam coś takiego nt. leczenia ołowicy u ludzi:
:arrow: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/u ... 43365.html
Zatrucie ołowiem (ołowica) - pierwsza pomoc
W przypadku zatrucia ołowiem konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarska. Do czasu jej uzyskania można zastosować węgiel leczniczy.
Zatrucie ołowiem (ołowica) - leczenie
W przypadku zatrucia ołowiem stosuje się doustną lub dożylną chelację przy użyciu EDTA. EDTA to związek, który “wychwytuje” i usuwa z organizmu szkodliwe metale.
Jeśli jest takie wskazanie, można wykonać płukanie żołądka 3% siarczanem sodowym z dużą ilością węgla aktywowanego. Jeśli doszło do encefalopatii oraz ostrej lub przewlekłej niewydolności nerek, wskazana jest hemodializa. Jeśli występują kolki jelitowe o znacznym nasileniu stosuje się opioidy (np. kodeinę).

o EDTA tutaj :arrow: https://pl.wikipedia.org/wiki/EDTA

o chelatonie tutaj :arrow: http://choroby-objawy-leczenie.pl/zatrucie-olowiem/
Ołowica wymaga szpitalnego leczenia oraz podania odtrutki.
Pacjent powinien wzbogacić dietę o witaminę B1 i B12. Wysokie dawki wspomnianych substancji odżywczych są podawane chorym na saturnizm.
Organizm stara się samodzielnie poradzić sobie z zatruciem ołowiem poprzez działanie chelatonu. Mechanizm działania związku chemicznego polega na przyłączeniu jonu ołowiu w miejsce jonu wapnia. Powstały kompleks jest trwały oraz rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu może zostać wydalony z ustroju przez nerki razem z moczem.
Chelaton wiąże również inne metale ciężkie.
Naturalny związek chemiczny znalazł zastosowanie w lecznictwie jako odtrutka w terapii zatruć ołowiem, chromem, talem, wanadem i manganem.
Chelaton jest znany w nomenklaturze systematycznej jako IUPAC. Posiada on postać białego proszku o silnych właściwościach higroskopijnych. Inna nazwa chelatonu to wersenian disodowo-wapniowy.
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pt kwi 15, 2016 13:25 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Koło mnie jest kilku myśliwych ale przypomniałam sobie pewne sprawę.
Kiedyś na targu syn tego co za mną mieszka mordercy kotów sprzedawał proce i wołał
proce ,proce a ktoś spytał po co ?
A on, będziecie mieć z czego strzelać do kotów.
śrut też jest dostępny czy da się z procy i śrutu.
pamiętam ,ze strzelano z jakiś hacylków .
U mnie jest gęsta zabudowa i wystrzały słyszałam ale nie które koty ..

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt kwi 15, 2016 16:02 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Avian pisze:
Z dobrych wieści Radek dziś walnął piekną, brązową kupę w kształcie porządnych kiełbasek ;) (sorry jak ktoś przy śniadaniu).
Z gorszych - skończył sie w lecznicy Vetergesic przeciwbólowy :( Mam jeszcze na jedno podanie, wiec do niedzieli wieczora, oby udało sie jakoś zdobyc kolejne.

W ogóle dziś Radek jakby w ciut lepszym nastroju, pochodził po lecznicy, poobserwował psy, a teraz leży na oknie i spogląda na ptaszki. Nie ma juz takiego strasznego łupieżu i dzisiaj nawet nie ma mokrego podgardla. To drobiazgi, ale wlewają choc trochę pozytywnych myśli.
Drugie EPO podane, indyk wepchnięty, można go na 2 godzinki zostawić w spokoju.

Będzie dobrze, pomalutku małymi kroczkami i Radziu wyjdzie z choróbska , o to codziennie zanoszę modły do tego szefa u góry. Czarnoarmiści bez swego generała ? Niemożliwe !
Kto będzie ich prał po pyskach i pilnował działki ?
Radziu jest silny i da radę ! :201461 :ok:
Dużo, dużo ciepłych i pozytywnych myśli :ok:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Pt kwi 15, 2016 18:13 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Tak, zdecydowanie lepiej dzisiaj. Jeszcze sie nie ciesze na zapas - cieszę się z tego, ze on się dziś lepiej czuje.
Posiedział na balkonie, podrapał wycieraczkę, wskoczył do budki na drapaku. Wstaje jak otwieram kojec, reaguje. To dużo!
Nie wisi nad miską z wodą, nie moczy sie tak. Pierwszy raz od dawna leżał zwinięty w kłębek i głęboko spał.
Dałam antybiotyk, z Cerenią i przeciwbólowym poczekam.
Obrazek

Avian

Post » Sob kwi 16, 2016 9:16 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Dobrego dnia dla Radka, niech będzie jeszcze lepszy jak wczorajszy :201461 <3

No i niech Vetergesic się w Poznaniu znajdzie :ok: :ok:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Sob kwi 16, 2016 10:03 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

:ok: wspaniały, dzielny kotek :201461

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Sob kwi 16, 2016 10:34 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Dobrze, że samopoczucie Radek ma lepsze, to co piszesz, ta chęć do życia, to jest bardzo ważne.
Myślę, że leki zaczynają działać. Niech ta tendencja się utrzymuje :ok: :ok: :ok:
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Sob kwi 16, 2016 18:44 Re: Burza mózgów do interpretacji wyników potrzebna!

Radku, zdrowiej i dobrzej!
Mogę tylko trzymać kciuki.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

[poprzednia][następna]