Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 20, 2016 13:43 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

izydorka pisze:A nie ma tam innego weta? Jak mój kot się zatkał, to wet ściągnął drugiego weta, żeby zabieg był natychmiast. Nie wyobrażam sobie kota z zatykającym się pęcherzem czekającego na planowy zabieg we wtorek. No nie wyobrażam sobie.

Klinika do której chodzę to i tak jedyna w mieście która jest otwarta w niedziele, oraz jest kontakt 24/7 w nagłych sytuacjach :|
Ale maja tylko jednego chirurga który pracuje tylko od pon-piątku

Usan

Od: Pon paź 26, 2015 20:35

Post » Nie mar 20, 2016 13:54 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

no to niefajnie...mój dostawał jeszcze rozkurczowo no-spę, no i furaginę...a przez cewnik coś wypływa? żeby ten mocz mu się nie gromadził...

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Nie mar 20, 2016 14:03 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

izydorka pisze:no to niefajnie...mój dostawał jeszcze rozkurczowo no-spę, no i furaginę...a przez cewnik coś wypływa? żeby ten mocz mu się nie gromadził...

Podczas wizyty dzisiaj miał "opróżniany" pęcherz ( czyli minęły prawie 3 godziny, więc wydaje mi się że nie powinno bardzo dużo teraz wypływać skoro miał pusty pęcherz, ale proszę mnie poprawić jeśli powinno być inaczej), w tej chwili trochę pokapuje z niego, martwię się bo mocz jest cały czas zakrwawiony, wiem że w tej chwili nic zrobić nie mogę ale nie daje mi spokoju że kota boli.
I jak tu wytrzymać do wtorku.

Usan

Post » Nie mar 20, 2016 14:17 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

jak miał opróżniony, to nie najgorzej...spróbuj z tą no-spa. Jeśli coś kapie przez cewnik, to też ok. Panikować możesz jeśli przez dłuższy czas nie będzie. Ale pisałeś, że pokazano Ci jak odetkać. W takich wypadkach w moczu pojawia się krew, niestety...Kup też furaginę...zamówiłam dla swojego kota Shilington . Sprawdzę tego dostawcę, jak będzie ok, to Ci polecę, wcześniej ewentualnie poślę w liście. Shilington już dawałam kotu i wydaje mi się , że jakoś działa, bo po odstawieniu problemy wracały...

izydorka

Post » Nie mar 20, 2016 14:39 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

izydorka pisze:jak miał opróżniony, to nie najgorzej...spróbuj z tą no-spa. Jeśli coś kapie przez cewnik, to też ok. Panikować możesz jeśli przez dłuższy czas nie będzie. Ale pisałeś, że pokazano Ci jak odetkać. W takich wypadkach w moczu pojawia się krew, niestety...Kup też furaginę...zamówiłam dla swojego kota Shilington . Sprawdzę tego dostawcę, jak będzie ok, to Ci polecę, wcześniej ewentualnie poślę w liście. Shilington już dawałam kotu i wydaje mi się , że jakoś działa, bo po odstawieniu problemy wracały...

We wtorek po zabiegu zapytam weta czy może słyszał o tym preparacie, ale trochę już czytałem na forum o tym i chyba warto spróbować. Kot dostał pół tabletki no-spy nad ranem, drugie pół dam mu może na wieczór. Tą furagina dawkować tak samo jak no-spe?Rozumiem że jest to lek dostępny bez recepty i nie zaszkodzi kotu (zielony jestem jeśli chodzi o leki :roll: )

Usan

Post » Nie mar 20, 2016 15:20 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

https://www.doz.pl/apteka/p57942-UroFur ... tki_30_szt
to kupisz w aptece,( każdej aptece, to tylko przykładowe) urofuragina tak pół tabletki 2-4 razy na dobę, to lek stosowany w zakażeniach dróg moczowych. Kupują zwłaszcza kobiety ;), bo to ludzki lek.
Shilington mój wet nie zna i jako chiński i niedopuszczony nie poleca. Ja stosowałam. Wet nawet nie pytał czy kupiłam. Zresztą lata temu o beta-glucanie jako zamienniku immunodolu też nie słyszał...i zrobił mi wykład o niestosowaniu ludzkich leków u zwierząt. A potem sam się dopytywał o stosowanie.
http://sklep.mvet.pl/Drogi-moczowe/Chor ... czowego-2/ sama szukała i stronkę znalazłam...to już wet pewnie zna, bo to typowe leki...

izydorka

Post » Nie mar 20, 2016 15:40 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

izydorka pisze:https://www.doz.pl/apteka/p57942-UroFuraginum_50_mg_tabletki_30_szt
to kupisz w aptece,( każdej aptece, to tylko przykładowe) urofuragina tak pół tabletki 2-4 razy na dobę, to lek stosowany w zakażeniach dróg moczowych. Kupują zwłaszcza kobiety ;), bo to ludzki lek.
Shilington mój wet nie zna i jako chiński i niedopuszczony nie poleca. Ja stosowałam. Wet nawet nie pytał czy kupiłam. Zresztą lata temu o beta-glucanie jako zamienniku immunodolu też nie słyszał...i zrobił mi wykład o niestosowaniu ludzkich leków u zwierząt. A potem sam się dopytywał o stosowanie.
http://sklep.mvet.pl/Drogi-moczowe/Chor ... czowego-2/ sama szukała i stronkę znalazłam...to już wet pewnie zna, bo to typowe leki...

Wielkie dzięki, urofuragine postaram się kupić od razu, co do drugiego linka, hmm tak kojarzę te tubki, ostatnio kupiłem kotu te na zakwaszanie moczu (w badaniach wyszło że kot ma ph nie dobre, 7 było wiec wet doradził do karmy dodać)

Usan

Post » Nie mar 20, 2016 15:44 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

no i kot ma dużo pić i jeść głównie mokre karmy...jak są preparaty to karma urinary niekonieczna, bo cel stosowania jest ten sam...niestety niektóre koty mają skłonność do kłopotów z pęcherzem... :roll:

izydorka

Post » Nie mar 20, 2016 18:15 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

jak kot?

izydorka

Post » Nie mar 20, 2016 20:13 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

izydorka pisze:jak kot?

Dalej nie najlepiej ;/ od powrotu nie ruszył się z legowiska, "leży" tak z podniesioną łapką, skumli od czasu do czasu. Udało mi się go trochę nakarmić z ręki ale nie bardzo ma apetyt. Z cewnika trochę polatuje(nie duże plamy co nie spojrzę to są wielkości spodka filiżanki mniej więcej) okryłem go jeszcze kocem, ale dalej leży niespokojnie.

Usan

Post » Nie mar 20, 2016 20:39 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

biedny kotek..tu masz podobny wątek...pisaliście w podobnym czasie, może pogadasz jak jest ten drugi kot prowadzony...viewtopic.php?f=1&t=174084
musi jeść mokre, albo pić, żeby się nie odwodnił...

izydorka

Post » Pon mar 21, 2016 1:06 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

Jako że kot nie chciał sam jeść to w końcu mnie tknęło i sam zacząłem podsuwać mu pod pyszczek na wykałaczce jego mokre jedzenie, jak mnie ucieszyło gdy kot zaczął mruczeć i wcinać. Niedawno zmienił miejsce legowiska ( poprzednie chyba było już zbyt mokre dla niego). Dalej jest dość osowiały, liże się często i popiskuje, ale chociaż zjadł. Może jakoś wytrzymamy do wtorku.

Usan

Post » Pon mar 21, 2016 1:11 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

izydorka pisze:biedny kotek..tu masz podobny wątek...pisaliście w podobnym czasie, może pogadasz jak jest ten drugi kot prowadzony...viewtopic.php?f=1&t=174084
musi jeść mokre, albo pić, żeby się nie odwodnił...

Ah, niestety jestem w takiej sytuacji że nawet nie mam na jakiego weta zmienić więc nie pozostaje mi wiele poza stosowaniem się do obecnego. Kot jest już cewnikowany po raz 7 więc wiele historii już przeżyłem wciągu tego czasu, ale ta obecna jest wyjątkowo ciężka :|

Usan

Post » Pon mar 21, 2016 5:56 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

No to koniecznie trzeba ten pęcherz wyczyścić operacyjnie... :cry: . Jeżeli cewnik drożny, to mocz jest wydalany, świadczy o tym też mokre legowisko...jeśli nie masz innego weta, to nie masz wyboru, trzeba czekać...

izydorka

Post » Pon mar 21, 2016 15:43 Re: Kamienie w pęcherzu,pytania ,pilne!

jak kot?

izydorka

[poprzednia][następna]