Greebulec mnie nienawidzi (serwuje jej codziennie po dwa zastrzyki, a w tym jeden bolesny) i krople do oczu. Po każdym takim zabiegu znika na kilka godzin. Cud, że udaje mi sie ja utrzymac w ogóle - jest to zasługą Pana technika z lecznicy, który pokazał mi sposób. Żal mi jej, ale uważam, że to lepsze niż codzienne wycieczki do weta na zastrzyk...
Ale do rzeczy: dziewczynka czuje się lepiej. Jeszcze kicha na potęge i furczy jej w nosie, ale apetycik ma ogromny, kupki zwarte i oczywiście nie wymiotuje. Cyknełam jej wczoraj kilka foteczek i naprawde wyglada ładnie. Jak sie wyleczę (czuję sie podle jak nigdy,a wyjątkowo muszę w tym tygodniu chodzić do pracy) to wrzuce nowe zdjęcia.
Poniżej opis USG - panikara ze mnie najwidoczniej

. Greeboo jest w najlepszym stanie ze wszystkich moich kotów, nie licząc Miluta...
Przesyłam opis badania usg z 3.03.2016r. :
Wątroba prawidłowej wielkości, miazsz o budowie prawidłowej do wieku , jednorodnej na całej powierzchni bez zmian zapalnych bez cech zwyrodnienia bez obecnosci zmian naciekowych , ogniskowych, rozrostowych . Brzegi wątroby gładkie.
Pęcherzyk zółciowy nieposzerzony bez zmain w budowie o sr okolo 1.1 mm w świetle pęcherzyka nie uwidoczniono obecnosci zagęszczeń żółci , ani obecnosci złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone brak zastoju żółci. Zyły watrobowe i cvc nieposzerzone - brak zastoju biernego w watrobie. Układ żyły wrotnej prawidłowy.
Sledziona niepowiekszona , jednorodna bez zmian zapalnych bez zmian naciekowych , ogniskowych , brzegi gładkie Zyła śledzionowa nieposzerzona.
Nerki prawidlowej wielkosci około 40 x 25 mm miazsz o budowie prawidlowej bez zmian zapalnych bez zmian zwyrodnieniowych o gładkich brzegach o prawidłowym do wieku stosunku korowo rdzeniowym , miedniczki nerkowe nieposzerzone brak zastoju moczu. Brak zwapnien okołomiedniczkowych brak obecności złogów. Moczowody nieposzerzone.
Nadnercza niepowiekszone o sr około 2.1 mm bez cech rozrostu i deformacji
Trzustka niepowiekszona bez przebudowy zapalnej bez cech zwłóknienia , brak nacieku zaplnego wokół. Przewod trzustkowy nieposzerzony
Zoąłdek pusty o budowie warstowej okolo 4 mm bez zmian zaplnych bez zmian naciekowych o prawidłowej motoryce.
Jelita cienkie i grube o zachowanej budowie warstwowej bez mian zaplnych bez zmian naciekowych , miernie zgazowane. Perystaltyka prawidłowa
Pęcherz moczowy z duza iloscia moczu , ściana o budowie prawidlowej 1.2 mm bez zmian zaplnych bez zmian rozrostowych. Trójkat pęcherza moczowego prawidlowy W swietle nie uwidoczniono obecnosci złogów , ani gestego osadu .Cewka moczowa niepsozerzona bez zmian w budowie.
Brak płynu w jamie brzusznej. Wezły chłonne w jamie brzusznej i przestrzeni zaotrzewnowej niepowiekszone
Wnioski
Prawidłowy do wieku obraz narzadow jamy brzusznej
Usg wykonała dr n.wet. Anna Kosiec-Tworus.
Od następnego tygodnia zaczynamy miesięczną kuracje Zylexisem