Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kora678 pisze:Witam, może zanim zacznie oskarżać się lokalne władze (gminę Szczebrzeszyn) warto spytac czy rzeczywiście nic nie robią w sprawie bezdomności? Czy ktoś z Was zadzwonił do działu ochrony środowiska w urzędzie w Szczebrzeszynie i sprawdził jak wygląda sytuacja? Sprawdziłam: w 2015 roku zlecili sterylizację, kastrację, leczenie 60 bezdomnych zwierzaków z terenu gminy (nie tylko bezdomnych, ale też tych z biedniejszych rodzin). Maja na to pełną dokumentację. Zresztą lokalna lecznica weterynaryjna też.
Arcana pisze:Czy lokalna lecznica przetrzymuje kotki po sterylizacji i jak długo? Czy na koszt gminy można zostawić w lecznicy bezdomne koty wymagające leczenia? Czy Urząd Miasta i Gminy w Szczebrzeszynie wydaje też karmę osobom karmiącym wolno żyjące koty? Może wiesz również, kto w Szczebrzeszynie oprócz Dory zajmuje się bezdomnymi zwierzętami? Dla Dory współpraca byłaby bezcenna. Możesz jej udostępnić informacje? Czy tyle wiesz, ile napisałaś?
Baltimoore pisze:Buenos, nie masz avatarkai nie wiem jakiego koloru cudowną Wróżką jesteś
Ode mnie poszło wczoraj 250 zł bezpośrednio do lecznicy (zależało mi na lutowej dacie, żeby w lecznicy widzieli że spłacamy) i cash na karmę- może być na jakieś podroby czy mieloną wołowinkę. Przedwiośnie to najgorszy czas dla bezdomniaków, osłabione po zimie.
Madie pisze:Doro,
podesłałam kilka puszek na Twój adres. Kurier ma Twój telefon - powinny przyjść pod koniec tygodnia.
dora1020 pisze:Arcana pisze:Czy lokalna lecznica przetrzymuje kotki po sterylizacji i jak długo? Czy na koszt gminy można zostawić w lecznicy bezdomne koty wymagające leczenia? Czy Urząd Miasta i Gminy w Szczebrzeszynie wydaje też karmę osobom karmiącym wolno żyjące koty? Może wiesz również, kto w Szczebrzeszynie oprócz Dory zajmuje się bezdomnymi zwierzętami? Dla Dory współpraca byłaby bezcenna. Możesz jej udostępnić informacje? Czy tyle wiesz, ile napisałaś?
Bardzo rozsadne pytania.Tylko obawiam sie,ze zostana bez odpowiedzi.
Kora678 pisze:To żaden trud. Wystarczy jeden czy dwa telefony do gminy czy lecznicy. Każdy z tego forum może je wykonać. Do zarejestrowania się na forum zmusiły mnie nieprawdziwe informacje tu powielane o braku pomocy ze strony gminy Szczebrzeszyn. A więc lecznica posiada klatki i może przetrzymać psy i koty po zabiegach, jednak stara się w miarę możliwości tego nie robić- ze względu na choroby zakaźne, psychikę tych zwierzaków (wiadomo klatka) itp. Jednak jeśli trzeba, to jak najbardziej przetrzymuje. Gmina też pokrywa koszty leczenia- np po wypadkach, chore kociaki itp. To w ogóle działa w ten sposób, że jeżeli ktoś z mieszkańców znajdzie bezdomniaka to zgłasza to gminie, ta wyraża zgodę na pokrycie kosztów sterylki i zwierzak zwykle trafia do szczęśliwego znalazcy. Takie wysterylizowane zwierzaki łatwiej ludzie adaptują. W tym roku wykonano już kilkanaście zabiegów.
Unikam jak mogę for internetowych i takiej pomocy jaką Wy uprawiacie. Oczywiscie, nie mam nic przeciwko Waszej pracy, uważam że jest bardzo potrzebna i w pełni Was szanuję. Jednak taka forma nie jest dla mnie- działam lokalnie, w realuDlatego jeśli nie muszę, to nie wypowiadam się na forach. Teraz musiałam. Pozdrawiam!
Kora678 pisze: A więc lecznica posiada klatki i może przetrzymać psy i koty po zabiegach, jednak stara się w miarę możliwości tego nie robić- ze względu na choroby zakaźne, psychikę tych zwierzaków (wiadomo klatka) itp. Jednak jeśli trzeba, to jak najbardziej przetrzymuje.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 79 gości