SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 09, 2016 15:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:
Ty$ka pisze:Polina, a nie myślałaś o tym, by przerzucić się na BARF? :)

Myślałam!
Wołowiny surowej zje ze dwa - trzy centymetrowe kawałki, cielęciny to samo, kurczaka może jeden. Przed jagnięciną uciekła. Kaczki surowej też nie chce. Żółtka nie zje, jogurtu ne zje, serka nie zje. Padnie z głodu a nie zje. Zje tylko to co jej pasuje.
Taka jest skubana.

Polina, ja kojarzę Twoje wpisy z tego wątku, Tobie nobla za cierpliwość a Twojego kotka pokazywać na sympozjach weterynarzy :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Wto lut 09, 2016 17:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Czy korzystaliście kiedyś z kalkulatora "jedzeniowego" dla kota?gdzie można "cósik" takiego znaleźć?

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Wto lut 09, 2016 17:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Liczydło na barfny swiecie: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=213 (trzeba sie zarejestrować)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto lut 09, 2016 17:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ooo dzięki,zaraz się zarejestruję.Wprawdzie moje nie są do końca barfne/nie mylić z barwne ;)/ale taki kalkulator przyda się i do gotowców i do surowizn

Danutka66

Post » Wto lut 09, 2016 17:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

To jest liczydło do przeliczania mieszanego pokarmu. Można wprowadzić parametry barfnej mieszanki, ale jest też miejsce na karmę mokrą, suchą, przekąski i wodę :-)

Satirra

Post » Wto lut 09, 2016 18:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mam nadzieję,że będą tam też informacje "ile czego" czyli jakie jest zapotrzebowanie kota na poszczególne składniki/białko,tauryna witaminy itd/

Danutka66

Post » Wto lut 09, 2016 18:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

boguska_t pisze:Tak myślę nad Twoimi postami... A może on ma jakiś problem zdrowotny... Pyszczek sprawdzony? Kociaki w tym wieku powinny jeść z chęcią, dużo. On zachowuje się normalnie, bawi się, jest energiczny? Nie ma objawów kataru, łzawiącego oczka czy coś?

On je suche, często w niewielkich ilościach, jutro zważe miske i kule rano i wieczorem i napiszę ile suchego ubyło. Woli jeść z kuli (pewnie dlatego ze ma tam karme z przysmakami
Pyszczek sprawdzony. Ząbki też. Oczko lzawilo jak go kupilam. Dostal zastrzyk, nie bylo stanu zapalnego ale dostalismy kropelki (bez sterydu) po 2ch dniach przestalo lzawic. Przez kilka pierwszych dni trochę kichal zaczelam panikować bo kichal napadowo np 6-8 razy i spokoj na pol dnia. Nisek ok bez wysiekow oczka ok. przestał jak zabralam moją miete z jego okna i odkurzylam dokładnie za łóżkiem.
Od poltorej tyg ani nie kichnal.
Bardzo duzo się bawi. Duzo biega, jeszcze więcej się tuli. Jest wesoły, gadatliwy i ciagle domaga się uwagi.

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Wto lut 09, 2016 19:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Danutka66 pisze:Mam nadzieję,że będą tam też informacje "ile czego" czyli jakie jest zapotrzebowanie kota na poszczególne składniki/białko,tauryna witaminy itd/

Witamin nie ma, jest białko, tłuszcze, węglowodany i woda. Witaminy do gotowych karm trzeba sobie poszukać normy na kocich stronach i po przeliczać ręcznie.
Barfny koci kalkulator przelicza też witaminy i minerały na mięso, ale tam nie ma jak wprowadzić karm komercyjnych.

Satirra

Post » Śro lut 10, 2016 8:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Zamówiłam Feringe w puszkach (dodam, ze po 400g, bo mniejszej gramatury w tym smaku nie było) o smaku dziczyzny z uwagi na to, ze w saszetce była najchętniej jedzonym smakiem przez Tysona, no i kocur nie chce jej jesc :evil: pytanie dlaczego? Nawet Prada, której smakuje prawie wszystko jadła ja od niechcenia.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Śro lut 10, 2016 10:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Może w składzie jest różnica, a może konsystencja nie taka. Koty potrafią być wybredne.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro lut 10, 2016 11:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Sama nie wiem, w zoo+ nie ma podanego składu dla dziczyzny 400g, myślałam, ze bedą identyczne, jak w saszetkach, których nie za bardzo opłaca sie kupować. Podgrzałam karme i czuć było z niej sama wątróbkę, przy saszetkach ten zapach nie jest taki intensywny, moze tu lezy powód. Zła jestem, bo za te pieniądze mogłam wziąć dwa rodzaje po 200g, no ale trudno, mam nadzieje, ze Prada jakoś zmęczy te 6 puszek.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Post » Śro lut 10, 2016 15:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Skład jest zawsze, tylko nie przy każdej gramaturze. Zobacz, czy w opakowaniach 200g jest skład.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro lut 10, 2016 15:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

mandala20 pisze:
Polina pisze:
Ty$ka pisze:Polina, a nie myślałaś o tym, by przerzucić się na BARF? :)

Myślałam!
Wołowiny surowej zje ze dwa - trzy centymetrowe kawałki, cielęciny to samo, kurczaka może jeden. Przed jagnięciną uciekła. Kaczki surowej też nie chce. Żółtka nie zje, jogurtu ne zje, serka nie zje. Padnie z głodu a nie zje. Zje tylko to co jej pasuje.
Taka jest skubana.

Polina, ja kojarzę Twoje wpisy z tego wątku, Tobie nobla za cierpliwość a Twojego kotka pokazywać na sympozjach weterynarzy :mrgreen:

:D:D:D:D też tak uważam. Mam naprawdę wyjątkowego kota. Fakt, nie biadolę tu już, bo nie chcę zaśmiecać wątku, ale mój problem nadal trwa i tu nic się nie zmienia. Moja nie je mokrego w ogóle! Jak wyczytam coś o jakichś nowościach - testuję. Natomiast efekt jest ten sam. Co mam robić - tylko kochać :1luvu:

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Śro lut 10, 2016 17:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:
:D:D:D:D też tak uważam. Mam naprawdę wyjątkowego kota. Fakt, nie biadolę tu już, bo nie chcę zaśmiecać wątku, ale mój problem nadal trwa i tu nic się nie zmienia. Moja nie je mokrego w ogóle! Jak wyczytam coś o jakichś nowościach - testuję. Natomiast efekt jest ten sam. Co mam robić - tylko kochać :1luvu:

Mój Stef jest podobny, z tym, ze ma okresy kiedy je troszkę mokrego. Teraz mamy właśnie ten okres i przez cały dzień zjada mniej więcej (z przewagą na mniej :roll: ) pół saszetki albo Iamsa kurczakowego albo puriny one kurczakowej. I to już jest sukces. Tylko ciekawe na jak długo...

tyśka1

Od: Pon cze 04, 2012 19:32

Post » Czw lut 11, 2016 4:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Otworzyłam saszetkę o smaku dziczyzny i konsystencja jest zupełnie inna, bardziej papkowata, pucha ma sporo kawałków mięsnych/podrobów, wiec pewnie dlatego Tyson nie chciał jesc, saszetkę zjadl od razu. Zamówiłam mu PoN z królikiem, czytałam, ze jest jak pasztet, mam nadzieje, ze mu posmakuje.

Moniaaaa

[poprzednia][następna]