Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto lut 02, 2016 13:38 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Gratulacje :D:D:D
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Wto lut 02, 2016 17:34 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Hej :) Super ptaszek :) Jaki miałaś zoom (ogniskową)? Czy tak blisko podleciał? A może był duży?
Ładne sobie spacerki urządzasz :) Jest tam bezpiecznie?
Poradziłaś sobie z tymi zdjęciami?
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Wto lut 02, 2016 19:32 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Długość ogniskowej 86 mm (18-krotny zoom + 2,5 cyfrowego :roll: ). Ptaszek malusieńki, wielkości wróbla, a siedział na drzewie, czy ja wiem, ze 3-4 metry ode mnie.
Wiesz, że wczoraj dokładnie myślałam o tym, o co pytasz. O tyle bezpiecznie, o ile nie ma ludzi, a raczej jednego zwyrodnialca. Bo to pustkowie, chaszcze i łąki, nikt nie pomoże, nikt nie usłyszy. Czasem się mija kogoś na rowerze, kogoś z psem, ewentualnie innego spacerującego, ale przeważnie jak okiem sięgnął to bezludzie.

Nie jestem zadowolona z efektu końcowego tego nieszczęsnego zdjęcia, wygląda sztucznie, mam za mało umiejętności, bym należycie go obrobiła :(

Mój dzisiejszy obiad składa się z czekoladowych wafelków i Coli. Ciekawe kiedy przestanie mi być fajnie i zrobi się nie dobrze... Mam zamiar to sprawdzić.
btw wiedziałyście, że po gumach Fritt nie da się pochorować? :D Kiedyś pochłonęłam 5 opakowań po 5 gum i było mi tylko lepiej i lepiej :mrgreen:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Śro lut 03, 2016 13:11 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Hej :)
Tak myślałam że to mały ptaszek :)
Ja myślę o niebezpieczeństwach bo dużo czytam o tym i potem straszne opcje przychodzą mu do głowy - lepiej mieć coś do obrony. Wiadomo że każdy powie - e tam jest spokojnie nic się nie stanie - ale stać się może najgorsze. Np te wszystkie dziewczyny więzione w piwnicy latami... a Ty jesteś ładna :) Uważaj na siebie!
Co do zdj to lepiej robić zdj juz dobre niż potem edytować jak się nie wie jak to zrobić - nawet dla mnie nie było by łatwe zmienianie koloru na oko :)

Odnośnie Twojego jedzenia to WTF? Co Ty masz 5 lat żeby się tak żywic guma balonową, wafelkami i cola i to aż Ci się zrobi niedobrze? :ryk: :ryk: Padłam :mrgreen:

klaudiafj

Post » Śro lut 03, 2016 13:24 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Bo nie mam pomysłu na obiad od tygodnia :placz: A jak pracuję, to się zapycham byle czym, bo strasznie nie lubię się odrywać od roboty, kiedy mam wenę :roll:
Ale wczoraj byłam w sklepie na mega zakupach (chyba z 10 kg na plecach przytargałam :? ) i jest plan na następne dni :ok:

Tak też sobie myślałam spacerując (pierwszy raz miałam takie myśli, ale i dzień był dość ponury i w tygodniu, więc ludzie bardziej w pracy, niż nad rzeką).. Szczególnie, że ja często bez telefonu wychodzę z domu, a to 3 km od miasta, na nogach. Muszę o czymś pomyśleć.

Aia

Post » Śro lut 03, 2016 16:23 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

A czemu nie bierzesz tel? Ja dziś robię rosół, ale więcej warzyw do niego dodałam. I na razie gotuję wywar - jak trochę warzywa zmiękną to odłowię większość i dodam por do zupy i inne warzywa, przyprawie i ugotuje rosół a z reszty warzyw zrobię farsz z dodatkiem połowy tofu z rana i zrobię krokiety wegańskie :D

klaudiafj

Post » Śro lut 03, 2016 18:08 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Ja tez szukam inspiracji... obiadowej... Asia ratuj?

Uważaj na siebie bo to nie ma hihi szaleńców nie brakuje

PixieDixie

Post » Śro lut 03, 2016 18:33 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Nie jestem przywiązana do telefonu. Tak na prawdę rzadko go przy sobie miewam, nie zaglądam co 10 minut czy czasem ktoś coś, leży gdzieś na półce zapomniany przez świat, niejednokrotnie rozładowany :mrgreen: Najbardziej o nim pamiętam, jak idę gdzieś robić zdjęcia, to wtedy mam.

Janinko, a więc tak:
- sałatka Cezara
- papryka faszerowana, czyli mięso mielone, cebula + co się znajdzie w lodówce z warzyw dobre do podsmażenia + feta
- ziemniaki po Cabańsku
Potem pewnie coś z kurczakiem, ale jeszcze nie wiem, co mu zrobię :)

Aia

Post » Śro lut 03, 2016 19:06 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Ale na takie wyprawy samotne to zabieraj telefon. Tak na wszelki wypadek... ja tam jestem za tym, żeby się nadmiernie nie bać, ale jednak zabezpieczać sobie cztery litery na wszelki wypadek. Bo mzna nawet się przewrócić, skręcić kostkę i potrzebować pomocy.

U mnie dzisiaj druga połówka gotuje obiad, będzie moje ulubione danie greckiej kuchni - nazywa się skordalia bakaliaros. Jest to pasta z mocno czosnkowych ziemniaków i specjalnie przyrządzony dorsz. Tradycyjnie się to cudo jada 25 marca, ale u nas jak widać takie zasady nie obowiązują. Jakby ktos chciał poeksperymentować z kuchnią sródziemnomorską to służę przepisami :D

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Śro lut 03, 2016 23:28 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Kasia to ja się pisze :))))

Te ziemniaki brzmią znajomo

Jutro mąż się nawpycha paczkow to już mi powiedział ze mam gotować pod siebie wiec będzie pomidorowa. Bo zupełnie nie miałam weny

Zrobię mu faworki. A wy jutro robicie coś home made?

Myślę nad tym czy by nie kupić materiału i samemu nie obszyc sobie firan..... zacząć od zasłon. ... coś mi świta ze mama ma dwie maszyny do szycia.... może by jedna pożyczya....

PixieDixie

Post » Czw lut 04, 2016 18:52 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

O proszę :) To mam nadzieję, że mnie Aia nie wywali z wątku za panoszenie się z przepisami :oops:

Skordalia to jest taka potrawa, którą albo się polubi, albo wręcz przeciwnie ;) W greckiej kuchni jest dużo takich dań, które wszystkim smakują albo większosci, ale to nie jest jedno z nich. Ja osobiscie lubię bardzo, pasuje mi ten bardzo czosnkowy smak, ale ostrzegam, że reakcje mogą być różne. Poza tym ponoć w niektórych regionach się używa zamiast ziemniaków czerstwego namoczonego chleba albo orzechów, ja znam wersję ziemniaczaną pochodzącą ponoć z Zakynthos.

Sama skordalia - na 3- 4 osoby:
3-4 spore ziemniaki
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka stołowa octu
2-3 łyżki oliwy z oliwek (plus oliwa do polania gotowej potrawy)
Sok z cytryny – ok. 1 łyżki, może być mniej lub więcej – do smaku
Sól, pieprz – nieobowiązkowo i ile się chce.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane i jeszcze ciepłe utrzeć w blenderze razem z czosnkiem, octem, sokiem z cytryny i oliwą na miękką, jednolitą masę. Można dodać do smaku sól i pieprz (ja na ogół nie dodaję, ziemniaki gotuję w osolonej wodzie i to mi wystarcza). Po podaniu na talerz dodatkowo skordalię polać oliwą z oliwek – musi być jej na tyle dużo, żeby spływała z ziemniaków i lekko okalała je na talerzu.
Ja lubię te ziemniaki jako dodatek do różnych dań.

Tradycyjnie się to jada 25 marca razem z dorszem (bakaliaros po grecku). Tego dorsza się przyrządza z solonej ryby przechowywanej w beczkach - u nas takie cudo raczej nie jest dostępne, więc wystarczy zwykły filet:
1 kilogram dorsza
1 szklanka piwa
1/2 – 1 szklanka wody
Białko jednego jajka
2 szklanki mąki pszennej
Garść posiekanej natki pietruszki
Olej do smażenia
Dorsza bez skóry i osci trzeba porozrywać palcami (naprawdę nie wiem czemu akurat palcami ale ponoć tak ma być i już). W sporym naczyniu mieszamy mąkę, piwo i pietruszkę. Potem dodajemy stopniowo wody aż powstanie dość gęsta jednolita masa. Białko ubić na sztywną pianę i dodawać ją po trochy łyżką do masy. To wszystko chłodzimy godzinę w lodówce, a potem dodajemy tego porozrywanego dorsza i mieszamy.
Nabierać kawałki potrawy łyżką i wrzucać na patelnię, do głębokiego smażenia, tak długo aż porcje nabiorą złocistego koloru.
A można też isć na łatwiznę i kupić gotowe dorsze do pieczenia, choć ja lubię ten leciutko piwny posmak :)

Dobrze, obiecuję że nie będę często zajmować wątku w ten sposób, na szczęscie nie lubię gotować i rzadko to robię ;)

KatS

Post » Pt lut 05, 2016 11:01 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Nie wywali :wink: Lubię gotować. Bardziej od tego kocham jeść :mrgreen: ale skoro tego punktu się nie da obejść, to i z chęcią poznaje nowe przepisy.
Wzięłam się za wykończenie pozostałych skrzynek - jedynek. Mam artystycznie poharatane ręce :roll: Potrzebuję czasu aż się wykurują, bo klawiatura boli...

Aia

Post » Pt lut 05, 2016 13:52 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Ja w zasadzie lubię tylko jesć ;) Gotować tylko czasem, jak mnie chwyci natchnienie ;)

Aiu a czy Twoje dzieła można kupić tylko na bazarkach czy są jeszcze gdzies dostępne?

KatS

Post » Pt lut 05, 2016 14:35 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

KatS, wystawiałam w kilku miejscach, raczej z marnym skutkiem :wink: Przeważnie, pojedyncze sztuki, idą z bazarku i mojej strony na fb.
Teraz rzuciłam posłania na Allegro... się okaże, co z tego będzie. Na PW mogę podać odnośniki, coby tu nie spamować.

Mnie natchnienie w gotowaniu ,musi codziennie chwytać :placz: No chyba, że nie, to wtedy objadam się jakimiś świństwami, pokroju ciasteczek czy chipsów :smokin:

Aia

Post » Pt lut 05, 2016 14:47 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Ja mam tak samo z tym jedzeniem, jak jestem sama w domu to najczęsciej się objadam byle czym, bo naprawdę nie lubię gotować, a własciwie to nawet nie samo gotowanie mnie męczy, co obmyslanie menu i planowanie zakupów. Wolę wyprasować stertę ciuchów ;) Albo np. kupuję wtedy mrożonki i robię cos na szybko, jakies warzywa na patelnię itp. Albo dopycham się tez swiństwami.

Na PW chętnie poproszę o linki, tak myslałam żeby przed wyjazdem do Polski (na razie nie ale gdzies wiosną/latem mam w planach) kupić rodzinnym psom jakies nowe ekstra posłania :)

KatS

[poprzednia][następna]