Wątek cukrzycowy IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sty 26, 2016 13:50 Re: Wątek cukrzycowy IX

Witam,
widzę,że forum cukrzycowe jest osobo (czekam na rejestracje) i chcialabym poprosić o poradę w miedzyczasie jaką karmę dawać, jesli jeden kot ma cukrzycę,drugi nie. Czy jest jakaś karma którą mogą jeść obydwa? Do tej pory oba kotki byly na suchym RC Sterilised,ale już się zdązylam zorientowac, ze przy cukrzycy to bląd.
Cukrzyca została zdiagnozowana dzis na podstawie badań moczu i objawów: czestomocz, nadmierne pragnienie,chudniecie, ospalosc. Ketonów w moczu nie było.
Jestem zielona zupełnie w temacie, a także w lekkim szoku, jak czytam co nas czeka... :( Kotki mam dwa-12- letni Ambrożyk (to cukrzyk) i 11-letnia Inka (10 lat temu adoptowana z tego forum) :)

azis

Od: Śro cze 01, 2005 7:26

Post » Wto sty 26, 2016 13:59 Re: Wątek cukrzycowy IX

Cały poradnik edukacyjny i wiele wątków na kotach cukrzycowych jest dostępne bez logowania.
Tutaj o diecie:
http://www.kotycukrzycowe.pl/viewtopic.php?f=14&t=4
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Wto sty 26, 2016 22:35 Re: Wątek cukrzycowy IX

Kot czy kotka? – kot
Jak się nazywa? – Brego
Czy jest wykastrowany? – Tak
Ile ma lat? – 9,5

Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? – lipiec 2014
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? – krwi
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? – nie

Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? – lipiec 2014
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? – canisulin
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – 4
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – dwa
Jaką podajesz aktualnie insulinę i jaką dawkę? – canisulin, 6
Jakich używasz insulinówek? – U40
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – tak
Jeśli tak, to jakim? –
Jak często robisz pomiary glukometrem? – raz na tydzien
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? – 453
Czy monitorujesz mocz Twojego kota na obecność ketonów? – nie

Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – dostawał
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? / Jaki był wynik? – nie
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – nie

Ile ważył Twój kot przed diagnozą? – 5,5
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – 5,8
Ile waży teraz? – 6,4
Jaką podajesz karmę? – surowe lub gotowane mięso
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? - 120g
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – Po podaniu
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - ciemny i twardy

Czy Twój kot choruje też na coś innego? – nie
W jakim stanie jest uzębienie? – dobrym
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Jeśli tak, to jakie? – nie

W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:
U mojego kota zdiagnozowano cukrzyce już dość dawno. Przed tym leczył się z ostrego zapalenia wątroby i właściwie zaraz po jej wyleczeniu pojawiła się cukrzyca. Nie było mnie przez ten czas w Polsce, więc rodzice opiekowali się kotem i robili co mogli, żeby mu pomóc. Weterynarz kazał podawać canisulinę (z czasem dawka została zwiększona do 7 jednostek!) i inne weterynaryjne karmy dla cukrzyków, których kot jednak nie chciał się tknąć. Bardzo dużo jadł i spał, byłam przerażona kiedy mama mi o tym opowiadała. Wróciłam do Polski w zeszłym roku w sierpniu i prawie się rozpłakałam widząc Brego. Ważył 7,3 kg, sierść była w paskudnym stanie (wciąż nie mogę uwierzyć, że weterynarz nie mógł polecić oleju z łososia - teraz kot go dostaje i jego sierść jest znowu miękka i lśniąca). Zmieniliśmy weterynarza. Rozpoczęliśmy dietę, zmniejszyłam mu też dawkę insuliny do 4j. Tutaj zmiana też była ogromna - zaczął się bawić, biegać i powoli tracić swoje zapasy tłuszczu. Cukier też był taki jak powinien (zwykle 305 przed podaniem insuliny), kot przestał pić tak często i kuwety nie trzeba było sprzątać kilka razy dziennie. Już dawno nic mnie tak nie ucieszyło jak jego doskonały stan. A dwa tygodnie temu coś się zmieniło - nie miał ochoty na zabawę, często leżał i znów zaczął pić litry wody (nie zmieniłam nic w jego jadłospisie). Zmierzyłam cukier: 456-213-402. Zwiększyłam dawkę do 4,5j. Następnego dnia (22 stycznia) poszliśmy do weterynarza poprosić o zmianę insuliny, jednak weterynarz zalecił zwiększenie dawki canisuliny do 6j, bo podobno jest teraz jakiś problem z dostaniem insuliny lantus (?). Już przy poprzedniej wizycie prosiłam o zmianę, jednak powiedział, że skoro cukrzyca jest unormowana (wtedy była) to nie ma potrzeby zmieniać... Dziś mierzyliśmy znowu cukier: 500-359-458, więc zwiększona dawka szkodzi jeszcze bardziej :( Kot przez cały czas jest okropnie głodny. Ciągle przeglądam forum i wiem coraz mniej. Zupełnie nie rozumiem dlaczego weterynarze mówią całkiem inne rzeczy od tych na tutejszym forum. Jutro mam zadzwonić do weterynarza i podać te pomiary cukru z dziś ale już wiem, że poleci mi zwiększenie dawki insuliny. Ma też dla mnie poszukać innej insuliny, ale kiedy o to prosiłam był straszny problem. Czy jest jakikolwiek inny sposób, żeby zdobyć insulinę lente czy lantus?

sayona

Od: Nie sty 02, 2011 12:14

Post » Wto sty 26, 2016 23:59 Re: Wątek cukrzycowy IX

Sayona,

zarejestruj się proszę na forum: http://www.kotycukrzycowe.pl. i przeklej tam w nowo utworzonym wątku (dział Insulinoterapia) swoją ankietę. Ja na tym forum już nie urzęduję :wink:

Pozdrawiam
Tinka

EDIT: Na początek polecam poradnik cukrzycowy: http://kotycukrzycowe.pl/viewforum.php?f=14 (Moje opracowanie na podstawie wieloletniej praktyki jako opiekunka kota cukrzycowego i wiedzy moich wetów diabetologów z Monachium).
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie sty 31, 2016 16:01 Re: Wątek cukrzycowy IX

Tinka 07
zerknij tam, dziewczyna potrzebuje pomocy w info o specjalistach w Niemczech
viewtopic.php?f=1&t=173257
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Pon lut 01, 2016 19:59 Re: Wątek cukrzycowy IX

Kot czy kotka? – kot
Jak się nazywa? – Rysiek
Czy jest wykastrowany? – Tak
Ile ma lat? – ok. 9

Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? – dzisiaj - 1.02.2016
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? – krwi
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? – nie robiono badania

Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? – dzisiaj - 1.02.2016
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? – canisulin
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – 4
Jaką podajesz aktualnie insulinę i jaką dawkę? – canisulin, 4
Jakich używasz insulinówek? – U40
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – jeszcze nie
Jeśli tak, to jakim? –
Jak często robisz pomiary glukometrem? – -----
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? – 357,1
Czy monitorujesz mocz Twojego kota na obecność ketonów? – jeszcze nie

Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – dziś dostał w zastrzyku
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? / Jaki był wynik? – nie
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – nie

Ile ważył Twój kot przed diagnozą? – 7,5
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – 7,5
Ile waży teraz? – 7,5
Jaką podajesz karmę? – póki co nie chce jeść nic :cry: , próbuję podawać: kurczaka, suchą RC Hepatic, mokrą TROVET Hepatic
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? - --
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – lekarz kazał karmić przed podaniem
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - kot nie załatwił się od piątku

Czy Twój kot choruje też na coś innego? – nie
W jakim stanie jest uzębienie? – usunięte wszystkie zęby (kot schroniskowy, był bardzo schorowany, gdy go zabierałam)
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Jeśli tak, to jakie? – nie

W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:
U mojego kota zdiagnozowano cukrzycę w dniu dzisiejszym. Od środy 27.01 zauważyłam, że inaczej się zachowuje, jednak jadł i załatwiał się normalnie, był trochę apatyczny. W piątek rano nadal był apetyt, jednak kot dużo więcej spał i mniej mruczał, ogólnie to ogromny przytulasek, myśleliśmy, że może problemy z gardłem (ostatnio był u mojej mamy, gdzie oba koty skończyły z przeziębieniem i myśleliśmy, że może jego też coś bierze), więc zawieźliśmy go do weta.
Nie miał gorączki, wet wymacał go i nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Umówiliśmy się na sobotę rano na pobranie krwi. Od wizyty piątkowej kot zjadł "normalną" porcję jeszcze raz, następnie w ogóle przestał przyjmować pokarm, poza dwoma razami - raz zjadł surowe żółtko jajka, raz trochę gotowanego kurczaka. Przedostatnie badania krwi miał robione w kwietniu 2015r., wyszły w normie (aspat 28; alat 56,9; AP 55,6 i glukoza 98,8). No i wielki szok: badania z soboty 30.01 - dziś otrzymałam wyniki (aspat 341,7; alat 336,4; AP 124,6, glukoza 357,1). Kolejna dawka insuliny o 22:00, pierwsza wraz ze sterydem i lekiem osłonowym na wątrobę podana o 10, po powrocie od weta poskubał trochę suchą RC Hepatic i od tego czasu śpi, nie chce jeść, wącha, ale nie je. Dałam mu jeszcze do pyska Essentiale Forte, żel z kapsułki, musiałam go rozmącić w wodzie i podać rozpuszczony strzykawką do pyska, bo nawet z łapy nie chciał zlizywać.
W zasadzie nie wiem czego oczekuję, każda porada będzie pomocna. Czy myślicie, że takie złe wyniki wątroby dają jeszcze nadzieję, na to, że można go uratować? Czy jest tu ktoś z Łodzi, kto mógłby polecić mi sprawdzonego w cukrzycowych kotach weta? Aktualnie korzystam z pomocy dr Sendala i Szymaniaka z Max Vetu z Maratońskiej. Uważam, że to dobrzy weterynarze, jednak nawet w kwestii konsultacji rozważyłabym innego.
Jakie badania mogłabym jeszcze zrobić? Czy próbować dawać mu jedzenie do pyska? Może macie jakieś pomysły, jaką karmę mogłabym spróbować mu podać, jeśli znacie jakieś wyjątkowo smakowite, które podchodzą większości kotów? Każda porada będzie dla mnie na wagę złota.
Przepraszam za chaotyczność, ale chyba nadal jestem w szoku, nie mogę się pozbierać z myślą, że nie poznałam nic po nim wcześniej i wydawało mi się, że zachowuje się normalnie :placz:

martaldz

Od: Śro sty 07, 2009 16:31

Post » Pon lut 01, 2016 20:07 Re: Wątek cukrzycowy IX

na początek: oznacz kotu fruktozaminę z krwi,podawaj karmę mokrą,chude,nie tłuste jedzenie -tyle pamiętam
zapisz się tu,więcej Ci pomogą
http://www.kotycukrzycowe.pl/

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Pon lut 01, 2016 20:14 Re: Wątek cukrzycowy IX

tabo10 pisze:na początek: oznacz kotu fruktozaminę z krwi,podawaj karmę mokrą,chude,nie tłuste jedzenie -tyle pamiętam
zapisz się tu,więcej Ci pomogą
http://www.kotycukrzycowe.pl/

Dziękuję, już się rejestruję.
Czytam powoli cały niniejszy wątek, ale jest tego sporo, więc trochę mi to zajmie.

martaldz

Post » Pon lut 01, 2016 20:19 Re: Wątek cukrzycowy IX

Jeśli nie masz możliwości sprawdzić poziomu glukozy we krwi, a kot nie je (i nie zje przed wieczorną dawką), to bardzo bym się zastanowiła nad podaniem tych 4 jednostek Caninsuliny. (Ja bym się bała.)
Koniecznie zarejestruj się na kotach cukrzycowych i zacznij czytać poradnik, jest dostępny bez rejestracji.
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Pon lut 01, 2016 20:31 Re: Wątek cukrzycowy IX

Nie mam możliwości :( Wiem, że to moja decyzja, ale Ty zrezygnowałabyś czy podała mniej? Sama już się nad tym zastanawiałam (po tym co zdążyłam przeczytać) i udałam się do apteki po glukozę.

martaldz

Post » Pon lut 01, 2016 20:47 Re: Wątek cukrzycowy IX

Trzeba było kupić i glukometr.

To cytat z poradnika:" Dopiero gdy się naocznie przekonamy, że nasze zwierzę zjada z apetytem swoją porcję, możemy podać mu normalną dawkę insuliny. Gdy zauważymy, że zaczyna grymasić lub wybrzydzać (je niechętnie, odchodzi od miski lub nie chce w ogóle karmy), powinniśmy zmniejszyć odpowiednio ilość insuliny. Jeśli nie jesteśmy pewni co do dawki lub gdy wychodzimy do pracy, najlepiej podać jedynie 1/3 lub, gdy wyniki nie są wysokie, zrezygnować ze zrobienia zastrzyku. Raz za wysoka glikemia jest o wiele bezpieczniejsza niż raz za niska. Za niski wynik może w krótkim czasie doprowadzić do śmiertelnej hipoglikemii."

Wet powinien cię poinstruować, co masz robić w takich przypadkach... Jeśli mój kot by nie jadł, to ja bym nie podała (bez pomiaru glukozy). Może zadzwoń do jakiejś całodobowej lecznicy. Tak na dobrą sprawę bez fruktozaminy to ta cukrzyca jest średnio potwierdzona;/
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Pon lut 01, 2016 20:49 Re: Wątek cukrzycowy IX

Natychmiast zarejestruj się na forum koty cukrzycowe: http://www.kotycukrzycowe.pl/index.php
Na drugi tychmiast zmień weterynarza, bo ten ci zabije kota taką końską dawką insuliny, do tego strzelaną na ślepo!!!!! 4 jednostki to zbrodnia na kocie, a 4 jednostki bez glukometru to morderstwo z premedytacją :evil: Leć do jakiejkolwiek apteki i poproś o darmowy glukometr. Może być Optium Xido, może być jakikolwiek, ważne żeby zasysał jak najmniejszą kropelkę krwi, bo wycisnąć dużą z kota nie jest tak łatwo. Podobno świetny jest GLUCOCARD 01 mini plus, strasznie mało potrzebuje tej krwi. Do tego komplet pasków, koszt około 40 zł.
Możesz wybrać się do lecznicy na Kalinowej, ale tylko i wyłącznie do doktora Bartolika (uważaj na tamtejsze kobity), który jest właścicielem. Masz tam nieco bliżej z Retkini. Dr Bartolik przepisze ci porządną insulinę, jednak lubi podawać za wysokie dawki. Ja polecam lecznicę Cztery Łapy na Adamieckiego 1 i doktora Korzeniowskiego. Ten też przepisze ci porządną insulinę, a po ustalenie dawki wyśle cię na forum kotów cukrzycowych. Ponadto mam nadzieję, że zajmie się tą wątrobą bez pomocy sterydów, bo musisz zrozumieć, że sterydy plus cukrzyca to jedno wielkie nieporozumienie. Trzeba zrobić wszystko co się da, żeby przy cukrzycy nie podawać tego świństwa, a myślę, że da się spokojnie tego uniknąć. No bez przesady, tylko wariat daje sterydy przy takim cukrze. No kurka wodna, nie wiem, co ci napisać. Nawet nie wiem, czy w ogóle powinnaś dziś dawać insulinę i w jakiej dawce, skoro nie możesz kotu zmierzyć cukru. Poza tym jeden wysoki wynik w gabinecie nawet nie świadczy jeszcze na 100% o cukrzycy!!!! Kot mógł się zestresować, choroba mogła tak na niego wpłynąć, nawet kurde pomyłkę jakąś można ewentualnie dopuszczać, a tu ci przysr... 4 jednostki syfu plus zastrzyk sterydowy na dokładkę!!!!! Bez żadnych badań, bo pojedynczy wynik nie jest miarodajny. Ale nic, stało się. Zarejestruj się na forum, tam ci dziewczyny pomogą i powiedzą czy i ile insuliny masz dziś podać. Ja bym dała, jeśli już, nie więcej niż 1 jednostkę.

Pozdrawiam i głowa do góry. Musisz leczyć kotka, ale na pewno nie u tego weterynarza. Polecam aptekę Olimpijską przy Wyszyńskiego.

Ps. Jeśli kot nie je, nie dawaj insuliny. W żadnej dawce. Kot musi zjeść, inaczej każda dawka może okazać się za duża.

Ps.2 W prawie każdej aptece dostaniesz za darmo jakiś glukometr. Zapłacić trzeba tylko za komplet pasków.

Necz

Od: Nie wrz 03, 2006 11:06

Post » Pon lut 01, 2016 21:06 Re: Wątek cukrzycowy IX

Lecę po glukometr i paski, napiszę później więcej, a jutro do Korzeniowskiego. Dziękuję za rady!!!

martaldz

Post » Pon lut 01, 2016 21:16 Re: Wątek cukrzycowy IX

No i dobrze. Mam nadzieję, że jutro przyjmuje. Może być też tak, że po tej końskiej dawce caninsuliny, cukier twojemu kotu wcale nie spadł, tylko wręcz przeciwnie, skoczył pod sufit. Często organizm tak się broni przed niebezpieczną dla życia hipoglikemią. Moja Zuzka po pierwszej dawce - 3 jednostki, też zbrodnia w biały dzień - z 260 skoczyła na ponad 400 i pani doktor bardzo się dziwiła dlaczego :twisted: Ale moja ówczesna wetka chociaż o dawkowaniu miała marne pojęcie, to przynajmniej mi kazała natychmiast zdobyć glukometr i mierzyć kotu cukier koniecznie przed podaniem insuliny i kontrolnie po około 2 godzinach. Bez pomiaru zabroniła strzelać kota w futro i uczuliła też na fakt, że zwierzak musi zjeść.

Ps. Trzeba też brać pod uwagę, że twój kot dostał steryd. Na pewno to na opanowanie cukru nie pomoże.
I bym zapomniała, kup też paski do mierzenia poziomu ketonów w moczu - Ketodiastix. Ketony u cukrzyków są bardzo niebezpieczne, dlatego koniecznie trzeba je monitorować. Wszystkiego dowiesz się na forum o kotach cukrzycowych, ale tam jest tego cała masa, więc na początek można się pogubić.

Necz

Od: Nie wrz 03, 2006 11:06

Post » Pon lut 01, 2016 22:38 Re: Wątek cukrzycowy IX

Glukometr zdobyty, choć nie było łatwo, paski kupione.
Kot zjadł może z łyżeczkę Trovetu mokrego, cukier zmierzyłam przed chwilą - wynik: 233. Dam mu może z jedną jednostkę i rano zmierzę przed podaniem znowu, jak myślicie?

martaldz

[poprzednia][następna]