Kot czy kotka? – kot
Jak się nazywa? – Rysiek
Czy jest wykastrowany? – Tak
Ile ma lat? – ok. 9
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? – dzisiaj - 1.02.2016
Na podstawie jakich badań zdiagnozowano cukrzycę? – krwi
Czy zrobiono badanie fruktozaminy? / Jaki był wynik? – nie robiono badania
Kiedy rozpoczęto insulinoterapię? – dzisiaj - 1.02.2016
Jaką insulinę zalecił lekarz przy rozpoczęciu insulinoterapii? – canisulin
Jaką dawkę startową zalecił lekarz? – 4
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – dwa
Jaką podajesz aktualnie insulinę i jaką dawkę? – canisulin, 4
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? – dwa
Jakich używasz insulinówek? – U40
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? – jeszcze nie
Jeśli tak, to jakim? –
Jak często robisz pomiary glukometrem? – -----
Jaki jest aktualny poziom glukozy we krwi? – 357,1
Czy monitorujesz mocz Twojego kota na obecność ketonów? – jeszcze nie
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? – dziś dostał w zastrzyku
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? / Jaki był wynik? – nie
Czy występuje u Twego kota neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? – nie
Ile ważył Twój kot przed diagnozą? – 7,5
Ile ważył, gdy zdiagnozowano cukrzycę? – 7,5
Ile waży teraz? – 7,5
Jaką podajesz karmę? – póki co nie chce jeść nic

, próbuję podawać: kurczaka, suchą RC Hepatic, mokrą TROVET Hepatic
Mniej więcej ile podajesz karmy i w jakich odstępach czasowych w ciągu dnia? - --
Czy karmisz przed podaniem insuliny, czy po? – lekarz kazał karmić przed podaniem
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - kot nie załatwił się od piątku
Czy Twój kot choruje też na coś innego? – nie
W jakim stanie jest uzębienie? – usunięte wszystkie zęby (kot schroniskowy, był bardzo schorowany, gdy go zabierałam)
Czy podajesz jakieś inne leki oprócz insuliny? Jeśli tak, to jakie? – nie
W czym moglibyśmy Ci pomóc? Opisz swój problem:
U mojego kota zdiagnozowano cukrzycę w dniu dzisiejszym. Od środy 27.01 zauważyłam, że inaczej się zachowuje, jednak jadł i załatwiał się normalnie, był trochę apatyczny. W piątek rano nadal był apetyt, jednak kot dużo więcej spał i
mniej mruczał, ogólnie to ogromny przytulasek, myśleliśmy, że może problemy z gardłem (ostatnio był u mojej mamy, gdzie oba koty skończyły z przeziębieniem i myśleliśmy, że może jego też coś bierze), więc zawieźliśmy go do weta.
Nie miał gorączki, wet wymacał go i nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Umówiliśmy się na sobotę rano na pobranie krwi. Od wizyty piątkowej kot zjadł "normalną" porcję jeszcze raz, następnie w ogóle przestał przyjmować pokarm, poza dwoma razami - raz zjadł surowe żółtko jajka, raz trochę gotowanego kurczaka. Przedostatnie badania krwi miał robione w kwietniu 2015r., wyszły w normie (aspat 28; alat 56,9; AP 55,6 i glukoza 98,8). No i wielki szok: badania z soboty 30.01 - dziś otrzymałam wyniki (aspat 341,7; alat 336,4; AP 124,6, glukoza 357,1). Kolejna dawka insuliny o 22:00, pierwsza wraz ze sterydem i lekiem osłonowym na wątrobę podana o 10, po powrocie od weta poskubał trochę suchą RC Hepatic i od tego czasu śpi, nie chce jeść, wącha, ale nie je. Dałam mu jeszcze do pyska Essentiale Forte, żel z kapsułki, musiałam go rozmącić w wodzie i podać rozpuszczony strzykawką do pyska, bo nawet z łapy nie chciał zlizywać.
W zasadzie nie wiem czego oczekuję, każda porada będzie pomocna. Czy myślicie, że takie złe wyniki wątroby dają jeszcze nadzieję, na to, że można go uratować? Czy jest tu ktoś z Łodzi, kto mógłby polecić mi sprawdzonego w cukrzycowych kotach weta? Aktualnie korzystam z pomocy dr Sendala i Szymaniaka z Max Vetu z Maratońskiej. Uważam, że to dobrzy weterynarze, jednak nawet w kwestii konsultacji rozważyłabym innego.
Jakie badania mogłabym jeszcze zrobić? Czy próbować dawać mu jedzenie do pyska? Może macie jakieś pomysły, jaką karmę mogłabym spróbować mu podać, jeśli znacie jakieś wyjątkowo smakowite, które podchodzą większości kotów? Każda porada będzie dla mnie na wagę złota.
Przepraszam za chaotyczność, ale chyba nadal jestem w szoku, nie mogę się pozbierać z myślą, że nie poznałam nic po nim wcześniej i wydawało mi się, że zachowuje się normalnie