Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i KW

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 15, 2016 13:20 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

u mnie na Kujawach/Pomorzu też raczej się używało nazwy "zrazy", swoją szosą, nie cierpiałam tej potrawy, bo nie przepadam za mięsem wołowym w tej postaci - zawsze było dla mnie "szorstkie", znaczy takie suchawe, kruche za bardzo - ja tam jestem prosty mięsożerca i kocham wieprzowinkę, kuraka - ale nie przepadam za chudym mięsem ;>
a na Ślunsku to się nazywa zdaje się "śląsko rolado z modro kapusto" ;> i jest, jak mi kumpel opowiadał, testem na dobrą żonę :mrgreen:

KotkaWodna

Od: Pon kwi 07, 2014 21:26

Post » Pt sty 15, 2016 15:48 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

Dobrze ze mi do glowy nie przyszlo sie kochac w Ślązaku :)
Bo to by byla nieszczesliwa milosc, zaden by mnie nie chcial :placz:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt sty 15, 2016 16:00 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

KotkaWodna pisze:u mnie na Kujawach/Pomorzu też raczej się używało nazwy "zrazy", swoją szosą, nie cierpiałam tej potrawy, bo nie przepadam za mięsem wołowym w tej postaci - zawsze było dla mnie "szorstkie", znaczy takie suchawe, kruche za bardzo - ja tam jestem prosty mięsożerca i kocham wieprzowinkę, kuraka - ale nie przepadam za chudym mięsem ;>
a na Ślunsku to się nazywa zdaje się "śląsko rolado z modro kapusto" ;> i jest, jak mi kumpel opowiadał, testem na dobrą żonę :mrgreen:

Nic nie jest w stanie przekonać mnie do kuchni ślunskiej, a już "modro kapusto" :strach: no brrr
I sprzeciwiam się stanowczo, żeby porządne zawijane zrazy obrażać nazwą "rolada wołowa" :P
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt sty 15, 2016 16:10 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

zuza pisze:Dobrze ze mi do glowy nie przyszlo sie kochac w Ślązaku :)

Bo Slazak juz nie moze byc wege, nie? :twisted:
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pt sty 15, 2016 16:29 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

Discordia pisze:
zuza pisze:Dobrze ze mi do glowy nie przyszlo sie kochac w Ślązaku :)

Bo Slazak juz nie moze byc wege, nie? :twisted:

moze, ale ja nie wege, ogolnie mialam na mysli moja niechec do domowych robot wszelkich ;)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt sty 15, 2016 17:13 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

witamy ciepło, ale tu jedzeniowo, aż można się zrobić głodnym :mrgreen:

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Śro sty 20, 2016 14:42 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

bo tu smakosze siedzą, co o żarciu pasjami lubią nawijać.. i jeść też ;>
witaj, i rozgość się :)

KotkaWodna

Post » Czw sty 21, 2016 20:56 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

Przejdę na dietę - mówiłam... :mrgreen:
Ale zaglądać będę!

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Pon mar 28, 2016 1:02 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

Obrazek
moja Najstarsza Starowinka życzy wszystkim miłym gościom tego wątku ciepła i mocy Słońca nie tylko na Wiosnę, ale na cały sezon :kotek:

KotkaWodna

Post » Pon mar 28, 2016 1:44 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

Ależ piękne zdjęcie Najstarszej Starowinki :1luvu:
Absolutnie nie wygląda na babcię.
Pięknie się trzyma :)
Dużo ciepła i radości Wam życzymy :D

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Wto mar 29, 2016 7:16 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

:kotek:

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Wto mar 29, 2016 12:56 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

bardzo dziękujemy za życzenia, przekazałam Piksuni, powiedziała "eeeh!" ;>
to jeszcze dla niefejsbuczących - reszta bandy:

Obrazek - dwie największe grandziochy ostatnio, czyli oczywiście Cirilla z Nocnikiem - Sith i jego uczeń, chętny niezmiernie do naśladowania Miszcza, a w niektórych dziedzinach wręcz go przerastający...

Obrazek
Polcia, słonko czarno-białe, które mi się ostatnio znienacka pochorowało - wysoka temperatura, kompletny brak apetytu, co u tego żarłoka jest wręcz dramatycznym objawem; rzyganko - u weta po kroplówce, antybiotyku i lekach p/zapalnych błyskawiczna poprawa, w ciągu dosłownie godziny, ale na razie nie wiem, co to za cholera się objawiła kotu - w badaniu moczu wyszły wysokie: ciężar właściwy, cukier, leukocyty i białko :/ - ponowne badanie parę dni później pokazało spadek tych wartości, ale nadal są dość wysokie - w tym tygodniu jedziemy dalej gmerać w kocie...
który nota bene żre, szczy i kupczy oraz mizia się znowu jak nówka sztuka. I oby tak dalej...

Obrazek - panna Ciri solo. Czyż to nie jest cudna mordka?....

KotkaWodna

Post » Nie kwi 03, 2016 23:11 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

kolega podrzucił mi link do Muzyki, której właśnie słucham jak zaczarowana....
https://www.youtube.com/watch?v=Q5C1MnUJVuQ
coś pięknego....

KotkaWodna

Post » Czw kwi 07, 2016 21:17 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

Muzyka zaiste niezwykła.
Jakby wydobywała się z głębin czasu. Przedwieczna.

Z pogańskim pozdrowieniem
Bractwo Błękitnego Irysa :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Pon kwi 11, 2016 13:44 Re: Pogańska Banda Dziwna Wielce, czyli Szaro-Biało-Czarni i

pokłon Bractwu i wiosenne pozdrowienia!
tak, Muzyka jest czymś nieprawdopodobnie potężnym i pierwotnym, oczywiście nie każda, ale są takie Pieśni, od których dreszcz przeszywa aż do szpiku kości..\
jak dla mnie m.in. to:
https://www.youtube.com/watch?v=HDK0-hB8y64
i to:
https://www.youtube.com/watch?v=3GQuaf-_ErE
i oczywiście to:
https://www.youtube.com/watch?v=l-K1hSFrZLI

KotkaWodna

[poprzednia][następna]