Witam wszytskich

na ten wątek przywiodły mnie wyniki badań mojej malutkiej Pyśki, którą początkowo leczyliśmy na alergię pokarmową: wygryzanie brzuszka i łapek (dostawała dobrej jakości karmę
bezzbożową - więc i niestety białka w niej było sporo

:(:( ). Ale we wtorek była kontrolna wizyta i wyniki krwi z ubiegłego wtorku:
morfologia:
- WBC 5,7x10*/L
- lymphx 1,1x10*/L
- mon 0,2x10*/L
- gran 4,4x10*/L
- lymph % 19,8%
- mon% 2,7%
- gran% 77,5%
- RBC 9,68x10*/L
- HGB 143 g/L
Wszystko na razie w granicach normy, ale blisko tychże granic.
Natomiast CREA i UREA przekroczone:
CREA 1,69 mg/dl
UREA 90,7 mg/dl
Mocz: nie mam niestety wyników dokładnych ale: śladowe ilosci krwi, bardzo liczne bakterie, śalodowa ilość białka, leukocytów i erytrocytów, ph7. O ile pamiętam ciężar był ok.
Mała dostała na 14 dni antybiotyk Enrobioflox (1/2 tabl na 12h - Pysia waży 3,2 kg), bioprotec i na zakwaszenie moczu L-methiocid.
Wszystko na dwa tygodnie.
Kazano przejść od razu na karmę typu renal żeby zbić mocznik i fosfor - odpukać od wtorku (kiedy to zaczęłam jej to podawać) nawet dość chętnie je mokre jak i suche.
Wiadomo najlepiej pachnie miska drugiego kota - Miśka, ale są pilnowani, zamykani pod nieobecność aby mała nic nie podjadła niedozwolonego.
Z podawaniem tabletek jest draperia - mamy podrapane ręce, nogi i prawie wszytskie odkryte dostępne części ciała

Pije też dość dużo i chętnie - więc z tym nie ma problemu.
Pani doktor dała leki na silny stan zapalny -więc wyniki na pewno powtórzę po antybiotyku, ale czy wg Was jest to pnn / podejrzenie pnn? czy za wcześnie wyrokować?
Czy robić już teraz porządne usg nerek i dróg moczowych czy poczekać po podaniu antybiotyku jak to wygląda? Miała robione w grudniu (sprawdzenie przy okazji tego podejrzenia o alergię - zaniepokoiło wetkę że wygryza głównie brzusio) - nerki wyglądały ok śladowe ilości osadu / piasek.
Przyznaję, że piszę tutaj do doświadczonych opiekunów nerkowców bo od wtorku siedzę tu na forum i w internecie iczytam wszytsko na temat chorób nerek i jestem coraz bardziej przerażona.
z gory dziękuję za uwagę

15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....