Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sty 14, 2016 20:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Bardzo mi przykro, Agato...
Serdecznie współczuję :(
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Czw sty 14, 2016 20:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Współczuję, Agato :(
Żegnaj Czarnulko, Księżniczko... [*]

Ech, przypomina mi moją Kotkę [*]
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie sty 17, 2016 16:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam wszytskich :)

na ten wątek przywiodły mnie wyniki badań mojej malutkiej Pyśki, którą początkowo leczyliśmy na alergię pokarmową: wygryzanie brzuszka i łapek (dostawała dobrej jakości karmę
bezzbożową - więc i niestety białka w niej było sporo :(:(:( ). Ale we wtorek była kontrolna wizyta i wyniki krwi z ubiegłego wtorku:
morfologia:
- WBC 5,7x10*/L
- lymphx 1,1x10*/L
- mon 0,2x10*/L
- gran 4,4x10*/L
- lymph % 19,8%
- mon% 2,7%
- gran% 77,5%
- RBC 9,68x10*/L
- HGB 143 g/L
Wszystko na razie w granicach normy, ale blisko tychże granic.

Natomiast CREA i UREA przekroczone:
CREA 1,69 mg/dl
UREA 90,7 mg/dl

Mocz: nie mam niestety wyników dokładnych ale: śladowe ilosci krwi, bardzo liczne bakterie, śalodowa ilość białka, leukocytów i erytrocytów, ph7. O ile pamiętam ciężar był ok.

Mała dostała na 14 dni antybiotyk Enrobioflox (1/2 tabl na 12h - Pysia waży 3,2 kg), bioprotec i na zakwaszenie moczu L-methiocid.
Wszystko na dwa tygodnie.

Kazano przejść od razu na karmę typu renal żeby zbić mocznik i fosfor - odpukać od wtorku (kiedy to zaczęłam jej to podawać) nawet dość chętnie je mokre jak i suche.
Wiadomo najlepiej pachnie miska drugiego kota - Miśka, ale są pilnowani, zamykani pod nieobecność aby mała nic nie podjadła niedozwolonego.
Z podawaniem tabletek jest draperia - mamy podrapane ręce, nogi i prawie wszytskie odkryte dostępne części ciała ;)
Pije też dość dużo i chętnie - więc z tym nie ma problemu.

Pani doktor dała leki na silny stan zapalny -więc wyniki na pewno powtórzę po antybiotyku, ale czy wg Was jest to pnn / podejrzenie pnn? czy za wcześnie wyrokować?
Czy robić już teraz porządne usg nerek i dróg moczowych czy poczekać po podaniu antybiotyku jak to wygląda? Miała robione w grudniu (sprawdzenie przy okazji tego podejrzenia o alergię - zaniepokoiło wetkę że wygryza głównie brzusio) - nerki wyglądały ok śladowe ilości osadu / piasek.

Przyznaję, że piszę tutaj do doświadczonych opiekunów nerkowców bo od wtorku siedzę tu na forum i w internecie iczytam wszytsko na temat chorób nerek i jestem coraz bardziej przerażona.

z gory dziękuję za uwagę :)
15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....

Czorny Miś

Od: Czw wrz 05, 2013 18:33

Post » Nie sty 17, 2016 16:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Agata1505 pisze: dla mnie to była moja ukochana Czarnulka. Moja Księżniczka.

Gorąco współczuję :cry:
Kiciuńku (*) <3

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie sty 17, 2016 18:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mam pytanie jak można zlikwidować wymioty Tzw. płynem z żółądka kota nerkowca?
Zdarza mu się to w nocy albo nad ranem. albo jak wracamy po 8 godzinach z pracy.Boję sie by przez to się nie odwodnił.
Jak jest karmiony małymi porcjami ale częściej to nic takiego się nie zdarza ( w weekend) Jest codziennie kroplówkowany, ma apetyt , sporo sika i pije. czy można mu coś podawać by nie wymiotował tym sokiem żołądkowym? Macie jakieś doświadczenie w tym względzie?Pozdrawiam

Kminek

Od: Nie sty 10, 2016 21:11

Post » Nie sty 17, 2016 19:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czorny Miś, witamy!
Czy Pyśka jest malutka czy młodziutka? :) Jak się zachowuje poza wygryzaniem?

Zrób usg teraz, i to może u innego weta, bo ten Twój raczej nie zna się na nerkach :evil:
Kot nie ma pnn, ma infekcję dróg moczowych. Nie powinien dostawać karmy renal, bo nawet jeśli ktoś wierzy w karmy "lecznicze", to nie podaje się ich na zapas, a tu wcale nie widać pnn. Jak piszesz, ciężar właściwy moczu jest w normie. Kreatynina jest absolutnie w normie, podwyższony poziom mocznika może być chwilowy i spowodowany infekcją. W sumie: brak dowodów na pnn.
Karma renal jest raczej odchudzająca, mniej wartościowa, niezbyt wskazana dla chorych. Tym bardziej, że zawiera węglan wapnia, a wet podaje Wam zakwaszający L-methiocyd, moim zdaniem to się ze sobą gryzie. Jakie kamienie/piasek były w moczu?
Nie widzę wyników badań fosforu, skąd wet wziął, że jest go za dużo?
Jaki był poziom HCT? Ma wysoki poziom RBC imhemoglobiny, co może towarzyszyć odwodnieniu, mimo, że dużo pije. Tak często się dzieje przy żywieniu karmą suchą. Jak z sikaniem?

Możliwe,że całe podłoże choroby kota jest odstresowe, tak zresztą jak wygryzanie brzuszka. Poczytaj viewtopic.php?f=36&t=133367&hilit=m%C3%B3%C5%BCynami
To znaczy Twój kot teraz ma infekcję, nie tylko SUK, ale możliwe, że tak w ogóle to raczej mu trzeba obróżki z feromonami, albo Feliwaya do kontaktu niż renala
Pozdrawiamy, życzymy dobrego zdrowia!

Kminek, są zarówno leki łagodzące nadkwaśność żołądka, jak i leki przeciwwymiotne Na przykład przeciwwymiotna jest Cerenia. Ale najpierw zrobiłabym coś z nadkwaśnością, może wystarczy

taizu

Post » Nie sty 17, 2016 19:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witaj Taizu!

pięknie dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź!

Kotkę adoptowałam we wrześniu 2014r. oceniano ją wtedy na 3-4 latka, więc teraz ma przypuszczalnie ponad 5.
Jest maultka z budowy ciała - jak ją adoptowałam ważyła 2,7kg, później przytyła i średnio ważyła cały czas 3,5kg.
Max waga jaką miała przez krótki czas to było 3,7kg.
Obecnie waży 3,2 więc ten spadek wagi mnie zaniepokoił, ale stawiałam na karb karm bezzbożowych, których jadła mniej.
Kotka się bawi, jest radosna, wygląda na dobrą formę.

W domu jest 12 letni rezydent, z którym się nie zaprzyjaźnili - tolerują się, są czasami syki ze strony Miśka, czasem się pogonią, ale nie
ma łapoczynów - krew się nie leje. Są dni kiedy śpią 30cm od siebie a są dni kiedy właśnie jest nieciekawie.

Mała pije dość sporo -zawsze fajnie piła, sika również bez problemów.
Na usg grudniowym były śladowe ilości piasku.
Badania krwi miałam tylko takie jak podałam - nic więcej nie badano.
Pani doktor nie podejrzewała pnn (to raczej moje obawy i może histeria ;-) ) - raczej wspominała o stanie zapalnym, choć mówiła że nie jest za ciekawie.

Co w takim razie mam dawać jej jeść w trakcie badania antybiotyku? Renal je, ale ewidentnie ciągnie ją do tego co jadali wspólnie z Miśkiem.

Jeszcze raz ogromnie dziękuję za pomoc :)
15.07.2014 - Tymusiu [*] zawsze będę Cię kochać....

Czorny Miś

Od: Czw wrz 05, 2013 18:33

Post » Nie sty 17, 2016 20:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A co jest dobre na nadkwasnosc żołądka?

Kminek

Od: Nie sty 10, 2016 21:11

Post » Pon sty 18, 2016 12:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzień dobry, U nas pojawił się nowy problem, w badaniach moczu wyszły bakterie E coli. Kiciuś jest uczulony na penicylinę, miał wstrząs półtora roku temu, i nasz wet. powiedział że Convenia nie wchodzi w grę, Zaproponował Sulfonamid w tabletkach lub jakiś bezpieczny w miarę antybiotyk w zastrzykach przez 10 dni ale nie zdążyłam zanotować przez telefon jaki. Gdzie mogę poczytać o leczeniu E coli w takim przypadku? bardzo proszę o poradę

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pon sty 18, 2016 16:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszku, a co wyszło w antybiogramie?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pon sty 18, 2016 19:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dokładnie. W antybiogramie powinno wyjść, na które antybiotyki Wasza bakteria jest wrażliwa (w zasadzie teraz nie ma czegoś takiego jak leczenie E. coli w ogóle, tylko są konkretne szczepy). Poczytaj, wychodząc od nazw poszczególnych antybiotyków, zobacz, które są z rodziny penicyliny, zeby ich uniknąć.
Sulfonamidy nie są antybiotykami, to takie jakby półantybiotyki, możesz wyjść od nazwy także.

taizu

Post » Wto sty 19, 2016 2:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ten nasz antybiotyk jako opcja do Sulfomanidu, to Enrofloksacyna w zastrzykach.
--------------
Gęstość wzgl. 1,013
barwa żółta
przejrzystość lekko mętny
odczyn kwaśny
białko 78,00 mg/dl
glukoza nieobecna
ketony nieobecne
barwniki krwi obecne (+++)
barwniki żółciowe nieobecne
urobilinogen w normie
osad moczu obf. żólt. krw.
nabłonki wielokątne pojedyncze w prep.
nabłonki okrągłe pojedyncze w prep.
leukocyty 0 -2 wpw
erytrocyty zaleg.n.gęsto p/ wpw
opis: świeże, zmienione wyługowane
wałeczki, kryształy nie znaleziono
flora bakteryjna mierna
pasma śluzu nieliczne
KREATYNINA w moczu 100,0 mg/dl /90-405/
białko/kreatynina 0,8 < 0,6

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Śro sty 20, 2016 12:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wczoraj robiłam badania kontrolne. Jonogram w porządku, wszystkie parametry, oprócz lekko podwyższonego potasu, pośrodku skali. Morfologia też dobra. Niestety, kreatynina i mocznik wzrosły. Poprzednio 2,7 i 84, 9. Teraz odpowiednio 3,04 oraz 116. Od 1,5 miesiąca podaję Azodyl, ktroplówki 2 razy w tygodniu. Kot jest na diecie mokrej - Kattovit renal, Beaphar, czasami saszetki Hill's i puszki bezzbożowe. Dzisiaj ma zostać wysłana krew do Iddexu na badanie SDMA. Będę próbowała też złapać siuśki do badania (w poprzednim wyszedł niski ciężar właściwy - 0,016 i PH 7, reszta w porządku, U/PC zero).

Jakieś pomysły, jak spróbować zbić kreatyninę i mocznik?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw sty 21, 2016 1:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A jak fosfor?

taizu

Post » Czw sty 21, 2016 9:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wszystko, oprócz potasu, w normie.
Fosfor 4,76
Wapń 10,73
Sód 146,3
Potas 6,58
Magnes 2,35
Chlorki - nie zdążyłam zapisać, ale OK.

RBC - 7,41
WBC - 11,0
Hematokryt - 24
Hemoglobina i parametry mówiące o wielkości erytrocytów też OK, jutro będę miała wydruk.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

[poprzednia][następna]