SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 15, 2016 13:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Szukaj karmy o podobnej konsystencji.. Princess mus (uzupełniająca) Artemis, Renske, Naturea, TOTW one są takie mokre, pasztetowate. Nie wiem jak dokładnie wygląda ten gourmet. Pasztecik to też Power of Nature
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt sty 15, 2016 13:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ja używam gourmet jako wypełniacza do takiej "zupki", którą podaję moim Nierobom - wieczorem dostają porcję pokrojonego/mielonego mięsa (wołowina z żyłkami, tłuszczykiem itp dobrociami, plus np serce wołowe, indyk, czasem podroby kurze czy indycze) wymerdaną w solidnej porcji ciepłej "zupki" - pół łyżeczki gourmet czy butcher's mieszam z ciepłą przegotowaną wodą (czasem z niesolonym bulionem warzywno-mięsnym) i serwuję to z tym mięchem surowym. W ten sposób sierściuchy piją ok. pół szklanki wody każdy dodatkowo, oprócz tego, co wychlipią z misek z wodą w ciągu dnia. Mam bzika na punkcie niedopojenia kotów, stąd ten patent.
i np mojej najstarszej kocicy, która odmawia jedzenia chrupek, a powinna wcinać intestinala, bo ma skłonność do sraki, robię takie fiku-miku, które ona na szczęście zaakceptowała - zalewam kilkanaście tych dietetycznych chrupek ciepłą przegotowaną wodą, rozgniatam i mieszam z odrobiną pasztetu ze wspomnianych wyżej mokrych karm - laska wcina, aż jej uszy latają. To jest takie uzupełnienie dla niej tej wieczornej porcji mięsa, bo inaczej nie jadłaby mi cały dzień niczego.

KotkaWodna

Od: Pon kwi 07, 2014 21:26

Post » Pt sty 15, 2016 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

U nas kicia jest od niedawna i wciąż jesteśmy na etapie eksperymentów co jej smakuje. Znalazłam w necie (i tu) listę karm i testujemy po jednym opakowaniu (z tych, które udaje się kupić). Ju ż widać, że Śliwka ma wyraźne gusta i nie wszystko zje :D
Liczyłam, że polubi Almo Nature, bo to samo mięso i fajnie pachniało, ale podeszło średnio.
Jak dotąd najbardziej posmakował jej Hills z kurczakiem, Rafine Kitten z marchewką i Miamor. Wiem że to raczej średnia półka i szukam dalej, niektóre z tej wysokiej półki to słabo dostępne, albo trzeba od razu minihurtem kupić... teraz czekamy na nową partię zakupów i dalsze degustacje.
Z suchego niestety najbardziej jej podchodził Royal Canin w wersji Babycat, inne je, ale bez szału.

Mam natomiast pytanie: kotka jest przygarniętym dzikuskiem dachowcem, ma w tej chwili około 5 m-cy (urodzona na przełomie sierpnia/września) i wedle tego powinna przejść niedługo na dorosłą karmę (póki co dostaje większość pokarmu w wersji kitten). Ale: prawdopodobnie jej mama randkowała z maincoonem, bo kicia z wyglądu i charakteru jest nieco maincoonowata (wet potwierdził). Wyczytałam, że maincoony dojrzewają dłużej. Czy brać to jakoś pod uwagę w jej żywieniu?

lolkalolka

Od: Czw sty 14, 2016 2:56

Post » Pt sty 15, 2016 15:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tak naprawdę wersje "kitten" to często chwyt marketingowy :) Fakt, bywa, że są trochę bardziej kaloryczne, miewają trochę więcej wapnia, ale głównie jeśli chodzi o suchą karmę, to różnią się wielkością chrupek. I mówi to osoba karmiąca Purizonem "kitten" ;)
Pod uwagę domieszkę rasy możesz wziąć, po prostu trochę jej wydłuż czas pobłażania ilościowego karmy. A tak po ludzku, to patrz po prostu czy Ci nie tyje, w przypadku rosnącego kota kryterium wagowe (wymiarowe) się nie sprawdzi, trzeba "na dotyk". Jeśli tyje- zmniejszasz porcję, jeśli nie, zostawiasz jak jest. Ważne żeby nie przegapić momentu w którym kot zamienia się w toczącą kulkę, bo z odchudzaniem jeszcze trudniej niż u ludzi ;)
Skąd jesteś? Może ktoś może się podzielić próbkami karm trochę lepszych i nie będziesz musiała uprawiać "minihurtu" ;)

Vombat

Od: Wto gru 08, 2015 12:38

Post » Pt sty 15, 2016 20:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Gourmety to jest fast food mało wartościowy, ale są idealne dla niejadków (chorych, wycofanych) albo do podawania beta glukanu. Albo jako przysmak dla odmiany.
Ale absolutnie ich nie polecam w regularnej diecie dla kota.

Vombat pisze:Tak naprawdę wersje "kitten" to często chwyt marketingowy :) Fakt, bywa, że są trochę bardziej kaloryczne, miewają trochę więcej wapnia, ale głównie jeśli chodzi o suchą karmę, to różnią się wielkością chrupek.

Dokładnie tak.
Mam cztery dorosłe koty, ale bywam też domem tymczasowym dla kociąt.
Polecam Porta 21 Sensible - ma małe chrupki i w miarę dobry skład jak na cenę - nadaje się i dla dorosłych i dla kociąt > 5 m-ca życia:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_porta/porta_karma/407523

Jeśli kot nie chce jeść mielonek, a lubi chrupki, to ja z nim nie polemizuję ;) Daję mu suchą karmę, od czasu do czasu fast foody mokre (Felix, Whiskas, Gourmet) dla odmiany.

Obecnie testuję różne rodzaje karmy Brit (dla odmiany po Applaws, Purizon, Acana i Orijen).
Najlepiej wypada Sensitive Digestion:
http://www.krakvet.pl/brit-care-lilly-s ... 33309.html
Ma zgrabne nieduże chrupki, bez zbóż i dość dobry skład. Moje koty chętnie ją jedzą.

Karma Brit light:
http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=6378
Wypada słabo: duże blade chrupki, zawiera ryż, moje koty ją jedzą, ale bez apetytu :)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pt sty 15, 2016 20:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam wszystkich, zakręconych na punkcie kotków.
Moje pytanie dotyczy jedzenia. U mojego Samuela stwierdzono podwyższoną kreatyninę o 0,4 jednostki, weterynarz mówi, że na razie nie ma co mieć paniki, bo dotąd, mój Sami był całkiem zdrowych i nie ma żadnego objawu, że jest chory. Mam tylko zmienić mu dietę. Przyznam się, że kotek mój dostaje od czasu do czasu kawałeczek surowego mięska, stąd mam pytanie czy to może wywołać objaw chorobowy jak zasugerowano mi. :?:
Przecież naturalnym posiłkiem dla kotów szczególnie dochowców jest surowy, a nie przetworzony pokarm.
Zasugerujcie mi czy to przez to, proszę :P

aneta.atena

Od: Pt sty 15, 2016 20:51

Post » Pt sty 15, 2016 21:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

aneta.atena pisze:Witam wszystkich, zakręconych na punkcie kotków.
Moje pytanie dotyczy jedzenia. U mojego Samuela stwierdzono podwyższoną kreatyninę o 0,4 jednostki, weterynarz mówi, że na razie nie ma co mieć paniki, bo dotąd, mój Sami był całkiem zdrowych i nie ma żadnego objawu, że jest chory. Mam tylko zmienić mu dietę. Przyznam się, że kotek mój dostaje od czasu do czasu kawałeczek surowego mięska, stąd mam pytanie czy to może wywołać objaw chorobowy jak zasugerowano mi. :?:
Przecież naturalnym posiłkiem dla kotów szczególnie dochowców jest surowy, a nie przetworzony pokarm.
Zasugerujcie mi czy to przez to, proszę :P

Witaj :)

Ile lat ma Samuel? Jest wykastrowany?
Czy pije chętnie wodę?
Czym go żywisz?
Rozumiem, że masz świeże badania krwi, gdzie wyszła podwyższona kreatynina, a jaki poziom moczniku wyszedł? Czy jakieś inne wskaźniki wyszły poza normą w badaniu?
Badanie krwi zrobiłaś na wszelki wypadek czy z jakiegoś powodu?
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Sob sty 16, 2016 8:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Vombat pisze:Tak naprawdę wersje "kitten" to często chwyt marketingowy :) Fakt, bywa, że są trochę bardziej kaloryczne, miewają trochę więcej wapnia, ale głównie jeśli chodzi o suchą karmę, to różnią się wielkością chrupek. I mówi to osoba karmiąca Purizonem "kitten" ;)
Pod uwagę domieszkę rasy możesz wziąć, po prostu trochę jej wydłuż czas pobłażania ilościowego karmy. A tak po ludzku, to patrz po prostu czy Ci nie tyje, w przypadku rosnącego kota kryterium wagowe (wymiarowe) się nie sprawdzi, trzeba "na dotyk". Jeśli tyje- zmniejszasz porcję, jeśli nie, zostawiasz jak jest. Ważne żeby nie przegapić momentu w którym kot zamienia się w toczącą kulkę, bo z odchudzaniem jeszcze trudniej niż u ludzi ;)
Skąd jesteś? Może ktoś może się podzielić próbkami karm trochę lepszych i nie będziesz musiała uprawiać "minihurtu" ;)

Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak zrobię. Póki co to raczej szczuplaczek :)
Jestem z Krakowa.
akne pisze:Gourmety to jest fast food mało wartościowy, ale są idealne dla niejadków (chorych, wycofanych) albo do podawania beta glukanu. Albo jako przysmak dla odmiany.
Ale absolutnie ich nie polecam w regularnej diecie dla kota.

Vombat pisze:Tak naprawdę wersje "kitten" to często chwyt marketingowy :) Fakt, bywa, że są trochę bardziej kaloryczne, miewają trochę więcej wapnia, ale głównie jeśli chodzi o suchą karmę, to różnią się wielkością chrupek.

Dokładnie tak.
Mam cztery dorosłe koty, ale bywam też domem tymczasowym dla kociąt.
Polecam Porta 21 Sensible - ma małe chrupki i w miarę dobry skład jak na cenę - nadaje się i dla dorosłych i dla kociąt > 5 m-ca życia:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_porta/porta_karma/407523

Jeśli kot nie chce jeść mielonek, a lubi chrupki, to ja z nim nie polemizuję ;) Daję mu suchą karmę, od czasu do czasu fast foody mokre (Felix, Whiskas, Gourmet) dla odmiany.

Obecnie testuję różne rodzaje karmy Brit (dla odmiany po Applaws, Purizon, Acana i Orijen).
Najlepiej wypada Sensitive Digestion:
http://www.krakvet.pl/brit-care-lilly-s ... 33309.html
Ma zgrabne nieduże chrupki, bez zbóż i dość dobry skład. Moje koty chętnie ją jedzą.

Karma Brit light:
http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=6378
Wypada słabo: duże blade chrupki, zawiera ryż, moje koty ją jedzą, ale bez apetytu :)

No właśnie z tą wielkością chrupek, to mamy odwrotnie, tzn. mam wrażenie, że te malutkie, takie "gwiazdki" kici jest trudniej jeść, urobi się, urobi, a połowa rozsypana poza miskę :D
Zamówiłam teraz na próbę Acanę, zobaczymy.

Gourmety to te "niezbilansowane", dobrze rozumiem? Czyli właśnie samo mięso?

lolkalolka

Od: Czw sty 14, 2016 2:56

Post » Sob sty 16, 2016 10:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Gourmety to syf podobny do Whiskasa. Na liście karm masz je pod hasłem "Słabe". A te niezbilansowane filetówki, o których mówisz, są na liście jako "Uzupełniające".
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Sob sty 16, 2016 12:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jeśli ktoś zamawia coś z art. weterynaryjnych to robiąc zakupy w Kalinowa.pl można dodać do zamówienia darmowe próbki karm Farmina N&D dla psów i kotow (100, 200 g).
Obrazek

Kalai

Od: Wto cze 30, 2015 1:21

Post » Sob sty 16, 2016 15:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Poczytałam dokładnie skład gourmeta i już tego nie kupię nawet jako wabik smakowy, nie chcę, żeby może koty jadły E-cośtam, czy to konserwanty, czy stabilizatory. Może z czasem przekonają się do mielonek, a jeśli nie, to później zacznę gotować im kurczaka lub rybę, przepadają za filetówkami (potwornie drogimi za kg) więc takie domowej roboty też powinny im zasmakować.
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Sob sty 16, 2016 19:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Rudalia a próbowałaś z surowym/kurczakiem,rybą?...moje uwielbiają

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Pon sty 18, 2016 8:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

nie wszystkie surowe ryby koty mogą jeść http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=311

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon sty 18, 2016 13:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Sami ma 4 lata i jest kastratem. Badania krwi zrobiłam mu, bo na dziąśle zrobił mu się jakiś wrzut, co jak powiedziała weter. wskazuje jakiś stan zapalny. Kolejnym czymś niepokojącym były ropiejące oczka od 2-3 tygodni.
Samuel ogólnie jest żywym kotkiem, ma dobry humor nie jest osowiały. Sierść ma lśniącą, nie ma problemów z wypróżnianiem.
Nie wymiotuje nie ma temperatury.
Z jedzenia do tej pory jadł to co jest dostępne w marketach saszetki, fakt te z wyższej półki-ale słyszałam, że to jedno i to samo i suchą karmę najczęściej puriny. Po za tym dawałam mu od czasu do czasu troszkę mleka i surowego kurczaczka. Uwielbiał to.
Teraz mam diagnozę, że tylko karmę dla nerkowców, że nic tylko suche, a mój Samuel nie chce tego ruszyć jestem przerażona. I to wszystko przez 0,4 podwyższonej keratyniny.
Poradźcie mi czy niezbędna jest, aż tak dratyczna dieta i karma zakupowana w gabinecie wet., której mój niuniek nie chce nawet wąchać.
Dzięki za odzew, i pozdrawiam Aneta

aneta.atena

Od: Pt sty 15, 2016 20:51

Post » Pon sty 18, 2016 13:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jeszcze wyłącznie suchej karmy kotu do szcześcia potrzeba.
A jeśli weterynarz sugerował, ze nerki się kotu popsuły od surowego mięsa podanego od czasu do czasu, to zmień weterynarza. Jakoś tygrysy zjadają tylko surowe mięso i nikt im chrupeczek RC nie sugeruje, nawet w zoo.

Zacznik kupować kotu porządną karmę, te marketowe jak możesz się przekonać to straszne śmieci i mięsa w nich nie uświadczysz. Jak się dobrze poszuka, to te dobrej jakości można kupić w porównywalnej cenie co marketówki. Jak kupisz większą puszkę, możesz podzielić ją na porcje i zamrozić.
Najwięcej pola do popisu w doborze diety daje BARF :) Na forum barfny świat napewno znajdziesz dużo przepisów co dać kotom, które mają nawet małe problemy z nerkami. I z pewnością nie będzie to sucha karma dla nerkowców.

Vombat

Od: Wto gru 08, 2015 12:38

[poprzednia][następna]