Obiś i ogrodowi goście. Pożegnanie wątku.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 09, 2016 14:45 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!!Uwaga OSZUST!!!!!

Super wieści:)
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Sob sty 09, 2016 14:55 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!!Uwaga OSZUST!!!!!

Kiedys poszłam karmić koty moje podwórkowe i pojawił się ON. Podobny nawet do Obisia, duży, odpasiony, biało bury - ale to bure przemieszane z rudawym, stąd dałam mu na imię Słonecznik, bo taki był słoneczny. Miziak nieprawdopodobny, no ewidentnie wyrzucony, domowy kot, a szła zima :strach: Mieszkańcy naszych piwnic wpuścić go nie chcieli, no co robić, co robić, jak z tym żyć :)
Kot wydawał się wykastrowany, najlepszy dowód, że domowy, c'nie? Znalazłam mu dom, uff. Za dwa dni dzwoni do mnie nowa opiekunka i mówi - nie jest wykastrowany, pojawiły się ogromne jajka :o No trudno, umawiam kastrację, wieczorem kot zwiał. Wymknął się sprytnie przy otwieraniu drzwi i tyle go było widać. Okolica niezbyt dla kota bezpieczna ze względu na spory ruch uliczny. Rozpacz, dramat, przepadł kot, zmarnował się. Okropnie się z tym czułam. Swoje przepłakałam, ale oczywiście pretensje do siebie zostały.
Po mniej więcej 2 - 3 miesiącach idę jak zwykle karmić moje stadko i nagle rzuca mi się w ramiona...Słonecznik :o Zachwycony, ja też :)
Myślę sobie trudno, zabiorę do domu. Okazało się, że mowy nie ma. Łagodny cudowny miziak zaczyna latać po ścianach, wyje, żąda wypuszczenia. Wypuściłam.
Później okazało się, że Słonecznik mieszkał w sąsiedniej kamienicy, miał dom i dobrego opiekuna, ale pewnego dnia wybrał wolność i za nic nie chciał mieszkać jak cywilizowany kot, mowy nie było.
Wiele lat był więc kotem wolno żyjącym, obok człowieka, ale nie z człowiekiem :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob sty 09, 2016 17:18 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!!Uwaga OSZUST!!!!!

Kolejna śliczna historia kota :P
Bo ja myślę, że nie każdego kota da się zatrzymać w domu. To znaczy, można oczywiście, drzwi zamknąć, okna osiatkować i się nie wydostanie. Jeden w ciepłym i bezpiecznym azylu będzie żył długo i szczęśliwie, a drugi długo i nieszczęśliwie, tęskniąc za wolnością.
Są takie, które mają wiatr w futrze i przy w miarę bezpiecznych warunkach zewnętrznych uważam, że trzeba to uszanować.
Wiem, wiem, zaraz mnie tu zjedzą, ale poproszę nie na żywca :wink:
Od kilkunastu lat mam koty wychodzące. I przeżyliśmy też tragedie, to był mój błąd, niewiele wiedziałam o kotach, to było dawno.
Ostatnia czwórka (Micia niestety już nie ma) żyje ogrodowo. 13, 11 i 9 lat. I gdyby stało się coś złego ze mną, a koty musiały zmienić warunki na domowe, były by bardzo, bardzo nieszczęśliwe. No tak, łatwo mi pisać, mam ogród w miarę zabezpieczony, mają szczęście, że mogą biegać po trawie, łazić po drzewach i łapać motyle. Ale Obiś, sąsiadka ruda Mija, Diogenes, Bezogonek- od lat biegają po dzielnicy i na szczęście nic złego się nie stało. Mają opiekunów, niektóre obróżki, spotykamy się w lecznicy. Ale to już koty podwyższonego ryzyka. A czy szczęśliwe? Pewnie tak, jak spotkam, to zapytam.
Uwaga: ja absolutnie nie twierdzę, że wszystkie koty domowe są nieszczęśliwe, większość jest najszczęśliwsza na świecie! :201461
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Sob sty 09, 2016 19:33 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!!Uwaga OSZUST!!!!!

Wojtek pisze:Coś mi się zdaje, że Czitka leczy komuś domowego, wychodzącego kota. :)

:)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw lut 11, 2016 14:45 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!!Uwaga OSZUST!!!!!

Obiś nie jest oszustem, Obiś jest jednak bezdomnym kotem :(
Nie pisałam, bo czekałam na rozwój sytuacji. A sytuacja jest taka, ze mieszka u mnie w komórce :(
Śpi, je, wychodzi, wraca. Jest rano i jest w nocy. Coraz bardziej zmęczony, zaczęła się dla kotów wiosna i Obiś zaczął wędrówki i pewnie bijatyki :(
Właśnie wrócił i śpi na stosie szmat. Nic więcej nie mogę mu zaproponować.
Taka bida. Taki cudowny kot.
Zasługuje jak każdy bezdomny kot na wspaniały dom, ale ja nie znam innych bezdomnych kotów, znam Obisia...
Domu mu dać nie mogę niestety.
Miziak jest. Oswajalny miziak. Mądry, spokojny, grzeczny.
I tak teraz śpi...
Obrazek
:(
Obrazek

czitka

Post » Czw lut 11, 2016 15:22 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

Nie pamiętam - czy Obiś jest wykastrowany?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Czw lut 11, 2016 15:38 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

Nie, on jajcarz :roll:
Obrazek

czitka

Post » Czw lut 11, 2016 15:41 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

Koniecznie go wykastruj, będzie się bił i jeszcze co złapie. Poza tym ilość ropni z kocich bójek przekłada się na nerki .
Kurczę, a już przestałam rozmyślać bo myślałam, że ma dom :(
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lut 11, 2016 16:25 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

Nie, Obiś ma komórkę :( I moje go gonią jak z niej wyjdzie :(
Obisia wykastrować nie mogę niestety. Nie mogę nic nosić, kilogram to maksimum. Nie mogę się schylać, mam kompletny odjazd z kręgosłupem, nawet nie chcę tutaj o tym pisać. Problemem posprzątanie kuwet moich dziewczyn. Nie ogarniam, w domu nie mam nikogo do pomocy...
Jedyne co mogę gdyby znalazł się dobry, sprawdzony dom, taki ze snu, to poproszę zaprzyjaźnioną wetkę o pobranie krwi w domu, żeby zobaczyć co w Obisiu w środku. Kastrację sfinansuję. I to niestety wszystko co mogę. Karmię, głaszczę, leczę gdy cokolwiek. Więcej nie dam rady.
Ech.....taki kot, taki kot.....
Obrazek

czitka

Post » Czw lut 11, 2016 16:33 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

czitka pisze:Nie, Obiś ma komórkę :( I moje go gonią jak z niej wyjdzie :(
Obisia wykastrować nie mogę niestety. Nie mogę nic nosić, kilogram to maksimum. Nie mogę się schylać, mam kompletny odjazd z kręgosłupem, nawet nie chcę tutaj o tym pisać. Problemem posprzątanie kuwet moich dziewczyn. Nie ogarniam, w domu nie mam nikogo do pomocy...
Jedyne co mogę gdyby znalazł się dobry, sprawdzony dom, taki ze snu, to poproszę zaprzyjaźnioną wetkę o pobranie krwi w domu, żeby zobaczyć co w Obisiu w środku. Kastrację sfinansuję. I to niestety wszystko co mogę. Karmię, głaszczę, leczę gdy cokolwiek. Więcej nie dam rady.
Ech.....taki kot, taki kot.....

Ja go zaniosę na kastrację.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw lut 11, 2016 16:42 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

Małgosiu, bezcenna propozycja. Jesteś Wielka :ok: !
Ale niestety to tylko dobry początek. Co dalej???? Podaj mi proszę na pw numer komórki, przedzwonię.
Dzięki!
Obrazek

czitka

Post » Pt lut 12, 2016 12:28 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

czitka pisze:Małgosiu, bezcenna propozycja. Jesteś Wielka :ok: !
Ale niestety to tylko dobry początek. Co dalej???? Podaj mi proszę na pw numer komórki, przedzwonię.
Dzięki!

Dlaczego "niestety"?
Od czegoś wszak trzeba zacząć. Obiś nie wykastrowany jest bardzo narażony. Nie dość ,że koty gubią rozum latając za spódniczkami kocimi przez co łatwo stają się ofiarą wypadków samochodowych i innych. Są mniej uważne, mniej jedzą, są łatwym obiektem by zostać skrzywdzonym, łatwiej zapadają na choroby bo instynkt je goni. To jeszcze jest kot narażony na choroby i rany ,które mogą być groźne bardzo dla niego podczas kopulacji i walk.A nawet mogą śmiertelne.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt lut 12, 2016 13:18 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

ASK@ pisze:
czitka pisze:Małgosiu, bezcenna propozycja. Jesteś Wielka :ok: !
Dzięki!

Dlaczego "niestety"?
Od czegoś wszak trzeba zacząć. Obiś nie wykastrowany jest bardzo narażony. Nie dość ,że koty gubią rozum latając za spódniczkami kocimi przez co łatwo stają się ofiarą wypadków samochodowych i innych. Są mniej uważne, mniej jedzą, są łatwym obiektem by zostać skrzywdzonym, łatwiej zapadają na choroby bo instynkt je goni. To jeszcze jest kot narażony na choroby i rany ,które mogą być groźne bardzo dla niego podczas kopulacji i walk.A nawet mogą śmiertelne.

Jestem z Małgosią w kontakcie, będziemy powolutku działać, ale naprzód muszę ogarnąć swoje sprawy zdrowotne, no tak się porobiło.
Tak, wiem, od czegoś trzeba zacząć, ale też trzeba wiedzieć co ewentualnie będzie dalej. Muszę wiedzieć na ile będę mogła opanować Obisia po kastracji w razie ewentualnych komplikacji, bo wszystko się może zdarzyć.
Dzisiaj wyglądał kwitnąco.
Problem jest jeszcze jeden, Obiś sprowadza kumpli na dach komórki i już widzę wieczorem przemykające trzy koty: to Kumpel, Czarny Bezogonek i Brązowy Półogonek. Nie mogę karmić stada kotów w zasięgu ogrodu z wielu względów :(
Obrazek

czitka

Post » Pt lut 12, 2016 14:24 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

to raczej nie Obiś sprowadza kumpli, co one lezą za nim . Wykastrowany - będzie mniej interesujący.
Przewaga kocura nad kotką jest taka, że kocura praktycznie nie trzeba po zabiegu pilnować. Wystarczy z lecznicą załatwić aby przetrzymali go do następnego dnia i będzie jak nówka nieśmigana.
I spokojnie moze wrócić do komórki. Ma dach nad głową, ma wikt - można będzie spokojnie szukać do domu. A być może - Twoje kocice mniej będą go ścigać, jak nie będzie im woniał testosteronem.
Jak będzie dostawał jeść w komórce, jedzenie nie będzie stało na ogrodzie, to kumple też się wyniosą, bo darmowa wyżerka się skończy.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt lut 12, 2016 18:59 Re: Obiś chce do Człowieka!!!!On jest niczyj....

izka53, zabiorę kota do lecznicy i załatwię przetrzymanie po zabiegu. Aczkolwiek nie w lecznicy, u nas to raczej słabo praktykowane.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

[poprzednia][następna]