Makowki rzadza

Ja bardzo lubie gotowac... ale im bardziej sie staram tym mniej wychodzi.
Ja w tym roku pierwszy raz zapraszam na wigilie - bedzie nas 11 ludu... strach sie bac
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
KatS pisze:Sami, a nawet na koniec Swiąt to ja zostanę sama ze Stellą bo wyprawiam TŻa do rodziny do Nowego Roku. Bo ja i tak się chwilowo nigdzie nie ruszę przez to zlecenie durne, więc co ma tracić urlop. Na Nowy Rok wraca. A w Wigilię będzie bez szaleństw, cos tam sobie popichcimy, ale delikatnie. A przynajmniej taki jest plan, bo w praktyce to różnie może wyjsć
KatS pisze:Ooo makówki warto poznać.
Przepis według którego je robię:
Składniki:
4 bułki pszenne i 1 chałka - czerstwe, pokrojone na cienkie kromki
0,5 kg zmielonego maku
1 l pełnego mleka
2 łyżki masła
0,5 kg cukru z miodem (proporcje dowolne)
Olejek (aromat) migdałowy
Cynamon - 1 łyżka
Bakalie (ile kto lubi, ja lubię sporo więc szaleję)
Zagotować mleko z masłem, cukrem i miodem. Wyspać mak i pogotować ok. pół godziny mieszając, żeby się nie przypaliło. Mak powinien się trochę rozkleić i puscić sok. Masa powinna dać się nalewać łyżką - można trochę rozrzedzić jesli jest za gęsta wodą lub mlekiem.
Pod koniec gotowania wsypać bakalie, częsć zostawić do dekoracji. Przegotować i zdjąć z ognia. Dodać cynamon i trochę olejku migdałowego. Lekko przestudzić. W misce ułożyć na dnie warstwę bułki i chałki. Zalać ciepłą masą makową i przekładać warstwami bułki/ masa, aż do napełnienia miski. Na samej górze chałka, mak i dekoracje z bakalii. Więcej masy wlewać na boki, żeby bułka nie została tam sucha.
Wystudzić i wstawić do lodówki na min. 12 godzin. Najlepsze są po 2 dniach w lodówce, ale jak ktos nie umie wytrzymać, to można jesć nawet na ciepło. Ja też zwykle zamrażam na później.
Smacznego
Gosiagosia pisze:Nigdy nie jadłam makówek, ale ja jestem Warszawianka więc śląskich specjałów nie znam.Tak to smakowicie brzmi więc chyba zrobię (na razie może z połowy składników).
PixieDixie pisze:Ja lubię ale w malych ilościach bo są mega słodkie...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, Silverblue i 50 gości