Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąseł

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 15, 2015 17:05 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

hej - paskudna diagnoza, ale 3mam kciuki żeby sanacja pyszczka dała dobre rezultaty :ok:
dentisept ma takie gumowe przedłużenie - apikujesz z tego na dziasło kropkę i to sie jakby do dziąsła "przykleja" i potem samo rozchodzi, my aplikowalismy po jednej i drugiej stronie pyszczka na górnych dziasłach
mozna tez na palec i na dzisała aplikować, mnie było wygodniej tym gumowym "dziubkiem"
"Człowiek którego kochają koty nie może być człowiekiem bezwartościowym.",

KotwKratke

Od: Nie lis 20, 2011 19:33

Post » Śro gru 16, 2015 17:01 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Nasz Benek już kolejny rok bez zębów. Diagnozowane go 3 miesiące...aż ja zasugerowałem, żeby zajęli się zębami.

Teraz na malutkich dawkach sterydu 1/4 tab. na kilka dni radzi sobie świetnie!

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Śro gru 16, 2015 18:40 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Mojego Morfeusz też dopadło plazmocytarne zapalenie dziąseł :( . Po ostatnim sterydzie nastąpiło szybkie pogorszenie. Kilka dni po podaniu przestał jeść, wylizywać się. No i zaczęły się kroplówki i zastrzyki codziennie przez ponad tydzień. Z dziąsłami już lepiej, ale teraz leczymy wątrobę :( . Koszmar.
Obrazek

aleusha

Od: Pon lip 09, 2012 14:19

Post » Śro gru 16, 2015 21:01 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Jestem załamana... Dzisiaj coś mnie tknelo, żeby przejrzeć uzębienie Kićki, a tam czerwona linia wzdłuż zębów. Zamarłam, kot do weta - wet zdiagnozował: początki plazmocytarki - dostała steryd w zastrzyku...

Borysa smarujemy dentiseptem(smarujemy... to dużo powiedziane...)

WłasnyKocie

Od: Nie wrz 18, 2011 21:36

Post » Śro gru 16, 2015 22:43 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

:( Wspołczuje, my już dwa tygodnie po usunięciu zębów Kali.
Obrazek

Kalai

Od: Wto cze 30, 2015 1:21

Post » Czw lut 04, 2016 21:12 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Bylam dzisiaj na bialobrzeskiej w warszawie,po tym jak zobaczylam u swojego dwuletniego kota okropnie czerowon dziasla i smrod z pyszczka. Lekarka od razu powiedziala ze niektore koty tak maja, niewiadomo dkaczego. Koty sobie z tym radza dopoki nie przestana jesc. Powiedziala ze dopoki go nie boli to nie ma sensu podawac antybiotyku czy masci..bo w koncu i tak choroba powroci i tak rozwiazaniem jest usuniecie zebow. Nie wyobrazam sobie tego..kot w kwiecie wieku.. a jeszcze jak czytam wasze posty ze to moze byc obiaw bialaczki czy fiv..a to jest przecie zarazliwe,prawda? a jeszcze mam 4 miesiecznego kociaka.. :( bardzo sie martwie. Kot zjada miske suchego w trakcie dnia, moze odstawic aby jeszcze bardziej nie podrazniac dziasel? A hak wy myslicie lepiej od razu usunac czy probowa antybiotykow?

marchewunia

Od: Czw lut 04, 2016 21:00

Post » Czw lut 04, 2016 21:34 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Po pierwsze zmienić weterynarza, jak to nic z tym nie robić.
Kota swędzi i bolą dziąsła przy jedzenu, utrzymujący się stan zapalny w organizmie szkodzi narządą wewnętrznym.
Trzeba wyleczyć obecne zapalenie i zapobiegać nastepnemu.
Obrazek

Kalai

Post » Czw lut 04, 2016 21:42 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Kalai a ja miałabym prośbę. Opisałabyś tutaj lub na priv jak to wyglądało u Was? Tj. jak kot się czuje po zabiegu, jak dlaej wygląda leczenie, karmienie, czy podaje się jeszcze jakieś leki po rwaniu? i sama nie wiem co jeszcze..byłabym bardzo wdzięczna! :201494

WłasnyKocie

Od: Nie wrz 18, 2011 21:36

Post » Czw lut 04, 2016 22:01 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

U nas był wybór albo zabieg ( bez gwarancji ustąpienia objawow) albo sterydy non stop. Kali po konczeniu się działania sterydu miała zaraz w pyszczku masakre. Potrafiło się to zmienić w ciągu 1 dnia.
Kali ma zestawione kły i przednie zęby. Po zabiegu dostawała tylko tylko mokre do wygojenia się dziąseł, antybiotyki w tabletkach i steryd o przedłożonym działaniu. Dość długo dostawa la leki bo prawdopodobnie ma uczulenie na nici rozpuszczalne. Teraz dostaje mokre i dojada suchym, bez problemu je suche. Uzywamy plaqueoff animal bo lekarz powiedział ze w jej przypadku niewielką ilość kamienia może powodować nawrót.
Obrazek

Kalai

Post » Czw lut 04, 2016 22:06 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Dziubki, 4-miesięczny kociak może zaraz zacząć zmieniać zęby na stałe (normalny wiek to między 4 i 6 miesięcy), a wtedy takie zaczerwienie dziąseł i smrodek z paszczy są normalne!
Nie wpadać w panikę :!: Zaczekać i zobaczyć co będzie dalej. Jeśli po wymianie zębów taki stan się utrzyma przez dłuższy czas, to wtedy zacząć się martwić.
Jeśli kociak jest zdrowy, normalnie się zachowuje, je, bawi się, itd. nie wynajdować mu chorób.
A weterynarza może faktycznie zmienić, skoro nie skojarzył wieku z wymianą zębów, bo kiedyś może nie skojarzyć poważniejszej sprawy.
I dla świętego spokoju przetestować na FIV/FeLV po wymianie zębów :idea:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw lut 04, 2016 22:14 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

mozecie mi powiedziec mniej wiecej ceny w warszawie ekstrakcji zebow i aplikacji antybiotykow? ile razy trzeba przyjmowac antybiotyk aby odpuscilo choc na troche?

marchewunia

Od: Czw lut 04, 2016 21:00

Post » Czw lut 04, 2016 22:15 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

4 miesiące? marchewunia napisała ze kot ma 2 lata, albo ja coś źle zrozumiałam.
Obrazek

Kalai

Post » Czw lut 04, 2016 22:26 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

Z usunięciem zębów u Twojego kota bym się nie spieszyla. Nie martw sie na zapas, wylecz zapalenie, moze kup cos do chigieny jamy ustnej kota i stosuj. Moze byc tak ze nie bedzie nawrotow. U mnie cena antybiotyku ze sterydem wacha sie od 20 do 45 zl zależy od rodzaju lekow.
Obrazek

Kalai

Post » Czw lut 04, 2016 22:34 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

A my znów na antybiotykach :( to chyba 4 raz w ciagu ostatniego pół roku.

Radek ma masakrę w paszczy, krwawi, nie jadł, smrodek jak zawsze. Dowalili mu metacamu a potem czekalismy na wizytę u dr. Turosa. I diagnoza - kamień. Kamień który był usuwany w listopadzie...No i znów, antybiotyk w zastrzykach, teraz antybiotyk w tabletkach, płyn na dziąsła i rozpuszczanie kamienia rano, i pasta na dziąsła i zęby wieczorem.

Mimo leczenia juz 4 dzien nadal wyglądają brzydko, napuchniecie i krwawo :(((

Radek sterdydów oczywiscie dostawać nie moze. Ma po nich skaczacy bardzo wysoko curkier, wielomocz i od razy kłopoty z trzustka. Kontrola za 10 dni. Jesli nie nie poprawi być może bedziemy usuwac wszystkie zeby.
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Czw lut 04, 2016 22:38 Re: Plazmocytarne zapalenie jamy ustnej a inne choroby dziąs

:( bidulek, na Kali tylko sterydy działały na resztę nie reagowała.
Obrazek

Kalai

[poprzednia][następna]